Národní divadlo Brno [Mahenovo divadlo]

<< Lucerna | Nebesa >>

Majitelé klíčů

Premiéra: 22.5.2021 | 1:30x
Dramaturgie: Milan Šotek. Scéna: Pavel Borák. Kostýmy: Markéta Oslzlá-Sládečková. Hudba: Ivan Acher. Režie: Martin Glaser.
„Komedie osudovosti a tragédie malichernosti.“ Jiří Nečas za protektorátu schová v bytě svého tchána dívku na útěku a zároveň v kapse svých kalhot schová klíče od tohoto bytu. To jsou spojité nádoby velkých a malých dějin, vznešených gest a přízemních pohnutek. A zároveň obraz současného světa, za jehož okny stále mašírují nacisté...
Anketa 2020+2021
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od prosince 2019 do srpna 2021, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě. Uzávěrka ankety je 20. února 2022.
Národní divadlo Brno
Hodnocení inscenace
Redakce
-
Uživatelé
62 %
6291000
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
4.2.19:00Lektorský úvod před představenímvstupenky
8.3.Út19:00vstupenky
12.4.Út19:00vstupenky
4.2.19:00 vstupenky
Lektorský úvod před představením
8.3.Út19:00 vstupenky
12.4.Út19:00 vstupenky

Volby

Hodnocení (9)

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Vladimír Rogalewicz  70 %
(zadáno: 10.1.2022, počet hodnocení: 682)
přínosný / zajímavý komentář
Představení jsem navštívil hlavně ze zvědavosti;jaký je další Kunderův text a proč je hra nyní uváděná?Na své otázky jsem odpověď nedostal.Nevím, proč Kundera souhlasil s inscenací,když vydávání svých knih v Česku váží na lékárnických vahách.Sama hra je hodně schématická,černobílá,ukazuje,kdo se (za okupace) postavil na správnou a kdo na špatnou stranu.Snad v tom v době premiéry publikum vidělo určitou paralelu k aktuální situaci,hra se ale příliš nevymyká jiným dobově tendenčním textům.Režie je nevýrazná,ale standardní a nerušící,herecky je hra mírně nadprůměrná (pravděpodobně se už usadila).
Eva123  60 %
(zadáno: 8.12.2021, počet hodnocení: 145)
přínosný / zajímavý komentář
Jednalo se o absurdní černou situační tragikomedii se stylizovanými výkony herců, kteří zobrazovali jednotlivé typy. Hlavní roli hrálo stále se měnící osvětlení, takže herci byli jen málokdy opravdu dobře vidět.
Krisglas  40 %
(zadáno: 29.11.2021, počet hodnocení: 57)
přínosný / zajímavý komentář
představení mě nudilo, reputaci si napravuje až ke konci vystoupení. Herečka hrající mladou slečnu se stylizuje spíše do role malé holčičky a zbytečně přehrává. Často se střídající obrazy na levé a pravé straně působí velmi rušivě, zvl. pokud se střídají po jedné větě. Dominantním obrazem je také mnohdy strana, kde se nic důležitého neodehrává (např. herečky prostírají stůl), ubírá ale té druhé (dramatické) scéně na prostoru.
Metro  40 %
(zadáno: 3.11.2021, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Mladá část souboru naprosto nezvládla své party. Slečny obzvláště. Přehnaná stylizace je za mě zbytečná, zvláště u Kubese a Černé.
Jinak je zajímavé jakým způsobem se pan Kundera vypořádává se svým morálním selháním, při udání pana Dvořáčka. Škoda, že to v životě nebyl schopen přiznat a vysvětlit.
VeronikaB  100 %
(zadáno: 13.1.2022, počet hodnocení: 13)
AnneNowak  80 %
(zadáno: 10.1.2022, počet hodnocení: 6)
Petikakika  60 %
(zadáno: 31.10.2021, počet hodnocení: 62)
Terrysh  50 %
(zadáno: 10.6.2021, počet hodnocení: 54)
Sabi  60 %
(zadáno: 3.6.2021, počet hodnocení: 21)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.