Národní divadlo moravskoslezské [Divadlo Jiřího Myrona]

Bez roucha

Premiéra: 11.11.2023 | 3:00
Překlad: Jaroslav Kořán. Dramaturgie: Pavel Gejguš. Scéna: David Bazika. Kostýmy: Hana Knotková. Výběr hudby a režie: Vojtěch Štěpánek.
Jedna z nejvtipněji napsaných situačních komedií obnažující zákulisí divadelní zkoušky. Právě probíhá poslední večerní generálka před premiérou a nic se nedaří, jak má. Herci si nepamatují texty, přicházejí na scénu dříve, než mají, a zapomínají přinášet a odnášet rekvizity. A co víc, fraška je postavená na tom, že se postavy neustále míjí ve dveřích – ale co dělat, když ty dveře nejdou otevřít? A tak není divu, že režisérovi tečou nervy...
Národní divadlo moravskoslezské
Hodnocení inscenace
Redakce
45 %
Uživatelé
37 %
3731000
Hodnocení redakce
Iva Bryndová 40 %
Lukáš Dubský 50 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
22.3.18:30Dvstupenky
27.3.St18:30ABEND KM+II.vstupenky
10.5.18:30IV.vstupenky
1.6.So18:30PS2vstupenky
22.3.18:30 vstupenky
D
27.3.St18:30 vstupenky
ABEND KM+II.
10.5.18:30 vstupenky
IV.
1.6.So18:30 vstupenky
PS2

Volby

Hodnocení (5)

HODNOCENÍ REDAKCE
Iva Bryndová  40 %
6.12.2023 | 511 hodnocení
+ souhlasím
45% - V celé délce inscenovaná a do všech extrémů dohnaná fraška. Herci výrazně přehrávají, omlátí se o podlahu i o stěny, vtipy - zejména v první části - se neustále opakují. Větší rozehrání charakterů postav herců přitom chybí, zejména první část se usilovně soustředí pouze na jejich ztvárnění rolí v divadle na divadle. Jakkoli tato komedie zjevně mnohé diváky baví, mně chyběla nadsázka, krácení (místy je inscenace velmi zdlouhavá) a větší hravost a lehkost na místo doslovnosti a síly.
Lukáš Dubský  50 %
4.12.2023 | 1115 hodnocení
+ souhlasím
Nejsem velkým fanouškem frašek, ale v podání Divadla v Dlouhé mě tahle Fraynova hra bavila. V Ostravě sice po technické stránce vše funguje, přijde mi ale, že režisér V.Štěpánek místy až moc tlačí na pilu, což podkopává především vyznění druhého dějství hry. Herce musím ocenit za to, že dokáží ve svých rolích bez nějakých viditelných zaškobrtnutí "uběhat" rozlehlé jeviště Divadla Jiřího Myrona.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Dubskyjakub33  20 %
10.12.2023 | 25 hodnocení
+ souhlasím
Zdá se mi že... tento text se uvede když divadlo potřebuje plnit sál.
Jen jsem ještě nezažil, že ani tento "záchranný" text se nepovede. Ajajaj
Národní divadla jsou asi prokletá místa...
Brno a Tři sestry
Praha a Hamlet
Ostrava.... ta je na tom asi nejhůře...
Čiko  30 %
4.12.2023 | 1074 hodnocení
+ souhlasím
35%
Nejsem si jist, jestli patří třeskutá fraška (ona to nutně třeskutá fraška být nemusí) takto zpracovaná na jeviště NDM, které by si mělo držet alespoň standartní úroveň. První dějství je rozhodně slušné a koukatelné. Druhé dějiství jsem sledoval s otevřenými ústy a měl jsem pocit, že o přestávce dostali včichni herci el.proudem. Zejména Robert Finta, jehož tlačení na pilu v podobě nonverbálních akrobacií bylo téměř k nepřečkání. Navíc Jiřího Sedláčka není absolutně slyšet ve scénách, kdy mluví do strany. Třetí dějství celkem ušlo.
Herecky se mi líbil pouze Josef Vohaník v roli režiséra.
Prokop Dveře  60 %
2.12.2023 | 195 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.