Městská divadla pražská [Divadlo Rokoko]

David Drábek

Kanibalky: Soumrak samců

Premiéra: 20.10.2018. Dramaturgie: Daniel Přibyl. Scéna: Jakub Kopecký. Kostýmy: Michaela Horáčková Hořejší. Hudba: Darek Král. Texty písní: Tomáš Belko. Režie: David Drábek.
2:05


Původní magická detektivka. Nespoutané dada, komedie ve stu odstínů černé. Iggy a Diana jsou (matoucím křestním jménům navzdory) svérázný pár vyšetřovatelů. Případů musí vyřešit hned několik - a všechny jsou pěkně vykloubené a vypjaté. Odehrávají se dílem ve skutečnosti, dílem pak v delirické mysli Iggy. Ústřední kauzou je vražda pěti arabských mužů v nuselském loftu. Stopa vede do výcvikového tábora neonacistů, kteří se chystají na muslimský exodus, omývají se octovou vodou proti chemtrails a jsou posedlí konspiračními weby...
15!
Anketa 2018
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od prosince 2017 do listopadu 2018, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě. Uzávěrka ankety je 28. února.
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 40 %
(zadáno: 16.12.2018, počet hodnocení: 1457)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
David Drábek má dar odpozorovat život kolem nás, zamyslet se nad podstatou jeho problémů a s humorem zprostředkovat i vážné věci. V této hře se (bohužel) pouští dál, a to do politických a příbuzných problémů a snaží se je zarámovat do jakési detektivní parodie. Na adresu přímo jmenovaných osobností zazní několik provokativních výroků, které sice v médiích běžně neslýcháme, přesto pro mnohé z nás novinkou nebudou. Inscenačně a herecky obstojné, kamenem úrazu je problematický neuspořádaný text bez valné výpovědní hodnoty, který chytrou politickou satirou rozhodně není.
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 31.10.2018, počet hodnocení: 728)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Ve výsledku přeci jen vydařený počin. Je to vtipné, servilní, trefné, na paškál si toho ze současné společnosti bere opravdu hodně a máloco je ušetřeno. První část mi však přišla až zbytečně chaotická, ve snaze dostat tam co nejvíce odkazů na všechno možné se trochu vytrácí nějaká stavba samotného děje. V druhé půli je to pak přeci jen výrazně kompaktnější a také daleko lépe zacílené. Přesto u mě převládají spíše jednotlivé povedené scény a narážky nad sourodým vyzněním inscenace jako celku. Po herecké stránce potom výtečný J. Hána a též skvělá hudba D. Krále spolu s výbornou ústřední písní.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Honza1 80 %
(zadáno: 12.1.2019, počet hodnocení: 65)
přínosný / zajímavý komentář
Žádný velký děj, trošku ujeté, nadsazené, ale to se dalo od režie Davia Drábka čekat. V první půli pár kontroverzních až trapných momentů, s kterými asi někdo může mít problém. Každý máme své mantinely jinde. Druhá půle byla určitě lepší, ale divadelní představení by mělo gradovat. Takže v pořádku. Celkově mě to dost bavilo. Uteklo to rychle. Výborní Hána, Hybnerová a Leinweberová. Představení pozvedla taky zajímavá hudba včetně ústřední písně.
Heda 100 %
(zadáno: 11.1.2019, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Přiznám se, že jsem dlouho nevěděla, jestli dát inscenaci nulu, protože bylo tak trapné, nebo 100, protože bylo geniální (rozhodně by se nehodilo 50, protože průměrné rozhodně nebylo). Rozhodla jsem se pro plný počet, právě proto, že je trapné. Protože muži vytvořené představení o tom, jak jsou dnes muži trapní, je trapné. Soumrak samců. Message received.
Euforka 70 %
(zadáno: 27.12.2018, počet hodnocení: 35)
Gimli35 90 %
(zadáno: 27.12.2018, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Drábek napsal výbornou bláznivou komedii, jež je zároveň skvělou satirou. Za dvě hodiny si podal pravicové extremisty, zároveň však dokázal nebýt tak urputně levicový jako jeho chorvatský kolega Frljić; udělal si legraci z genderových posunů, aniž by se pustil do zbytečných lamentací a velkohubých apelů na tradice; ukázal, že závislost na sociálních sítích není jen doménou "té dnešní mladé generace", ale že jí může propadnout i člověk středního věku - a to vše na nesmírně propracované scéně Jakuba Kopeckého, za doprovodu osobité hudby Darka Krále a v podání excelentních herců Divadla Rokoko.
Eviik 70 %
(zadáno: 23.12.2018, počet hodnocení: 270)
přínosný / zajímavý komentář
