Městská divadla pražská [Divadlo Komedie]

Husitská trilogie (Jan Hus, Jan Žižka, Jan Roháč)

Premiéra: 25.1.2020. Dramaturgie: Miro Dacho. Scéna: Juraj Kuchárek. Kostýmy: Alžběta Kutliaková. Hudba a režie: Lukáš Brutovský.
1:45x


Divadelní komprimát velkolepé Husitské trilogie Aloise Jiráska je pokusem o kreativní a přitom i kritickou konfrontaci s jedinečnou kapitolou českých dějin. Jevištní koláž z her „Jan Hus“, „Jan Žižka“ a „Jan Roháč“ jako obraz cesty od ideálu k politice a od politiky k terorismu. Od národního uvědomění k bratrovražedné občanské válce. Od teologických rozprav k apokalyptickým vizím. Svou rezonancí nebývalý a neopakovatelný příběh husitského hnutí byl celých šest století opakovaně zkreslován, každá generace a politická garnitura si přetvářela mýtus podle svých zájmů...
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
45 %
Uživatelé
62 %
6291000
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 50 %
Iva Bryndová 40 %
Termíny představení
4.11. (St) 19:30 ZRUŠENO
26.11. (Čt) 19:30 ZRUŠENO
23.1. (So) 19:30 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (11)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Dubský 50 %
(zadáno: 5.10.2020, počet hodnocení: 852)
přínosný / zajímavý komentář
55%. Kompilát z Jiráskova díla skrývá celkem promyšlenou ukázku toho, jak se původně vznosná myšlenka mění v dogmaticky uctívanou ideologii a všechno to končí fanatismem odmítajícím vidět realitu. Jenže divadelně je to udělané dost nevzrušivě, hlavně začátek je vyloženě uspávající. Scéna tvořená velkými futuristicky vypadajícími bublinami se brzy okouká a člověk začne mít pocit, že sleduje rybičky v akvárku (kterým občas není moc rozumět). Vypravěčské vstupy V.Janků působí spíše rušivě. Ale V.Dvořák je v hlavní trojroli přesvědčivý, zvláště Žižkovi dodává charisma válečníka hodného následování.
Iva Bryndová 40 %
(zadáno: 1.10.2020, počet hodnocení: 273)
přínosný / zajímavý komentář
45% - Výrazná scénická úprava inscenace, jakkoli je efektní, je současně jejím největším problémem, protože není technicky zvládnutá. Hercům ve stanech velmi často není rozumět, případně nejsou vůbec slyšet a stejně tak je nezvládnutý hudební (ať už mělo jít o zpěv či rap) projev vypravěčky, které rovněž, používá-li mikrofon, není rozumět, a to nikoli kvůli využitému archaickému Jiráskovu jazyku, který se s moderním pojetím inscenace navíc místy tluče. Na inscenaci je navíc nejzajímavější právě ona scénická úprava, jinak je bohužel velmi statická a neživotná.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Valmez 100 %
(zadáno: 11.10.2020, počet hodnocení: 207)
přínosný / zajímavý komentář
??????Dnes jsem byl naposledy v divadle. Zatím.
Anca.rambo 60 %
(zadáno: 8.4.2020, počet hodnocení: 56)
přínosný / zajímavý komentář
Mimořádně vydařená scéna, bohužel představení mohlo být kratší.
AdelOne 70 %
(zadáno: 12.2.2020, počet hodnocení: 23)
přínosný / zajímavý komentář
75 % - Klobouk za text. Je velmi srozumitelný i pro ty, kdo možná byli s dějepisem na štíru :)
Na inscenaci zaujme na první pohled krásná scénografie. Že je Juraj Kucharek vynikající scénograf jsem věděla už z inscenace "Lazarus"a zde se mi to jen potvrdilo.
Herecky pro mě dominuje Vojtěch Dvořák, který je opravdu neokoukaným typem mladého zajímavého herce se signifikantním hlasem.
Zaujali také Radim Kalvoda a Veronika Janků.
Suzana 40 %
(zadáno: 28.1.2020, počet hodnocení: 269)
přínosný / zajímavý komentář
+ 9% za scénografii, po Husovi to dostane větší spád, oživení školního dějepisného výkladu
Jantarovájovana 40 %
(zadáno: 10.3.2020, počet hodnocení: 15)
Antoano 50 %
(zadáno: 20.2.2020, počet hodnocení: 40)
Kraljirik 100 %
(zadáno: 2.2.2020, počet hodnocení: 9)
Slaná 40 %
(zadáno: 30.1.2020, počet hodnocení: 19)
Xcepek 60 %
(zadáno: 28.1.2020, počet hodnocení: 551)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.