Národní divadlo Brno [Mahenovo divadlo]

Yasmina Reza

Bůh masakru

Premiéra: 21.3.2014. Překlad: Michal Lázňovský. Dramaturgie: Helena Michková, Ilona Smejkalová. Výprava: Kateřina Baranowska. Režie: Milan Schejbal.
1:35x | Poslední uvedení: červen 2018.


Hořká komedie o tom, že v každém z nás dřímá sobectví, agrese a touha vrazit tomu druhému pěstí. Dva jedenáctiletí chlapci se poprali na dětském hřišti. Jejich rodiče se setkávají, aby společně sepsali hlášení pro pojišťovnu a nepříjemnou situaci v klidu a přátelské atmosféře vyřešili. Jde přece o chápavé, vzdělané a rozumné lidi. Jediné nevhodné slovo, drobná neshoda a rozmrzelost však brzy rozpoutají bouři, v níž veškeré zásady života v civilizované společnosti rázem ustupují stranou...


inscenace již byla stažena z repertoáru

Národní divadlo Brno
Hodnocení inscenace
Redakce
-
Uživatelé
73 %
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Anah 50 %
(zadáno: 16.5.2018, počet hodnocení: 123)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mně průměr. Tentokrát vyhráli Pražáci, jejich provedení této hry v Činoherním klubu bylo svižnější, vtipnější, s mnohem větší gradací hlavních postav. Myslím si, že tomuto představení sluší více komornější scéna, nežli honosné Mahenovo divadlo
Mike_2319 100 %
(zadáno: 31.3.2018, počet hodnocení: 35)
Kolby 70 %
(zadáno: 13.3.2018, počet hodnocení: 24)
Powstalec 70 %
(zadáno: 6.1.2018, počet hodnocení: 111)
Petikakika 70 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Klára s Petrom Bláhom žiaľ o triedu nižšie než Tereza a Petr Halberstadt, čo mi pokazilo celkový dojem z predstavenia.
Eva42 80 %
(zadáno: 3.10.2017, počet hodnocení: 40)
Zkamenelina 60 %
(zadáno: 12.3.2017, počet hodnocení: 32)
Bernadette 80 %
(zadáno: 15.11.2016, počet hodnocení: 17)
Sirmoon 80 %
(zadáno: 8.11.2016, počet hodnocení: 9)
Kaťka chichi 40 %
(zadáno: 31.5.2016, počet hodnocení: 74)
MorIska 60 %
(zadáno: 21.4.2016, počet hodnocení: 43)
Martina_K 70 %
(zadáno: 10.3.2016, počet hodnocení: 61)
přínosný / zajímavý komentář
Vtipná inscenace, herci dobří, dostali ze hry vše. Ovšem scénář byl slabší..
Dave164 80 %
(zadáno: 21.1.2016, počet hodnocení: 20)
přínosný / zajímavý komentář
Povedená komedie této čtveřice, viděno jako náhradní představení za zrušenou inscenaci ale přesto se vrylo pod kůži. Dobře sem se bavil. Petr Halberstadt a jeho mobil nezapomenutelné :D
David Strang 60 %
(zadáno: 20.12.2015, počet hodnocení: 107)
Jaroslava Šimáková 100 %
(zadáno: 18.12.2015, počet hodnocení: 137)
přínosný / zajímavý komentář
Taková poměrně ohraná věc, skoro každý viděl film a divadla to taky hustě uvádí. A přitom jak svěle se to v Mahence povedlo! Mohutně doporučuju. Snad nejlepší uvedení. Groszmannovou patří zulíbat.
Bohacek 80 %
(zadáno: 19.11.2015, počet hodnocení: 46)
Zdarda 80 %
(zadáno: 5.11.2015, počet hodnocení: 68)
přínosný / zajímavý komentář
