Městské divadlo Brno [Hudební scéna]

libreto: Markus Heitz
hudba: Xavier Naidoo, Michael Herberger
texty písní: Xavier Naidoo, Markus Heitz

Prodaný smích

Premiéra: 7.5.2016. Podle stejnojmenného románu Jamese Krüsse. Překlad: Mikuláš Bryan, Stanislav Moša. Dramaturgie: Klára Latzková. Scéna: Christoph Weyers, Dalibor Černák, Petr Hloušek. Kostýmy: Christoph Weyers. Choreografie: Aneta Majerová. Dirigenti: Ema Mikešková, Jakub Žídek. Režie: Petr Gazdík.
2:25


Magický muzikál podle německého románu. Patnáctiletý chlapec Timm Thaler, který je známý pro svůj typický křehký, osvěžující, šťastný dětský smích, učiní v existenční nouzi nešťastnou dohodu s baronem Tretschem, kterému prodá svůj smích a získá tak možnost vyhrát každou sázku. Timm se rychle stane nejbohatším člověkem na světě, avšak šťastný není. Schází mu právě jeho smích. Rozhodne se tedy získat ho zpátky. Následuje dobrodružná cesta, plná nástrah, zrad, úskalí, přátelských pomocí, neochvějné lásky i konečného vítězství brilantní inteligence nad samotným ďáblem...
inscenace je vhodná pro děti 2. stupně ZŠ
Městské divadlo Brno
Hodnocení inscenace
Redakce
57 %
Uživatelé
54 %
Hodnocení redakce
Michal Novák 60 %
Lukáš Dubský 60 %
Jiří Landa 50 %
aktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Michal Novák 60 %
(zadáno: 8.7.2016, počet hodnocení: 911)
přínosný / zajímavý komentář
Po několika vrcholných sezonách jako by nebylo už kde brát… Dramaturgie pro muzikálový soubor nachází tituly vyzněním / podstatou figur podobné, nebo, řekl bych, tituly s vadou, které nedovolí potenciál MdB rozvíjet. Prodaný smích sice nádherně rezonuje se současným světem, který produkuje nové a nové démony vyhaslosti (díky lidské naivitě či zaslepenosti), po hudební stránce je to ale produkt mdlý. Tentokrát dílu nepomohl ani český překlad a nedivím se nelibosti nad pěveckým výkonem Martina Havelky, kterému role sedla jen jako skvělému činoherci. Naopak absolutorium zaslouží Lucie Bergerová.
Lukáš Dubský 60 %
(zadáno: 20.5.2016, počet hodnocení: 627)
přínosný / zajímavý komentář
Základem zůstává fantaskní příběh s faustovskými motivy, ale autoři projevují velkou snahu říci také něco o naší současnosti, takže starou dětskou knížku výrazně aktualizují. Hudebně to není špatné, příliš se ale nepovedlo přebásnění - texty jsou dost kostrbaté. Z herců tentokrát vyčnívá V. Matušovová, jejíž znělý hlas ční nad všemi ostatními. Trochu sporné je zařazení Prodaného smíchu na dramplán letošní sezony, jelikož se hodně podobá jukebox muzikálu Johnny Blue, který měl premiéru v minulém roce.
Jiří Landa 50 %
(zadáno: 16.5.2016, počet hodnocení: 2721)
přínosný / zajímavý komentář
Průměrný muzikál, jehož česká verze navíc trpí jednoduchými rýmovačkami v textech písní (viz "smích - to je štěstí z masa a kostí"). Vlastně jsem se na této scéně ještě nesetkal s tak slabým přebásněním. Přestože inscenace byla opět profesionálně připravena, a to zejména, co se výpravy a efektů týče, její obsazení bylo značně nevyrovnané. M. Havelka na svoji úlohu pěvecky nestačil, třebaže ji herecky obsáhl, velmi špatná M. Světnicová a překvapivě i mnozí herci z company. Solidní výkony J. Brožka, B. Remišové a V. Matušovové ovšem rozporuplný pocit z celku nepozdvihly. Pěkná závěrečná píseň.
Hodnocení uživatelů:
Kapybara_2 50 %
(zadáno: 19.5.2017, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Spíš 45%. Jak je u Městského divadla Brno zvykem, výprava i efekty jsou perfektní, problémem je hlavně samotný muzikál. Myslím, že nebylo nutné tuhle podivnost vůbec inscenovat a že si šikovný brněnský ansámbl zaslouží zajímavější kusy.
Abigail7 30 %
(zadáno: 4.10.2016, počet hodnocení: 171)
