Městská divadla pražská [Divadlo ABC]

Jiří Janků, Petr Svojtka

Bedřich Smetana: The Greatest Hits

Premiéra: 17.3.2012. Dramaturgie: Jiří Janků. Scéna: Jaroslav Milfajt. Kostýmy: Kateřina Hájková. Hudba: Bedřich Smetana, Ivan Hlas, Jiří Janouch. Hudební nastudování: Milan Potoček. Choreografie: Martin Pacek. Režie: Petr Svojtka.
3:00


Komediální muzikál pro činoherce pro pobavení a současně i pro rozšíření hudebních obzorů. Všechny Smetanovy opery v jednom večeru. Grantový systém nemusí být vždy jen terčem kritiky, může se stát i zcela zásadním tvůrčím impulzem. Skupina herců v nejmenovaném souboru stojí na prahu zkoušení velkého klasického textu, když k nim dorazí zpráva o finančním krachu divadla, který je možno odvrátit pouze nastudováním souborného díla velikána české národní hudby. I když je to úkol zdánlivě neřešitelný, společně se do něj všichni pustí. A výsledek...?
inscenace je vhodná pro děti 2. stupně ZŠ
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
63 %
Uživatelé
71 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 2.3.2013, počet hodnocení: 633)
přínosný / zajímavý komentář
Originální nápad spojit všechny Smetanovy opery do jedné činoherní inscenace je potřeba ocenit. Princip divadla na divadle funguje, dobře se podařilo odstínit jednotlivé charaktery, takže si většinu postv nebudete mezi sebou plést. Drobným problémem je délka, která při představení na Grand Festivalu smíchu dosáhla téměř tří hodin. Aranžmá pěveckých výstupů je proměnlivé - některé písně jsou vynikající (rockové Znám jednu dívku), jiným taková nápaditost chybí.
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 11.10.2012, počet hodnocení: 2723)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Nápaditá koláž na motivy Smetanových oper se mi líbila už při prvním uvedení v někdejším Středočeském divadle. Představení Divadla ABC je zábavné od prvního momentu a po celou dobu se nese v příjemné nadsázce, kdy si herci dokáží dělat vkusnou legraci nejen ze Smetanových oper, ale i ze sebe samých. A poněvadž je regulérně přiznáno, že se jedná o činoherce, jimž zpěv není vlastní, divák rád omluví i jejich občasné pěvecké nedostatky. Oceňuji souhru všech účinkujících, z nichž ovšem musím vyzdvihnout Z. Vencla. Prostě se jedná o inscenaci, jejíž humor je mi sympatický.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 22.9.2012, počet hodnocení: 1251)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Nápad, nadsázka, šmrnc, vtip, trefné odkazy, souhra a já nevím, co ještě.. Od prvního okamžiku až do konce jsem se dobře bavila. Byť není úplně fér vypichovat nějaká jména, poněvadž všichni byli výborní, přece jen se neubráním a dvě uvedu: V. Gajerová (konečně v úplně jiné poloze, než jsem u ní posledních pár let zvyklá!) a Z. Vencl (konečně v roli většího rozsahu!).
Jiří Koula 50 %
(zadáno: 2.5.2012, počet hodnocení: 1355)
přínosný / zajímavý komentář
Pavel Širmer už vše napsal za mě.
Pavel Širmer 50 %
(zadáno: 12.4.2012, počet hodnocení: 1302)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
45%. Dal jsem na doporučení šéfredaktora M. Nováka, ale nadšení nesdílím. Autorské projekty dvojice JJ & PS se mi většinou líbily. Tato inscenace měla dobrý nápad a zábavný úvod. Bohužel následné dění ve mně vzbuzovalo většinou rozpaky, postrádal jsem energii. Narážky na opery mi nepřipadaly příliš nápaditě zpracované a rozvedené, ani zvlášť vtipné. Jen několik málo povedených míst. Hudebně nic výjimečného a pěvecky už vůbec ne! Až na dvě čestné výjimky jsem se nemohl zbavit pocitu, že jsou obsazeni herci nedostatečně disponovaní pro tento komediální a hudební žánr. Já nedoporučuji!
