Městská divadla pražská [Divadlo ABC]

Žebrácká opera

Premiéra: 19.10.2019. Podle her Johna Gaye a Bertolta Brechta. Dramaturgie: Kristina Žantovská. Kostýmy: Zuzana Ježková. Pohybová spolupráce: Andrea Miltnerová. Scéna a režie: David Radok.
2:35


Komedie o schopnosti mazaně převrátit morální hodnoty ve svůj vlastní prospěch.
Anketa 2019
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od prosince 2018 do listopadu 2019, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě. Uzávěrka ankety je 29. února.
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
50 %
Uživatelé
61 %
61191000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 40 %
Lukáš Dubský 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (21)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 40 %
(zadáno: 14.1.2020, počet hodnocení: 1569)
přínosný / zajímavý komentář
Václav Havel ve své variaci s nadsázkou a ironií zobrazil mocenské principy, zároveň vzal originálně do hry úlohu jazyka, resp. „žvanění“. Přestože se po více než čtyřiceti letech mnoho změnilo, principy jsou stále platné a leccos se dá vidět v jiných odstínech. Zpracování MDP je bohužel dalším důkazem, že opernímu režisérovi D. Radokovi se v činohře nedaří. Nešťastná scéna se závěsy, výklad nejde u postav do potřebných detailů a i situacím ubírá na vtipu a údernosti. Herci společnými silami nedokáží docílit poutavosti a lehkosti. Hra mohla poskytnout tvůrcům příležitost projevit názor, ten však z inscenace není patrný.
Lukáš Dubský 60 %
(zadáno: 20.11.2019, počet hodnocení: 819)
přínosný / zajímavý komentář
Havlova hra je stále aktuální, dnes umně popisuje propojení organizovaného zločinu se státní správou. D.Radok inscenuje Havla celkem pietně. Je to ale spíš mechanické převyprávění příběhu, důraz na patřičných místech chybí. Přesto bych inscenaci neoznačil za nudnou nebo vyloženě nepovedenou. Některé herecké výkony jsou velmi zajímavé, hlavně M.Donutil a jeho švihácké provedení Macheatha (brilantní je scéna, kde přesvědčuje své manželky o výhodách bigamie). Zaujme také J.Vlasák (škoda častých výpadků textu), T.Marečková či E.Salzmannová. Příliš mi naopak nesedělo pojetí Jenny Z.Stavnou, ubral bych na hysterii. (více v článku na blogu)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
BarboraSalome 80 %
(zadáno: 25.1.2020, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Nastudování této Havlovy hry se povedlo. Přesné herecké výkony. A scéna mi evokovala jedno uvedení této hry LP 1975, které nebylo možné dokončit. Kdo neví, že slouží, slouží nejlíp.
Suzana 40 %
(zadáno: 11.11.2019, počet hodnocení: 263)
přínosný / zajímavý komentář
Pietní přístup, črta Klausozemana, pár hereckých gest a heslo "Svoboda tisku" jako úmorná snaha o aktualizaci
J.anek 70 %
(zadáno: 9.11.2019, počet hodnocení: 286)
přínosný / zajímavý komentář
Poctivá inscenace to je. Vlasák je tak trochu král Ubu, má jeho upatlanou činorodost a dravost, a Donutilovo žvanění má v sobě noblesu Peera Gynta - třeba scény ve vězení jsou takové. Psychopati, kteří vládnou podsvětí, jsou tak odporní, že by snad zloděj Filch Filipa Březiny šel raději poctivě pracovat - odporná představa.
Zbraněmi jsou slova a demagogické pseudoargumenty, které z černé hravě udělají bílou. A to je bohužel aktuální pořád.
Radokovy malované oponky jako z hospody U Čelikovských jsou zábavné a funkční.
Jen se to celé chvílemi trochu vleče a Jan Vlasák si nepamatuje text.
Podivin 10 %
(zadáno: 1.11.2019, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
