Městské divadlo Mladá Boleslav [velká scéna]

Pavel Khek, Lenka Smrčková

Chaplin

Premiéra: 29.5.2015. Podle hry Jana Mikuláška a Vladimíra Fekara „Charlie ve světlech moderní doby“ a podle autobiografie Charlese Chaplina „Můj životopis“. Dramaturgie: Lenka Smrčková. Scéna: Michal Syrový. Kostýmy: Agnieszka Pátá-Oldak. Pohybová spolupráce: Vlastimil Červ. Režie: Pavel Khek.
3:00


Hra o osudech Charlese Spencera Chaplina, jehož spletité životní cesty jakoby mapovaly pohnuté osudy 20. století. Chaplin měl hluboký vztah k nemocné matce, prošel čtyřmi manželstvími. Byl posedlý filmem, měl konflikt s americkou justicí. Měl ale velký dar najít v každé lidské situaci humor. Při pohledu na Chaplina si lze s odstupem položit otázky, co má dělat umělec v tomto přízemním světě, nebo co má dělat člověk v odlidštěném světě...?
v průběhu představení se na jevišti kouří
v anketě portálu i-divadlo.cz:
významné umístění v kategorii Nejlepší inscenace roku 2015
Matouš Ruml - 2. místo v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon roku 2015
Městské divadlo Mladá Boleslav
Hodnocení inscenace
Redakce
68 %
Uživatelé
88 %
Hodnocení redakce
Jiří Koula 60 %
Pavel Širmer 60 %
Jiří Landa 70 %
Lukáš Dubský 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Koula 60 %
(zadáno: 19.9.2016, počet hodnocení: 1407)
přínosný / zajímavý komentář
O této inscenaci se toho napsalo tolik pochvalného, že jsem nejspíše očekával více, než jsem mohl dostat. I tak mě ale zarazilo, jak nezajímavá mi přišla, převyprávěný Chaplinův život mě přes veškeré zvraty i přesný Rumlův výkon nijak zvlášť nezaujal. Ale soudě dle reakcí publika "jen" nepatřím do cílové skupiny.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 28.6.2016, počet hodnocení: 1421)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace je povrchnějším průletem Chaplinovým životem. Chvílemi se hraje navážno, jindy se snahou o nadhled a odstup. Celek pohromadě drží, ale dramaturgicky a režijně trochu skřípe. Pohybově výtečný M. Ruml v titulní roli se víceméně vypořádal s problémy koncepce. Pokus S. Černodrinské o ztvárnění několika epizodek se pro někoho může stát noční můrou. Nespornou hodnotou je i upozornění na méně známé okolnosti Chaplinova života. V Praze či na festivalech by možná inscenace senzaci nezpůsobila, ale divadlo se hraje především pro místní. Pro ty může být návštěva i zážitkem na celý život.
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 13.6.2016, počet hodnocení: 2808)
přínosný / zajímavý komentář
Postihnout v rámci tříhodinové inscenace život Ch. Chaplina je náročný úkol, s nímž se tvůrci i přes daň určitého zjednodušení některých epizod z hercova života utkali úspěšně. Zásluhu na tom má nejen "filmový" koncept inscenace, ale zejména pak M. Ruml v titulní roli, jenž dokázal postihnout široké spektrum nejednoznačné Chaplinovy povahy. Škoda, že takovou precizností nedisponovali i herci z "company". Zejména pak karikaturní ztvárnění postav S. Černodrinskou celému konceptu dost uškodilo. Dojemně lidskou postavu sluhy Henryho ztvárnil P. Bucháček. V MB vznikla inscenace hodná pozornosti.
Lukáš Dubský 80 %
(zadáno: 13.5.2016, počet hodnocení: 705)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Působivá procházka životem Charlieho Chaplina, které by pomohlo drobné krácení. Mnoho scén je stylizovaných jako němá groteska, komické scény se prolínají s vážnými. Hlavní zásluhu na úspěchu inscenace má M. Ruml v titulní roli - Chaplinova gesta, chůzi, mimiku má přesně odpozorované. Netvoří ale jen nějakou kopii, ale plnokrevnou postavu se všemi klady a zápory. Za zmínku stojí i P. Bucháček jako saturninovský sluha Henry, který dokáže báječně pointovat jednotlivé scény. Jediné, co jsem příliš nepochopil, byl výběr hudby. Proč podbarvovat scény z 20. let hudbou Beatles?
