Městské divadlo Brno [Hudební scéna]

My Fair Lady (ze Zelňáku)

Premiéra: 10.9.1999 | Obnovená premiéra: 14.5.2022
uváděno také na letní scéně na Biskupském dvoře
Podle hry George Bernarda Shawa „Pygmalion“. Překlad: Ota Ornest, Stanislav Moša. Dramaturgie: Klára Latzková. Scéna: Jaroslav Milfajt. Kostýmy: Andrea Kučerová. Choreografie: Aneta Majerová. Dirigenti: Karel Cón, Tony Marko. Úprava a režie: Stanislav Moša.
Slavný americký muzikál, který vznikl na motivy známe divadelní hry G. B. Shawa „Pygmalion“, v osobité úpravě. Děj je z londýnského předměstí přenesený na předměstí brněnské, kde se mluví specifickým hantecem. Květinářka Líza Ďulínková se chce zbavit dialektu a naučit správně používat svůj jazyk. Učitelem jí je profesor řeči Jindřich Hradský, který si přeměnu ženské osobnosti vytkne jako svůj cíl. Vše se ale vyvine trochu jinak, než oba předpokládali...
D12+  
Městské divadlo Brno
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
85 %
85201000
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
25.6.Út19:00 vstupenky
26.6.St19:00 vstupenky
27.6.Čt19:00 vstupenky

Volby

Hodnocení (21)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Dubský  70 %
3.6.2022 | 1151 hodnocení
+ souhlasím
75%. Brněnská verze s dovětkem (ze Zelňáku) přináší oproti jiným verzím MFL bonus v zasazení do místního koloritu. Brněnský hantec je tu použit jako komický prvek. Ve vztahu mezi Lízou Ďulínkovou a profesorem Jindřichem Hradským dochází k jistému posunu (alespoň v mnou viděné alternaci). Vzhledem k tomu, že představitelé hlavních rolí E. Skálová a K. Pekar jsou vrstevníci, jeví se tu milostný vztah jako pravděpodobnější, což trochu mění dynamiku interakcí mezi těmito postavami. Z hudebních čísel nejlépe vycházejí ty intimnější - Chtěla bych tančit jen a V ulici, kde žiješ. Trochu zdlouhavější jsou přestavby scény. (více v článku na blogu)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Divačka z Brna  100 %
29.4.2024 | 8 hodnocení
+ souhlasím
Snad nevadí, že přidám recenzi tohoto skvělého muzikálu, v obsazení, které již bohužel není. Měla jsem to štěstí, na obsazení R. Coufalové a Martina Havelky, který byl v této roli skvělý a dodnes na něho jako na skvělého herce z našeho Brna vzpomínám. Stejně jako táta Lízy v podání Zdeňka Junáka.Hudba a zpěv skvěle provedené,broukáte si v dobré náladě i při odchodu z divadla. Je to zážitek. Hantec zde nevadí, je srozumitelný i pro mimo brněnské diváky. Věřím, že i když je teď obsazení jiné, i tak je to stále muzikál na jedničku !
Milanista  90 %
19.3.2024 | 6 hodnocení
+ souhlasím
My Fair Lady je můj oblíbený muzikál. Laťku nastavilo představení z Karlína, kdy asi těžko někdo překová fantastické výkony Županiče, Blanarovičové a geniálního Doolittla Václava Sloupa. MdB na Majferku sází často a předchozí realizace byla výborná. Nyní vsadili na mladého Pekara jako Hradského a trochu to působí rozpačitě. Líza se má zamilovat do Hradského pro jiné přednosti, než je jeho zjev. Jako vrstevník je opravdu lehce sbalitelný. Stejné je to s Alanem Novotným. Tak mladý otec, spíš starší brácha... U něho bohužel ale je i poměrně slyšet, že pěvecky nestíhá. Celkově povedené představení, nad drobnostmi se přenesete...Doporučuji
Fedorocko  80 %
19.2.2024 | 750 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Eliška Skálová naprosto úžasná ve všech polohách své role, Petr Štěpán tradičně výborný, muzikál vynikající.
Brno opět nezklamalo. Bravo
Martin21  90 %
17.2.2024 | 460 hodnocení
+ souhlasím
I když se mi v původní verzi více líbily představitelky role Lízy - R. Coufalová a M. Sedláčková, nové uvedení na mně působí propracovaněji a má větší drive. Hudební scéna dle mého MFL sluší též více. Za mně jeden z TOP muzikálu nyní v MdB uváděným. Alt. Skálová, Herfortová.
Cimrman2.  90 %
20.8.2023 | 20 hodnocení
+ souhlasím
Hantec jako komediální prvek zde byl naprosto skvostný! Pro brňáka je to pohlazení po duši. Film jsem ještě neviděl a tak jsem se seznámil s příběhem MFL. Velmi pěkné!
Klára Tesařová  80 %
28.10.2022 | 120 hodnocení
+ souhlasím
Prostorné hudební jeviště dává vyniknout nejen choreografii Anety Majerové, ale vejde se tam i víc scény Jaroslava Milfajta. Přestavby jsou sice delší, ale rozšířený orchestr Karla Cóna se mezitím dovede předvést. Mladá i vyzrálá krev se na Hudebce neztrácí. Líza Elišky Skálové srší činoherní energií. Pro Petra Štěpána je role profesora Hradského samozřejmostí připomínající proces dýchání to, co dokázal dřív, dnes dokáže zas, a přec o pár let starší je. Mládí Alana Novotného jako Lízina otce Alfréda (pozor, nesplést s jejím bratrem) nebrání jeho špica výkonu.
Rejpalka  70 %
18.9.2022 | 212 hodnocení
+ souhlasím
Ačkoli mám ráda Dášu Křížovou a oproti Plzni je jedná o velmi velmi povedené představení (a hlavně to není tak úmorně dlouhý), tak mě My Fair Lady prostě nebaví. Ano, ta ze Zelňáku byla vtipná, o vtip se staral především Alan Novotný. Proběhly standardní vtipy (paradoxně me nejvíc bavily vtipy na účet postavy Jany Musilové), úroveň hantecu Dáši Křížové neposoudím, ale srozumitelné to bylo. Obecně tento muzikál nemusím, přesto klasickou verzi toho času hranou v Plzni vysoce převyšuje.
JaneEyre  90 %
17.6.2022 | 116 hodnocení
+ souhlasím
Nádherná My Fair Lady zasazená do prostředí Brna a s přidáním hantecu, to se zkrátka povedlo! Úžasná Líza v podání Dagmar Křížové i alt. Elišky Skálové, obě podávají osobitý a vynikající výkon! Oběma představitelám jsem po celou dobu fandila, dokázala s nimi soucítit a mnohdy mě rozesmály i dojaly. Perfektní obsazení obou talentovaných hereček! Skvělý je také Alan Novotný, který si roli užívá, výborný Jan Brožek, Kristian Pekar a Erika Kubálková / Zdena Herfortová. Krásná je také scéna (s brněnskými kulisami) a všichni herci sehraní.
DivadelniFan  90 %
14.5.2022 | 356 hodnocení
+ souhlasím
Opravdu velmi povedené! Hantec dodává tomuto dílu u nás šmrnc. V hlavních rolích zazářili Petr Štěpán a především Eliška Skálová. Ta mě bavila opravdu od začátku do konce, ve všech hereckých polohách. V dalších rolích mě zaujali Alan Novotný, Jan Brožek a Erika Kubálková. Scéna je krásná, ale časté přestavby jsou příliš dlouhé, choreografie moc hezké, orchestr a hudební aranže špičkové!

