Městská divadla pražská [Divadlo Rokoko]

Kanibalky: Soumrak samců

Premiéra: 20.10.2018. Dramaturgie: Daniel Přibyl. Scéna: Jakub Kopecký. Kostýmy: Michaela Horáčková Hořejší. Hudba: Darek Král. Texty písní: Tomáš Belko. Režie: David Drábek.
2:05


Původní magická detektivka. Nespoutané dada, komedie ve stu odstínů černé. Iggy a Diana jsou (matoucím křestním jménům navzdory) svérázný pár vyšetřovatelů. Případů musí vyřešit hned několik - a všechny jsou pěkně vykloubené a vypjaté. Odehrávají se dílem ve skutečnosti, dílem pak v delirické mysli Iggy. Ústřední kauzou je vražda pěti arabských mužů v nuselském loftu. Stopa vede do výcvikového tábora neonacistů, kteří se chystají na muslimský exodus, omývají se octovou vodou proti chemtrails a jsou posedlí konspiračními weby...
15!
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 30.7.2019, počet hodnocení: 1410)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Inscenace, jejíž výsostně specifický humor na sympatické vlně dada a nadsázky si buď zamilujete, nebo se vám na něj nepodaří naladit. Každopádně nápad tu střídá nápad v tempu více než svižném, až mám pocit, že jsem určitě nestihla postřehnout vše. Několik pasáží, které by se možná někomu mohly zdát už lehce přes čáru, řadím osobně k těm, které zobrazované postavy a situace pojmenovávají po zásluze a výstižně. Už teď se těším, co přinese Soumrak starců.
Pavel Širmer 40 %
(zadáno: 16.12.2018, počet hodnocení: 1552)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
David Drábek má dar odpozorovat život kolem nás, zamyslet se nad podstatou jeho problémů a s humorem zprostředkovat i vážné věci. V této hře se (bohužel) pouští dál, a to do politických a příbuzných problémů a snaží se je zarámovat do jakési detektivní parodie. Na adresu přímo jmenovaných osobností zazní několik provokativních výroků, které sice v médiích běžně neslýcháme, přesto pro mnohé z nás novinkou nebudou. Inscenačně a herecky obstojné, kamenem úrazu je problematický neuspořádaný text bez valné výpovědní hodnoty, který chytrou politickou satirou rozhodně není.
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 31.10.2018, počet hodnocení: 760)
přínosný / zajímavý komentář
(+3)
Ve výsledku přeci jen vydařený počin. Je to vtipné, servilní, trefné, na paškál si toho ze současné společnosti bere opravdu hodně a máloco je ušetřeno. První část mi však přišla až zbytečně chaotická, ve snaze dostat tam co nejvíce odkazů na všechno možné se trochu vytrácí nějaká stavba samotného děje. V druhé půli je to pak přeci jen výrazně kompaktnější a také daleko lépe zacílené. Přesto u mě převládají spíše jednotlivé povedené scény a narážky nad sourodým vyzněním inscenace jako celku. Po herecké stránce potom výtečný J. Hána a též skvělá hudba D. Krále spolu s výbornou ústřední písní.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Koeman2 80 %
(zadáno: 6.10.2019, počet hodnocení: 121)
přínosný / zajímavý komentář
Typický Drábek. Břitká satira, kolikrát až za hranou korektnosti, na vše kolem nás. Co (kdo) Drábka štve, je zřejmé a taky to pořádně schytá. Skvělé výkony Vandy Hybnerové a Jiřího Hány. A nechybí ani nosná píseň Darka Krále. Nechtěl bych být na black listu Davida Drábka.
Katteřina 90 %
(zadáno: 14.9.2019, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
85%
Slyšela jsem o tomto počinu strašné věci, o to více jsem byla skutečně mile překvapena. Inscenace má bezesporu svá slabá místa, ale hromady těch dobrých je zcela přehluší. Aby jste si tuto inscenaci užili, je nejspíše zapotřebí disponovat specifickým smyslem pro humor, pokud ho nemáte, oceníte snad aspoň geniální scénografii.