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Teddy 90 %
(zadáno: 11.10.2018, počet hodnocení: 78)
přínosný / zajímavý komentář
Tři hodiny uběhly jako voda. Matouš Ruml je skvělým Chaplinem.
Janisska 90 %
(zadáno: 10.10.2018, počet hodnocení: 5)
Anah 100 %
(zadáno: 20.9.2018, počet hodnocení: 132)
přínosný / zajímavý komentář
První polovina vás hodně pobaví,druhá hodně dojme.Končili jsme se slzami v očích. Matouš Ruml byl famózní
Monulinka 90 %
(zadáno: 17.5.2018, počet hodnocení: 320)
přínosný / zajímavý komentář
M. Ruml - bravo!!! Ch. Chaplina má nastudovaného opravdu geniálně a jeho etudky jsou perlou inscenace. Nicméně hra celkově byla velmi zajímavá a poučná, co se týče Chaplinova života, závěr dojemný. Překvapila mě i poměrně velkolepá scéna, s použitou hudbou jsem se však úplně neztotožnila. Z dalších herců stojí za vyzdvihnutí P. Bucháček. Určitě doporučuji! (viděno na hostování na Kladně)
Kajavhaji 90 %
(zadáno: 29.3.2018, počet hodnocení: 55)
Leafeltova 100 %
(zadáno: 26.3.2018, počet hodnocení: 58)
přínosný / zajímavý komentář
nádherné představení a poklona Matoušovi Rumlovi, jeho výkon byl oslňující
Piretro 80 %
(zadáno: 15.3.2018, počet hodnocení: 29)
Denisa H. 90 %
(zadáno: 7.3.2018, počet hodnocení: 173)
přínosný / zajímavý komentář
95 % inscenaci, ale 1000 (tisíc) % Matouši Rumlovi! Jako Chaplin je geniální a jeho napodobování Chaplina jsem se nemohla nabažit.
Z jeho kolegů na jevišti mě více zaujal ještě P. Bucháček jako Henry.
Tři hodiny zdají se sice být dlouhá stopáž, nicméně nudit jsem se nestihla. Snad jsem se jen přistihla při přemýšlení, zda bude přestávka nebo ne.
Inscenace je vtipná i smutná, veselá i vážná a její závěr krásný, že mi skoro slza ukápla. Moc ráda bych si představení někdy zopakovala, je úžasné! Doporučuji všemi 20!
Romana35 100 %
(zadáno: 29.11.2017, počet hodnocení: 106)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Bravo Matouš Ruml. Jeho Chaplin je herecky přesný - klobouk dolů. Ruml je tři hodiny Chaplinem, aniž by jen na chvilku vypadl ze své role. Perfektní výkon. Z ostatních herců - nemůžu jmenovat všechny, tak jen za mě výborný Aleš Petráš jako kameraman Rollie a herecky dobře ztvárněný komorník Henry v podání Petra Bucháčka.
Bflmpsvz 100 %
(zadáno: 14.11.2017, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
Vstupem do divadla jsem znejistěl, neb jsem se dozvěděl, že to je kus tříhodinový. Po prvních minutách jsem však zjistil, že mým tělem probíhá takový ten teplý pocit blaha. To když jsem viděl M. Rumla v roli Charlieho, viděl jsem, že umí. Nějak jsem začal věřit, že to nebude nuda a to se potvrdilo. Střídání humorných scén s vážnějšími i muzika chlapecké kapely Beatles mi sedla. Matouši Rumle, sleduji Vás! Doufám, že budete na sobě dál pracovat, potřebujeme skvělé herce, dobrých je dost!
**Zajímám se o budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.** ch.chaplin
Unionboy 70 %
(zadáno: 4.8.2017, počet hodnocení: 92)
Ach 100 %
(zadáno: 27.6.2017, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Matouš Ruml ve své celoživotní roli.