Bavila jsem se, to ano. Některé hlášky byly opravdu geniální a kvůli nim bych zašla i znovu. Přesto mi přišel scénář trochu nedotažený, chyběla mi tam nějaká hlubší myšlenka. Na druhou stranu mi to celé nepřišlo tak šílené, jak jsem se obávala (možná jsem byla připravena na horší :D), snad jen s výjimkou jedné opravdu crazy scény v první půlce. Herecky velmi dobré, dominují samozřejmě Jiří Hána s Vandou Hybnerovou. Líbila se mi také hudba.
Tarbík 70 %
(zadáno: 17.12.2018, počet hodnocení: 88)
Michkyse 60 %
(zadáno: 14.12.2018, počet hodnocení: 75)
přínosný / zajímavý komentář
První polovina rozhodně slabší než ta druhá, která mě bavila daleko víc. Vtipné momenty nakonec převážily pocity trapnosti, které ale také nechyběly...
Lovin 80 %
(zadáno: 12.12.2018, počet hodnocení: 162)
přínosný / zajímavý komentář
Pecka! Musíte vidět :-)
Munoz 100 %
(zadáno: 1.12.2018, počet hodnocení: 86)
Kaklapak 100 %
(zadáno: 29.11.2018, počet hodnocení: 68)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Mozna jeste vice nez hra me pobavil jeden zde uvedeny blabolivy koment odhalujici, ze toto predstaveni je dukazem, ze "prazska kavarna" skutecne existuje, a ze hra je jeji vlajkou. No, jasne!!! A ucinkujici, autor a cela ta particka jsou havloidni fasisti a vsichni prazaci jsou ostudou uzasneho naroda ceskeho.....:-)) Ani tato hra nemuze prekonat absurdni svet, v kterem momentalne zijeme a ktery se zjevne odehrava v hlavach velkeho poctu mych spoluobcanu.
Alcha 90 %
(zadáno: 23.11.2018, počet hodnocení: 66)
Kozmix 0 %
(zadáno: 22.11.2018, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Trapnost nad trapnost. Slátanina kde čeho, bez rozumného děje a pointy. Bohužel jsme o přestávce neodešli, jelikož jsme doufali, že snad... Nu, ztráta času. Ani kvality p. Hány to nezachrání a v mých očích klesl do trapnosti bohužel i on! Snad už nezažiji takové zklamání a zkušenost. Nedoporučuji shlédnutí, spíše bych doporučil zvážit ukončení, než nás, naštvaných bude víc. Z rozhovorů při odchodu to šlo jasně slyšet i od mnoha ostatních!
Vaklav 10 %
(zadáno: 18.11.2018, počet hodnocení: 169)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
10% míří za skutečně zajímavou a nápaditou scénou.
O hře samotné se nic takového říct nedá.
Snůška těch nejlacinějších a nejotřepanějších banalit, prvoplánové útoky na vše, co se tvůrcům nelíbí, zamyšlení neprobíhá.
Podotýkám, že nejsem příznivcem nikoho ze zesměšňovaných, ale toto že má být vtipné, no to snad ne. Jestli jsem pochyboval o existenci "PRAŽSKÉ KAVÁRNY", tak nyní má i svou vlajkovou hru.
Tato hra je jasnou odpovědí na otázku, proč volby v hlavním městě jsou opakem výsledku ve zbytku republiky.
Nicméně, návštěvy zcela nelituji, aspoň vím, s kým nesdílím stejný smysl pro humor.
Tomáš Molík 100 %
(zadáno: 18.11.2018, počet hodnocení: 39)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
David Drábek je Bůh současného českého divadla ve své plné tvůrčí síle a jeho Kanibalky jsou geniální a šťavnaté představení, plné humoru, vtipu, úžasných gagů, recese a dokonalé politické satiry. Krásná hudba Darka Krále už neodmyslitelně k Drábkovu dílu patří. Vanda Hybnerová je skvělá a Jiří Hána excelentní. Nápaditá a originálně řešená scéna. Představení se nedá popsat, to se prostě musí vidět, pokud se člověk chce opravdu pobavit a prosmát se od začátku až do konce,jsou Kanibalky to pravé :)
J.anek 80 %
(zadáno: 31.10.2018, počet hodnocení: 200)
přínosný / zajímavý komentář
Přečetl jsem si dvě recenze - oslavnou od Hrbotického, zdrcující od Mikulky - a tak nějak chápu obě. Párkrát jsem se trochu kroutil. Ale především jsem se skvěle bavil. A zamiloval se do Dianky Jiřího Hány a zkoumal své pánevní dno a obdivoval drsné pohledy Vandy Hybnerové a pohoršoval se nad tím, kterak se dnes zachází s herci, a konečně pochopil, že ke sledování TV Barrandov máme doma krutě málo pervitinu. David Drábek si hraje. S námi, s herci i se slovy. A jde mu to skvěle.
Petr.trep 70 %
(zadáno: 23.10.2018, počet hodnocení: 141)
Blumarik 80 %
(zadáno: 22.10.2018, počet hodnocení: 211)
RenaX 90 %
(zadáno: 21.10.2018, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Vtipná černá satira o současnosti.
Petrr 70 %
(zadáno: 19.10.2018, počet hodnocení: 141)
Tomas22 70 %
(zadáno: 16.10.2018, počet hodnocení: 45)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi vtipna a kontroverzne zpracovana aktualni hra se skvelym hudebnim podkladem a mnohdy zajimave resenou scenou.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.