Městské divadlo Brno [Činoherní scéna]

Lakomec

Premiéra: 24.3.2018 | 2:50
Překlad: Zuzana Čtveráčková. Dramaturgie: Jiří Záviš. Scéna: Jaroslav Milfajt. Kostýmy: Andrea Kučerová. Hudba: Mirko Vuksanović. Úprava a režie: Stanislav Moša.
Jedna z nejslavnějších komedií francouzského klasicismu, v níž o peníze jde až v první řadě. Co všechno může přivodit chorobná posedlost penězi či náruživá závislost na mamonu? Ovdovělý lichvář Harpagon zasvětil život hamižnosti. Lakota je u něho vášeň, kterou omezuje své dvě děti, o služebnictvu ani nemluvě. Jeho děti sice nic neumějí, ale chtějí život žít a užívat, pokud možno s nataženou dlaní. Harpagon ve jménu chamtivosti manipuluje s osudy svých dětí tak moc, že jsou se svými spojenci nuceny vzít věci do vlastních rukou, doběhnout lakomého otce a uštědřit mu ráznou lekci...
D12+  
Městské divadlo Brno
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
80 %
80611000
Hodnocení redakce
Iva Bryndová 60 %
Lukáš Dubský 80 % Tip Lukáš Dubský
Michal Novák 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
Aktuálně pro tuto inscenaci neevidujeme žádný termín.
Aktuálně pro tuto inscenaci neevidujeme žádný termín.

Volby

Hodnocení (64)

HODNOCENÍ REDAKCE
Iva Bryndová  60 %
30.9.2020 | 578 hodnocení
+ souhlasím
(TV záznam)
Lukáš Dubský  80 %  Tip Lukáš Dubský
28.1.2019 | 1165 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
75%. Režisér Moša nesvazoval Bolku Polívkovi v roli Harpagona ruce, ten se tak v Molièrově textu pohybuje velmi volně. Skvěle si s Polívkovým stylem herectví rozumí především A.Antalová a M.Isteník. Polívka zdolává roli Harpagona svým nezaměnitelným, i když očekávaným způsobem. Starý šlechtic milující nade vše svůj majetek je smutným klaunem, člověkem, který ztratil kontakt se svými blízkými a v každém vidí nepřítele. Jeho okolí ale netvoří křišťálově čisté charaktery, jeho děti či sluhové mají vlastní cíle, za kterými si mnohdy jdou stejně nelítostně jako Harpagon.
Michal Novák  70 %
31.5.2018 | 1159 hodnocení
+ souhlasím
Klasická látka vedla ke vzniku inscenace, jež uměřeně využívá charismatu a hereckého génia Bolka Polívky. Leckterý divák v debatách po představení pochvalně nejdříve zmíní výkony Aleny Antalové (Frosina) nebo Michala Isteníka (Jakub). Konvenčně odvedená a výtvarně historizující inscenace není divadlem jednoho hráče a přihrávačů, je rozehrána mozaika, z níž nadčasově promlouvá téma lidské vypočítavosti (což ani zdaleka není jenom Harpagonova doména). Polívkovo klaunství (a volnější pohyb v textu i situacích) je nejsilnější v okamžicích Harpagonova ztracení a údivu nad překotností zvratů.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Vladimír10  80 %
9.7.2024 | 646 hodnocení
+ souhlasím
08. 07. 2024, 20:30, alt. Janotová, Junák, Novotný
Valmez  60 %
5.11.2023 | 527 hodnocení
+ souhlasím
záznam
Dokonalý Petr  90 %
23.10.2023 | 17 hodnocení
+ souhlasím
Z REPRÍZY 7.9.23 / Velice příjemné překvapení. Výprava, výkony, vše se podporuje navzájem. Z výkonů lze vystihnout výborné Jiřího Macha a slečnu Dagmar Křížovou. Moša ukázal, že klasicky udělaná klasika nemusí nutně nudit. Skvělé.
Cimrman2.  100 %
20.8.2023 | 20 hodnocení
+ souhlasím
Na ČSFD jsem se již o tomto skvostu rozepsal. Tady řeknu jediné splnil se mi další sen!