Michal Novák 70 %
(zadáno: 28.3.2012, počet hodnocení: 924)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Nevzpomínám si, kdy jsem viděl lepší travestii. Neznevažující, satirickou a v tak vzácné souhře zahranou. Parodické narážky vyžadují trochu znalost všelijakých konotací, rozpoznáte-li, budete se bavit ještě víc. Také „novodobé aranže“ Smetanovy hudby nepostrádají vtip :)
Hodnocení uživatelů:
Suzana 60 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 133)
přínosný / zajímavý komentář
+ 5% za hudbu
Pavlouš 60 %
(zadáno: 12.8.2017, počet hodnocení: 54)
NinadeL 70 %
(zadáno: 14.5.2017, počet hodnocení: 89)
přínosný / zajímavý komentář
Bedřich Smetana napsal osm a půl a oper, v MDP je všechny hrají za jeden večer tak, že by nadchli i Járu Cimrmana.
Radiator 70 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 63)
Divita 60 %
(zadáno: 25.1.2017, počet hodnocení: 5)
Plšík 70 %
(zadáno: 17.11.2016, počet hodnocení: 256)
Čiko 70 %
(zadáno: 23.8.2016, počet hodnocení: 496)
přínosný / zajímavý komentář
Zábava přesně dle mého gusta. "Vzdělávací" činohra nebývá až tak oblíbená, ale tato inscenace je vtipná, svižná a opravdu pobaví..
Martin21 70 %
(zadáno: 9.6.2016, počet hodnocení: 262)
JéHá 50 %
(zadáno: 3.5.2016, počet hodnocení: 30)
přínosný / zajímavý komentář
Nápad fajn, ale čekal jsem trochu víc. Několik vydařených momentů a vtipů, pár jiných věcí to zase zabilo. Víc mě bavila druhá hudební část, písně pěkně zaranžované a předvedené.
Šárka Beranová 20 %
(zadáno: 13.3.2016, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Tento typ bláznivé komedie mě neoslovuje a nebaví.
Luu2255 100 %
(zadáno: 8.2.2016, počet hodnocení: 15)
JaNaD 80 %
(zadáno: 25.1.2016, počet hodnocení: 44)
přínosný / zajímavý komentář
Kdyby hra neměla rámcový příběh, byla by to pouhá estráda. Takto jsou jednotlivé úryvky ze Smetanových oper vtipně propojeny a představení nejen pobaví, ale mě vedlo i k zamyšlení, že je ostuda, jak málo našeho hudebního velikána znám a že bych s tím měla něco dělat. Herecké výkony byly obdivuhodné (V.Kubařová, V. Gajerová, Z.Vencl) a z divadla jsem odcházela s vědomím, že je dost škoda, že u nás máme spoustu talentovaných herců, kteří umějí hrát, zpívat, tančit a hrát na nějaký hudební nástroj, ale bohužel nejsou moc mediálně známí (R.Říčař, Z. Kalina ...).
Lovin 80 %
(zadáno: 21.1.2016, počet hodnocení: 102)
Kačísek 90 %
(zadáno: 20.1.2016, počet hodnocení: 11)
Marek515 90 %
(zadáno: 1.11.2015, počet hodnocení: 58)
přínosný / zajímavý komentář
Kdo hleda originalni komedii plnou parodie a nadsazky, at nevaha. Paradni zabava.
Maranta 80 %
(zadáno: 30.9.2015, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi příjemné překvapení. Vtipné, zábavné, neotřelé. Osvěžující praštěné inscenační nápady, které na jevišti fungují. Charaktery jsou ve své zkratce a nadsázce přiléhavé, vzájemná komunikace postav odzbrojujícím způsobem univerzálně trefná. Vlastní "muzikál" má i svá slabší místa, ale v rámci celku vše odpouštím.
Na představení 22.9.2015 byla v sále skvělá atmosféra a dlouhá a upřímná děkovačka.
Kluk.sedu 80 %
(zadáno: 2.7.2015, počet hodnocení: 30)
přínosný / zajímavý komentář
Svižné,vtipné představení s nápadem. Herci hrají s gustem a dobře. Pravda,sem tam by se dalo škrtat...ale co už,bavil jsem se a šel bych ještě jednou.
Wild 70 %
(zadáno: 27.5.2015, počet hodnocení: 24)
Kate 70 %
(zadáno: 22.4.2015, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Pokud chcete jít do divadla jen se zasmát a ne hledat odpovědi na všelijaké otázky (Být či nebýt? Ačkoliv to v inscenaci zazní taky) a zároveň nejste přespříliš kozervativní, pak je toto představení tou správnou volbou. Herecké i pěvecké výkony jsou bez chyb (alespoň oku a uchu laika - mě - unikly) a nesmát se bylo nemožné. Přiznám se že Z. Kalinu mám v oblibě, ale ani zbytek souboru se nedal zahanbit. Za sebe doporučuji! :)
Eviik 50 %
(zadáno: 14.11.2014, počet hodnocení: 219)
přínosný / zajímavý komentář
Asi jsem čekala něco trošku jiného. Začátek mne bavil, i když rychlé střídání scén působilo trochu rušivě. Jakmile ale došlo na samotné souborné dílo B.Smetany, začala hra zklouzávat k trapnosti a zejména ze závěrečné scény jsem měla poněkud rozpačitý dojem. Z písní se mi líbilo především rockové provedení Znám jednu dívku. Nicméně pár opravdu vtipných nápadů a hlášek by se našlo (např. snaha našroubovat Hamleta na opery B. Smetany, hlášky Branibora). Hru doporučuji jako vhodnou oddychovku po náročném pr. dni. Kdo hledá náročnější divadlo, tak ať radši zvolí něco jiného.
