Městská divadla pražská [Divadlo Komedie]

Vladař

Premiéra: 16.3.2019. Dramaturgie: Petr Erbes. Výprava: Klára Fleková. Hudba: Michal Cáb a citace. Režie: Anna Klimešová.
1:25x


Autorská inscenace, inspirovaná příručkou Niccola Machiavelliho, o chápání se a chápání se moci, o mechanismech moci, o dohodě a válce, o komfortu a diskomfortu.
14!
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
63 %
Uživatelé
66 %
66231000
Hodnocení redakce
Helena Grégrová 60 %
Lukáš Dubský 60 %
Pavel Širmer 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (24)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Helena Grégrová 60 %
(zadáno: 6.11.2019, počet hodnocení: 1413)
přínosný / zajímavý komentář
Jsou mladí, neklidní a zjevně znepokojení aktuální společensko-politickou situací. A také jsou talentovaní a svou generační variaci na podstatu Machiavelliho textu servírují se sympatickou vervou. Škoda jen, že výsledný tvar inscenace ne zcela důsledně míří k jednoznačnějšímu přesahu a poselství, ale naplnění dojde spíše to neotřelé a experimentální.
Lukáš Dubský 60 %
(zadáno: 16.10.2019, počet hodnocení: 812)
přínosný / zajímavý komentář
Autorská inscenace Vladař je politické divadlo, které se otázce vládnutí, ovládání a mechanismům moci věnuje ze široka. Machiavelliho dílo bylo spíše jen inspiračním zdrojem. Jinak si tvůrci pomáhají příklady rozličných typů vládců, jejichž proslovy jsou do představení zakomponovány. Zobrazeny jsou různé formy, jak se vladař může dostat k moci, jak ho tato moc mění a jak začne celý jeho mocenský aparát upadat. Je sympatické, že mladý tvůrčí tým ví, o čem chce hrát i co chce říct. Něco tomu ale přece jen chybí, nějaká jednotící linka, která by z jednotlivých výstupů udělala tvar, který bude konzistentní. (více v článku na blogu)
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 11.4.2019, počet hodnocení: 1552)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Machiavelli ve svém textu otevřeně pojmenoval podstatu vlády a úkol vládnoucích, jeho myšlenky jsou i po staletích platné. Mladý tvůrčí tým využil možnosti vyjádřit se, režisérka s nadějnými herci představila několik odlišných vladařů, kteří moci využili či zneužili. Inscenace má názor, přesah i vtip. Tomuto druhu divadla obecně sluší menší sály a jeviště, o to více je třeba ocenit, jak se podařilo s prostorem Divadla Komedie naložit.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Vladimír Rogalewicz 50 %
(zadáno: 15.10.2019, počet hodnocení: 512)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavě zvolený projekt, spousta zajímavých jednotlivých nápadů, ale nějak to nedrží dohromady. Body jsou pro pětici zajímavých, sehraných a nadšených mladých herců.
Rivah 10 %
(zadáno: 5.6.2019, počet hodnocení: 209)
přínosný / zajímavý komentář
Macchiavleho je tam pět minut skandování před koncem, hra končí politickým prohlášením. Trapný obsah, ale hráno s nadšením.
LavinieCamui 80 %
(zadáno: 2.6.2019, počet hodnocení: 310)
přínosný / zajímavý komentář
Výborný ročník mladých herců z DAMU, ráda bych je viděla ještě takhle pohromadě. Byli skvěle sehraní.
Eviik 70 %
(zadáno: 18.5.2019, počet hodnocení: 289)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavá autorská inscenace, která se snaží postupně představit různé typy vladařů na základě příkladů z dob dávných i nedávných. Určitě pomůže znalost historie, ale i bez ní si lze představení užít, zejména díky velkému zapálení všech herců. Chválím snahu o určitý přesah. Některé scény mi utkvějí v paměti asi poměrně dlouho. Líbila se mi i hudební složka.
J.anek 90 %
(zadáno: 15.5.2019, počet hodnocení: 266)
přínosný / zajímavý komentář