Monty70  80 %
19.2.2023 | 265 hodnocení
+ souhlasím
Bolek Polívka v klasické hře od Moliéra.... Po shlédnutí této inscenace mohu říci, že jsem byl spokojen. Oblíbený brněnský komik hraje Harpagona po svém způsobu, který hře nikterak neubírá na zajímavosti. Velmi mě pobavila scéna, kdy se Harpagon poprvé setkává s Marianou. Představení je dobrou souhrou všech hráčů na scéně, hlavní postava si nekrade pozornost jen pro sebe.
Teddy  80 %
16.1.2022 | 295 hodnocení
+ souhlasím
Viděno v Tv na Artu. Bolek Polívka hraje postavu lakomce Harpagona svým osobitým způsobem, který hře nijak neuškodil. Naopak. Jeho komické výstupy a mnohá improvizace jsou kořením této divadelní hry. Z ostatních herců mě zaujali především Michal Isteník v dvojroli kuchaře - kočího a Alena Antalová v roli dohazovačky Frosiny.
Rivah  40 %
25.9.2021 | 267 hodnocení
+ souhlasím
Slizký, odpudivý Polívka, rozvláčné.
ACech  80 %
10.8.2020 | 19 hodnocení
+ souhlasím
Klasický herecký podpis B. Polívky nezklamal a spolu s ostatními zdařilými hereckými výkony je zárukou kvalitního zpracování osvědčeného divadelního tématu.
Janis  60 %
29.4.2020 | 292 hodnocení
+ souhlasím
Herecká exhibice Bolka Polívky, který zde improvizuje svým výjimečným stylem. Ostatní se mu snaží - seč je to možné - dělat sparingpartnery, ale to rozhodně není jednoduché...
AliV  70 %
24.4.2020 | 116 hodnocení
+ souhlasím
(viděno z TV záznamu)
Romana35  80 %
14.4.2020 | 335 hodnocení
+ souhlasím
Obsazení Bolka Polívky do role Harpagona byla dobrou volbou. Byla jsem zvědavá, jak se tento herec, který vyniká svým komediálním talentem popasuje s touto rolí a byla jsem spokojena. Polívka pojal roli po svém způsobu a výsledný dojem z inscenace je velice dobrý. Skvělá souhra s ostatními herci, z nichž mě nejvíce zaujala Alena Antalová jako Frosina. Možná by hra snesla trochu zkrácení některých pasáží. Podařeně zahraná jedna z nejznámějších klasických komedií.
Varan  80 %
14.4.2020 | 118 hodnocení
+ souhlasím
Polívkovo podání Harpagona je komické a plné improvizací, každé představení je proto trochu jiné. Polívka se ne vždy přesně drží textu a dokáže spolehlivě odbourat své herecké kolegy na jevišti. Z Harpagona tak tvoří spíše čitě komickou postavu, což ale není zásadní problém. Z dalších rolí bych vyzdvihl Michala Isteníka a krátké cameo Zdeňka Junáka. Viděno v rámci TV záznamu.
Pavel Pešek  80 %
13.4.2020 | 46 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Máte-li Harpagona hravého fyzicky (stále ještě) i slovně, klauna, který využije každou příležitost (vkusně) rozesmát diváka, pak je z Moliérovy hry konečně komedie. Brněnští takového Harpagona v B. Polívkovi mají a na ostatních je, kolik pro sebe svým herectvím-klaunstvím v Moliérem spíše odbytých postavách získají prostoru. Vydobili si ho A. Antalová a M. Isteník, kterého B. Polívka nejvíce bere jako partnera. Velká poklona Z. Junákovi, který je ochoten čekat celý večer a pak svou precizní dikcí ozdobit závěr hry v roli Anselma. Viděno na ČT art 13. 4. 2020.
Ameli  80 %
29.11.2019 | 18 hodnocení
+ souhlasím
Herecký koncert Boleslava Polívky i všech ostatních herců.
