Letní shakespearovské slavnosti

William Shakespeare

Romeo a Julie

Premiéra: 25.6.2015. Překlad: Martin Hilský. Scéna: Jakub Kopecký. Kostýmy: Linda Boráros. Hudba: Petr Kaláb. Choreografie: Jan Kodet. Úprava a režie: SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský).
2:40


Nejslavnější milostný příběh všech dob. Zpočátku komedie, v závěru tragédie s velkým vykoupením. Večer se chystá velká párty u Kapuletů, kterou teď žije celá Verona. Noc je plná očekávání a stačí jediný pohled, aby se změnil osud Tybalta, Merkucia, Vavřince, Parida, Chůvy, Monteků a Kapuletů, Romea a Julie. Stačí jen jeden pohled, jedna noc...
Letní shakespearovské slavnosti
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
68 %
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 40 %
Jan Pařízek 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Pavel Širmer 40 %
(zadáno: 7.7.2015, počet hodnocení: 1330)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Moderní výklad tragédie smysl dává. Ztřeštěné milování titulní dvojice, bohémství Merkucia a Benvolia, zhýčkanost a citová prázdnota Kapuletových, patetický Paris, omezený Tybalt. Režijním kiksem je výklad Vavřince (S.Rašilov), jehož scény zabijí i slibnou a dobře nastavenou změnu nálady po smrti Merkucia a Tybalta. Výsledek je podivnou směsí komických výstupů, přes opodstatnění ztvárněných poněkud lacině, s pokusy o vážnější okamžiky. Nejcelistvěji vyzněly výkony N. Konvalinkové a J. Vyorálka. Výtvarně a hudebně zdařilé. Někteří diváci, očekávající klasický výklad, mohou být pohoršeni.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 5.7.2015, počet hodnocení: 666)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Opět dobře čitelný rukopis SKUTRu, který pokud někomu nesedí, tak ho ani tato inscenace asi příliš nenadchne. Ale mě se jejich styl a zpracování v zásadě líbí a ani zde nezklamali. Z mého pohledu velmi dobré po pohybové, hudební a scénografické stránce. Jako ústřední dvojice výborně zahráli T. Voříšková a J. Sklenář, v menších rolích pak potěšili J. Vyorálek a L. Krobotová. Svým způsobem pobavila a zaujala i dvojice P. Vančura a J. Cina, byť v podobném duchu hrají v poslední době až příliš často. Jako celek určitě důstojná inscenace pro letní scénu. 75%
Hodnocení uživatelů:
Poristm 60 %
(zadáno: 27.8.2017, počet hodnocení: 81)
přínosný / zajímavý komentář
55%. Fakt bida.
Milans 0 %
(zadáno: 19.8.2017, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Shakespeare může být šťastným,že se již nedožil této verze RJ pod kterým je uvedeno jeho autorství.Převody klasických představení jsou jistě velice lákavé,zvláště když jméno Shakespeare zaručeně nažene dostatek nakupujících k pokladně.A asi jen finanční hledisko se mi zdá být důvodem pro autory představení proč si zvolili pro své záměry RJ.V Královské zahradě jsem vydržel jen do poloviny představení-stačilo.Ano,jak již někdo uvedl,představení nenechá nikoho klidným-já se tedy dostal na nejzazší polohu neklidu-vulgarismy,transvestiti,mobily,disco,...,pro Boha-proč? Pro mě je to propadák roku.
Fedorocko 50 %
(zadáno: 18.8.2017, počet hodnocení: 376)
přínosný / zajímavý komentář
První polovina až moc avantgardní, druhá určitě lepší a závěr nádherný a dojemný. Ale jako celek mě to neoslovilo.
Golftom 80 %
(zadáno: 15.8.2017, počet hodnocení: 30)
přínosný / zajímavý komentář
Chvíli mi trvalo přistoupit na svérázné pojetí hry, ale pak jsem se skvěle bavil. Občas sice trochu zaskřípe přechod mezi komikou a vážnou atmosférou, ale jako celek (včetně hudby a zajímavé scény) funguje skvěle. Za vypíchnutí stojí Tereza Voříšková jako puberťačka Julie! Už nebudu hodnotit nedostatky nového místa u Míčovny, kde zezadu není vidět a armáda pořadatelů se snaží zakázat úplně všechno.