Text, který napsal Machiavelli pro Medicejské, patří k tomu nejodpornějšímu a nejpravdivějšímu, co bylo kdy o lidech a politice napsáno. A Anna Klimešová vymyslela jeho inscenování skvěle. A skvěle si vybrala pětici kluků, kteří jsou tak trochu z Rychlých šípů, ale ještě vic z Bratrstva kočičí pracky. Bavilo mě poznávat konkrétní politiky, bavilo mě, kterak to funguje, i když je nepoznáte. Inscenace je konkrétní i obecná zároveň. Je o svobodě, se kterou neumíme zacházet, je o manipulaci, se kterou si nevíme rady. Je o nás a je krutě aktuální. Body navíc za Kryštofův zpěv.
Suzana 60 %
(zadáno: 24.3.2019, počet hodnocení: 257)
přínosný / zajímavý komentář
+9 výborní entuziastičtí a osobití herci
Alena7 80 %
(zadáno: 18.3.2019, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Pro mě silné autorské představení, které mě naplnilo optimismem, že dnešním mladým není jedno co se okolo nás děje a dokáží to pojmenovat a přetavit do divadelní zkratky. Navíc skvělí herci.
Radiator 90 %
(zadáno: 17.3.2019, počet hodnocení: 97)
přínosný / zajímavý komentář
Chápu, že to není pro každého, viz. komentáře níže, ale můj zážitek je silný a jsem nadšen!
KSnow 90 %
(zadáno: 16.3.2019, počet hodnocení: 89)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Ne že bych nechápala, odkud vycházejí předešlé nesouhlasné komentáře, protože tohle asi není pro každého, ale pro mě se jednalo o neskutečně silnou inscenaci, která mi z hlavy jen tak nezmizí. Namísto příběhu se tu před diváky odehrávají spíše jednotlivé myšlenky spojené s různými typy vladařů a autoritářů, a to navíc takovým způsobem, že ta chytrá propojenost se současností je až ochromující. Navíc skvělí mladí herci. Wow! Po dlouhé době silně nadprůměrná autorská inscenace, jejíž momenty mnou šíleně rezonují. Deset procent navíc ještě za tu odvahu to nasadit, hlavně se nenechte odradit!
Vaklav 10 %
(zadáno: 16.3.2019, počet hodnocení: 233)
přínosný / zajímavý komentář
Varovan komentarem nize, myslel jsem si, ze jsem pripraven na cokoli. A porad jsem chtel dat panum sanci a tesil se, ze v predstaveni objevim neco, co I. Zeleznemu uniklo. Bohuzel se tak nestalo a ja mohu jen plusovat jeho komentar.
Nic na veci nemeni, ze si clovek mysli, ze treba i tusi, o co melo jit, kdo koho citoval, ale tudy cesta k divakum, podle meho nazoru, opravdu nevede.
Ivo Železný 10 %
(zadáno: 15.3.2019, počet hodnocení: 167)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Ježíšmarjá! Nejdřív jsem litoval herce, ale autorská inscenace snad znamená, že si to napsali a způsobili sami (?).
Kromě názvu to nemá s Macchiavelliho dílem nic společného ani obsahem, natožpak kvalitou, je to klamavá reklama na neumělé ochotnické představení.
S někdejším Divadlem Komedie ovšem ano. Genius loci v Divadle Komedie funguje znamenitě.Za deset let od mé poslední návštěvy se změnila doba, soubor, pokladní. Ale vyděšená otázka té někdejší: Vy na to opravdu chcete jít? dnes rezonovala stěnami divadla s nezměněnou platností.
Kouř byl.
Anonymmmm 90 %
(zadáno: 3.4.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Není to pro každého, ale za mě skvělý zážitek a dobré k zamyšlení.
Bylo by dobré kdyby to někdo natočil a mohla bych si dát do hromady všechny souvislosti.
Karel Doubek 80 %
(zadáno: 19.3.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Jak je možné, že pořád existují vladaři - Putinové, Babišové, Trumpové... Kdo je kromě nich samotných potřebuje? Jak je možné, že jeden člověk stále může otočit kolem dějin? Tak právě toto jsem si odnesl já, ač možná bych měl něco jiného.
Jediné co mohu samotnému představení vytknout je moje hlava, která všechno hned nepobrala. Pryč s vladaři! Nikoliv Vladařem!
Bowiegirl 70 %
(zadáno: 1.7.2019, počet hodnocení: 14)
VeruS.11 50 %
(zadáno: 3.5.2019, počet hodnocení: 90)
Mr.Schaffer 60 %
(zadáno: 2.5.2019, počet hodnocení: 51)
Paya888 90 %
(zadáno: 1.5.2019, počet hodnocení: 251)
Oliverpiv 70 %
(zadáno: 29.3.2019, počet hodnocení: 60)
Petr.trep 60 %
(zadáno: 18.3.2019, počet hodnocení: 152)
Národosolsobě 70 %
(zadáno: 18.3.2019, počet hodnocení: 289)
Mysakli 100 %
(zadáno: 18.11.2019, počet hodnocení: 3)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.