Čiko  90 %
1.6.2019 | 1089 hodnocení
+ souhlasím
Lakomec je většinou slizký a extrémně lakomý. Bolek Polívka nebyl ani jedno a vlastní invencí mu vtiskl úplně nový rozměr. Tento Lakomec je výborný, originální a velmi zábavný. Kromě Polívky výborná A.Antalová a M.Isteník
JirkaS  80 %
31.5.2019 | 368 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Dobová scéna, dobové kostýmy, dobová inscenace, a uprostřed toho všeho jeden herec, který z této inscenace dělá výjimečný zážitek. Je úžasné, že v Brně se nebáli nechat všechny vymoženosti a modernizace stranou a uvést Lakomce v původní verzi, které nechybí hravost a jakési zvláštní kouzlo. Pan Polívka jednoznačně dominuje, jeho ztvárnění Harpagona nepostrádalo vtip, originalitu a šarm, ostatní herci s ním drží krok, a já si to vlastně jen užíval. A až na to, že některé scény by snesly trochu krácení, jsem se nadmíru bavil. Zcela zasloužený potlesk vestoje! /26.5.2019 v Divadle na Vinohradech/
Monulinka  80 %
19.4.2019 | 391 hodnocení
+ souhlasím
Klasické pojetí, které staví na hereckých výkonech. Musím velebit B. Polívku, A. Antalovou a M. Isteníka, hrají (si) s lehkostí, improvizují, nic si navzájem neulehčují a to je to, co nás diváky baví. (Viděno v Pardubicích)
Anah  80 %
7.3.2019 | 184 hodnocení
+ souhlasím
Brněnské nastudování notoricky známé Moliérovy hry není nijak výjimečné, výjímečným ho dělají až herecké výkony Bolka Polívky a Michala Isteníka. Bolek je pro mne mistrem improvizace a opět mu vůbec nevadilo že představení končí o půl hodiny déle. Moc jsem se bavila
Cherry  90 %
6.3.2019 | 83 hodnocení
+ souhlasím
Výborné představení z 5.3.19, každé představení je s Bolkem originál, nezklamal a výborně nás pobavil, pan herec! Skvělé výkony všech herců!
Lenka1211  80 %
5.3.2019 | 24 hodnocení
+ souhlasím
Lakomec je už tolikrát zpracovaná a na školách do kolečka probraná látka, že divadlo zkrátka musí přijít s něčím jedinečným, aby jen nemlátilo prázdnou slámu. MdB vsadilo na Bolka Polívku v hlavní roli, který celé představení táhne, nicméně ani ostatní herci se nenechávají zahanbit a zejména (budu se trochu opakovat) Alena Antalová a Michal Isteník na jevišti excelují. Samozřejmě to je trochu "řachanda" pro diváky, která ale svůj záměr stoprocentně naplňuje a odcházela jsem z divadla tak pobavená, jako už dlouho ne.
Eviik  80 %
29.1.2019 | 289 hodnocení
+ souhlasím
Nebýt Bolka Polívky a jeho improvizací asi bych hodnotila o stupeň méně. Inscenace totiž sama o sobě nic originálního nepřináší a chce pouze diváka pobavit. Je to ale právě představitel hlavní role, který komedii povznáší nad průměr. Vkládá si totiž do textu hry tu a tam nějaký vtípek a nahrává svým kolegům, kteří s ním ale rozhodně drží krok (vyzdvihnout přitom musím hlavně Alenu Antalovou a Michala Isteníka). Věřím, že každé představení je tím pádem jedinečné a tak stojí i za opakovanou návštěvu.
Denisa H.  70 %
28.1.2019 | 383 hodnocení
+ souhlasím
Začátek mě silně nebavil. Zlomilo se to až příchodem A. Antalové, kdy jsem si říkala, kéž by se takhle svižně prezentovaly i ostatní postavy. A mé přání se vyplnilo. Jako kdyby odšpuntovala vodotrysk -vtipů, improvizací, legrácek. Hodně jsem se nasmála. Akorát ve mně přetrvává pocit, že nebýt těchto blbůstek vedle, jednalo by se o průměrnou inscenaci. A tak velký dík patří jí, M. Isteníkovi a B. Polívkovi, jež se postarali o to největší veselí. Kvůli tomu na představení stojí jít,jinak si ovšem myslím, že původní tragédie (osobnost Lakomce přeci žalostná a smutná je, ne?...) se hodně ztrácí...
Klára Tesařová  70 %
2.1.2019 | 120 hodnocení
+ souhlasím
Pro milovníky Bolka Polívky opět jedinečný kus, pro jeho "nemilovníky" je kupodivu velmi snesitelný a nezastiňuje ostatní postavy, jejichž výkony rozhodně stojí za povšimnutí, jmenovitě Jiří Mach, Alena Antalová, ale i ryze muzikálové osůbky jako Svetlana Janotová, Eliška Skálová nebo Kristian Pekar. Hra má spád a rychle ubíhá. Příjemné představení. Viděno v divadle, ne na Biskupáku.
