Městská divadla pražská [Divadlo ABC]

Jiří Janků, Pavel Khek

Tančírna 1918-2018

Premiéra: 9.6.2018. Na námět inscenace režiséra Jean-Claude Penchenata „Le Bal“ v divadle Théâtre du Campagnol a filmu Ettore Scoly. Dramaturgie: Jiří Janků, Věra Mašková. Scéna: Michal Syrový. Kostýmy: Agnieszka Pátá-Oldak. Hudební spolupráce: Jiří Janouch. Choreografie: Martin Šimek. Režie: Pavel Khek.
2:25


Tanečně hudební férie, která diváky provede moderními dějinami našeho národa. Rámec příběhu je inspirován slavným filmem Ettoreho Scoly, obsah je však zcela přizpůsoben českému prostředí. Veselé i vážné nahlédnutí do nedávné historie, jež připomene klíčové okamžiky našich dějin bez velkých slov, zato se spoustou tance a hudby...
D12+
Anketa 2018
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od prosince 2017 do listopadu 2018, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě. Uzávěrka ankety je 28. února.
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Michal Novák 70 %
(zadáno: 28.8.2018, počet hodnocení: 994)
přínosný / zajímavý komentář
Dal bych přednost Tančírně tajemnější a rezonující v duších diváků spíše přes meziprostor historické paměti. Nesentimentální, náležitě hořce sebezpytnou (stvrzující spoluvinu na stavu společnosti) podívanou nám dramaturgie nenabídla, ta inscenace je místy podbízivá nebo zbytečně doslovná… Jenže herci MDP jsou v revuálním žánru jako doma, mákli si a některá individuální čísla jsou jedním slovem strhující, což je diváky právem bouřlivě aplaudováno. A když ve výrazu postavy ztvárněné Hanušem Borem vidíte zrcadlení výmluvného komentáře, jistou ambivalentnost inscenaci v mžiku promíjíte…
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Martikovodivadlo 70 %
(zadáno: 17.1.2019, počet hodnocení: 44)
Suzana 50 %
(zadáno: 31.12.2018, počet hodnocení: 207)
přínosný / zajímavý komentář
Obecně nejpřijatelněji zjednodušené dějiny ČR podané pěvecky-taneční formou s dobovými hlasovými záznamy.
Monulinka 80 %
(zadáno: 9.12.2018, počet hodnocení: 350)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné představení! Herci skvělí, vážné pasáže měly sílu a dojímaly mě, ty vtipné pobavily a zároveň nebyly trapné, jak mi místy přišlo ve verzi Divadla R.B. Dobrý nápad je také využití autentických rozhlasových zpráv. Líbilo se.
Munoz 80 %
(zadáno: 1.12.2018, počet hodnocení: 86)
MIR 90 %
(zadáno: 29.11.2018, počet hodnocení: 20)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné představení, trochu nudnější začátek (pro toho kdo viděl tančírnu u RB), ale pak se to rozjelo a bylo to skvělé!
Nezapomeňte si koupit program - za pár peněž a moc pěkně zpracovaný exkurz do historie vzniku republiky a následných přelomových okamžiků.
Jewel 90 %
(zadáno: 28.11.2018, počet hodnocení: 11)
Alcha 80 %
(zadáno: 18.11.2018, počet hodnocení: 66)
Richard Novák 60 %
(zadáno: 28.10.2018, počet hodnocení: 112)
přínosný / zajímavý komentář
Asi jsem čekal něco jiného, ale oceňuji choreografie jednotlivých protagonistů.
Togaf 90 %
(zadáno: 23.10.2018, počet hodnocení: 120)
Divadelnik 90 %
(zadáno: 14.10.2018, počet hodnocení: 106)
přínosný / zajímavý komentář
Pěkné představení, stojí za návštěvu.
Osgood 30 %
(zadáno: 26.9.2018, počet hodnocení: 68)
přínosný / zajímavý komentář
