Městská divadla pražská [Divadlo ABC]

Vojna a mír

Premiéra: 4.9.2020. Dramaturgie: Jana Slouková. Scéna: Martin Chocholoušek. Kostýmy: Zuzana Krejzková. Hudba: Ivan Acher. Pohybová spolupráce: Pavol Seriš. Režie: Michal Dočekal.
3:20


Divadelní adaptace slavné románové epopeje. Stěžejní dílo světové literatury, jehož postavy prochází jednou z rozhodujících kapitol evropských dějin. Rozmařilá aristokratická společnost a její deziluze ve válečném šílenství, hledání pravdy a smyslu života, ztráta ideálů i nevinnosti. A také láska, lehkomyslnost a touha po opravdovosti. Přátelství, láska a smrt na pozadí požáru světa. Idealista Pierre Bezuchov s očima a srdcem dokořán, racionální a energický Andrej Bolkonskij, mladičká Nataša Rostovová, vypočítaví sourozenci Anatol a Helena Kuraginovi, oddaná Marie Bolkonská nebo horlivý Nikolaj Rostov, to jsou zástupci generace, jejíž životy a vztahy se osudově proměňovaly spolu s postupem Napoleonovy armády...
v inscenaci je použito stroboskopických nebo jiných silně zábleskových efektů
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
80 %
Uživatelé
72 %
72121000
Hodnocení redakce
Iva Bryndová 80 %
Jan Pařízek 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (14)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Iva Bryndová 80 %
(zadáno: 1.10.2020, počet hodnocení: 273)
přínosný / zajímavý komentář
75% - Scénicky a výtvarně velmi efektní inscenace (po scénické stránce nabízí řadu výrazných a zajímavých řešení - ať už jde o válečná střetnutí, lazarety či plesy a večírky), s výraznou hudební složkou a výbornými hereckými výkony většiny obsazených (Havlínek, Purkrábková, Fialová i další). V úvodní části, zejména v poměrně dlouhé expozici, během níž divák nemá příliš prostor vcítit se do kterékoli z postav, inscenace z mého pohledu postrádala výraznější emoci (a k odcizení přispívaly i vstupy "vypravěčů"), tento nedostatek nicméně naštěstí záhy odpadl.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 24.9.2020, počet hodnocení: 784)
přínosný / zajímavý komentář
Tento literární opus se zde dočkal více než důstojného zpracování. I přes svou velikost je velmi dobře srozumitelný a čitelný. Nenudí a ani nijak netříští vaši pozornost. Naopak nabízí několikero opravdu krásně zpracovaných scén, které mají často svojí kouzelnou poetiku. Vedle toho se také povedlo velmi efektně a impozantně znázornit bitvu u Slavkova, což mě opravdu doslova strhlo. Výtečná práce s hudbou, která se zde využívá napříč různými žánry a skvěle jednotlivé scény podtrhuje. Ani po herecké stránce není výtek. Mile rád vyzdvihuji T. Havlínka, V. Dvořáka a M.L. Purkrábkovou. Bezesporu stojí za vidění.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Jana Krátká 90 %
(zadáno: 6.9.2020, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Moderně pojatá dramatizace díla. Spousta výborných režijních nápadů. Kostýmy nápadité a výkony herců perfektní. Asi nejvíce na mě zapůsobila Nataša. Ta byla fakt perfektní. Doporučuji!
Makaluzo1 30 %
(zadáno: 5.9.2020, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
Slyšet Otčenáš v ruštině,opilecké písně bojarů v ordinérních trikách,sledovat jejich zvrhlé zábavy,uvidět masérky ze swinger klubu s plnovousem a mnoho jiných zážitků poskytuje Tolstého klasika v ABC.Tvůrci pojali dílo jako pingpongovou hru na rozkládacím stole.V nepřeberném množství uměleckých prostředků se ztrácí nejen děj, ale i jednotlivé postavy a dokonce samotné poslání díla.Škoda.
Zma 80 %
(zadáno: 4.9.2020, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Zdařilá modernizace, minimalistická scéna, zajímavá práce s rekvizitami a světlem, snad jen hudba příliš hlasitá. Moderní kostýmy s odkazem k danému historickému období, vyrovnané herecké výkony. Moc pěkný zážitek.
Slamajak 70 %
(zadáno: 4.9.2020, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
Hilar by byl spokojený - celý soubor hraje skvěle, nikdo příliš "nevyčuhuje". Moderní prvky od hudby přes práci s mikrofony a světly po stolní tenis se mi líbily. V inscenaci je několik celkem solidně zimomriavkových scén, ale místy se to krapet táhne (hlavně v první polovině, zdálo se mi) a není úplně jasné, kam to směřuje. Celkově ale solidní inscenace a hezký divácký zážitek z kategorie "skvělý, doporučuju, ale znova bych to vidět nepotřeboval".
Honzy 50 %
(zadáno: 4.9.2020, počet hodnocení: 213)
přínosný / zajímavý komentář
Téměř 45 let u nás neuváděná divadelní adaptace L.N.Tolstého VOJNA A MÍR se dočkala znovu uvedení v divadle ABC.Režie se ujal M.Dočekal a lze konstatovat,že jde o pojetí klasiky versus moderny.Za klasikou stojí divadelní text,herecké výkony.Moderní pojetí přináší scénografie(je zajímavá),kostýmy,moderní hudba,světla,mikrofony,digitální tabule,reflektory nahrazující vojenská děla atd.Zdá se ovšem,že příliš moderních prvků vnesených do inscenace je na závadu.Divák je modernou rušen a chybí mu hlubší vykreslení jednotlivých postav.Přesto lze hru doporučit,neboť herecké výkony jsou vesměs dobré.
Xcepek 80 %
(zadáno: 3.10.2020, počet hodnocení: 551)
Michaela70 80 %
(zadáno: 3.10.2020, počet hodnocení: 34)
Le Petit Prince 70 %
(zadáno: 27.9.2020, počet hodnocení: 46)
Petr.trep 80 %
(zadáno: 25.9.2020, počet hodnocení: 157)
Slavek53 70 %
(zadáno: 8.9.2020, počet hodnocení: 75)
Radiator 90 %
(zadáno: 6.9.2020, počet hodnocení: 86)
Volnicko 70 %
(zadáno: 6.9.2020, počet hodnocení: 41)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.