Richard Novák 60 %
(zadáno: 14.8.2017, počet hodnocení: 53)
JirkaS 80 %
(zadáno: 13.8.2017, počet hodnocení: 67)
přínosný / zajímavý komentář
Tato zajímavě pojatá inscenace, jak je ostatně u SKUTRu zvykem, ve mně zanechala velký dojem. Hříšně okouzlující Tereze Voříškové jsem věřil její zamilování. Překvapivě mladě působící Jan Sklenář Romea nehrál, on se jím stal. Netypicky pojatý Vavřinec v podání Saši Rašilova pak byl zážitek sám o sobě, stejně jako Jan Cina s Petrem Vančurou. Dojem zanechal i Jiří Vyorálek a Naďa Konvalinková, ale všichni herci byli skvělí. Trochu jsem měl problém s místy až parodickým vyzněním jednotlivých postav, ale vážné scény to spolehlivě vyvážily. Tohle se mi líbilo! /viděno 11.8.2017 na Pražském hradě/
TerezaP 90 %
(zadáno: 12.8.2017, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
Na LSS velmi nápaditá inscenace, která potěší i náročnějšího diváka. Z počátku jsem byla z představení trochu v rozpacích, od chvíle setkání Romea s Julií jsem se nemohla odtrhnout. Tereza Voříšková a Jan Sklenář jsou výborní a právě jejich společné pasáže považuji za to nejlepší, co může inscenace nabídnout. Moc se mi líbilo, že režiséři dvojici směřovali k velmi mladistvému ztvárnění postav. Vytkla bych snad jen přespříliš vtipů v první půlce. O to víc jsem si ale užila tu druhou, při níž mi místy běhal mráz po zádech. Skvělá ukázka toho, že lze i "profláklým" příběhem překvapit.
VasekM 60 %
(zadáno: 11.8.2017, počet hodnocení: 125)
přínosný / zajímavý komentář
Věděl jsem, že jsou představení Skútrů jedinečná. Jinak tomu nebylo ani zde. Jako celek se mi to líbilo. Oceňuji překrásnou hudbu! Naprosto nepřekonatelný výkon předvedl J.Sklenář v roli Romea. Julie M.Poulová mě moc o své lásce k Romeovi nepřesvědčila. Dále předvedli skvělé výkony N. Konvalinková, L. Krobotová a M. Sieczkowski. J. Cina a P. Vančura mě osobně velmi bavili, odlehčovali děj. Dovedl bych si představit jejich vlastní představení o dvou hercích. Viděl jsem od Skútrů i lepší představení, ale Romeovi a Julii dodali zase něco nového. Stará ohraná verze už nemůže snad ani nikoho bavit.
Burgermiky 90 %
(zadáno: 9.8.2017, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
V Lokti: jelikož jsem věděla, že se jedná o hru SKUTRU, moderní a vtipné pojetí mě nepřekvapilo. Šla jsem na inscenaci trochu s obavami, ale nakonec jsem se skvěle bavila. Chválím herecké výkony všech účinkujících.
Jaanaa 50 %
(zadáno: 20.7.2017, počet hodnocení: 18)
M.T.U. 90 %
(zadáno: 4.6.2017, počet hodnocení: 13)
Lentilie 70 %
(zadáno: 30.1.2017, počet hodnocení: 63)
přínosný / zajímavý komentář
Po opakovaném shlédnutí mohu s čistým svědomím říct, že jsem ohledně tohoto představení skutečně rozpolcená. Herecké výkony Jana Sklenáře, Jiřího Vyorálka a Saši Rašilova pozvedly celou hru a překročily hranice absurdity, které jim režie nastavila. Shlédla jsem jak Marii Poulovou, tak Terezu Voříškovou a nejsem si jistá, jestli by nebylo lepší kdyby Tereza alternovala Marii než naopak. Jinak platilo, že SKUTři umí vyhmátnout úžasné momentky a dostat se na dřeň. Často se ale také vyžívají v groteskních epizodách. Někdy ale zvládnou obojí, jako v Mercutiovu monologu k Mab...