přínosný / zajímavý komentář
Maximálně 35% - za profesionalitu, s kterou to řemeslo bylo dělané.
Ale jinak - špatně, špatně, všechno špatně. Špatný - nijaký je příběh (žádný rozvoj, žádná překvapení, žádné zvraty); strašné jsou texty, nezajímavá hudba.
Scéna je sice zajímavá, nápadité jsou kostýmy, některé body v příběhu stojí za to, jiné jsou hloupé a vyděračské.
Dobré jsou i výkony - Martin Havelka hlavně herecky, Lucie Bergerová a Eliška Skálová herecky i pěvecky - dvě největší hvězdy sezóny 2015/2016.
Candie254 60 %
(zadáno: 30.7.2016, počet hodnocení: 176)
přínosný / zajímavý komentář
Johnny Blue v jiném podání? Opět titul, který řekne více německému divákovi než tomu českému... Dá se říci, že má ale velmi zapamatovatelnou hudbu a písně. Kladem představení jsou ale velmi dobré herecké výkony: podmanivý Havelka, tajemná Bergerová ale i Eliška Skálová s Janem Brožkem. Scéna a vizualizace se mi zdály ovšem až trošku moc kýčovité, ale zřejmě to byl záměr. V konečném součtu ale nemohu dát více než 60 %...
Denisa 50 %
(zadáno: 19.5.2016, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Divák kontroluje program, neboť si není jistý, jestli hru už někde neviděl? Johnny Blue? Peklo? Možná by stálo za to se zamyslet nad tituly, které na muzikálové scéně divadlo uvádí. Po vyčerpání známých muzikálů se zdá, že ty z poslední doby jsou nějak stejné a to včetně postav. Osobně bych se na velké scéně přiklonila k zajímavjším námětům s využitím daného prostoru lépe. Nějak v posledné době platí, že co je na Činoherní, to bývá výrazně lepší a obavy z nudy se většinou naplní Co takhle návrat k Rackům, Elektře atd. páni režiséři Mošo a Gazdíku?
Cherry 70 %
(zadáno: 18.5.2016, počet hodnocení: 60)
přínosný / zajímavý komentář
Muzikál mě mile překvapil,vzala jsem 15 letého syna a byl nadšený,potom i já.Líbila se mi hudba s rockovým nábojem,pěkná dua J.Brožka s E.Skálovou,role jim skvěle sedly,dvojice byla plná energie,dále mě zaujaly výkony V.Matušovové,zpěv L.Janoty a charismatický M.Havelka v roli ďábla.
David Strang 100 %
(zadáno: 17.5.2016, počet hodnocení: 83)
přínosný / zajímavý komentář
Tento muzikál,který místy připomínal chmury dnešní doby,se Městskému divadlu Brno,opravdu povedl.Je to vlastně taková pohádka,ale v dobrém slova smyslu. Jan Brožek se titulní role zhostil skvěle. Vlastně se mi líbily všichni.Třeba Viktória Matušovová. Nebo malý Josef Gazdík,taky krásný čistý zpěv. Můj dobrý kulturní zážitek z tohoto muzikálu umocnil fakt,že tentokrát hudební doprovod nepřehlušoval zpěv,možná to bylo tím,že jsem seděl úplně nahoře. Doporučuji, si na Prodaný smích,třeba i s dětmi , skočit ..
Tereza Nováčková 40 %
(zadáno: 17.5.2016, počet hodnocení: 286)
přínosný / zajímavý komentář
Další z muzikálů Městského divadla Brno ušitých horkou jehlou. Nedotaženost je patrná ze všech složek muzikálu. Průměrné herecké i pěvecké výstupy (až na výjimku Lucii Bergerovou), zajímavá avšak neměnná scéna, špatně uchopené téma, mdlé písně co do textu i hudby. Naprostou katastrofou je pak M. Havelka, coby nezpívající činoherec obsazen do jedné z ústředních rolí s několika písněmi.
Jan456 30 %
(zadáno: 16.5.2016, počet hodnocení: 149)
přínosný / zajímavý komentář
Jestli ode mě Johnny Blue dostal procent 40, tady musím dát ještě méně. Muzikál pro mě byla jedna velká tragédie a na to nejsem v tomto divadle zvyklý. Bohužel kus není zajímavý dějem ani hudbou ani hereckými výkony. Snad jen scénou, ale ta se Vám po pár minutách okouká. Myslím, že by měl tento kus německých autorů upadnout tiše v zapomnění a tvářit se, že ho Městské divadlo snad ani nikdy neinscenovalo.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.