Letní shakespearovské slavnosti

Zimní pohádka

Premiéra: 25.6.2019. Překlad: Martin Hilský. Dramaturgie: Martin Hilský, Lenka Smrčková. Scéna: Michal Syrový. Kostýmy: Agnieszka Pátá-Oldak. Hudba: David Hlaváč. Choreografie: Martin Šimek. Pohybová spolupráce: Petr Nůsek, Jan Šourek. Režie: Pavel Khek.
2:45


Shakespearova pozdní romance. Pohádkový příběh zničující žárlivosti, naděje a zázraků situovaný na Sicílii a do Čech, kterým Shakespeare překvapivě propůjčil moře. Drama se střídá s komedií, nenávist s láskou a zavržení s odpuštěním. Míváte občas pocit, že se kolem vás všichni přetvařují a lžou? Že ani milované bytosti nemůžete věřit? Co když je ale všechno jinak a vy se mýlíte? Dokážete svou vinu přiznat? A je vůbec možné pravdu odhalit...?
Letní shakespearovské slavnosti
Hodnocení inscenace
Redakce
67 %
Uživatelé
68 %
68511000
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (57)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 24.7.2020, počet hodnocení: 849)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Jedna z nejlepších inscenací, co jsem na LSS viděl. Khekovi se podařilo vybalancovat poměr romantických, komediálních a tragických prvků, které tahle nepříliš často uváděná Shakespearova hra obsahuje. Především ale jsou k vidění výborné herecké výkony - M.Isteník je skvělý jako žárlivý blázen i třesoucí se troska, zapamtovatelné výkony předvádí i A.Mihulová, P.Špalková, S.Rašilov či R.Madeja. Líbí se mi relativizování happy endu připomenutím toho, že mladému sicilskému princovi už život nic nevrátí. Občas trochu hapruje tempo a sloučení postav Antigona a Pastýře také není úplně šťastné.
Iva Bryndová 70 %
(zadáno: 15.9.2019, počet hodnocení: 263)
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 19.8.2019, počet hodnocení: 1606)
přínosný / zajímavý komentář
Pavel Khek se s problematickou Shakespearovou pozdní romancí v minulosti již setkal (v dnešním Divadle D21) a úpravu částečně využil i v této inscenaci. Přehledně odvyprávěný děj, vhodné odlišení prostředí, líbivá nepopisná scéna, hudba umocňující atmosféru a napětí. K jednotlivým výkonům nelze mít mnoho výhrad, ale herci z různých divadel se stylově úplně nesladili. Přestože inscenace není objevná ani mimořádná, nabízí širšímu publiku možnost vidět méně uváděný titul v přístupné interpretaci, která se nemíjí s prostorem ani cílovou skupinou. Dobře, že LSS nenasazují jen prověřené a obehrané autorovy tituly.
Michal Novák 60 %
(zadáno: 28.7.2019, počet hodnocení: 1067)
přínosný / zajímavý komentář
Nasazení hry o králi, jenž zblbnul a začal se chovat jako debil, a její uvádění na dohled od hradních oken, potěší. Dramaturgická odvaha jistěže nespočívá v této drobné provokaci, ale v tom, že se sáhlo po málo uváděné a poněkud problematické hře velkého alžbětince. Inscenace si neodpustila nejeden modernistický rýpanec, jinak je však vyprávěna tradičními prostředky a za citlivého krácení. Martin Hofmann v roli krále Leonta bohužel působil, jako by si neporozuměl s režisérem, jak ztvárnit celý ten oblouk žárlivce bez příčiny, pohrdajícím i právem. Další postavy jsou rozehrány přesvědčivěji, zejména Hermiona Petry Špalkové.
Anežka Hrebiková 70 %
(zadáno: 11.7.2019, počet hodnocení: 212)
přínosný / zajímavý komentář
Zimní pohádka není jednoduchá jak pro inscenátory, tak pro diváky. Pavel Khek si ale v tomto případě poradil a vytvořil povedené a přístupné rodinné drama. Rozumně zjednodušil scénu a naopak klade co největší důraz na Shakespearův nádherný text. S ním si výborně rozumí Martin Hofmann, skvělá je i poslední dobou opomíjená Petra Špalková nebo Alena Mihulová. Vynikajicí hudba odlišující tématicky dvě poloviny hry i dvě království. Jedinými negativy jsou trochu slabší ozvučení a poslední scéna se zcela nadbytečnou videoprojekcí.