KSnow 70 %
(zadáno: 29.6.2019, počet hodnocení: 89)
přínosný / zajímavý komentář
Crazy komedie, která se nikdy nepohybuje v průměru. Buď se na jevišti odehrávají absolutní cringe scény, u kterých se trapností schováváte, nebo před sebou vidíte absurdní, ale nebesky vtipné výjevy - a naštěstí ty druhé celkem silně převažují. Už z principu oceňuji hry, které se snaží vypořádat se současnou situací, a tady se to i velmi dobře daří. Vůbec bych neřekla, že se jedná o primitivní výsměch "druhé části" společnosti, dokonce je to podle mého naopak - inscenace se možná až úporně snaží najít usmíření a pochopení, a tak nabízí poměrně silný přesah. Plus výborná scénografie!
R.JELEN.21 70 %
(zadáno: 26.6.2019, počet hodnocení: 81)
přínosný / zajímavý komentář
Víte něco mi říká, že V. Klaus st konečně i ml.., Tomio ani Andrej Babiš tuhle hru nikdy neviděli. Rozhodně si to nehraje na něco s vysoce přidanou kulturní hodnotou, ale zasmějete se xD Někdy je to o půl slova dál než by muselo, ale Vanda Hybnerová je krásný "babochlap", Jiří Hána skutečně není krásná Diana, ale vidět tohoto pro mě velice seriózně vyhlížejícího muže, hrát toto, je slast ;) Takže chcete-li od toho, utéct ze svého stereotypu určitě jo. Bonus je tu přímo úžasný chládek.
Ono je to skutečně místy cílené na ten nejjednodušší humor a na to co pražskou kavárnu potěší.
Srna 80 %
(zadáno: 22.5.2019, počet hodnocení: 48)
přínosný / zajímavý komentář
Aktuální, vtipné, odvážné. Mně to sedlo.
Marcellina 50 %
(zadáno: 20.5.2019, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Představení nelze upřít vtipné momenty, celkový dojem byl ale spíše takový, že znovu bychom ho už určitě vidět nemuseli, protože hra v sobě nemá nic hlubšího. Herecky zaujal pan Hána.
Kvapnik25 90 %
(zadáno: 9.5.2019, počet hodnocení: 58)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosto trefa do černého! Představení se přesně trefuje do obrazu dnešní doby. Naprosto skvělé výkony Vandy Hybnerové, Jiřího Hány nebo Evy Leinweiberové a k tomu i skvěle hodicí se hudba a máme tu jedno z nejlepších představení roku 2018!
J.S. 30 %
(zadáno: 14.4.2019, počet hodnocení: 111)
přínosný / zajímavý komentář
Těžko říci, jaký má Drábkův text smysl. Inscenace je vytvořená na principu montáže scének (situací), které těží humor ze snahy šokovat svou absurdní nepřiměřeností, nekorektností a vulgaritou. Postupně se v představení dostává více prostoru politické satiře a moralizujícímu postoji. Nápadům však chybí inteligentní humor a scénky sklouzávají jen ke stupidním klišé (jak scénickým, tak verbálním). V něčem inscenace připomíná někdejší Českou sodu, avšak pouze co do metody, nikoliv do kvality. Pozitivem inscenace je sympatické figurkaření většiny herců včele s J. Hánou.
Ivo Železný 20 %
(zadáno: 7.4.2019, počet hodnocení: 158)
přínosný / zajímavý komentář
Trapnost nad trapnost. Bylo mi herců líto. Scéna kajícného prozření padoušků by neobstála ani v průměrném ochotnickém představení. Konec utrpení byl už po čtvrthodině nekonečně daleko. Dle jen zdvořilostního potlesku soudě, byl to v sále převažující dojem z promarněných dvou hodin života.