Prynychovi 90 %
(zadáno: 16.6.2017, počet hodnocení: 26)
KSnow 80 %
(zadáno: 28.4.2017, počet hodnocení: 61)
IlMagnifico 60 %
(zadáno: 18.3.2017, počet hodnocení: 107)
M_marek 70 %
(zadáno: 22.2.2017, počet hodnocení: 39)
Fedorocko 80 %
(zadáno: 22.2.2017, počet hodnocení: 424)
přínosný / zajímavý komentář
Opravdu skvělý Matouš Ruml. Výborné představení,kde i při poněkud větší délce se pořád něco děje a divák je stále vtažen do hry. Líbilo se moc.
Sluha 70 %
(zadáno: 18.10.2016, počet hodnocení: 142)
Cylindr 90 %
(zadáno: 27.6.2016, počet hodnocení: 5)
Vratislav Honzálek 90 %
(zadáno: 22.6.2016, počet hodnocení: 106)
přínosný / zajímavý komentář
21.6.2016 - Divadlo Evropských regionů Hradec Králové
Kde divadlo sehnalo Matouše Rumla tedy nechápu, jen mochu říct, že tak autentického Chaplina jsem vůbec nečekal a až do konce jsem byl vždy příjemně překvapen! Celkově velmi nápadité veselo/hořké představení, kde se pořád něco děje, takže ty 2h+1h mi uběhli celkem rychle. Rozhodně nejlepší životopisné divadlo, co jsem viděl a standing ovation toho byly důkazem.
Barka 90 %
(zadáno: 21.6.2016, počet hodnocení: 167)
přínosný / zajímavý komentář
Moc krásné představení. Musím navíc obrovsky ocenit, že při náhlé indispozici Petra Prokeše po odehraných patnácti minutách ho operativně zaskočil pan režisér Khek, který v civilu a s textem v ruce zbytek představení odehrál. Tomu řikam obětovat se pro diváka :)
Marcela 80 %
(zadáno: 7.6.2016, počet hodnocení: 386)
Santigulka 100 %
(zadáno: 18.4.2016, počet hodnocení: 5)
Lukasxy 60 %
(zadáno: 29.1.2016, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Možná bych neměl hodnotit, protože nejsem zrovna fanoušek životopisných her a filmů kvůli jejich lineárnosti a epizodnosti. V tomto směru není Chaplin logicky jiný a přestože herci jsou většinou skvělí, inscenace chvílema vtipná a přechody mezi životními obdobími přirozené, stále je to jen klasický kolovrátek epizod.
Al Bunda 100 %
(zadáno: 15.11.2015, počet hodnocení: 37)
BloggarSumec 100 %
(zadáno: 8.10.2015, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Strhující příběh krále komiků s vynikajícím Matoušem Rumlem, nad jehož výkonem člověk zírá a říká si, to snad ani není možné. Na jevišti je opravdu Chaplin a ne Ruml, který ho hraje. Ale i ostatní herci odvádějí výborné výkony. Např. Petráš, Mikeska, Milková, Černodrinská nebo v postavě komorníka Henryho Bucháček. Vše plyne ve strhujícím tempu a my se dozvídáme mnoho zajímavostí ze života tohoto slavného muže, kterého Amerika na sklonku jeho života nepřijala zpět. Jako vždy u Pavla Kheka nádherná hudba přesně podtrhující dané situace. Vřele doporučuji všem.
Kuri-noha 90 %
(zadáno: 15.6.2015, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Ty bláho, ty bláho! Ruml je 3 hodiny Chaplinem a to při sebemenším gestu a u každého slova, každým pohledem... Tříhodinová biografie filmové hvězdy nejzářivější je plná hodnotnách faktů, které sice chronologicky nezapadají do sebe a časová linka tak místy ustupuje příběhu a koukatelnosti, nicméně víc toho do 3 hodin snad ani nacpat nešlo. A to byl z 88 let života Charlese jen zlomek. Výborná scéna a režie, ale Ruml opravdu ční.
Matěj Zelinka 100 %
(zadáno: 2.6.2015, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Tomuto představení není co vytknout. Odcházel jsem se slzami v očích a smutný z toho, že už to skončilo. Matouš Ruml a jeho 50. premiéra nemůže dopadnout jinak než Thálií.
Scoobi 100 %
(zadáno: 2.6.2015, počet hodnocení: 76)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.