Blanuli 90 %
(zadáno: 22.8.2016, počet hodnocení: 27)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace určitě patří k těm kontroverznějším kusům a diváci, kteří přišli na klasiku, možná mohli být zklamaní. Mě však toto zpracování rozhodně neurazilo, právě naopak! Hudba a choreografie naprosto perfektní. Jan Sklenář jako vždy nepřekonatelný. Marie Poulová mě velice příjemně překvapila a rychle rozptýlila mé zklamání, že zrovna nehraje Tereza Voříšková. Petr Vančura a Jan Cina mi v první půlce občas přišli trochu přes čáru, ale ve druhé, klidnější, to vyvážili. Jestli bude příští rok SKUTŘí Romeo a Julie ještě na programu, určitě půjdu znova.
Casablanca 0 %
(zadáno: 21.8.2016, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Něco otřesného, po pár minutách jsem chtěla odejít. Nepovedená parodie plná zbytečných vulgarismů, trapného rádoby "humoru" a afektovaných hereckých výkonů. Benvolio s Merkuciem jako pitvořící se úchylové v ženských šatech, na vysokých podpatcích, s rozmazanou rtěnkou a s výkřiky "Merkucio, polib Romea na pytlík" vzbuzovali lítost, stejně tak Tybalt s drdůlkem, tykadly a koženými kraťasy, pobíhající se síťkou na motýly a nepřesvědčivá afektovanost Lenky Krobotové. Vůbec jsem nepochopila význam neustálého prohrabávání genitálií hereckých partnerů a další zbytečná sexuální gesta.
MorIska 90 %
(zadáno: 18.8.2016, počet hodnocení: 39)
Petr.trep 80 %
(zadáno: 17.8.2016, počet hodnocení: 127)
Osgood 90 %
(zadáno: 12.8.2016, počet hodnocení: 57)
přínosný / zajímavý komentář
Rychle a zběsile na SKUTRu: Veronská mise. Co na to Šejkspýr a diváci? Tato adaptace nikoho nemůže nechat lhostejným. Budete ji milovat anebo nenávidět. Já jsem byl naprosto uchvácen nejen Terezou Voříškovou:-), též skvělí jsou zejména J.Sklenář, J.Vyorálek, S.Rašilov a L.Krobotová. Expresivní groteska převládá, přesto však drama nechybí, dojme třeba seznámení Romea s Julií či smrt Merkucia a Tybalta - jejich kafíčka:-), o závěrečných křídlech motýlích nemluvě. Vše umocňuje báječná choreografie s kostýmy jako z filmu Tima Burtona. Shrnuto slovy Mercucia: "This show is Highway to Hell":-)
Burbot 40 %
(zadáno: 12.8.2016, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
SKUTR podle mě tentokrát už krapet "přeskůtřil". Pokud parodie, respektive spíš laciná a explicitní šaškárna, nebyla záměrem, pak herecké výkony připomínaly Špinarova Hamleta ve Švandově divadle - představení duševně chorých. Zklamání pak umocnily hipsterské kostýmy a zen-buddhistický kněz Vavřinec.
Tereza Nováčková 70 %
(zadáno: 7.8.2016, počet hodnocení: 286)
přínosný / zajímavý komentář
Svěží a relativně dobrá adaptace Romea a Julie. Myslím, že SKUTři mohli ještě přidat, ale to by pak sváteční diváci nevstřebali už vůbec - škoda. Skvělá scéna, kostýmy, hudba a herecké výkony především T. Voříšková, J. Sklenář a S. Rašilov (který byl sice dost navíc a místy to zavánělo trapností, ale bylo to ještě schůdné oproti představitelům Benvolia a Mercuccia. Komická L. Krobotová. A ještě jsem trochu litovala D. Batulkovou, která tam snad neměla ani jedinou větu.