74%
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 11.7.2019, počet hodnocení: 784)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemný letní Shakespeare. Povedené střízlivé zpracování, bez zbytečných výstřelků či symbolik, jež je složitější pochopit. Naopak toto drželo dobře pohromadě a fungovalo to spolu, aniž by bylo výraznějších slabších míst. V hlavní roli předvedl M. Hofmann přesvědčivý výkon, jak v poloze žárlivého šílence tak i pak jako lítostivého chudáka. Z ostatních byla výtečná hlavně A. Mihulová, jež své scény zvládla s velkou grácií. Dále zaujali S. Rašilov, P. Špalková či V. Arichteva. Za zmínku stojí též dobře zvolená doprovodná hudba. Celkově to hezky uteklo aniž bych se kdykoli nějak nudil. 75%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Ester_L 10 %
(zadáno: 25.9.2020, počet hodnocení: 99)
přínosný / zajímavý komentář
Nikomu není rozumět. Skvělí herci hrají čurdy, nýmandi velké role, které nejsou shcopni odehrát. Isteník je hrozný, jen řve, odehraje leda nic. Celkově dost o ničem a nuda. Jsem překvapená, že se o tom tolik mluvilo.
M217 90 %
(zadáno: 7.9.2020, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Poctivé divadlo v zajímavé režii Pavla Kheka. První polovina hlavně pro Michala Isteníka nebo Martina Hoffmana. Podle mého názoru Isteník komplexnější. Druhá polovina příjemná komedie a určitě doporučuji ke shlédnutí. Skvělý Michal Isteník, Matouš Ruml a Alena Mihulová.
Ema123 80 %
(zadáno: 4.8.2020, počet hodnocení: 44)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno 2x. Poprvé minulý rok na Pražském hradě a letos 31.7.2020. Měla jsem to štěstí vidět alternace. A musím říct, že z výkonu pana Hofmanna minulý rok jsem byla nadšená. Tak letos mě výkon pana Isteníka dostal na kolena. Jeho Leontes je dokonale přesný a táhne celou hru. Jedinou výtku bych měla a to, že některým hercům nejde moc rozumět nebo byli špatně nadzvučeni. A to jsem seděla v 10 řadě.
Kateřina Vodáková 50 %
(zadáno: 1.8.2020, počet hodnocení: 105)
přínosný / zajímavý komentář
Čekala jsem víc... Hru táhne výkon M. Isteníka, překvapil! První polovina je slabší, druhá lepší, ale závěrečná projekce ze sauny je přešlap. Celkově mi ladění děje do frašky moc nesedlo. Kostýmy a hudba ovšem zdařilá. M. Ruml je bavič, S. Rašilov a A. Bílík klasicky dobré výkony. E. Burešová mě na divadle nebaví, prvoplánové, ploché, jen vzhled nestačí. V zadních řadách (prostory HAMU) prakticky není slyšet mluvu, nechápu, že u představení s takto drahými vstupenkami herci nejsou oportovaní. Nepřesednout si po přestávce blíž, nic bych ze hry neměla. Škoda.
R.JELEN.21 70 %
(zadáno: 30.7.2020, počet hodnocení: 122)
přínosný / zajímavý komentář
Dnešní optikou už dost papundeklovy příběh s happyendem na konci. Užila jsem si to!
Výkony rozhodně neuraží až na některé herce je všem krásně rozumnět.
Daleko víc si vážím pak těch momentů, které se kolik nepovedou, ale představení dávají duši. Třeba opomenutí dítěte na jevišti (Ne, že by došlo k improvizaci, ale hezky na tvrdo přiznání. Mně to nevadí xD Nebo když vás E. Burešová zavalí balíkem slámy).
Poslední sekvenci že sauny, už hodnotím jako zbytečnou.
Fedorocko 90 %
(zadáno: 29.7.2020, počet hodnocení: 563)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé. Za mě rovněž asi nejlepší hra LSS.
Pedro72 30 %
(zadáno: 25.7.2020, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Shlédnuto na Špilberku 23.7. Rozpaky začaly scénou, která by seděla spíš pro menší divadlo a je podivně nasvícená. Herci měli obličeje potemnělé a čitelné jen z prvních řad. Část diváků pak zůstala bez napojení na jeviště. Snad proto mě žádný individuální výkon nezaujal (ovšem ženy obecně tu byly nejméně o třídu lepší než herci).
Oceňuji volbu Zimní pohádky. Není to Shakespearův top, tak by to chtělo trochu odvahy při práci se scénářem. Tempo i střídání tragické a komické polohy bylo zmatečné, místo smíchu, který mrazí, tu bylo nechtěné komično a patos.
