Národní divadlo moravskoslezské [Divadlo Jiřího Myrona]

Alois Mrštík, Vilém Mrštík, Vojtěch Štěpánek

Rok na vsi

Premiéra: 25.10.2018. Dramaturgie: Adam Gold. Scéna: Milan David. Kostýmy: Marta Roszkopfová. Výběr hudby a režie: Vojtěch Štěpánek.
2:35 | Poslední uvedení: květen 2019.


Divadelní adaptace zásadního románu českého realismu – mnohovrstevnaté kroniky jedné moravské vsi. „Ta ves, to jsme my. To je naše rodina, to je naše zem, to je náš lidský rod. Osud nám přidělí rodiče, těm zas jejich sousedy. A do jakých vztahů se narodíme, není možno vlastní silou ovlivnit. A když celé generace spějí jedním směrem, ani ta poslední, ta naše, z toho směru neurve se. Tak žijeme na té vsi a nic jiného nám nezbývá...“
D12+
Národní divadlo moravskoslezské
Hodnocení inscenace
Redakce
50 %
Uživatelé
66 %
Hodnocení redakce
Jiří Landa 50 %
Lukáš Dubský 50 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Landa 50 %
(zadáno: 4.12.2018, počet hodnocení: 2858)
přínosný / zajímavý komentář
Dramatizace V. Štěpánka mě neoslovila tolik jako M. Krobota či B. Rychlíka, které mi osobně poskytovaly komplexnější vhled do koloritu moravské vesnice stejně tak jako pohled na jednotlivé charakterové typy lidí. Inscenace se vyznačovala i režijní neprobádaností terénu velkého jeviště. Drobila se tak do jednotlivých výstupů - příchody a odchody herců nebyly adekvátně provázané, podobně lze hovořit o přestavbách scény. Ani využití židlí a stolů jako hlavního scénografického prvku nebylo plně využito. Pochválit lze režijní práci s herci, zaujali zejména P. Panzenberger, L. Bělašková a F. Strnad.
Lukáš Dubský 50 %
(zadáno: 3.12.2018, počet hodnocení: 760)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
55%. Nová dramatizace V.Štěpánka se zbavuje folklornosti a přibližuje děj románu naší současnosti. Snahou je ukázat rozpad mezilidských vztahů, všeobjímající pokrytectví, z něhož pramení křivdy, osudy utápěné v alkoholu. Úmysly dobré, jevištní ztvárnění mě ovšem až tolik neoslovilo. Vadila mi především stylová nejednotnost – některé scény jsou podány v příjemné nadsázce, na jiných místech je ovšem trpký osud aktérů exaltovaně vykřičen přímo do hlediště. Herci nemají na vyjádření charakteru příliš prostoru, nejlépe se to daří P.Panzenbergerovi, L.Bělaškové či T.Jirmanovi.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Diogenes 60 %
(zadáno: 8.4.2019, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavý ponor do vztahů na jedné malé vsi. Realistické herectví, ze kterého se vymyká řezník Martin v originálním podání P. Panzenbergera.
Jant 80 %
(zadáno: 20.1.2019, počet hodnocení: 8)
LucieSykorova 50 %
(zadáno: 2.12.2018, počet hodnocení: 105)
přínosný / zajímavý komentář
Vizuálně silná inscenace, ale průměrné herecké výkony
Čiko 50 %
(zadáno: 1.12.2018, počet hodnocení: 622)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Nápis na zadním jevišti upozorňuje diváka na časová období, ve kterých se děj právě odehrává. Namísto použití rekvizit, kostýmů... Jeviště je totiž plné stolů a židlí, ve kterých se herci doslova utápějí. Naprosto zbytečně. O holém jevišti ve druhé polovině (ale pořád lepší varianta) ani nemluvě. Navíc často vládne na jevišti zbytečný chaos. Do jisté míry mě to bavilo asi jen proto, že to bylo moje první setkání s Rokem na vsi. Snad bude to příští zajímavější.
Terrisek 90 %
(zadáno: 26.10.2018, počet hodnocení: 37)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.