Fedorocko  90 %
17.7.2018 | 755 hodnocení
+ souhlasím
Moc se povedlo. Viděno na Biskupském dvoře a úžasné. Bolek výborný,stejně tak Alena Antalová a Michal Isteník. Krása
Cindy.92  70 %
16.4.2018 | 314 hodnocení
+ souhlasím
Přiznám se,že jsem nečekala mnoho.Předešlá působení B.Polívky v MdB pro mě byla spíše zklamáním.Proto jsem byla mile překvapena,jak nenásilně to tentokrát zvládl.Postavu ztvárnil po bolkovsku s vervou a přesto nikterak urputně. Občas,jak je jeho zvykem,dal kolegům jak se patří zabrat, ale byť to bylo možná neprofesionální, z pozice diváka jsem mu to odpustila.Koneckonců zbytek ansáblu mu hrdě sekundoval.Vypíchnout musím A.Antalovou a M.Isteníka,ale jinak jde po delší době opravdu o inscenaci,kde bych ve stoje ráda zatleskala každému z účinkujících.Přesto ale inscenace jako celek pokulhává..
Jan456  90 %
23.3.2018 | 227 hodnocení
+ souhlasím
Prostě BRAVO:-)
Janza  100 %
26.5.2019 | 4 hodnocení
+ souhlasím
Viděno včera v Divadle na Vinohradech. Polívka naprosto výjimečný, roli Harpagona vystihl svým způsobem zcela královsky!!! Skvělý Isteník i Antalová (byť s trochu silnějším přízvukem:-). Moc jsem si užila naprosto klasické provedení hry, která je svým obsahem zcela aktuální a vůbec nenudí. Myslím, že zejména současná dramaturgie činohry Národního divadla by se mohla v Brně přiučit v tom směru, že není třeba za každou cenu do každého představení "rvát" selfie, počítačovou animaci, popelnice a rozervané hadry. Ještě jednou moc díky za nádherný zážitek!
Rooty  80 %
10.7.2024 | 11 hodnocení
Martin Č.  70 %
9.7.2024 | 24 hodnocení
Layer  60 %
10.2.2024 | 118 hodnocení
Marek  90 %
26.1.2024 | 7 hodnocení
LavinieCamui  80 %
12.11.2023 | 842 hodnocení
Carletto  90 %
15.5.2023 | 6 hodnocení
Sabi  90 %
20.3.2022 | 68 hodnocení
Gaja  80 %
20.1.2022 | 64 hodnocení
Niadee  70 %
22.5.2021 | 13 hodnocení
Tatranka1  80 %
14.2.2021 | 23 hodnocení
Víťa84  70 %
12.7.2020 | 93 hodnocení
Capinka  80 %
17.4.2020 | 86 hodnocení
Bernardblack  80 %
15.4.2020 | 328 hodnocení
Chupetica  90 %
13.4.2020 | 153 hodnocení
Unionboy  60 %
13.4.2020 | 466 hodnocení
Karel.jakubec  80 %
13.4.2020 | 27 hodnocení
Snekac  80 %
13.4.2020 | 305 hodnocení
Ivushka.1  70 %
19.1.2020 | 15 hodnocení
L.enik.c  90 %
3.10.2019 | 22 hodnocení
Rentcha  70 %
24.7.2019 | 20 hodnocení
Suzana  60 %
4.6.2019 | 343 hodnocení
Petr.trep  70 %
27.5.2019 | 172 hodnocení
Davez  100 %
6.5.2019 | 106 hodnocení
Aneta Věžníková  100 %
15.4.2019 | 111 hodnocení
Brtník  90 %
6.3.2019 | 59 hodnocení
Xcepek  70 %
31.1.2019 | 668 hodnocení
JullieM  90 %
27.10.2018 | 5 hodnocení
Qti  90 %
24.10.2018 | 26 hodnocení
Ctíba  60 %
19.9.2018 | 61 hodnocení
David Strang  100 %
19.7.2018 | 133 hodnocení
Johanka17  90 %
10.4.2018 | 48 hodnocení
Vercas  90 %
6.4.2018 | 32 hodnocení
Vratislav007  90 %
4.4.2018 | 11 hodnocení
Jaromirnavratil.  90 %
23.2.2024 | 4 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.