Jula 90 %
(zadáno: 14.3.2019, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Třeskutě vtipné. Ještě jsem nezažila, aby publikum doslova řvalo smíchy. Občas možná lehce šokující, ale ne nevkusné.
Beebb 60 %
(zadáno: 13.3.2019, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Velký bizár, aneb lepšolid se v klidu a bezpečí své bubliny baví na úkor horšolidu. :) Jen si nejsem jist, jestli je to ten správný přístup. Místy velmi vtipné (Lady Di, konec Okamury), místy na hraně (Klaus Sr.), občas jen přitroublé. Druhá část, na mýtině, až téměř cimrmanovská. Konec působí jako zbytečný přílepek a celkový dojem poněkud tlumí. Doporučuji hru pojmout jako zájezdní představení a vyrazit s ním do regionů. Třeba o tom vznikne další hra. :) Zajímalo by mě kolik Ortel kasíruje z každého prodaného lístku za uvádění jejich "produkce". Nic mi to nedalo, ale bavil jsem se náramně! :)
Monulinka 70 %
(zadáno: 5.3.2019, počet hodnocení: 375)
přínosný / zajímavý komentář
Šla jsem s obavami, ale bavila jsem se výborně. D. Drábek se nebojí strefovat do ničeho. Je to ujeté, plné hlášek, občas za hranou, scéna s V.K. na mě byla trochu moc. Vynikající je hudba a především scéna! V. Hybnerová, J. Hána a E. Leinweberová výborní. Závěr luxusní. Tohle určitě stojí za vidění.
Barka 80 %
(zadáno: 27.2.2019, počet hodnocení: 221)
přínosný / zajímavý komentář
Politická satira, která ale občas sklouzává k podbízivosti a lacinosti. Nicméně ústřední linka příběhu je skvělá a Vanda Hybnerová i Jiří Hána naprosto přesní. Pro mě byla nejproblematičtější druhá část, "slušnočeši" zezačátku bavili, pak už ale ničím pořádně nepřekvapovali a opakovali jen jedno klišé za druhým, navíc dost nenápaditou formou. Jako gag dobrý, ale víc prostoru bych jim nedávala. Od Drábka bych čekala větší invenci. Čemu bych naopak dala 100% je výprava a hudba, to byla krása, titulní píseň z hlavy jen tak nedostanu.
Greetchen 50 %
(zadáno: 20.2.2019, počet hodnocení: 80)
přínosný / zajímavý komentář
(11.12.2018) Ironická satira, reflektující témata, která cloumají aktuálním děním. Na můj vkus je jich tam možná až moc, hra díky tomu působí trochu chaoticky a zdařilost provedení jednotlivých témat/linek je dost rozpolcená. Takže i když jsem se dílčím nápadům smála a oceňuji je, celkové vyznění a forma hry mi nesedla.
Čiko 50 %
(zadáno: 28.1.2019, počet hodnocení: 680)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Určitě bych od Davida Drábka čekal trochu lepší úroveň. Hra plná pozměněných klišé a lacinosti. Hra dost o ničem. Já chci odcházet z divadla naštvaný, pobouřený, obohacený...jakýkoliv. Ale ne bez vzrušení a bez emocí a bez možnosti s někým sympatizovat
Honza1 80 %
(zadáno: 12.1.2019, počet hodnocení: 78)
přínosný / zajímavý komentář
Žádný velký děj, trošku ujeté, nadsazené, ale to se dalo od režie Davia Drábka čekat. V první půli pár kontroverzních až trapných momentů, s kterými asi někdo může mít problém. Každý máme své mantinely jinde. Druhá půle byla určitě lepší, ale divadelní představení by mělo gradovat. Takže v pořádku. Celkově mě to dost bavilo. Uteklo to rychle. Výborní Hána, Hybnerová a Leinweberová. Představení pozvedla taky zajímavá hudba včetně ústřední písně.
