Městská divadla pražská [Divadlo Rokoko]

Posedlost

Premiéra: 25.9.2021 | 2:20
předpremiéry od června 2021
Podle románu Jamese M. Caina „Pošťák vždycky zvoní dvakrát“. Překlad filmu: Irena Novotná. Dramaturgie: Simona Petrů. Scéna: Petr Vítek. Kostýmy: Lenka Odvárková. Hudba: David Hlaváč. Režie: Jakub Šmíd.
Temná psychologická love story na motivy románu klasika americké drsné školy Jamese M. Caina „Pošťák vždycky zvoní dvakrát“, který úspěšně zfilmoval Luchino Visconti. Příběh o spalující vášni a nenávisti, milostném trojúhelníku, nevyslovitelné touze po životní změně, hledání ráje na zemi i temných stránkách lidského srdce. O lidech na okraji, jimž osud nerozdal šťastné karty a tak se rozhodli vzít vše do svých rukou. Ale dokonalý zločin neexistuje. A strach je ten nejhorší trest...
15!  
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
62 %
6291000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 60 %
Iva Bryndová 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
10.12.19:00vstupenky
31.12.18:00ZRUŠENO
17.1.Po19:00+ Prohlídka zákulisívstupenky
10.12.19:00 vstupenky
31.12.18:00 
ZRUŠENO
17.1.Po19:00 vstupenky
+ Prohlídka zákulisí

Volby

Hodnocení (11)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  60 %
(zadáno: 3.12.2021, počet hodnocení: 1713)
+ přínosný / zajímavý komentář
Románová předloha byla několikrát zfilmována, inscenace vyšla z verze L. Viscontiho. Autorka dramatizace S. Petrů obstála při psaní charakterů a situací, z hlediska rozsahu však zcela neodhadla potenciál dramatičnosti. Další dramaturg mohl být ku prospěchu. Režisér J. Šmíd s látkou naložil příhodně, vyhnul se popisnosti, cíleně budoval atmosféru, pomohlo ozvláštnění abstraktními motivy. Vlivem přemíry slov v adaptaci však vázlo tempo a vytrácela se energie. Vášeň hlavní dvojice zůstala částečně opomenuta, L. Žáčková s A. Bílíkem však zaujali přirozeností a v psychologii pronikli pod povrch. Ostatní herci je dobře doplnili.
Iva Bryndová  60 %
(zadáno: 18.11.2021, počet hodnocení: 299)
+ přínosný / zajímavý komentář
Inscenaci se v počátku výborně daří budovat atmosféru ospalé americké samoty (efektní scénografie tomu napomáhá) a klidného, nudného života tam, do nějž zasahuje příchod mladého cizince. Buduje slibně vztah mezi ním a ústřední manželskou dvojicí, nicméně slibný začátek se nedaří zužitkovat a posunout. Titul hovoří o posedlosti, Viscontiho text vychází z Cainovy detektivky tzv. drsné školy. Na jevišti se však neodehrává ani jedno z toho. Režie si (zřejmě) s předlohou moc nedokázala poradit a nehraje se detektivka, ale nehraje se bohužel ani temný příběh o spalující vášni a posedlosti - přes všechnu snahu obsazených.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Kateřina Vodáková  70 %
(zadáno: 13.11.2021, počet hodnocení: 128)
přínosný / zajímavý komentář
Zdařilé, gradační, nenudící! Role L. Žáčkové mi připomíná její Blanche z Tramvaje do stanice Touha z ČK, ani zde mě se svou zvláštní živočišnou aurou nezklamala a typově sedí. Výborný A. Bílík jako protipól ke slizkému pantátovi, kterého skvěle ztvárňuje R. Kalvoda. Co mě také nadchlo je otáčivá bytová scéna - výtečně hře dotváří spád a funguje i jako myšlenkové pochody a výčitky hrdinů. Hudba je rovněž vhodně zvolena k temnotě děje. Doporučuji.
Studený Čumáček  70 %
(zadáno: 28.9.2021, počet hodnocení: 324)
přínosný / zajímavý komentář
67%
Velmi zvolna budovaná atmosféra, neskrývané násilí a  vztahové rébusy, to mi ubírá na hodnocení. Herecké obsazení hlavní trojky, L. Žáčková, A. Bílík a R. Kalvoda, je vyvážené a naprosto uvěřitelné. Zajímavý opakující se motiv jablka hříchu a toulavé kočky. Scéna se mi nejprve zdála trochu překombinovaná, její pohyb ale zřetelně urychluje a dynamizuje jevištní čas.
Je zbytečné na jevišti hledat film. Není tam. Je tam dobré, občas i silné divadlo.
Karel Toman  20 %
(zadáno: 2.7.2021, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Proč proboha uvádět v divadle starý a skvělý film? Co mu měl divadelní jazyk dodat? Je to jen slabý odvar a místy dost trapný a přepálený.
Bařena  60 %
(zadáno: 12.11.2021, počet hodnocení: 52)
LavinieCamui  70 %
(zadáno: 30.10.2021, počet hodnocení: 360)
Snekac  60 %
(zadáno: 29.9.2021, počet hodnocení: 147)
Unionboy  60 %
(zadáno: 28.9.2021, počet hodnocení: 278)
Jana.janka  70 %
(zadáno: 21.6.2021, počet hodnocení: 53)
Petr.trep  80 %
(zadáno: 18.6.2021, počet hodnocení: 162)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.