Můj dík za krásný večer :)
RaB  100 %
13.5.2022 | 377 hodnocení
+ souhlasím
Bylo to prostě betálný!
Eliška Skálová je typově naprosto úžasnou Lízou - pěvecky i herecky dokonalá - září z ní energie, má Lízinu drzost i vznešenost. Velice výjimečný výkon! Eliška je s každým dalším představením lepší a lepší a myslím, že o ni ještě hodně uslyšíme.
Ačkoliv nemám MFL příliš rád (muzikál o 3 hezkých písničkách), tak toto provedení je velice povedené - není nudné, obsahuje dostatek "brněnštiny" (jako Pražák jsem moc nerozuměl ale to je účel!), nádherná scéna a vyrovnané herecké i pěvecké výkony všech.
Letošní muzikálová sezóna jednoznačně patří Brnu.
Žanek  100 %
9.11.2023 | 3 hodnocení
+ souhlasím
Majferka byla po letech přesunuta na Hudební scénu, nově nastudována, lehce zkrácena a vytunil se v ní orchestr. Nový outfit jí opravdu sluší. Kromě perfektního zvuku i světel, jak bývá ostatně na Hudební scéně zvykem, musím ocenit výkon Dáši Křížové v roli Lízy a taťky Alana Novotného. Jejich hantec, herecké i pěvecké výkony jsou dechberoucí. Krásná je i scéna s projekcí Parnasu a jiných reálií města.
Tutu inscenaci jsem viděl v různých obsazeních, jak po obnovené premiéře na Hudební, tak dříve na činoherní scéně, takže mohu srovnávat. Pro Brňáky je to povinná záležitost. Betálné! Dal bych i víc jak 100%. Nenechte si toto představení ujít.
Allskriboss  100 %
11.6.2024 | 8 hodnocení
Vít Kožuský  80 %
19.5.2024 | 7 hodnocení
Janinka123  80 %
18.2.2024 | 165 hodnocení
Vladimír10  80 %
17.2.2024 | 642 hodnocení
LazyPickle  70 %
2.4.2023 | 27 hodnocení
Divačkaobčasná  100 %
15.12.2022 | 24 hodnocení
Davez  70 %
6.10.2022 | 106 hodnocení
Aneta Věžníková  60 %
6.10.2022 | 111 hodnocení
Jan456  80 %
22.6.2022 | 227 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.