Stan 40 %
(zadáno: 5.9.2019, počet hodnocení: 46)
přínosný / zajímavý komentář
Nevýrazné, plytké a bohužel musím říct, že celkově velice nudné představení. Rozhodně jsem to nečekal, Zimní pohádka je dramaticky vyhrocená a měla by být velmi emocionální. Herecké obsazení je hvězdné, všichni na jevišti se opravdu snaží, ale celkově to nefunguje. Zimní pohádka se zdá jako soubor neprovázaných vystoupení jednotlivců, která spolu neladí a diváka nezaujmou. Tohle se Pavlu Khekovi moc nepovedlo.
Rowerf 80 %
(zadáno: 2.9.2019, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Ač herecké výkony lehce kolísaly a v porovnání s dejvickým nastudováním jim chyběla plynulost (a až na mladou dvojici i trochu přirozenosti), celkový obraz byl překvapivě mnohem silnější. Dílem minimalistickou scénou, dílem velmi dobrou hudbou se Khekovi podařilo víc vytáhnout emoce, které často na slavnostech zůstávají v pozadí.
P.S. už aby dodělali purkrabství, ty mikrofony jsou očistec
Lucacs 60 %
(zadáno: 28.8.2019, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Krásně zahraný Camillo a Paulina (R. Madeja, A. Mihulová). Leontes v podání M. Isteníka byl tyransky přesvědčivý a poslední scéna měla sílu.
Lada.kulicka 40 %
(zadáno: 27.8.2019, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno na Pražském hradě. Moc mi tahle hra nesedla a navíc byla příšerně dlouhá.
Antonio 100 %
(zadáno: 29.7.2019, počet hodnocení: 82)
přínosný / zajímavý komentář
Moc se líbilo 27.7. z Ostravy....Velké drama....
Avlis 80 %
(zadáno: 28.7.2019, počet hodnocení: 117)
přínosný / zajímavý komentář
Moc zajímavé a dobře odehrané představení. A výborný Isteník.....
Monik 70 %
(zadáno: 15.7.2019, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemně lehce zpracované představení dokresluje trefně vybraná hudba, k tomu uvěřitelné vyrovnané výkony v čele s Martinem Hofmannem, vyzdvihla bych i výkon Aleny Mihulove. Za mne jeden z nejlepších večerů, možná i nejlepší,který jsem na Shakespearovskych slavnostech strávila.
Michal1982 70 %
(zadáno: 15.7.2019, počet hodnocení: 79)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemné strávení jednoho letního večera. Shakespearovské drama s prvky komedie a šťastným koncem opět pod Pražským hradem. Jednoduchá scéna a krásný shakespearovský jazyk. Za mě nejvíce herecky zaujal Martin Hoffman a Alena Mihulová.
Jenda.matousek 40 %
(zadáno: 12.7.2019, počet hodnocení: 332)
přínosný / zajímavý komentář
Ano, lze ocenit snahu představit masám, které už si zvykly na shakespearovky chodit, i méně známé a po mnoha stránkách problematické dílo. Kdo s tím na to jde a dokáže se nad úskalí textu povznést, nemusí být zklamán. Já jsem se bohužel s tímto zcela nepopasoval a zejména první polovina byla pro mě až utrpením. Zároveň nazvučení (sice dobrá srozumitelnost, ale nesmyslně vytažené výšky) je zločin, kdy ani nedokáži moc zhodnotit herecké výkony, ale sestava na mě působila poněkud rozháraně a nesehraně. Doporučil bych spíše nadšencům.
JirkaS 90 %
(zadáno: 7.7.2019, počet hodnocení: 231)
přínosný / zajímavý komentář
Za mě jedna z nejlepších inscenací, ne-li nejlepší z těch, které jsem zatím na Slavnostech viděl. Je to dáno docela jednoduchou, ale funkční scénou, krásně vrstvenými dialogy kladoucí na herce ty nejvyšší nároky, ale především samotnými hereckými výkony. Nevím, jak se s tím popral M. Hofmann, ale M. Isteník mě doslova šokoval svým vyzrálým a bezchybným výkonem, kdy jsem mu v první půli naprosto uvěřil propukající žárlivost a v druhé půli pak zlomeného člověka. Částečné modernizace jsou zde spíše ku prospěchu a stejně jako u Macbetha, i zde mě P. Khek přesvědčil, že Shakespeara umí! /2.7.2019/
J.anek 60 %
(zadáno: 5.7.2019, počet hodnocení: 319)
přínosný / zajímavý komentář
Chytré, ale chladně akademické takové. Každopádně je fajn hrát právě teď na Hradě o králi, který zešílel a stal se z něj vypatlaný idiot, jenž pohrdá i soudem orákula (potažmo právem). Bavily mě kostýmy. Vadilo mi, že Camillo není čestný člověk, ale vrah (hned na úvod zabije svého milence). To je trapná schválnost. Posun do současnosti dělá z Leonta kreténa, který si klidně mohl zjistit, kdo je otcem. Milá je folklorní část s mladými milenci. Moc dobré jsou videoprojekce.
