Letní shakespearovské slavnosti

William Shakespeare

Zimní pohádka

Premiéra: 25.6.2019. Překlad: Martin Hilský. Dramaturgie: Martin Hilský, Lenka Smrčková. Scéna: Michal Syrový. Kostýmy: Agnieszka Pátá-Oldak. Hudba: David Hlaváč. Choreografie: Martin Šimek. Pohybová spolupráce: Petr Nůsek, Jan Šourek. Režie: Pavel Khek.
2:45


Shakespearova pozdní romance. Pohádkový příběh zničující žárlivosti, naděje a zázraků situovaný na Sicílii a do Čech, kterým Shakespeare překvapivě propůjčil moře. Drama se střídá s komedií, nenávist s láskou a zavržení s odpuštěním. Míváte občas pocit, že se kolem vás všichni přetvařují a lžou? Že ani milované bytosti nemůžete věřit? Co když je ale všechno jinak a vy se mýlíte? Dokážete svou vinu přiznat? A je vůbec možné pravdu odhalit...?
Letní shakespearovské slavnosti
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
68 %
Hodnocení redakce
Anežka Hrebiková 70 %
Jan Pařízek 70 %
Termíny představení
21.7. (Ne) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Brno]

22.7. (Po) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Brno]

23.7. (Út) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Brno]

24.7. (St) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Brno]

26.7. (Pá) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Ostrava]

27.7. (So) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Ostrava]

28.7. (Ne) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Ostrava]

31.8. (So) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

1.9. (Ne) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

2.9. (Po) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

3.9. (Út) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

4.9. (St) 20:30 ZADÁNO Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

5.9. (Čt) 20:30 ZADÁNO Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

6.9. (Pá) 20:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Pražský hrad]

celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Anežka Hrebiková 70 %
(zadáno: 11.7.2019, počet hodnocení: 192)
přínosný / zajímavý komentář
Zimní pohádka není jednoduchá jak pro inscenátory, tak pro diváky. Pavel Khek si ale v tomto případě poradil a vytvořil povedené a přístupné rodinné drama. Rozumně zjednodušil scénu a naopak klade co největší důraz na Shakespearův nádherný text. S ním si výborně rozumí Martin Hofmann, skvělá je i poslední dobou opomíjená Petra Špalková nebo Alena Mihulová. Vynikajicí hudba odlišující tématicky dvě poloviny hry i dvě království. Jedinými negativy jsou trochu slabší ozvučení a poslední scéna se zcela nadbytečnou videoprojekcí.
74%
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 11.7.2019, počet hodnocení: 746)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemný letní Shakespeare. Povedené střízlivé zpracování, bez zbytečných výstřelků či symbolik, jež je složitější pochopit. Naopak toto drželo dobře pohromadě a fungovalo to spolu, aniž by bylo výraznějších slabších míst. V hlavní roli předvedl M. Hofmann přesvědčivý výkon, jak v poloze žárlivého šílence tak i pak jako lítostivého chudáka. Z ostatních byla výtečná hlavně A. Mihulová, jež své scény zvládla s velkou grácií. Dále zaujali S. Rašilov, P. Špalková či V. Arichteva. Za zmínku stojí též dobře zvolená doprovodná hudba. Celkově to hezky uteklo aniž bych se kdykoli nějak nudil. 75%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Karlík 90 %
(zadáno: 20.7.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Moc líbilo.. Akorát se doma nemůžeme shodnout na vyznění závěrečné videoprojekce: byl to sentiment po ztracenenéím synovi nebo důkaz manželčiny nevěry přistižené synem, který z toho uchřadl?
Inka1305 40 %
(zadáno: 18.7.2019, počet hodnocení: 11)
Lenkad 60 %
(zadáno: 18.7.2019, počet hodnocení: 58)
Axioma 80 %
(zadáno: 18.7.2019, počet hodnocení: 30)
Togaf 80 %
(zadáno: 16.7.2019, počet hodnocení: 127)
LucieSykorova 60 %
(zadáno: 16.7.2019, počet hodnocení: 117)
Monik 70 %
(zadáno: 15.7.2019, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemně lehce zpracované představení dokresluje trefně vybraná hudba, k tomu uvěřitelné vyrovnané výkony v čele s Martinem Hofmannem, vyzdvihla bych i výkon Aleny Mihulove. Za mne jeden z nejlepších večerů, možná i nejlepší,který jsem na Shakespearovskych slavnostech strávila.
Michal1982 70 %
(zadáno: 15.7.2019, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemné strávení jednoho letního večera. Shakespearovské drama s prvky komedie a šťastným koncem opět pod Pražským hradem. Jednoduchá scéna a krásný shakespearovský jazyk. Za mě nejvíce herecky zaujal Martin Hoffman a Alena Mihulová.
Jenda.matousek 40 %
(zadáno: 12.7.2019, počet hodnocení: 328)
přínosný / zajímavý komentář
Ano, lze ocenit snahu představit masám, které už si zvykly na shakespearovky chodit, i méně známé a po mnoha stránkách problematické dílo. Kdo s tím na to jde a dokáže se nad úskalí textu povznést, nemusí být zklamán. Já jsem se bohužel s tímto zcela nepopasoval a zejména první polovina byla pro mě až utrpením. Zároveň nazvučení (sice dobrá srozumitelnost, ale nesmyslně vytažené výšky) je zločin, kdy ani nedokáži moc zhodnotit herecké výkony, ale sestava na mě působila poněkud rozháraně a nesehraně. Doporučil bych spíše nadšencům.
LilianaVess 80 %
(zadáno: 8.7.2019, počet hodnocení: 70)
JirkaS 90 %
(zadáno: 7.7.2019, počet hodnocení: 183)
přínosný / zajímavý komentář
Za mě jedna z nejlepších inscenací, ne-li nejlepší z těch, které jsem zatím na Slavnostech viděl. Je to dáno docela jednoduchou, ale funkční scénou, krásně vrstvenými dialogy kladoucí na herce ty nejvyšší nároky, ale především samotnými hereckými výkony. Nevím, jak se s tím popral M. Hofmann, ale M. Isteník mě doslova šokoval svým vyzrálým a bezchybným výkonem, kdy jsem mu v první půli naprosto uvěřil propukající žárlivost a v druhé půli pak zlomeného člověka. Částečné modernizace jsou zde spíše ku prospěchu a stejně jako u Macbetha, i zde mě P. Khek přesvědčil, že Shakespeara umí! /2.7.2019/
J.anek 60 %
(zadáno: 5.7.2019, počet hodnocení: 230)
přínosný / zajímavý komentář
Chytré, ale chladně akademické takové. Každopádně je fajn hrát právě teď na Hradě o králi, který zešílel a stal se z něj vypatlaný idiot, jenž pohrdá i soudem orákula (potažmo právem). Bavily mě kostýmy. Vadilo mi, že Camillo není čestný člověk, ale vrah (hned na úvod zabije svého milence). To je trapná schválnost. Posun do současnosti dělá z Leonta kreténa, který si klidně mohl zjistit, kdo je otcem. Milá je folklorní část s mladými milenci. Moc dobré jsou videoprojekce.
Xcepek 70 %
(zadáno: 4.7.2019, počet hodnocení: 397)
Katkrau 70 %
(zadáno: 3.7.2019, počet hodnocení: 39)
LuKrej 60 %
(zadáno: 30.6.2019, počet hodnocení: 30)
VeNi 70 %
(zadáno: 29.6.2019, počet hodnocení: 8)
Verapi 60 %
(zadáno: 27.6.2019, počet hodnocení: 86)
Colette 70 %
(zadáno: 26.6.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace, která nikoho neurazí, ale ani nepřekvapí. Martin Hofmann v zůstává v celé první části v jedné poloze, s režijní změnou řeči v druhé části si moc nerozumí, s přibývajícím časem vstoupí do hry monotónnost, která nudí. Z mého pohledu nejlepší, po režijní i interpretační stránce, je interakce dvou mladých hrdinů - Perdity a Florizela, vyvažuje první, dramatickou část, běží přirozeně a lehce.
A ještě jedna poznámka na závěr, stýská se mi po scéně v Purkrabství, na mikrofony si nikdy nezvyknu, i když je možné, že se zvukař na premiéře teprve hledal.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.