Městské divadlo Mladá Boleslav [velká scéna]

Deburau

Premiéra: 20.10.2017. Dramaturgie: Lenka Smrčková. Scéna: Michal Syrový. Kostýmy: Agnieszka Pátá-Oldak. Hudba: Jakub Šafr. Choreografie: Svatava Milková. Režie: Pavel Khek.
2:10 | Poslední uvedení: rok 2020 (s diváky), únor 2021 (online derniéra bez diváků).
Životní příběh nejslavnějšího mima s českými kořeny. Jean Gaspard Deburau, muž, který rozdával smích a štěstí, a sám zůstával smutným králem ticha...
Městské divadlo Mladá Boleslav
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
74 %
74121000
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 60 %
aktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (12)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Dubský  60 %
(zadáno: 4.10.2018, počet hodnocení: 852)
+ přínosný / zajímavý komentář
55%. Po Chaplinovi další životopisné drama stejného autorského týmu. Byl zvolen zajímavý formát, který osciluje někde mezi klasickou činohrou a pantomimou. V inscenaci se střídají ukázky z komedií, ve kterých Deburau hrál, a jeho životní osudy. Pomocí zvolené metody se ale příliš nedaří přiblížit, jaký byl vlastně Deburau člověk (odnesl jsem si z toho jen, že byl smutný a nemluvil). Pochvalu ovšem zaslouží R.Madeja v náročné titulní roli a skvělý je rovněž hudební podkres J.Šafra, který na jevišti interpretuje živá kapela.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Vladimír Rogalewicz  60 %
(zadáno: 26.2.2021, počet hodnocení: 641)
přínosný / zajímavý komentář
Poctivě připravené představení, na velice slušné úrovni odehrané a profesionálně (i když nepříliš nápaditě) zrežírované. Silný výkon Radima Madeji v hlavní roli. Je to málo? Děj je poměrně chudý, pantomimických výstupů je příliš mnoho, představení po chvíli působí stejně jednotvárně, jako dokola hraná kolovrátková hudba (i když mimořádně dobrými hudebníky přímo na scéně). A tak hlavním plusem je, že si silný ansábl boleslavského divadla může takto náročné představení dovolit a výsledku nelze nic moc vytknout. Jen tu barvotiskovou předlohu, která by jinak byla ztrátou času. (Derniéra online.)
Majdin_kulturni_svet  90 %
(zadáno: 30.1.2020, počet hodnocení: 134)
přínosný / zajímavý komentář
Jeee, to bylo tak hezký!! Radim Madeja v roli pierota je skvělej! Ať se jde Vizváry zahrabat. Bylo super, že to představení bylo postavené hlavně na krátkých scénkách bez mluvení, takže jsme si pierota opravdu vychutnali. ???? A Svaťa Milková a její choreografie byla taky úžasná! No a když ještě přidáme skvělou režii a dramaturgii, máte z toho nezapomenutelný zážitek. A zase v Boleslavi!
Monty70  80 %
(zadáno: 25.1.2020, počet hodnocení: 110)
přínosný / zajímavý komentář
Pěkně zpracované životopisné drama o známém mimovi. Když se najde dobrý představitel hlavní role, a to v tomto případě Radim Madeja je, tak se zrodí výborné představení. Bravo.
Romana35  70 %
(zadáno: 18.9.2019, počet hodnocení: 193)
přínosný / zajímavý komentář
Životopisné drama o známé osobnosti od režiséra Kheka sází na jistotu ve vhodně zvoleném představiteli hlavní role. Jako tomu bylo u Chaplina, kterého výborně ztvárnil Matouš Ruml, zde známého mima skvěle zahrál Radim Madeja. Využívá kromě mimických prvků i svého tanečního talentu. Samotné představení mě však nevtáhlo do děje tak, jako tomu bylo u Chaplina. Druhá polovina hry se mi zdála zajímavější, vyzdvihuji scénu u soudu. Živá kapela na jevišti v čele s J. Šafrem je vynikající, hudba dokresluje děj. Celkově je to určitě představení, které jen tak nevypadne z paměti.
Alena7  50 %
(zadáno: 14.5.2019, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Představení dějově velmi řídké. V první půlce nekonečné pantomimy, které navíc nebyly úplně profesionálně zvládnuté. Výborná živá kapela na jevišti. Když ale hrála stejný motiv po páté, bylo to úmorné. Z první půlky mě zaujal jediný moment, když Deburau vyznává lásku své budoucí ženě. Na druhou polovinu jsem už neměla sílu.
Monulinka  70 %
(zadáno: 24.11.2018, počet hodnocení: 386)
přínosný / zajímavý komentář
Tempo inscenace poněkud kolísá, stejně jako u Chaplina jsem se vždy těšila na pantomimu. Scéna u soudu je opravdu perfektní, R. Madeja za ztvárnění Deburaua rozhodně zaslouží pochvalu. Nicméně musím vytknout jistou proškrtanost a nečitelnost hl. postavy (možná to byl záměr?), bohužel mě Pierotův smutný osud nezasáhl tolik jako u seriálu s geniálním V. Javorským.
Denisa H.  70 %
(zadáno: 23.9.2018, počet hodnocení: 308)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Že za Deburau stojí stejný tvůrčí tým jako za Chaplinem, jde poznat. I v případě Deburaua se jedná o poctivé divadlo a tedy moc pěkné představení. Akorát ten Chaplin je prostě o něco lepší... Deburau jako představení mě nedokázalo zaujmout, přitom pohnutý život samotného mima je závratný, leč potenciál zůstal částečně nevyužit... Jak Chaplin, tak Deburau se mohou pyšnit skvělou trefou do herce v hlavní roli, i R. Madejovi výborně postava sedí. V hodnocení přede mnou vyzdvihuje jeho autorka pantomimickou výpověď u soudu, a já se připojuji - úplně nejlepší část inscenace!!!
Barka  90 %
(zadáno: 1.11.2017, počet hodnocení: 253)
přínosný / zajímavý komentář
Další trefa do černého. MDMB opět potvrdilo, že jeho tým prostě umí. Scénu pantomimické výpovědi u soudu bych mohla vidět tisíckrát :) Děkuji za krásný zážitek.
Katteřina  70 %
(zadáno: 22.4.2018, počet hodnocení: 55)
KSnow  70 %
(zadáno: 20.12.2017, počet hodnocení: 102)
Scoobi  90 %
(zadáno: 20.10.2017, počet hodnocení: 86)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.