Heda 100 %
(zadáno: 11.1.2019, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Přiznám se, že jsem dlouho nevěděla, jestli dát inscenaci nulu, protože bylo tak trapné, nebo 100, protože bylo geniální (rozhodně by se nehodilo 50, protože průměrné rozhodně nebylo). Rozhodla jsem se pro plný počet, právě proto, že je trapné. Protože muži vytvořené představení o tom, jak jsou dnes muži trapní, je trapné. Soumrak samců. Message received.
Gimli35 90 %
(zadáno: 27.12.2018, počet hodnocení: 56)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Drábek napsal výbornou bláznivou komedii, jež je zároveň skvělou satirou. Za dvě hodiny si podal pravicové extremisty, zároveň však dokázal nebýt tak urputně levicový jako jeho chorvatský kolega Frljić; udělal si legraci z genderových posunů, aniž by se pustil do zbytečných lamentací a velkohubých apelů na tradice; ukázal, že závislost na sociálních sítích není jen doménou "té dnešní mladé generace", ale že jí může propadnout i člověk středního věku - a to vše na nesmírně propracované scéně Jakuba Kopeckého, za doprovodu osobité hudby Darka Krále a v podání excelentních herců Divadla Rokoko. (více v článku na blogu)
Eviik 70 %
(zadáno: 23.12.2018, počet hodnocení: 289)
přínosný / zajímavý komentář
Bavila jsem se, to ano. Některé hlášky byly opravdu geniální a kvůli nim bych zašla i znovu. Přesto mi přišel scénář trochu nedotažený, chyběla mi tam nějaká hlubší myšlenka. Na druhou stranu mi to celé nepřišlo tak šílené, jak jsem se obávala (možná jsem byla připravena na horší :D), snad jen s výjimkou jedné opravdu crazy scény v první půlce. Herecky velmi dobré, dominují samozřejmě Jiří Hána s Vandou Hybnerovou. Líbila se mi také hudba.
Michkyse 60 %
(zadáno: 14.12.2018, počet hodnocení: 94)
přínosný / zajímavý komentář
První polovina rozhodně slabší než ta druhá, která mě bavila daleko víc. Vtipné momenty nakonec převážily pocity trapnosti, které ale také nechyběly...
Lovin 80 %
(zadáno: 12.12.2018, počet hodnocení: 195)
přínosný / zajímavý komentář
Pecka! Musíte vidět :-)
Kaklapak 100 %
(zadáno: 29.11.2018, počet hodnocení: 71)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Mozna jeste vice nez hra me pobavil jeden zde uvedeny blabolivy koment odhalujici, ze toto predstaveni je dukazem, ze "prazska kavarna" skutecne existuje, a ze hra je jeji vlajkou. No, jasne!!! A ucinkujici, autor a cela ta particka jsou havloidni fasisti a vsichni prazaci jsou ostudou uzasneho naroda ceskeho.....:-)) Ani tato hra nemuze prekonat absurdni svet, v kterem momentalne zijeme a ktery se zjevne odehrava v hlavach velkeho poctu mych spoluobcanu.
Kozmix 0 %
(zadáno: 22.11.2018, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Trapnost nad trapnost. Slátanina kde čeho, bez rozumného děje a pointy. Bohužel jsme o přestávce neodešli, jelikož jsme doufali, že snad... Nu, ztráta času. Ani kvality p. Hány to nezachrání a v mých očích klesl do trapnosti bohužel i on! Snad už nezažiji takové zklamání a zkušenost. Nedoporučuji shlédnutí, spíše bych doporučil zvážit ukončení, než nás, naštvaných bude víc. Z rozhovorů při odchodu to šlo jasně slyšet i od mnoha ostatních!
Vaklav 10 %
(zadáno: 18.11.2018, počet hodnocení: 233)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
10% míří za skutečně zajímavou a nápaditou scénou.
O hře samotné se nic takového říct nedá.
