Městské divadlo Brno [Hudební scéna]

Jane Eyrová

Premiéra: 23.10.2021
Premiéra bez diváků v dubnu 2021. Předpremiéry od května 2021.
Podle stejnojmenného románu Charlotte Brontëové. Dramaturgie: Klára Latzková. Scéna: Petr Hloušek. Kostýmy: Eliška Ondráčková Lupačová. Pohybová spolupráce: Hana Kratochvilová. Dirigenti: Caspar Richter, Ema Mikešková. Překlad, úprava a režie: Petr Gazdík.
Muzikál podle proslulého románu. Příběh Jany Eyrové, osiřelé dívky, která se ke svému štěstí musela probojovat životem plným strastí a hrůzyplných událostí. A také komplikovanou lásku s Edwardem Rochesterem. Během dospívání v drsném prostředí dívčí školy Janě zemřela nejbližší přítelkyně Helena, od níž se ovšem naučila, že nejhorším nespravedlnostem lze čelit odpuštěním...
Městské divadlo Brno
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
81 %
81141000
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (15)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Dubský  70 %
(zadáno: 12.11.2021, počet hodnocení: 897)
+ přínosný / zajímavý komentář
Jane Eyrová sice nedisponuje zapamatovatelnými melodiemi a občas je tempo snad až příliš pozvolné, může ale nabídnout zajímavé převyprávění klasiky a nešetří emocemi. Skvělý je v roli Rochestera L. Vlček a titulní roli dokázala citlivě ztvárnit D. Křížová. Spíše než klasické muzikálové hudební výstupy nabízí tento kus organické propojení činoherních a pěveckých pasáží. Více v recenzi
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Čiko  60 %
(zadáno: 6.11.2021, počet hodnocení: 791)
přínosný / zajímavý komentář
65% Ono je dobré aspoň zhruba vědět, na co člověk jde. Od tohoto typu muzikálu opravdu nelze očekávat, že z něj vzejde rádiový muzikálový hit. Čekal jsem větší nadšení, ale nenudil jsem se. Zajímavý příběh. První polovina mě bavila víc. Výborný je Lukáš Vlček, Dagmar Křížová mě příliš nebavila. Mile překvapily obě slečny v dětských rolích. Myslím, že činoherní zpracování by mohlo být ještě zajímavější...
Jan456  70 %
(zadáno: 4.11.2021, počet hodnocení: 192)
přínosný / zajímavý komentář
Přiznám se, že tentokrát mi trochu vadila délka představení. Temná scénografie v jinak celkem nezáživné scéně působila fádně a splývala s občas rozvleklým dějem trochu do ztracena. To ovšem neznamená, že se nejedná o zajímavý příběh. Pravda, činoherně inscenovaný by mohl být možná trochu lepší. Trochu mi vadily choreografie s folklorními rekvizitami. Kombinace choreografií z Radúze a Mahuleny nebo Koločavy mi do tohoto příběhu moc neseděla. Velmi přesná byla K.Daňhelová, L.Vlček, J.Musilová. V menších rolích zaujmou v podstatě všichni.
Leopold  100 %
(zadáno: 2.11.2021, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Muzikál, který je spíše pro ženské publikum, ale já byl nadšený také. Silné téma podpořené velkou hudbou, krásnou a funkční scénou a dokonalými kostýmy.
Herci beze zbytku naplňují charaktery postav.
Pokud jde někdo na tento muzikál s očekáváním muzikálové show, může být zklamán, ale na druhou stránku - to přece od Jane Eyrové nikdo ani nemůže chtít.
Martin21  80 %
(zadáno: 1.11.2021, počet hodnocení: 382)
přínosný / zajímavý komentář
Je vidno, že tento muzikál se buď líbit bude nebo ne. Mně se inscenace velmi líbila. Konečně zde v MdB opět fungují všechny složky najednou a komplexně. Z hereckého obsazení nutno vyzdvihnou Lukáše Vlčka v hlavní roli nebo Ivanu Vaňkovou, která svou menší úlohu psychicky nemocné manželky hraje skvěle! Dagmar Křížová v titulní roli Jane je lehce prkenná, pěvecky dobrá. Výborná company, zajímavá a hezká scéna, nádherné kostýmy. Nečekám v podobném titulu žádný hit, ale historii, proto jsem se zpracováním spokojený. Můj největší potlesk zde patří malé Adele v podání Amélie Suchánkové.
