Městská divadla pražská [Divadlo ABC]

Elefantazie

Premiéra: 1.2.2020. Dramaturgie: Jana Slouková. Scéna: Petr Vítek. Kostýmy: Simona Rybáková. Hudební spolupráce: Darek Král, Jan P. Muchow. Choreografie: Dora Sulženko Hoštová, Jiří N. Jelínek. Režie: David Drábek.
předpremiéry od ledna 2019
2:45


Původní český „muzikál ohavné krásy“. Svět panoptika lidských kuriozit a osudy jeho obyvatel, legendárních siamských sester Blažkových, divoké ženy Samiry, Trojnoha Clarance a haličského obra Moyzesse. A především legendárního „sloního muže“ Josepha Merricka, křehkého inteligentního mladíka uvězněného ve znetvořeném těle, jenž se díky své vrozené anomálii stal atrakcí londýnského obludária...
Volby

Hodnocení (28)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Iva Bryndová 50 %
(zadáno: 22.2.2020, počet hodnocení: 261)
přínosný / zajímavý komentář
55% - Muzikál Davida Drábka zdobí především výborná hudba. Povedla se výprava - scéna, kostýmy, masky. Činoherní soubor si s muzikálem poradil obstojně. Zajímavý je i námět, velkou škodou však zůstává, že nedošlo k jeho zpracování do skutečného příběhu. Několik epizod, do nichž jsou až násilně vsouvány zřejmě pro autory nejzajímavější postavy své doby a ostatně celé nekonečné defilé postav samy o sobě nosný dramatický příběh prostě netvoří. A je to škoda, protože životní příběh Josepha Merricka má co nabídnout.
Helena Grégrová 80 % Tip Helena Grégrová
(zadáno: 13.2.2020, počet hodnocení: 1420)
přínosný / zajímavý komentář
Fantazírování je pro děcka. ;) Vyšší level je nechat se chytit drápkem - opravuji: Drábkem elefantazie a jeho/jejím poselstvím o vnímání jinakostí, o síle tolerance a nezbytnosti empatie a lidskosti. Dojetí, humor a nadsázka ve vyváženém poměru, hudba sfér, zdařilé kostýmy a herci v dokonalé koncentraci, očividně jdoucí s příběhem a motivací zasáhnout divákovy smysly.
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 5.2.2020, počet hodnocení: 774)
přínosný / zajímavý komentář
Především vynikající, a místy opravdu nádherná, hudba D. Krále. Též velmi dobře zvládnutá choreografie, zdařilé pěvecké výkony, včetně několika krásných duetů. Obecně hudební pasáže se zde za mě povedly znamenitě a táhnou celé představení. I samotný příběh Sloního muže není nijak špatný, má své působivé momenty. Ale říznutím s dalšími historickými postavami to jde někdy až příliš do absurda a přináší to pasáže co jsou zbytečně navíc. Po herecké stránce pochvala pro T. Havlínka, T. Marečkovou, T. Krippnerovou, Z. Piškulu a F. Březinu. Také nelze nezmínit výtečné kostýmy. V součtu rozhodně originální a působivý kousek. 75%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Hanavelka 20 %
(zadáno: 16.2.2020, počet hodnocení: 23)
přínosný / zajímavý komentář
Sedm spermií občas se pohybujících jak vačková hřídel v propadlišti dějin, špatná srozumitelnost produkovaných textů, výborný dlouhý žiďák Piškula,Březina přeskočivší svojí třetí nohu,kladný svazák Klus hrající a neagitující,zmetek Konáš s amputovanýma rukama, čurda Kolářová a hutný vtip Kasturba - Masturba. Díky těmto opěrným bodům, si muzikál budu moci znovu připomenout. Škoda, že v té připomínce chybí hudba a zpěv.
Makaluzo1 70 %
(zadáno: 14.2.2020, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Sloní fantazie staví vedle sebe osoby, které se mohly setkat opravd jen ve fantazii. J.Rozparovače,M.Gándhího,sestry Blažkovy,J.Merricka spojuje snad jen doba Viktoriánské Anglie a obrazotvornost tvůrců.Na vkusné scéně P. Vítka se odvíjí romantický příběh sloního muže.Vroucí herecký výkon jeho představitele T.Havlínka kontrastuje s poněkud sterilním dr.Trevesem T.Kluse.Doslova rušivě působí umístění zahaleného sedmičleného sboru pod forbínou.Odpudivě nepůsobí ani tak panoptikum jako např. porod na scéně plný zkrvavených plen či nevkusné slovní vtípky (Lilly Putová,Masturba Gándhí).
Terezak 50 %
(zadáno: 5.2.2020, počet hodnocení: 48)
přínosný / zajímavý komentář
Dobré herecké (méně už pak pěvecké) výkony, mezi kterými vyčnívá a exceluje T. Havlínek.
Děj však není příliš propracovaný, některé linky (Jack Rozparovač) jsou spíš zbytečné a zabírají prostor Slonímu muži a jeho vývoji.
Hudba je poměrně zdařilá, texty písní však vyznívají popově, jsou naprosto o ničem a písně tak nijak neposouvají děj a vytváří dojem pouhé vycpávky v ději.