Prvoplánový pokus popsat sepětí státní moci s organiz. zločinem zůstal na úrovni politické agitky.Připodobnit scénu počernické hospodě nebyl šťastný nápad.Šetřilo se i na výpravě!Minimalistické jsou i výrazové prostředky herců.Herectví E.Salzmannové,ať ztvárňuje paní Lockitovou,či paní Peachumovou,se omezilo jen na leštění vidličky nebo podávání nudlí.Oblečena stále v zelenou ušmudlanou zástěru.Příslušníci se oděli do pruhovaných obleků,evokujících vězeňské hadry.Celá hra je nudný sled žvanění a zase žvanění.Vrcholem trapnosti je opakovaný výkřik"pošťačky J.Šiklové".Škoda.Repríza 31.10.2019
Kateřina Vodáková 40 %
(zadáno: 31.10.2019, počet hodnocení: 95)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Spousta žvanění, rádoby vtipy, usmolené kostýmy, dost otravné (!) závěsy, kolovrátková hudba bez nápadu, Salzmannová otrávená ze špaget... K tomu všemu ještě tragická anti-herečka T. Marečková. Bohužel nic, na co by mě bavilo jít znovu. Havlův fraškoidní styl zkrátka nesedne každému, ostatně víc než třetina neobsazeného hlediště tomu odpovídá. Režijně výlet do minulého století. Koho ale musím vyzdvihnout - M. Donutilovi role neskutečně, ale neskutečně sedí! Jak ušitá jemu na míru. Herecky mě mile překvapil.
Honzy 20 %
(zadáno: 31.10.2019, počet hodnocení: 207)
přínosný / zajímavý komentář
Nové nastudování hry Václava Havla ŽEBRÁCKÁ OPERA v pražském divadle ABC je jedna velká nuda a zase nuda.Stále se mluví a mluví, ovšem bez jakéhokoliv diváckého vzrušení.Počínaje scénou s vytahanou oponou, kterou neustále otvírají a zase zavírají, hraje se prakticky bez kulis, s nevýraznými kostýmy.Když přidáme slabé herecké výkony (Marečková, Salzmannová,Donutil,Kačmarčík,Bor) včetně nenápadité režie, tak nakonec zjistíme,že návštěva tohoto kusu je pouze ztrátou našeho drahocenného času.Psáno z reprízy 31.10.2019
Jana Krátká 90 %
(zadáno: 20.10.2019, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
Moc milé představení, jednoduchá, ale krasna scéna sladěná s kostýmy. Herecky velmi dobře zahrané všemi herci. Výborný pan Vlasák - klobouk dolů za jeho výkon.
Jaroslavz 20 %
(zadáno: 19.10.2019, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
Nuda, užvaněná nuda. Kdo měl tak nešťastný nápad svěřit hlavní roli nezajímavénu Donutilovi jr.? A proč tak zastaralá režie ala sedmdesátá léta? 20 procent za pana Bora a pana Vlasáka, i když výpadků textu mohlo být méně.
Studený Čumáček 70 %
(zadáno: 17.10.2019, počet hodnocení: 74)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
75%
Bylo těšení, protože v roce 1975, kdy to v Počernicích inscenovali, mně byly čtyři měsíce a něco. Což, uznejte, člověku do jisté míry brání vyjádřit vlastní názor na kvalitu díla.
Tato inscenace je ale velmi povedená. Dámy i pánové plně souzní s textem, M. Donutil/Macheath si svou postavu viditelně vychutnává, J. Vlasák/Peachum, symbol zdánlivě odcházejícího světa, má velmi dlouhé ruce a talent manipulátora. Je velmi těžké určit, která z hrajících dam je:
1) nejkrásnější
2) nejrafinovanější
3) nejpřesvědčivější
4) má nejkrásnější prádlo
Takže dámy, ruku líbám. Pánové, poklona...
Michalmusek 90 %
(zadáno: 17.10.2019, počet hodnocení: 204)
přínosný / zajímavý komentář
Stále aktuální téma. Jednoduchá ale příjemně funkční scéna. Vynikající Martin Donutil
Kewin23 90 %
(zadáno: 9.1.2020, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé zpracování komedie od Václava Havla. Opravdu vynikající Martin Donutil, Jan Vlasák nebyl špatný, ale častý výpadek textu působil díky ?až hlučné? nápovědě rušivě, scéna, kostýmy za mě v pohodě.
Pepca 80 %
(zadáno: 24.1.2020, počet hodnocení: 45)
Togaf 80 %
(zadáno: 11.12.2019, počet hodnocení: 131)
Xcepek 70 %
(zadáno: 19.11.2019, počet hodnocení: 499)
Zma 70 %
(zadáno: 10.11.2019, počet hodnocení: 23)
Rimich 70 %
(zadáno: 7.11.2019, počet hodnocení: 21)
Slavek53 60 %
(zadáno: 24.10.2019, počet hodnocení: 70)
Tomas22 20 %
(zadáno: 19.10.2019, počet hodnocení: 82)
Lukrecie 80 %
(zadáno: 18.10.2019, počet hodnocení: 56)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.