Vilemkubac 80 %
(zadáno: 6.8.2016, počet hodnocení: 39)
Justina 80 %
(zadáno: 27.5.2016, počet hodnocení: 77)
Charmingirl 70 %
(zadáno: 7.5.2016, počet hodnocení: 22)
Euforka 80 %
(zadáno: 12.3.2016, počet hodnocení: 29)
Michaela Kunčarová 30 %
(zadáno: 19.1.2016, počet hodnocení: 57)
Capinka 80 %
(zadáno: 12.1.2016, počet hodnocení: 57)
El_En 90 %
(zadáno: 21.11.2015, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Opět milé osvěžení Letních shakespearovských slavností. Skutři umí.
Aelinwen 100 %
(zadáno: 31.10.2015, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Já prostě nemůžu jinak...bylo to první setkání se SKÚTRY a úplně mě dostali...z první půle jsem byla, pravda trochu rozpačitá, hlavně z rádoby vtipných výstupů Benvolia a Mercucia, ale s odstupem mi ta první a druhá polovina hry do sebe krásně zapadla. Všichni herci odvedli výborné výkony, ale jakmile poprvé promluvil Jan Sklenář, musím přiznat, že jsem se fatálně zamilovala, takže je možná moje hodnocení tímto trochu poznamenané. Celková atmosféra hry zanechala takový dojem, že jsem si to musela ještě zopakovat.
PavelK 70 %
(zadáno: 16.9.2015, počet hodnocení: 180)
IvaRoubova 90 %
(zadáno: 2.9.2015, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Nádhera! Klasických uvedení R&J jsem už přece viděla dost, tohle mě bavilo a dojímalo zároveň. A poprvé jsem hlavně zažila konec, který mi vykouzlil úsměv na tváři, dokonalé, gratuluji duu SKUTR, za rok ráda shlédnu znovu!
Mandevillek 20 %
(zadáno: 30.8.2015, počet hodnocení: 39)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Bohužel, už dlouho jsem neviděl nic tak strašného, a to mám moderní adaptace celkem rád. Uřvané, uječené, zbytečné pitvoření. Laciné fórky pro sváteční diváky. Přepínání nálad jak vypínačem. Znázorňování všeho, co se řekne, jak pro blbce. Julie chovající se jako ta poslední děvečka od hnoje. Kněz s tyčí? Nejvíc zamrzí recyklace hudby, ale i scény s pírkem z hradeckého Labutího jezera. Pro mě jediné dobré postavy: Romeo a chůva, jediná uvěřitelná scéna: loučení před odchodem do Mantovy. Mercucia a Benvolia bych ochotně zabil sám hned na začátku.
Ba-jo 60 %
(zadáno: 26.8.2015, počet hodnocení: 126)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Ani tato adaptace divadelní klasiky v podání SKUTRu mě nepřesvědčila a vyznavačem Letních shakespearovských slavností se asi už nestanu. Prvních pár minut jsem dokonce rozpačitě uvažoval zda neodejít. Naštěstí se hra dále trošku usadila a některé pasáže byly až snově krásné, některé herecké výkony velmi povedené ....bohužel v obou případech pouze některé.
Misa 70 %
(zadáno: 26.8.2015, počet hodnocení: 78)
přínosný / zajímavý komentář
Rozhodně se mi toto pojetí klasiky Romeo a Julie líbilo,moderní háv hře prospívá.Jako vždycky u SKUTR některé nápady jsou prostě super a jiné dobré nejsou.Ale hra mě bavila,líbil se mi přelom po půli do temnější polohy.Volba Terezy Voříškové pro mě byla skvělá, z ostatních herců se mi pak nejvíc líbili Jiří Vyorálek a Lenka Krobotová.Bohužel Montekové nedostali takřka žádný prostor.