Snůška těch nejlacinějších a nejotřepanějších banalit, prvoplánové útoky na vše, co se tvůrcům nelíbí, zamyšlení neprobíhá.
Podotýkám, že nejsem příznivcem nikoho ze zesměšňovaných, ale toto že má být vtipné, no to snad ne. Jestli jsem pochyboval o existenci "PRAŽSKÉ KAVÁRNY", tak nyní má i svou vlajkovou hru.
Tato hra je jasnou odpovědí na otázku, proč volby v hlavním městě jsou opakem výsledku ve zbytku republiky.
Nicméně, návštěvy zcela nelituji, aspoň vím, s kým nesdílím stejný smysl pro humor.
Tomáš Molík 100 %
(zadáno: 18.11.2018, počet hodnocení: 45)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
David Drábek je Bůh současného českého divadla ve své plné tvůrčí síle a jeho Kanibalky jsou geniální a šťavnaté představení, plné humoru, vtipu, úžasných gagů, recese a dokonalé politické satiry. Krásná hudba Darka Krále už neodmyslitelně k Drábkovu dílu patří. Vanda Hybnerová je skvělá a Jiří Hána excelentní. Nápaditá a originálně řešená scéna. Představení se nedá popsat, to se prostě musí vidět, pokud se člověk chce opravdu pobavit a prosmát se od začátku až do konce,jsou Kanibalky to pravé :)
J.anek 80 %
(zadáno: 31.10.2018, počet hodnocení: 259)
přínosný / zajímavý komentář
Přečetl jsem si dvě recenze - oslavnou od Hrbotického, zdrcující od Mikulky - a tak nějak chápu obě. Párkrát jsem se trochu kroutil. Ale především jsem se skvěle bavil. A zamiloval se do Dianky Jiřího Hány a zkoumal své pánevní dno a obdivoval drsné pohledy Vandy Hybnerové a pohoršoval se nad tím, kterak se dnes zachází s herci, a konečně pochopil, že ke sledování TV Barrandov máme doma krutě málo pervitinu. David Drábek si hraje. S námi, s herci i se slovy. A jde mu to skvěle.
RenaX 90 %
(zadáno: 21.10.2018, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Vtipná černá satira o současnosti.
Tomas22 70 %
(zadáno: 16.10.2018, počet hodnocení: 78)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi vtipna a kontroverzne zpracovana aktualni hra se skvelym hudebnim podkladem a mnohdy zajimave resenou scenou.
Barbora 70 %
(zadáno: 8.10.2019, počet hodnocení: 10)
Lesovi 70 %
(zadáno: 25.8.2019, počet hodnocení: 38)
Xcepek 70 %
(zadáno: 27.6.2019, počet hodnocení: 466)
Ester_L 60 %
(zadáno: 2.6.2019, počet hodnocení: 87)
Simonst 70 %
(zadáno: 8.5.2019, počet hodnocení: 45)
Mcenole@senam.cz 90 %
(zadáno: 1.5.2019, počet hodnocení: 52)
Van 50 %
(zadáno: 30.4.2019, počet hodnocení: 18)
Kucavik 100 %
(zadáno: 28.4.2019, počet hodnocení: 8)
Alienable 20 %
(zadáno: 11.4.2019, počet hodnocení: 19)
Lumca 70 %
(zadáno: 10.4.2019, počet hodnocení: 316)
Euforka 70 %
(zadáno: 27.12.2018, počet hodnocení: 35)
Tarbík 70 %
(zadáno: 17.12.2018, počet hodnocení: 109)
Munoz 100 %
(zadáno: 1.12.2018, počet hodnocení: 107)
Alcha 90 %
(zadáno: 23.11.2018, počet hodnocení: 98)
Petr.trep 70 %
(zadáno: 23.10.2018, počet hodnocení: 152)
Blumarik 80 %
(zadáno: 22.10.2018, počet hodnocení: 230)
Petrr 70 %
(zadáno: 19.10.2018, počet hodnocení: 189)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.