Honzy  30 %
(zadáno: 1.11.2021, počet hodnocení: 228)
přínosný / zajímavý komentář
Nový muzikál JANE EYROVÁ v MdB potvrdil,že pokud chybí kvalitní hudební složka s výrazným motivem,tak mohou protagonisté zpívat a hrát jako o život,stejně výsledek je ten,že insc. zkrátka nenadchne.Jde o ryze romantické,spíše ženské téma,které svým obsahem nepřitáhne široké divácké publikum.Režie i choreogafie není žádná sláva.Spousta "nápadů" byla viděna v jiných muzikálových titulech.Výprava a scéna netvoří symbiózu s dílem.Vidíme pouze slabý muzikálový odvar, spichnutý horkou jehlou.Bohužel velké zklamání.MdB mělo vždy na repertoáru špičkové muzikálové projekty,tento jím rozhodně není.
Makaluzo1  50 %
(zadáno: 1.11.2021, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Příběh, jak chudá dívka ke štěstí přišla,spadá žánrově spíše do činohry.Romantická láska beze sporu vyvolává dojetí,hudba P.H.Gordona připomíná více scénickou, než typicky muzikálovou, chybí nosné melodie, které by diváka chytly.Kromě poučení o nutnosti odpouštět nevidíme nic nového.Strádajícího sirotka jsme už viděli v Oliverovi,operní subretu a znetvořeného protagonistu ve Fantomovi,zapálený dům v Rebecce.Chudá scéna a podivné využití baletu(jako stromy, jako náhrobky) a sporá choreografie.Herci hrají a zpívají jako o život, leč převládá pouze romantické klišé.
Rejpalka  80 %
(zadáno: 25.10.2021, počet hodnocení: 128)
přínosný / zajímavý komentář
Hudba místy připomínala Rebeccu nebo Bídníky. Scéna zajímavá (ačkoli jsem doposud nepochopila chór-chodící les). Překlad celkem fajn, až na jednu pasáž. Z menších rolí rozhodně výrazně zaujala Petra Šimberová, výjimečně mi nevadily děti. Po půl roce obnovené představení, viděla jsem 2x, stále se nemůžu rozhodnout, která z Jane se mi líbí víc. Hodně dlouho se mi nestalo, že bych třikrát brečela během představení (a u každé z dam na jiných místech). Vlastně se nedá říct, zda je lepší Dagmar Křížová nebo Kristýna Daňhelová, záleží na osobní preferenci. Obě mi přišly skvělé. Jděte, stojí to za to.
Cherry  100 %
(zadáno: 23.10.2021, počet hodnocení: 77)
přínosný / zajímavý komentář
Krásná hudba,silný příběh,hluboké emoce,vynikající pěvecké a herecké výkony.
Gaja  100 %
(zadáno: 23.10.2021, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
Úžasný zážitek, hlavní představitelé přesní, dojaté publikum. Bravo!
RaB  100 %
(zadáno: 22.10.2021, počet hodnocení: 140)
přínosný / zajímavý komentář
Role Jane Eyrové patří k nejtěžším muzikálovým rolím vůbec. A Kristýna Daňhelová je naprosto dokonalou volbou - pěvecky a herecky bezchybná. Její ztvárnění Jane je nezapomenutelný zážitek - výborné, úžasné, perfektní.
Výborní jsou i L. Janota či A. Antalová, které doplňuje skvělá company.
Scéna je na Brno hodně povedená! (konečně pořádná scéna)
Velkou devizou je i skvělá hudba. Z divadla máte odcházet s emocemi - tady tomu tak je bezezbytku.
Jednoznačně jedno z nejlepších představení, které kdy na jevištích v ČR vzniklo.
Janis  80 %
(zadáno: 5.6.2021, počet hodnocení: 252)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
77%
Velmi dobré obsazení a vyrovnané, koncentrované výkony všech, to jsou hlavní devizy tohoto muzikálu MDB. Lukáš Vlček byl velmi autentickým Rochesterem, a to jak po herecké, tak po pěvecké stránce, a snad mu jeho suverenita přinese víc významnějších rolí. Výborná byla i paní Antalová, O. Studénka nebo třeba Petra Šimberová v roli Helen, ale i všichni další včetně vynikající company.
Tento muzikál vystavěný na klasickém literárním bestseleru má ambici být jedním z hlavních taháků budoucí sezony.
Yalka  90 %
(zadáno: 9.10.2021, počet hodnocení: 6)
Tatranka1  100 %
(zadáno: 8.7.2021, počet hodnocení: 23)
Sabi  90 %
(zadáno: 3.6.2021, počet hodnocení: 19)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.