Městské divadlo Kladno

Božena Němcová, František Pavlíček

Babička

Premiéra: 6.10.2018. Dramaturgie: Kristýna Čepková. Scéna: Petr Vítek. Kostýmy: Agnieszka Pátá-Oldak. Hudba:Zdeněk Dočekal. Režie: Martin Vokoun.


Divadelní adaptace nejoblíbenější české knihy – jednoho ze základních pilířů klasické české literatury. Realistický román Boženy Němcové z roku 1855 znovu ožívá v moderní dramatizaci scenáristy legendárního zpracování Antonína Moskalyka z roku 1971. Známý příběh ze Starého bělidla vyniká zejména zrcadlením silných ženských osudů - především Babičky, Barunky a Viktorky...
D10+
Městské divadlo Kladno
Hodnocení inscenace
Redakce
-
Uživatelé
69 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Femme_theatrale 50 %
(zadáno: 20.5.2019, počet hodnocení: 6)
Martin21 70 %
(zadáno: 15.5.2019, počet hodnocení: 323)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Z hereckého obsazení jednoznačně nejlepší Jana Zenáhlíková. Dále stojí za zmínku J. Mílová v roli kněžny a Barbora Vovsíková jako Barunka. Babička, kterou ztvárňuje Z. Mixová má jisté rezervy, ale i tak se mi líbila.
DZ73 60 %
(zadáno: 27.2.2019, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Nevěřit, že je Barunce pouhých 13 může jen ten, kdo ví kolik její představitelce skutečně je. Barbora Hron Vovsíková úžasná, stejně tak paní Mixová a Jana Zenáhlíková. Představení milé, pro ty, kteří povinnou četbu nemusí, ideální varianta seznámení se s proslulým dílem Boženy Němcové
J.anek 50 %
(zadáno: 26.2.2019, počet hodnocení: 224)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Do Kladna se mi po onom ostudném vyhnání umělců před lety vůbec nechtělo, na Babičku mě přilákali Jana Zenáhlíková a Matouš Zah. I na Michala Maléře jsem byl zvědavý. A jmenovaní nezklamali. A Zuzana Mixová je jednoduše ideální babička - moudrost, zkušenost, řemeslo, nadhled - co víc si přát. Také pevná ruka Petry Parvoničové je znát. V dobrém samozřejmě. Jako celek je to ale moc sladké, klouže to po povrchu. Hudba jako z televizních pohádek 80. let. Herecké výkony nevyrovnané, některé tristní. Tolik témat se nabízí, ale využito není žádné. Jen obrázky. Ilustrace. A to je krutě málo.
Ba-jo 70 %
(zadáno: 17.1.2019, počet hodnocení: 192)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Jako povinná "četba" představení rozhodně nezklame. Poctivě připravená inscenace zaujme netradiční černobílou a přitom vlastně tradičně folklórní výtvarnou stylizací, která se může opřít o solidní herecké výkony zejména ústřední ženské trojice: Babička - Barunka - Viktorka a také o vkusné hudebně-taneční folklórní předěly. Nějaké větší citové pohnutí nebo dopad, který u mě pravidelně vyvolává právě Moskalykova filmová adaptace, jsem bohužel v krásném kladenském divadle nepociťoval...
T. Divadelník 70 %
(zadáno: 26.11.2018, počet hodnocení: 1)
Hans 90 %
(zadáno: 16.11.2018, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Opona dolů, diváci nahoru a dlouhotrvající potlesk ve stoje po skončení inscenace hovoří za vše
Ramona 90 %
(zadáno: 26.10.2018, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné zpracování, zaujala mě scéna.
Úžasné výkony všech obsazených.
Blumarik 70 %
(zadáno: 7.10.2018, počet hodnocení: 218)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.