Městské divadlo Brno [Činoherní scéna]

Rent

Premiéra: 3.11.2018. Podle opery Giacoma Pucciniho „La bohème“ (podle předlohy Henriho Murgera, libreto Giuseppe Giacosa & Luigi Illica). Původní námět: Billy Aronson. Překlad: Zuzana Čtveráčková. Dramaturgie: Miroslav Ondra. Scéna: Christoph Weyers. Kostýmy: Andrea Kučerová. Choreografie: Michal Matěj. Dirigent: Tomáš Küfhaber. Úprava a režie: Stanislav Moša.
2:45


Proslulý muzikál o tom, že i přes obrovskou sílu a odhodlání jsme pořád jenom smrtelní lidé. Strhující pohled na lidský úděl, v němž je nakonec i přes všechny obtíže nejdůležitější láska, touha a víra v budoucnost. Dojímavý, syrový a mnohdy i surový příběh lidí stojících většinou ne vlastní vinou na okraji společnosti. Bohémové, začínající umělci, prostitutky, homosexuálové, bezdomovci a narkomani se navzdory nepřízni osudu pokoušejí protlouci životem a i přes všechny překážky, které jim osud staví do cesty, v sobě nacházejí záviděníhodnou sílu a touhu k životu...
14!
Městské divadlo Brno
Hodnocení inscenace
Redakce
-
Uživatelé
59 %
59211000
aktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Žíža 40 %
(zadáno: 10.6.2019, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
Když Brno uvedlo pro nás kultovní muzikál Rent, byli jsme nadšení. Bohužel po zhlédnutí (7.11.2018) se dostavilo jen obrovské zklamání. Vše, co jsme na Rentu v Kalichu a Na prádle milovali (atmosféra, výkony herecké i pěvecké a hlavně obrovské emoce) se naprosto nedostavilo. Výkony spíše velmi ploché, zvuk taky nebyl zrovna ideální (velmi často slité, nesrozumitelné)- no a emoce šly asi nějak mimo nás. Možná, pokud by nebyl v minulosti silný zážitek z Pražských produkcí, bylo by hodnocení o něco vyšší.
Klára Tesařová 50 %
(zadáno: 19.5.2019, počet hodnocení: 70)
přínosný / zajímavý komentář
Byla jsem z toho trochu rozpačitá. Některé písničky hodně zanikaly. Výrazněji si pamatuji pouze výkon Aleše Slaniny, Igora Ondříčka a Kristiana Pekara. Osobně bych dala tento muzikál na větší scénu, kde mi hře možná prospěla lepší akustika. Pokud je někdo milovník RENTU a viděl ho na více scénách, bude rád, že uvidí porovnání. Ale u diváků, kteří RENT vůbec neznají, bude docházet spíše k rozpačitým reakcím, stejně jako u mě.
2mig1 60 %
(zadáno: 13.5.2019, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
Bohužel musím porovnávat v pražskou verzí v Divadle Na Prádle, které je pro brněnskou verzi hodně vzdálenou metou. Některé písně, ač samy o sobě výrazné, zůstávaly jakoby zapadlé, možné i díky textům. A celkově působilo celé představení značně "rozdrobeně" a nedrželo pohromadě. Škoda, jelikož herecky a pěvecky to nebyo špatné. Až teda na Kristiana Pekara, jehož rádoby dramatické rozběhy po jevišti mě doslova iritovaly. I když tohle se mělo asi ohlídat v rukách režiséra.
Prochanna 100 %
(zadáno: 6.5.2019, počet hodnocení: 37)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení. Neopomenutelný výkon Kristiána Pekara v roli Rogera, Kristýny Daňhelové a Dagmar Křížové, které tvořily naprosto uvěřitelný pár, také naprosto dokonale padnul do role Angela Aleš Slanina. Po pěvecké stránce není naprosto, co vytknout. Textově občas pokulhává, ale příčinou je nevyhnutelná kostrbatost jazyka českého. Doporučuji!