Zuzatab 50 %
(zadáno: 25.8.2015, počet hodnocení: 64)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Romeo a Julie v úpravě SKUTRU mě moc neoslovilo, mám raději klasické zpracování, ale chápu, že pro oslovení mladšího publika, to může být dobrý tah. Tereza Voříšková jako Julie byla nádherná, škoda jen "bojových kreacích" a dalších moderních prvků, které kazily charakter její postavy. U Romea Jana Sklenáře však nemám co vytknout, ten byl pro mě Romeem tělem i duší. Velmi se mi také líbila choreografie bojových scén a kostýmy - ta křídla to celé povznesla na vyšší úroveň.
Jan.bat 70 %
(zadáno: 25.8.2015, počet hodnocení: 39)
přínosný / zajímavý komentář
Modernější zpracování klasiky...
Abigail7 70 %
(zadáno: 20.8.2015, počet hodnocení: 182)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Zajímavé režijní pojetí - přesun k modernímu a snovému vyznění, ovšem na začátku se zbytečně velkým množstvím laciného humoru, zejména v podání Benvolia, Merkucia, Parise a madame Kapuletové a částečně i chůvy, což ovšem bývá obecně problém s tou postavou, výborná hudba, zdařilá snová atmosféra, neotřelé scénické řešení - skleník, choreografie i režijní pojetí některých postav - Romea, Julie, Montekové, Benvolia, Merkucia, Parise, knížete, kněze, méně zajímavé pojetí chůvy, Kapuleta, Monteka - nevýrazné. Jen pojetí Kapuletové a Parise nenadchlo. Velmi příjemné překvapení.
Pavel.Tomas 90 %
(zadáno: 7.8.2015, počet hodnocení: 79)
přínosný / zajímavý komentář
Moderní pojetí a krácení mi nijak nevadilo. Svižné představení se skvělou Lenkou Krobotovou. A Tereza Voříšková je jako drzá puberťačka Julie skvělá. Skutr opět potěšil.
Grea 80 %
(zadáno: 28.7.2015, počet hodnocení: 49)
Irena 30 %
(zadáno: 26.7.2015, počet hodnocení: 41)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Bohužel hra byla strašná. Hodně zbytečných, nicneříkajících, uječených a křečovitých momentů - takže hru hodnotím takto nízko. Herce ohodnotím zvlášť: především úžasný Jan Sklenář - 90%, výborný Jiří Vyorálek - 80%, Saša Rašilov - 70%, naopak strašná Tereza Voříšková - 10%. Její odříkání veršů v duchu "Co bylo dnes k obědu" bylo strašné, ale i její "Má lásko" ve stejném pojetí a naprosto bez emocí ..... Romeo a Julie je nádherná hra, která má vzbuzovat dojetí, úsměv, zasnění - toto pojetí ale ve mě nezakřeslo vůbec nic. Bohužel.
Vlatyes 70 %
(zadáno: 23.7.2015, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
První polovina představení mě příliš nebavila, úděsná byla dvojice Merkucia a Benvolia a taky pí Monteková Dany Batulkové. Ale druhá polovina vše zachránila - skvělý J. Sklenář, S. Rašilov a i v jediné scéně nebývale výrazný J. Vyorálek. Také M. Zavičár skvěle glosoval celé dění na jevišti. K tomu krásná hudba, kostýmy a nádherná taneční čísla, celkově hodnotím pozitivně.
Janis 60 %
(zadáno: 21.7.2015, počet hodnocení: 205)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Parodie na Romea a Julii vyznavače klasického pojetí a veršovaného textu spíš zklame. Tady jde hlavně o to bavit se a moc nepřemýšlet.
I mě to celkem bavilo, nebýt prvních 35min. s hromadnými scénami. Ty byly roztříštěné, křečovité, nesrozumitelné (radši nepočítám do hodnocení).
Výborný J.Sklenář, který se zkušeně pohyboval na hraně tragédie-parodie. Výtečná i N.Konvalinková. Vizuálně zajímavé, glassovské hudební variace ale nesedí. Osobně lituji talentovaného M.Slámu (Montek), jemuž zbyly v textu 2věty + nošení Dany B. Akcent byl přenesen jinam, k mladým pitvořícím se hercům (Cina, aj.)