Je škoda, že se tvůrci nepřiklonili k více emočnímu provedení, které by lépe vykreslilo charakter Sloního muže a vývoj, jakým projde, a dali přednost jednoduššímu ději s množstvím laciných a trapných vtipů.
InkaR 50 %
(zadáno: 5.2.2020, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
První polovina se mi docela líbila, měla spád a bylo tam i pár vtipných momentů. Druhá polovina byla nastavovaná vším možným plus ošuntělé vtípky hraničící s trapností. Celkově nevím, zda toto mělo mít nějaké poselství, či jakou emoci to mělo vyvolat, u mě nevyvolalo žádnou (až na pár komických situací v 1. polovině). Zpěv od všech dobrý, ale to je v ABC standard. Dost mě pak šokoval potlesk ve stoje na závěr. Když to srovnám s takovým Bezrukým Frantíkem...
Jana Krátká 100 %
(zadáno: 2.2.2020, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Moc hezký příběh, super masky, scéna, pěkné písničky a skvělé výkony všech. Vyzdvihnout ale musím T.Havlínka, jeho sloní muž neměl chybu. Určitě zhlédnu ještě několikrát. Díky všem tvůrcům a hercům za tak krásné představení.
Domi.Mac 40 %
(zadáno: 2.2.2020, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
Na půl cesty. Fantastický nápad s muzikálem o neobyčejných lidech se utopil v nijaké hudbě, slabé režii a hlavně v příběhu - linka s Rozparovačem úplně navíc a ještě hloupá, stejně jako linka s indy, která byla zbytečně rozvětvená. Havlínek je skvělý herec, ale stěží intonuje, jakmile začne zpívat, je vidět, že zpěv není jeho silnou stránku. Klus má dost nemastnou roli, navíc skoro nezpívá - proč nehraje sloního muže on? Piškula a Březina nemají moc co hrát, ale jsou dobří. Nejkomplexnější výkon podaly Marečková (tleskám!) a Kripnerová. Sbor navíc. Mohla to být inscenace roku. Bohužel. 45%
KSnow 50 %
(zadáno: 2.2.2020, počet hodnocení: 102)
přínosný / zajímavý komentář
Je to milé. A to je asi tak všechno, co se o tom dá říct. Tohle neotřelé téma na divadle mělo takřka neomezený potenciál, ale bohužel ho využívá tak na deset procent. Samotná linka J. Merricka je dojemná, ale stejně se nemůžu ubránit pocitu, že s tím šlo prostě udělat o tolik víc! To ale neplatí o hereckých výkonech, které byly od všech velmi solidní a vyrovnané. Příjemně překvapil především Tomáš Klus, Tomáš Havlínek si udržuje svou stálou extrémně vysokou úroveň.
Prochasan 70 %
(zadáno: 2.2.2020, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
V mnohém působivé, ale výsledný dojem pokazily trapné vtípky (jméno Kasturba przněné na Masturba) a příliš dlouhá délka. Ubrala bych písní - ty lyrické/smutné se povedly a hezky zapadly do příběhu, ty rádoby veselé byly samoúčelné a nudné. Kdyby humor zůstal jen v činoherních pasážích a v písních zůstaly jen ty hlubší emoce, fungovalo by to podle mě mnohem lépe. Nastrčená minilinka s Jackem Rozparovačem působila vyloženě trapně.
Velká poklona Piškulovi na chůdách a Tomáši Havlínkovi v obludné masce.
Celkově inscenace má velký potenciál, ovšem využitý jen napůl.
Koeman2 90 %
(zadáno: 1.2.2020, počet hodnocení: 129)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Krásně ohavné nebo ohavně krásné? Ale hlavně neskutečně dojemný a lidský příběh sloního muže a dalších bizarních stvoření z Londýna 19. století. Vše fungovalo v naprostém souladu - hudba, zpěv, činohra, choreografie, kostýmy, výprava. Vše sloužilo jednomu cíli a to vytvořit srozumitelný, dojemný a působivý muzikál klidně i pro celou rodinu. Rukopis trojice Drábek, Král, Belko dobře čitelný a opět nezklamal. Přece jen bych vyzdvihl výkon Tomáše Havlínka a jeho strhující výkon pod maskou. Nejvetší hvězda Tomáš Klus zapadl skvěle do sehraného souboru MDP. Neuč zrůdu lekat se tmy.
Michal1982 60 %
(zadáno: 1.2.2020, počet hodnocení: 68)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Včera shlédnuto na předpremiéře. Zajímavý počin na české muzikálové scéně posledních let. Herci se maximálně snaží,kostýmy úžasné, práce se světlem překrásná, Tomáše Havlínka obdivuji za tu výdrž v masce a Zdeňka Piškulu za tu výškovou práci! Hudba a texty fajn, i když jsem možná o chlup čekal více , vtípky pro mladší publikum nevadily, celkově to na mě působilo spíše jako příjemná oddychovka než hluboký a dojímavý příběh. Za mě shlédnutelné.