Rejpalka 40 %
(zadáno: 24.3.2019, počet hodnocení: 96)
přínosný / zajímavý komentář
Český překlad kostrbatý, škoda že se MdB nevydalo cestou písní v originálu, veřím že by to bylo lepší. Aleš Slanina naprostá katastrofa, na Angela se prostě díky své postavě nehodí. Příjemně překvapil Daniel Rymeš, Kristian Pekar byl na můj vkus až příliš "depresivní" a ne tak výrazný. Za pochvalu stojí skvěle sezpívané sbory všech účinkujících, příjemně překvapila Hana Holišová a Dagmar Křížová, v company pro mě vynikl Ondřej Studénka. A. Trembecká bohužel ve výškách spíš mečela. Žádný hluboký dojem ve mě tento muzikál nezanechal, což je trochu škoda. Mdb umí i líp...
Divadelní fanatička 100 %
(zadáno: 4.3.2019, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Jeden z nejlepších muzikálu, co jsem viděla. Skvělý překlad Z.Čtveráčkové, klobouk dolů. Dobrý D.Rymeš i K.Pekar, vynikající A.Zelová(A.Trembecká slabší, ale je to její první velká role, takže věřím, že se bude ještě zlepšovat), A.Slanina s D.Vitázkem naprosto skvělí,B.Goldmannová a hlavně D.Křížová taktéž,H.Holišová velké zklamání, neustále přehrávala a pěvecky to opravdu nevylepšila, spíš naopak, K.Daňhelová stokrát lepší. Kdo ještě tento muzikál neviděl, měl by si na něj zajít, je tu fantastická hudba. Mrzí mě, že tento úžasný muzikál plno lidí odsuzuje jen kvůli tématu, kterému se věnuje.
Lenka1211 90 %
(zadáno: 13.1.2019, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Jsem velký fanoušek originálu a brněnské ztvárnění mě rozhodně nezklamalo, právě naopak. Představení se v mnoha směrech drželo americké verze, překlad byl poctivý a herci byli do hlavních rolí výborně vybraní, zejména mě nadchli Aleš Slanina, Dagmar Křížová a Andrea Zelová.
AlenaK 40 %
(zadáno: 11.1.2019, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
Poselství Rentu a energie, kterou má předat se v Brně naprosto vytrácí, což jde na vrub režii. Obsazení z většiny nevýrazné, vynikala Hana Holišová.
Brtník 10 %
(zadáno: 9.1.2019, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Odešli jsme o přestávce, někteří šli i dříve. Použiji slov z tabulky hodnocení - průserové představení - konzumace škodí zdraví. Ani jména jako Ondříček, Slanina a Holišová nás nedokázala přimět trpět dál a zůstat.
Candie254 70 %
(zadáno: 9.1.2019, počet hodnocení: 197)
přínosný / zajímavý komentář
Můj nejoblíbenější muzikál... ale ne v MdB. Zaprvé, opravdu špatný překlad, nechápu, proč musí být na vše nové překlady a nevyužít to, co už jednou fungovalo. Taky jsem měla ze začátku pocit, že herci prostě jen přišli do práce a hrají. Díky bohu, že druhá půlka byla o tolik lepší a dočkala jsem se konečně i emocí! Zejména bych vyzvedla K.Pekara a A. Slaninu, neskutečně sem sedl i I. Ondříček. Holišová, Goldmannová nebo Zelová super(Jediné číslo, co jsem jí nevěřilo bylo Out Tonight). Jinak si ale myslím, že na konzervativní diváky MdB moc kontroverzní dílo a odrazilo se to i v potlesku :(
Honzy 70 %
(zadáno: 30.11.2018, počet hodnocení: 187)
přínosný / zajímavý komentář
MdB uvádí,tentokrát na komornější činoherní scéně,kult.muzikál RENT,který vyniká režijním přístupem S.Moši.Podařilo se mu vyjádřit hlavní poselství tohoto náročného muzikálu,a to touhu jednotlivých postav po lásce a také vlastní sílu,kterou musí vynaložit ve svých nelehkých osudech.Rent je uváděn v novém českém překladu.Čeština muzikálu nevadí,ale já bych upřednostnil orig.anglickou verzi.Z hereckých výkonů nutno vyzdvihnout především A.Slaninu,D.Vitázka,H.Holišovou (pozor na přehrávání lesbické postavy) ale i K.Pekara a D.Rymeše.Všem se Rent sice nelíbí,stojí však za vidění.Repríza 29.11.2018
MSpa 80 %
(zadáno: 11.11.2018, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení.Viděl jsem několikrát verzi Na Prádle a brněnská se rozhodně nemá za co stydět.U představitelky Mimi byly znát jisté rezervy ve zpěvu, ale to se snad s dalšími reprízami poddá.
