Národní divadlo Brno [Divadlo Reduta]

Ladislav Fuks, Viktorie Knotková, Kamila Polívková

Vévodkyně a kuchařka

Premiéra: 5.11.2015. Dramaturgie: Martin Kubran, Viktorie Knotková. Scéna: Michal Pěchouček. Kostýmy: Zuzana Formánková. Hudba: Ivan Acher. Režie: Kamila Polívková.
Mozartův sál


„Divadelně-gastronomický večer“ na motivy románu Ladislava Fukse. Příběhu podivné vídeňské šlechtičny, odehrávající se na konci 19. století, rozvíjí metaforu ohlašujícího se zániku životního stylu, který i během soumraku své existence září třpytem nashromážděného bohatství tradic, kultivovanosti a krásy. Jedná se zároveň o metaforu nevyhnutelné pomíjivosti a smrti, jíž propadá (a jíž se podvědomě bojí) každý jednotlivec i každá kulturní epocha...
Národní divadlo Brno
Hodnocení inscenace
Redakce
-
Uživatelé
78 %
Termíny představení
17.12. (Po) 20:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Reduta]

25.1. (Pá) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Reduta]

30.1. (St) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Reduta]

10.2. (Ne) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Reduta]

26.2. (Út) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Reduta]

celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Bernardblack 60 %
(zadáno: 6.12.2018, počet hodnocení: 215)
Ester_L 20 %
(zadáno: 26.11.2018, počet hodnocení: 31)
přínosný / zajímavý komentář
Předražený večer. Text nic, divadlo nic.
Michvon 90 %
(zadáno: 14.11.2018, počet hodnocení: 120)
přínosný / zajímavý komentář
I TV záznam mě přibil do křesla. Úchvatné, troufám si říct, že je to geniální výklad mého milovaného autora a oblíbené knihy. Bizarní atmosféru vystihuje kongeniálně s Fuksem. Skvělí všichni aktéři.
Dovolím si tu udělat promo GENIÁLNÍ opeře I. Achera Sternenhoch, kde V. Šípová zpívá hlavní roli. Famózní.
J.anek 90 %
(zadáno: 29.9.2018, počet hodnocení: 193)
přínosný / zajímavý komentář
Luxusní přemýšlení o životě. A taky o smrti, zrcadlech, o světě a jídle. Pohřební hostina, u které je mile veselo. Hra světel a stínů, vůní a chutí jídel i slov.
Vladimír Rogalewicz 100 %
(zadáno: 30.1.2018, počet hodnocení: 464)
přínosný / zajímavý komentář
Zprávy o této produkci ve mne vyvolávaly zvědavost i strach, aby to nakonec nebylo jenom snobské. Představení mě ale oslnilo. Především neskutečně přesně vystihlo charakter knihy. Navíc zejména díky Vladimíru Javorskému a Kamile Polívkové jde o skutečně mimořádný zážitek.Představení je dokonalé: nic nechybí, nic nepřebývá. Také Eva Novotná je Javorskému rovnocennou partnerkou, vše je doplněné podmanivou hudbou, skvělou stínohrou, znamenitým světelným designem. A to snobské degustační menu je především důmyslně využito pro navození prostředí a atmosféry; za víc komentářů nestojí, a to je dobře.
Cherry 70 %
(zadáno: 25.11.2017, počet hodnocení: 67)
Simon87 90 %
(zadáno: 9.10.2017, počet hodnocení: 8)
Qti 90 %
(zadáno: 27.10.2016, počet hodnocení: 19)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
tady se podařilo snad vše - scéna v mozartově sále - stínohra, kostýmy a jejich variabilnost, hudba, herecké výkony.
MorIska 70 %
(zadáno: 24.9.2016, počet hodnocení: 43)
Eva123 70 %
(zadáno: 16.11.2015, počet hodnocení: 117)
přínosný / zajímavý komentář
Jednalo se o zdařilý literárně-dramatický večer s hudbou a myšlenkami, od kterých diváky rozptylovala degustace nerybích jídel brněnské restaurace Sushi. Nejvíce se mi líbila Eva Novotná v roli Kuchařky. Jídlo a pití k degustaci servírovali studenti druhého ročníku činoherního herectví JAMU.
Působivá byla červeno-bílá úprava Mozartova sálu Reduty.
Janis 80 %
(zadáno: 12.11.2015, počet hodnocení: 224)
přínosný / zajímavý komentář
Další totální divadlo K. Polívkové a spol.
Autoři servírují kultivované menu, v němž se text a hříčky prolínají s chody večeře, a vše zvolna graduje k finále, Spectaculu. Velmi pěkná hudba a dramatická práce se světly, stínohrou, odlesky, gesty. Úchvatná scéna jídelny s živými hosty, gastronomie z brněnského Koishi (v Maurerově TOP 100) i čisté herectví Javorského (brilantní v čínské pasáži či jako Fuchsovo alter ego). To vše dělá z fantaskní dramatizace hloubající mj. nad smyslem existence nevšední zážitek.
Přijďte s předstihem a nezapomeňte se soustředit i na text. 85%
Ttheofil 100 %
(zadáno: 6.11.2015, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
Nádhera. Tohle představení zapojí vaše smysly... doslova vás provoní všemi možnými pachy... uslyšíte hudbu života i smrti... vychutnal tě si ho - a to doslova.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.