Městská divadla pražská [Divadlo Komedie]

Sláva a pád krále Otakara

Premiéra: 15.9.2019. Překlad: Radek Malý. Úprava: Michal Hába, Simona Petrů. Dramaturgie: Simona Petrů, Daniel Přibyl. Výprava: Adriana Černá. Hudba: Jindřich Čížek a citace. Režie: Michal Hába.
1:50x


Kontroverzní historická tragédie dotýkající se jednoho z nejdramatičtějších a nejrozhodnějších bodů českých a rakouských dějin, který pro obě strany znamenal rozhodující moment s trvalými následky. Přemysl Otakar II. dovedl České země a Moravu na vrchol slávy, diplomacií i silou vybudoval evropské impérium sahající až k pobřeží Jadranu. Politické intriky i lidské slabosti jej ale dovedly k tragickému pádu. Na troskách jeho říše povstala Rakouská monarchie založená „moderním politikem“ Rudolfem Habsburským...
15!
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
-
Uživatelé
65 %
65121000
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Suzana 50 %
(zadáno: 18.10.2019, počet hodnocení: 245)
přínosný / zajímavý komentář
pestré nápady pro dosažení artistní formy, nevyužité politické téma, rozvleklost závěrečné čtvrtiny
KatZen 80 %
(zadáno: 17.10.2019, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Dost dobrý. I pro ty co z historie neměli vždycky jedničku. Když se spojí dobří herci (M.Pechlát, R.Fidlerová), trochu kontroverzní hra, nadčasová výprava, živá kapela a vůně mulčovací kůry, nezbývá mi než dát 80%!
Studený Čumáček 80 %
(zadáno: 23.9.2019, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Kterak Rudýnek Habsburský a Přema Otakar ty dějiny převraceli
Lide veškerý, jak jen tu tragédii popsati...neb mnoho mordování tam jest, zrada, smilstvo, též pilin a mulče mnoho pytlů, krve potoky a jak z partesů umrlost, ba i chlap holý, co nakonec zůstane jediný čistý. Též alespoň osm českých loktů pásky černé lepící, motorová pila a jiné věci k obveselení, když král český zemi a srdce ztratil a smrt již ho pláštěm kryje...
Petr.trep 70 %
(zadáno: 17.9.2019, počet hodnocení: 152)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá Radka Fiedlerová!!!!!!!!!
Ottovon 80 %
(zadáno: 16.9.2019, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Konfrontace silácké a usurpátorské moci proti té nepředvídatelné a umně diplomatické, se stala fungujícím východiskem při snaze zbavit se národnostních akcentů (či si z nich v Pařízkově duchu utahovat). Hába nemusel sáhnout k takové míře dekonstrukce jako v Nepříteli lidu. Tradiční hrátky s divadelním aparátem jsou dobře načasované, neoslabující autentickou sílu tragičnosti postavy krále Otakara, která v Pechlátově ztvárnění výrazně zastiňuje Luptákova "císaře" Rudolfa. Ten totiž není macho-vůdce, ale skromný a nudný mírotvorce. Inscenace otevřená následným divákovým interpretacím.
Michalmusek 70 %
(zadáno: 15.9.2019, počet hodnocení: 196)
přínosný / zajímavý komentář
Moderní divadlo s prvky experimentálního divadla nás provází osudovou částí našich dějin. V hlavní roli vyniká Martin Pechlát a z vedlejších rolí dvojice vousáčů Štébl a Milostný. Scéna je jednoduchá, ale vyhovující dominující pódiem s hudebníky.
Borza 10 %
(zadáno: 24.9.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Nejstrašnější kus.Žádný Grillparzer,ale nesmyslná exhibice pana režizéra Háby.Ohavná hlučná hudba.Herci přehrávají,až se trhají kulisy.Král řeže motorovou pilou polena a Záviš je štípe,jako že jsou chlapáci.Kunhuta se sápe po Otakarovi,pak se po něm válí.Všichni pějí 5 minut hloupou píseň s rádoby maďarským textem.Na jevišti je 2x čitelně naznačena felace.Když se představitel Rudolfa svlékl před Otakarem úplně do naha,aby ukázal,že všechno rozdal,opustil jsem sál.Nechodím do divadla,abych si musel prohlížet něčí bezdůvodně obnažený holý zadek.Na to má dobrý režizér jiné prostředky.
Michkyse 60 %
(zadáno: 19.10.2019, počet hodnocení: 92)
Tomas22 50 %
(zadáno: 19.10.2019, počet hodnocení: 74)
Semtamťuk 70 %
(zadáno: 7.10.2019, počet hodnocení: 54)
Jana.janka 90 %
(zadáno: 26.9.2019, počet hodnocení: 42)
Národosolsobě 70 %
(zadáno: 16.9.2019, počet hodnocení: 280)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.