Perfektní byli Hana Holišová a Aleš Slanina.
Jan456 50 %
(zadáno: 9.11.2018, počet hodnocení: 178)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Velké těšení a poměrně velké zklamání.A to dílem samotným.Je škoda,že tak silné téma je tak slabě scénáristicky zpracováno.Velké množství postav,které nejsou vykresleny do hloubky.Takže postava přijde,zazpívá,najednou třeba zemře.Ale jak se můžu dojmout nad jejím osudem či příběhem,když o té postavě nic nevím???Hudebně celkem slabé.Pokud toto má být nejdéle hranější muzikál na Broadwayi jsem asi divadelní analfabet a divadlu nerozumím a asi nemám vkus.Opravdu po mě příběh ztekl jako déšť okapem,žádná emoce,žádný zážitek.Když se člověk těší na přestávku je něco špatně.Ale výborný Kristian Pekar
Johanka17 90 %
(zadáno: 8.11.2018, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Oceňuji odvahu p.Moši,s jakou uvedl kontroverzní a nesnadnou rockovou operu na komorní činoherní scéně (ještě vyladit zvuk-ne všemu bylo úplně rozumět!).Oceňuji nasazení všech herců,mě zaujal A.Slanina - skvostný a uvěřitelný výkon, D.Rymeš - nenápadný, ale přirozený, výborný pěvecky, ale i pohybově (úžasné tango!), ne úplně uvěřitelný byl pro mě ve své roli D.Vitázek. Rušily mě stmívačky, rozbilo to děj na jednotlivá "čísla" a narušovalo jinak strhující děj. Kapela famózní, ale to už je MdB standard!:-)
Cindy.92 60 %
(zadáno: 6.11.2018, počet hodnocení: 314)
přínosný / zajímavý komentář
Na uvedení tohoto kusu jsem se poměrně těšila, částečně i kvůli obsazení. Kladně hodnotím práci orchestru, scénu, kostýmy a pěvecké nasazní K. Pekara a D. Rymeše. Nejvíc mě zaujal výkon L. Janoty a duet H. Holišové s D. Křížovou. Celkově je však RENT v Brně nudný, nesourodý, některé výkony až zoufale žalostné, ansábl vypadá jak při umučení (což jsou spíše diváci) a korunuje tomu slabý překlad. 55 % Ach jo..
Bára111 10 %
(zadáno: 13.1.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Kdybych představení nedostala jako dárek už bych byla pryč. Nepatřím mezi pravidelné návštěvníky divadla, ale něco takového nepamatuji. Hrozné.
Teri03 90 %
(zadáno: 10.1.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Jedno z nejlepších zpracování Rentu. Skvělé herecké výkony, obzvláště A. Slaniny, H. Holišové, K. Pekara, D. Křížové a dalších. Dobrý je i překlad (přesto, že není doslovný a v mnoha místech je volný, až na některá místa, jsou to pěkné texty). Pokud má někdo s tímto představením problém, podle mého názoru je to tím, že i dnes ve 21. století "neberou" toto dílo, protože inscenace Městského divadla je opravdu skvěle "udělaná".
HawkeyeSaw 60 %
(zadáno: 22.3.2019, počet hodnocení: 135)
Oliver 50 %
(zadáno: 19.2.2019, počet hodnocení: 17)
Desplat 20 %
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 10)
David444 50 %
(zadáno: 11.11.2018, počet hodnocení: 4)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.