Karlík 90 %
(zadáno: 20.7.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Moc líbilo.. Akorát se doma nemůžeme shodnout na vyznění závěrečné videoprojekce: byl to sentiment po ztracenenéím synovi nebo důkaz manželčiny nevěry přistižené synem, který z toho uchřadl?
Colette 70 %
(zadáno: 26.6.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace, která nikoho neurazí, ale ani nepřekvapí. Martin Hofmann v zůstává v celé první části v jedné poloze, s režijní změnou řeči v druhé části si moc nerozumí, s přibývajícím časem vstoupí do hry monotónnost, která nudí. Z mého pohledu nejlepší, po režijní i interpretační stránce, je interakce dvou mladých hrdinů - Perdity a Florizela, vyvažuje první, dramatickou část, běží přirozeně a lehce.
A ještě jedna poznámka na závěr, stýská se mi po scéně v Purkrabství, na mikrofony si nikdy nezvyknu, i když je možné, že se zvukař na premiéře teprve hledal.
Chupetica 80 %
(zadáno: 21.9.2020, počet hodnocení: 98)
Gardan 60 %
(zadáno: 16.8.2020, počet hodnocení: 36)
Margaret 80 %
(zadáno: 4.8.2020, počet hodnocení: 92)
Zdarda 70 %
(zadáno: 3.8.2020, počet hodnocení: 76)
Lusi 60 %
(zadáno: 1.8.2020, počet hodnocení: 45)
Martatrdlo 50 %
(zadáno: 25.7.2020, počet hodnocení: 13)
Pajunkas 70 %
(zadáno: 26.2.2020, počet hodnocení: 46)
Sardinka 60 %
(zadáno: 5.2.2020, počet hodnocení: 34)
Isa Johanovská 70 %
(zadáno: 2.1.2020, počet hodnocení: 82)
Krteček 70 %
(zadáno: 9.9.2019, počet hodnocení: 27)
Lera 60 %
(zadáno: 8.9.2019, počet hodnocení: 68)
Firestone 60 %
(zadáno: 1.9.2019, počet hodnocení: 32)
Veronika K. 80 %
(zadáno: 22.8.2019, počet hodnocení: 85)
Lythande 100 %
(zadáno: 12.8.2019, počet hodnocení: 12)
Zora20 80 %
(zadáno: 6.8.2019, počet hodnocení: 16)
Kamma 70 %
(zadáno: 29.7.2019, počet hodnocení: 55)
Oliver 80 %
(zadáno: 26.7.2019, počet hodnocení: 22)
Rentcha 70 %
(zadáno: 24.7.2019, počet hodnocení: 20)
Lenka1211 80 %
(zadáno: 22.7.2019, počet hodnocení: 24)
Blumarik 70 %
(zadáno: 21.7.2019, počet hodnocení: 239)
Inka1305 40 %
(zadáno: 18.7.2019, počet hodnocení: 12)
Lenkad 60 %
(zadáno: 18.7.2019, počet hodnocení: 61)
Axioma 80 %
(zadáno: 18.7.2019, počet hodnocení: 46)
Togaf 80 %
(zadáno: 16.7.2019, počet hodnocení: 138)
LucieSykorova 60 %
(zadáno: 16.7.2019, počet hodnocení: 130)
LilianaVess 80 %
(zadáno: 8.7.2019, počet hodnocení: 84)
Xcepek 70 %
(zadáno: 4.7.2019, počet hodnocení: 543)
Katkrau 70 %
(zadáno: 3.7.2019, počet hodnocení: 45)
LuKrej 60 %
(zadáno: 30.6.2019, počet hodnocení: 45)
VeNi 70 %
(zadáno: 29.6.2019, počet hodnocení: 14)
Verapi 60 %
(zadáno: 27.6.2019, počet hodnocení: 96)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.