Lucilla 50 %
(zadáno: 14.11.2014, počet hodnocení: 194)
přínosný / zajímavý komentář
Dokud se mluvilo, byla to bomba. Nektere sceny/hlasky byly vynikajici. Jenze kdyz doslo na zkouseni a "scuknuti" vsech oper do jedne hry, nevedela jsem, co si myslet. Kdyby to herci, co hrali herce, pojali jako opravdu parodii a jeste vic pritlacili na pilu, nemela bych problem. Takhle to ale obcas hranicilo s trapnosti.
Ne, je to vazne oddechovka, u ktere clovek nemusi premyslet a uprimne se zasmeje, to bez debat. Nektere napady jsou nadprumerne a herci jako V.Kubarova, H.Bor, M.Slany a R.Kalvoda vyborni.
Hanala 90 %
(zadáno: 13.11.2014, počet hodnocení: 30)
přínosný / zajímavý komentář
Skvěle jsem se pobavila a vřele doporučuji všem se smyslem pro humor a nadsázku. Ti ostatní ať jdou raději jinam.
Teejay 50 %
(zadáno: 2.11.2014, počet hodnocení: 57)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
50 % za nápad. Druhý krát bych na to nešel. Polomuzikál poplatný svému účelu - mít plný sál.
Etfu 70 %
(zadáno: 22.10.2014, počet hodnocení: 54)
Varan 80 %
(zadáno: 24.6.2014, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Musím se přiznat, že jsem na toto představení šel tak trochu s obavami. Nevěděl jsem, co mohu čekat od tříhodinového převedení Smetanových oper na činoherní prkna a v aranžmá Ivana Hlase. Výsledek byl ale výborný. Celé představení mi tak trochu připomínalo Divadlo Járy Cimrmana. Herci hráli s nadsázkou a dokonale si užívali možnost dělat si ze sebe legraci. Co se herců týče, nikdo mě určitě nezklamal, vyzdvihl bych ale hlavně V. Gajerovou, R. Říčaře (i pro výborný zpěv) a V. Kubařovou, která si svoji velmi naivní Mařenku skutečně užívala. A "Znám jednu dívku" v rockovém aranžmá nemá chybu.
Kytina 50 %
(zadáno: 23.6.2014, počet hodnocení: 144)
Divadelnik 70 %
(zadáno: 9.6.2014, počet hodnocení: 100)
přínosný / zajímavý komentář
Pohodové představení.
Klarisa 80 %
(zadáno: 5.4.2014, počet hodnocení: 36)
Vedee 70 %
(zadáno: 24.3.2014, počet hodnocení: 112)
přínosný / zajímavý komentář
Bohužel jsme vychytali představení, kde bylo poměrně špatně nazvučeno a většině písní nebylo vůbec rozumět... Jinak zdařilá, vtipná inscenace.
Kata_rina 70 %
(zadáno: 5.2.2014, počet hodnocení: 38)
VIPER 90 %
(zadáno: 31.1.2014, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Je to taková veselá oddychovka, kterou je třeba nebrat vážně. Právě v tom spatřuji hlavní kámen úrazu a kontroverznost místního hodnocení. Pokud člověk přistoupí na jejich hru a nebere upgrade smetanových děl jako svatokrádež utečou mu tři hodiny této hry jako nic. Tato hra se opravdu trefila do mého gusta a dlouho jsem se v divaldle tak od srdce nezasmál jako nyní. Je pravdou, že některé scény možná byly trochu nadbytečné a frekvence střihů v prvním dějství mě přiváděla k nepříčetnosti. Sumasumárum však lze hru hodnotit velmi pozitivně.