Honzy 80 %
(zadáno: 1.2.2020, počet hodnocení: 210)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Původní český muzikál ELEFANTAZIE uvedený v divadle ABC staví na zajímavém libretu,výborné scénografii,kostýmech,světelné režii ale zejména na dobrých hereckých výkonech.To především platí o hlavním představiteli Tomáši Havĺínkovi,který si tak trochu představení "ukradl" pro sebe.Jeho Jos.Merrick nepostrádá dojímavou lidskost,i když má roli ztíženou kvůli svojí masce.I ostatní herci hrají s chutí a je to znát na celkovém vyznění příběhu.Škoda jen,že hudební složka pokulhává za tou činoherní.Přesto se tvůrcům muzikál povedl a určitě si najde spokojené diváky.Psáno z předpr.dne 31.1.20 Hodn.80%.
Ala 80 %
(zadáno: 31.1.2020, počet hodnocení: 125)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi zajímavý muzikál se skvělými výkony všech zúčastněných. Tomáš Klus do díla naprosto přirozeně zapadl, ačkoli ho mám zažitého hlavně jako sólového zpěváka. Tomáš Havlínek mě málem dohnal slzám svým dojemným výkonem.
Lovin 80 %
(zadáno: 31.1.2020, počet hodnocení: 203)
přínosný / zajímavý komentář
Silný dojemný příběh. Skvělý Tomáš Havlínek, Petr Konáš, Zdeněk Piškula, Tereza Marečková, Filip Březina i Kryštof Krhovják. Tomáš Klus mezi ostatní herce dobře zapadl, oslovit ho pro tento projekt byla, myslím, dobrá volba. Upřímný nepodbízivý muzikál bez zbytečných pozlátek.
Barka 100 %
(zadáno: 31.1.2020, počet hodnocení: 238)
přínosný / zajímavý komentář
Kombo Drábek - Král opět nezklamalo. Když muzikál, tak takovýhle. Děkuju!
J.anek 100 %
(zadáno: 31.1.2020, počet hodnocení: 295)
přínosný / zajímavý komentář
David Drábek a jeho fantazie! Smích a dojetí ve stejném okamžiku. Je to luxusní a velmi návyková záležitost. Kraluje jí Tomáš Havlínek, který je sice bez mimiky, ale s přehledem to dohání gesty a intonací. Freakové jsou úžasní všichni - a počítám mezi ně i Kryštofa, protože to, co dělá s nohama, je nádherně ohavné. A celé je to zkrátka fenomenální a chci se dojímat ještě mnohokrát. V pondělí začíná předprodej na duben...
Weller 60 %
(zadáno: 31.1.2020, počet hodnocení: 55)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi pěkná scéna, slabá hudba, zpěváci (herci) přesto viditelně zdatní a snaživí. Silný příběh, ale zpracovaný spíš odlehčené, nenáročně, možná ideální pro děti a mládež. Pro dospělé asi zůstává vhodnější Lynchova filmová verze.
David S. 100 %
(zadáno: 3.2.2020, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Představení mělo více dějových linek, ve kterých se však šlo příjemně vyznat. Humorné chvíle a repliky. Skvělý výkon a udržení se v roli - Tomáš Havlínek. Mile překvapil i Tomáš Klus a nezklamal Petr Konáš. Báječné výkony i celý zbytek souboru, velký obdiv za nesnáze v roli (chůdy a vlasy na obličeji) Z.Piškulovi a Petře Tenorové.
Škoda zahaleného sboru, který zpíval moc hezky a scénu zhutnil, ale poznal jsem, že zpívají až při scéně v opeře. Věřím, že diváci z prvních řad to poznali dříve.
Scéna skvělá, jednoduchá, ale velmi účelná. Choreografie totéž.
Muzikál navštívím rozhodně znovu.
Lajka 70 %
(zadáno: 2.2.2020, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Ono se tomu nedá řemeslně moc co vytknout. Celé to sedělo - výkony, hudba, kostýmy, scéna, písně...a přesto mi tam něco chybělo. Prostě jsem čekal, že z tohoto tématu budu odcházet z divadla úplně v háji, ale ono tam vlastně nebylo nic, co by mě vtáhlo hlouběji. Nějaká zápletka, zvrat, problém. Nějaký mindfuck. Něco, při čem si budu kousat nehty a bát se, jak to dopadne. Něco, u čeho řeknu: "Cože? Tak on vraždil celou dobu tenhle?!". Vše to tak nějak proběhlo bez větších zádrhelů, což mi přijde strašná škoda a celkově nevytěžené.
Blumarik 50 %
(zadáno: 27.2.2020, počet hodnocení: 235)
Antoano 40 %
(zadáno: 20.2.2020, počet hodnocení: 38)
Ospelin 60 %
(zadáno: 10.2.2020, počet hodnocení: 11)
HawkeyeSaw 60 %
(zadáno: 5.2.2020, počet hodnocení: 142)
Kraljirik 100 %
(zadáno: 2.2.2020, počet hodnocení: 9)
Tomas22 70 %
(zadáno: 2.2.2020, počet hodnocení: 84)
Kucavik 90 %
(zadáno: 1.2.2020, počet hodnocení: 10)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.