Jejda:-) Tančírna je pouhou drahou kulisou. Kde jsou příběhy lidiček v rytmu doby, kde je tanec?:) Užasle jsem sledoval Dějiny Československa písní, rozhlasem a živým obrazem. Některé výstupy jsou jak z Prodané nevěsty či pražského kabaretu. Trapnost figurek pana tenisty profesora Klause a boxera Mečiara ještě unesu, leč tanec s hrdinou Kubišem, přestrojeným za ženu, už je přes míru. Chybí jenom krteček. Kdyby část postav zmizela, nevšiml bych si. Proměnami zaujala P.Tenorová a nelze přehlédnout gestapáka/estébáka Z.Vencla. Vtipné jsou scény Stalinův pomník a Nagano (hokejky dokonce tančí).
Denisa H. 80 %
(zadáno: 20.9.2018, počet hodnocení: 232)
přínosný / zajímavý komentář
Začátek mě moc neoslovil - říkala jsem si, že představení je to, milé, hezké, ale rozhodně ne taková pecka, jakou jsem z ohlasů čekala. Jenže pak nastoupil do všeobecného veselí jako voják Z. Vencl, tím uvedl začátek 2. sv. války, a inscenace mě od toho okamžiku měla lapenou a nepustila mě až do svého konce. V ději se dá snadno orientovat, scény na sebe plynule navazují či se prolínají, humorné výstupy střídají ty vážnější (bez ohledu na zobrazované období). Nápadité choreografie. Místy mi běhal mráz po zádech - proto musím vyzdvihnout N. Horákovou ;-) A též M. Vykuse, tahle inscenace mu sedí.
Vaklav 60 %
(zadáno: 16.6.2018, počet hodnocení: 169)
přínosný / zajímavý komentář
No, ale ano...je to šedesát, hlavně za píseň, která mě jediná příjemně překvapila (řeknu jen, že je z porevoluční doby). Dále se mi líbila Ta naše písnička i Modlitba..., ale tyto písně byly očekávané...(ty snad mohu i uvést a nezkazím překvapení a zážitek).
Zbytek byl vlastně v pořádku, ale také bohužel bez překvapení. Myslím, že není dobré, když zpracování jen splní zadání.
Nicméně, pokud máte živou muziku na divadle rádi, tak asi neprohloupíte.
Eviik 90 %
(zadáno: 16.6.2018, počet hodnocení: 270)
přínosný / zajímavý komentář
Tvůrcům se zdařilo velmi dobře tanečně a hudebně provést dějinami samostatného československého, potažmo českého státu. Od herců nezazní žádné mluvené slovo, v orientaci však dopomáhají rozhlasové záznamy. Herci se s taneční i pěveckou složkou popasovali velmi statečně a všichni tvoří velmi sehraný tým. Vyzdvihnout však musím Ninu Horákovou, jejíž zpěv Modlitby pro Martu je opravdu famózní a minimálně se vyrovná originálu. Byl to jeden z několika momentů, při kterých mi šel mráz po zádech. Bavily mě i vtipné pasáže (např. stavba a bourání Stalinova pomníku). Určitě ráda zajdu znovu.
Slavek53 60 %
(zadáno: 14.6.2018, počet hodnocení: 60)
Čiko 80 %
(zadáno: 13.6.2018, počet hodnocení: 594)
přínosný / zajímavý komentář
75% Je to Třetí tančírna, kterou jsem viděl a pro mě nejlepší. Precizně zpracované, je vidět, že herci vědí, proč jsou na jevišti. Bonusem pro mě bylo, že druhá polovina je i dost vtipná.
Jana.janka 100 %
(zadáno: 12.6.2018, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Srdcovka!!!! Veronika Gajerová!
Honzy 60 %
(zadáno: 11.6.2018, počet hodnocení: 169)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Taneční představení TANČÍRNA 1918-2018 je nastudované podle předlohy stejnojmenného slavného francouzského filmu.V divadle ABC jde o úpravu, která nás provede československými dějinami v rozmezí let 1918 - 2018.Jde o poměrně povedené představení,které dá zabrat všem tančícím protagonistům.Ve hře neuslyšíme ani slovo, za to děj provází spousta melodií a songů.Pochválit je třeba živou kapelu, která představení velice umocňuje.Z herců je třeba pochválit všechny, jen Veronika Gajerová svým tanečním i pěveckým výkonem je vysloveně slabá.Hodnocení 60%.
Petr.trep 80 %
(zadáno: 11.6.2018, počet hodnocení: 141)
přínosný / zajímavý komentář
Klobouk dolů před herci. Nepřekonatelná Nina Horáková!!! Už jen kvůli ní stojí za vidění.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.