SirThompson 50 %
(zadáno: 21.1.2014, počet hodnocení: 53)
Msusnova 100 %
(zadáno: 9.12.2013, počet hodnocení: 17)
Kos_Lukas 90 %
(zadáno: 17.11.2013, počet hodnocení: 31)
Supreme Dalek 100 %
(zadáno: 16.11.2013, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi pěkné, živé, sice místy by se dalo krátit, ale za energii a radost z blbosti 100% :) Vlastně celkem podobné Prodance v Ypsilonce...
Poristm 80 %
(zadáno: 28.10.2013, počet hodnocení: 79)
Dr_Bilo 70 %
(zadáno: 6.6.2013, počet hodnocení: 16)
Srna 80 %
(zadáno: 4.6.2013, počet hodnocení: 32)
EvelineS 50 %
(zadáno: 17.4.2013, počet hodnocení: 39)
přínosný / zajímavý komentář
Hra mi přišla trochu utahaná. Více se mi líbil začátek, kdy herci mluvili, následná část se zpěvem mi přišla místy neskousnutelná. Věřím ale, že si hra své nadšence najde. Na ABC nadprůměrná inscenace.
Ivushka 90 %
(zadáno: 12.4.2013, počet hodnocení: 93)
Bacraj 80 %
(zadáno: 11.4.2013, počet hodnocení: 164)
Oscar Lukas 90 %
(zadáno: 7.4.2013, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Opravdu povedené představení, plné humoru, skvělých hereckých i pěveckých výkonů. Velmi doporučuji.
Vladimír10 20 %
(zadáno: 1.4.2013, počet hodnocení: 332)
přínosný / zajímavý komentář
Nevkusná režijní exhibice, která před zraky diváků svévolně ničí krásné operní árie Bedřicha Smetany. Samotná autorská hra má prakticky nulový dějový oblouk. Sloučením všech oper do jednoho příběhu byl vytvořen naprosto nepoživatelný paskvil, jenž byl opepřen lacinými songy trapného I. Hlase, chcete-li S. Hlase. Horší scénu jsem snad ještě nikdy neviděl. Skládala se jen z Čertovy stěny, kterou vůbec nepřipomínala, trávníčku a do očí bijícího čínského nápisu The Greatest Hits. Avšak jedna z replik H. Bora je více než pravdivá, a to že divadlo s některými rekvizitami hraje již čtvrtou inscenaci.
Rybitvi 80 %
(zadáno: 30.3.2013, počet hodnocení: 59)
Lumca 70 %
(zadáno: 29.3.2013, počet hodnocení: 259)
Národosolsobě 50 %
(zadáno: 4.3.2013, počet hodnocení: 223)
přínosný / zajímavý komentář
Myslím, že tenhle princip komiky se poměrně rychle vyčerpá, což se v téměř tříhodinovém představení stalo někdy před přestávkou. Ten rámec, který zdůvodňuje, proč vůbec vzniká divadlo na divadle, je zbytnělý až hrůza. Respekt Veronice Kubařové, svůj úděl uhraje.
Jarin 50 %
(zadáno: 3.3.2013, počet hodnocení: 139)
Peetra 40 %
(zadáno: 23.1.2013, počet hodnocení: 130)
přínosný / zajímavý komentář
45%. Nevím teda...první třetina byla velice nadějná, úplně cimrmanovská (babička, Dalibor a Branibor). Jak ale došlo na tanečky a zpívánky, úplně vymizel humor a nadsázka. A jestli to bylo brané vážně nebo to byla parodie jsem nepoznala. Smutné je, že nejlepší písnička představení zazněla až v přídavku.
Chbarca 70 %
(zadáno: 31.12.2012, počet hodnocení: 61)
Furciferka 20 %
(zadáno: 22.12.2012, počet hodnocení: 240)
přínosný / zajímavý komentář
Rozpaky vzbuzující.
Hannah21 80 %
(zadáno: 22.11.2012, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
Trochu jsem se toho obávala, o to překvapenější jsem byla. Usměvavá taškařice, u které se skvěle pobavíte a odpočinete si. Skvělá režie, spoustu nápadů, vtipné, svižné. Kvalitní výkony, pěvecky dominovali Kalina a Říčař. Překvapila mě Gajerová.
MarketkaP 90 %
(zadáno: 13.11.2012, počet hodnocení: 19)
přínosný / zajímavý komentář
Přestože nemám ráda muzikály a celkově mě zpěv divadle většinou moc nenadchne, tak musím říci, že jsem se u tohoto komediálního muzikálu opravdu pobavila. Děj je poutavý, obsazení výborné a celkovou atmosféru představení bych se nebála označit za výbornou.