Koeman2 80 %
(zadáno: 12.7.2015, počet hodnocení: 79)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Režisérské duo SKUTR jak je známe. Nadsázka, groteska, exprese v divokých tancích a pohybových kreacích v první polovině přechází v klasické vzrušující drama o tragické lásce veronských milenců v polovině druhé. To vše pod působivou hradní kulisou a s vynikajícími hereckými výkony (Sklenář, Voříšková, Vyorálek, Krobotová, Konvalinková, Rašilov). Skvělá vizuálně divadelní podívaná.
Blumarik 50 %
(zadáno: 12.7.2015, počet hodnocení: 168)
Fekete 70 %
(zadáno: 11.7.2015, počet hodnocení: 50)
Tomass 90 %
(zadáno: 6.7.2015, počet hodnocení: 49)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi se nám líbilo
Vladimír10 60 %
(zadáno: 5.7.2015, počet hodnocení: 332)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Síla této inscenace je především v jejím scénickém aranžmá a dobře stylizovaných choreografiích. Dvojice režisérů si však vylámala zuby na tom, že obsadila proti typu většinu rolí kromě ústřední dvojice veronských milenců. Asi proto vyznívá výkon T. Voříškové a J. Sklenáře nejpřirozeněji. Dalším zádrhelem je nevyrovnanost obou částí představení. Zatímco v té první se inscenátoři snaží o přílišnou aktualizaci a z mladých kavalírů vytváří soudobé feťáky, tak po přestávce přijde zvrat a veškeré dění je bráno mnohem vážněji. Právě díky druhé polovině se tento titul nestal jedním velkým propadákem.
Jirkan 90 %
(zadáno: 2.7.2015, počet hodnocení: 525)
přínosný / zajímavý komentář
(+3)
1.7. a 10.7. 2015, 5.8. 2016 : Mne to bavilo! Nejprve je to pubertální, s nadsázkou, ale kdo pozorně poslouchá, pořád je tam podtext a postupně to houstne. Finále dojemné a nápadité. V inscenaci je řada zajímavých nápadů, které dotváří celkový obraz (někdy vtipně, jindy dojemně). Tak trochu celé jako sen. Scéna vhodně řešena pro převoz na jiné místo. Nápaditá hudba a choreografie a velmi dobrý výběr ústřední dvojce (jako Julie T. Voříšková). V kontextu celého projektu za mne inscenace, která mění můj názor na LSS.
Irena7 80 %
(zadáno: 1.7.2015, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Celkově moc příjemný zážitek, jen bych ubrala počátečního "humoru" v podání Benvolia a Merkucia. Zbytek představení, zvláště poetické scény Romea s Julií, se podařil i díky skvělé hudbě a scénografii. Z hereckých výkonů mě nejvíc zaujal Romeo (Jan Sklenář), skvělý byl i Kapulet Jiřího Vyorálka a Vavřinec Saši Rašilova.
Lucka. 90 %
(zadáno: 1.7.2015, počet hodnocení: 100)
Honzy 20 %
(zadáno: 1.7.2015, počet hodnocení: 145)
přínosný / zajímavý komentář
(+4)
Nejnovější uvedení Shakespearovské hry ROMEO A JULIE na Pražském hradě bohužel nemá se Shakespearem moc společného.Jde o zmodernizovanou a upravenou verzi režiserů Kukučky a Trpišovského.Z krásného překladu Martina Hilského moc nezůstalo, neboť bylo zkráceno víc jak polovina původních textů. Krátilo se i v jednotlivých větách!Celé představení působí nejednotně,nudně.Na moderní scéně se potkávají herci,kteří nejsou sehraní a jejich výkony pokulhávají.Za pochvalu stojí zmínit snad jen Jana Sklenáře v roli Romea.Scéna,kostýmy i choreografie nejsou originální,vše již bylo objeveno.Škoda.Hodn.20%

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.