Bůh masakru v Mahenově divadle je povedená záležitost. Scéna je ztvárněna realisticky, zadní stěny a pohovky se stolem v přední části jeviště vytváří téměř dokonalou iluzi bytu. Herci hrají své role s jistotou, jsou uvěřitelní, nikdo žádným způsobem nevyniká ale ani nepropadá. Vše je profesionálně zvládnuto, jediný problém mám trochu se samotným uchopením textu. Inscenace se až moc drží komediální nitě, a to i v místech, kde by si zasloužila zvážnit, ubrat na komediálnosti, a donutit diváka k přemýšlení. Z Boha masakru se stává poctivě provedená, ale ne plně využitá komedie.
Jana Jandova 90 %
(zadáno: 19.4.2015, počet hodnocení: 16)
Cindy.92 90 %
(zadáno: 28.3.2015, počet hodnocení: 299)
přínosný / zajímavý komentář
Konečně také v Mahence něco, na co se dá dívat.
Pyby 70 %
(zadáno: 15.3.2015, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mne rozhodně to lepší z momentální nabídky Mahenky. Ano, je to "nenáročná" konverzační hra na sobotní odpoledne či podvečer, ale mile mě překvapila. Chválím výkony celé čtveřice protagonistů, každý přispěl něčím jiným, ale podstatným, k celkovému dojmu. Tento typ hry si vyžaduje dobré vystupňování dusné atmosféry a domnívám se, že se to režii vcelku slušně povedlo.
Bez 70 %
(zadáno: 26.2.2015, počet hodnocení: 72)
Katekatuli 80 %
(zadáno: 25.2.2015, počet hodnocení: 34)
Julie_mie 80 %
(zadáno: 26.1.2015, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Po dlouhé době něco, co mě v Mahence opravdu potěšilo.
Kritik 90 %
(zadáno: 14.1.2015, počet hodnocení: 65)
Camarido 40 %
(zadáno: 11.11.2014, počet hodnocení: 55)
přínosný / zajímavý komentář
hezká řemeslná práce. táhlý začátek. vše vygradovalo ve 3/4 představení, pak se to už zase jen táhlo.
Jana Žáčková 70 %
(zadáno: 14.10.2014, počet hodnocení: 17)
přínosný / zajímavý komentář
Striktní režie. Dramatické situace, náplň jednotlivých postav, i jejich změny názorů ruku v ruce hereckému osazenstvu. I přes to palčivé téma, divadlo působí více jako komedie i přes veškeré odkazy k prapůvodu člověka jako takového.
Jan456 70 %
(zadáno: 27.9.2014, počet hodnocení: 170)
přínosný / zajímavý komentář
Trochu pomalejší rozjezd, ale o to větší smršť následně během představení přichází. Dobře obsazená Tereza Grozsmannová i s Klárou Apolenářovou, přesný Petr Halberstadt, trochu upjatě křečovitý Petr Bláha. Představení stojí za to vidět, příjemná konverzační záležitost.
Aanushkaa 80 %
(zadáno: 21.6.2014, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
85%
Candie254 70 %
(zadáno: 23.4.2014, počet hodnocení: 186)
přínosný / zajímavý komentář
Proti Činohernímu klubu slabší odvar, ale příjemně mě to překvapilo. Byla jsem zvědavá na Petra Bláhu, jelikož mi do role moc neseděl, ale byl skvělý. Obecně výkony byly dobré. Nicméně mi trochu vadilo, že zde byly hluchá místa, kdy všichni mlčeli až příliš dlouho a tím inscenace ztrácela rytmus.
Eva123 70 %
(zadáno: 2.4.2014, počet hodnocení: 114)
přínosný / zajímavý komentář
Hra Yasminy Rezy Bůh masakru mi tématicky nebyla blízká (i když byla pochopitelnější než hra Obraz téže autorky), ale herci hráli pěkně a nepřeháněli to (připomnělo mi to, nejen díky stejným pánským představitelům, hru Martina McDonagha Osiřelý západ, i když ta byla ještě drsnější).

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.