Jenda.matousek 90 %
(zadáno: 7.11.2012, počet hodnocení: 303)
přínosný / zajímavý komentář
Myslím, že tuto hru budete buď milovat nebo nenávidět. Respektive buď se smát nebo kroutit hlavou nad tím, čemu že se ostatní smějí. Já se po trochu rozpačitém úvodu celkem rychle zařadil do první skupiny. Hlavně proto, že hra je opravdu velmi dobře napsaná (humor odkazuje k Divadlu J. Cimrmana) a zručně zrežírovaná. Je vidět, že herci si představení opravdu užívají, mohou si tu totiž dovolit beze studu přehrávat a odvázat se. Vyzdvihl bych hlavně L. Pernetovou, R. Říčaře a V. Kubařovou. Poprvé jsem asi odcházel z MDP opravdu spokojený a těším se na další počiny tandemu Janků & Svojtka.
V.morava 80 %
(zadáno: 21.9.2012, počet hodnocení: 515)
přínosný / zajímavý komentář
ANO!
Režijní koncepce výborná a především naplněná velmi solidními hereckými výkony, ale i pěveckými kreacemi (Gajerová, Říčař, Kubařová...)
Herci dokázali přenést energii na diváka a dokázali rozehrát situace tak, aby z inscenace nebyla fraška o laciném vtipu, ale aby to mělo i hlavu a patu. Po dlouhé době jsem se v MDP cítil velmi příjemě ba dokonce výborně.
I když jsem výše vyjmenoval tři herce, musím podotknout, že celý tým je velmi dobře sehraný. Vše funguje tak jak má.
Radka 90 %
(zadáno: 12.9.2012, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá zábava, výborná hudba.
Marek Příbramský 90 %
(zadáno: 30.5.2012, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Dle mého názoru povedená taškařice. Velmi zaujal Z. Kalina, nekompromisní herec a komik, toho si budou brzy všichni pamatovat. Je to kus k pobavení. Hudba nevtíravá. Scény nápadité. Tomu, kdo se chce zasmát a uvolnit dopručuji.

Fr2709 10 %
(zadáno: 28.5.2012, počet hodnocení: 138)
přínosný / zajímavý komentář
Hlava mně nebere, že je možné, aby se něco podobného dostalo na jeviště.To snad by se nehrálo ani v době estrád na Nově.I když je pravdou, že divadlo bylo vyprodané a i mnohé recenze zde jsou plné nadšení. Že bych byl moc náročný ?
Petr.trep 90 %
(zadáno: 7.5.2012, počet hodnocení: 121)
LadyFrancess 100 %
(zadáno: 20.4.2012, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Mně se to moc líbilo! Vtipné, skvěle upravená hudba, bezvadní herci... A Ivan Hlas k nerozeznání od mistra Smetany. Doporučuji!
Verena 80 %
(zadáno: 7.4.2012, počet hodnocení: 66)
přínosný / zajímavý komentář
85 :-) Neskrývám nadšení. Smála jsem se celou dobu. Některé narážky by mohly "zlidovět". Potvrzuju sehranost herců a moc se mi líbilo aranžování písní.
Pavelpoda 90 %
(zadáno: 1.4.2012, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemné překvapení ! Spousta humoru, dobře zpracovaná hudba.
Jiri 90 %
(zadáno: 27.3.2012, počet hodnocení: 3)
Ala 70 %
(zadáno: 21.3.2012, počet hodnocení: 90)
přínosný / zajímavý komentář
Vtipný "muzikál pro činoherce" se skvělými výkony všech protagonistů. Kdybych měla někoho vyzdvihnout nad ostatní tak Romana Říčaře (vynikající zpěvák a muzikant) a Zbigniewa Kalinu (skvělý herec, který tady stejně jako v mnoha příbramských inscenacích dokazuje, že nemá Thálii jen tak pro nic za nic.)
Honzy 30 %
(zadáno: 21.3.2012, počet hodnocení: 141)
přínosný / zajímavý komentář
Muzikál,více spíš zpěvohra,moc nevynikl.Není parodie jako parodie.Tato se však nepovedla.I když se najde pár lepších momentů.(kněžna Libuše v podání V.Gajerové,herecký výkon Z.Kaliny)Hra jako celek ovšem působí jako spíchnutá horkou jehlou,žádná z divadelních složek není ničím výjímečná.Kus je zbytečně dlouhý(3h.),potřeboval by zkrátit,chybí tempo a spád,místy i nudí!Myslím,že mistři humoru Voskovec a Werich,Horníček,Lipský i další působící v tomto kult. divadle by asi kroutili hlavou?Škoda zbytečně vynaloženého úsilí i času!30%.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.