Národní divadlo [Nová scéna]

<< Cube | Faust >>

René Levínský

Dotkni se vesmíru a pokračuj

Premiéra: 3.11.2016. Dramaturgie: Jan Tošovský. Scéna: Nikola Tempír. Kostýmy: Petra Vlachynská. Hudba: Jakub Kudláč. Režie: Jan Frič.
2:20 | Poslední uvedení: červen 2018.


Současná česká sci-fi hra o světě vědy, spolku Sisyfos, o cestě z vrcholu až na samé dno a pak zas dál...


inscenace již byla stažena z repertoáru

Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
65 %
Uživatelé
69 %
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Veronika Boušová 70 %
(zadáno: 29.4.2017, počet hodnocení: 276)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Anežka Hrebiková 70 %
(zadáno: 9.12.2016, počet hodnocení: 185)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě příjemné překvapení a palec nahoru za zajímavou původní českou hru na scéně, kam takové počiny patří víc než kamkoliv jinam. Prostředí ústavů AV znám, bylo proto sympatické sledovat něco podobného na divadle. Bohužel ke konci jinak podnětná a zábavná inscenace výrazně ztrácí dynamiku. Rovněž mi vadilo, že zatímco všechny mužské postavy byly ztvárněny civilně, jejich ženské protějšky byly nereálnými karikaturami. Zvláště to zamrzí u P. Štorkové, jejíž postava je evidentně vinou tvůrců dosti neživotná. Ale pokud se má J. Frič skutečně stát kmenovým režisérem, nemohlo si ND vybrat lépe.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 1.12.2016, počet hodnocení: 1405)
přínosný / zajímavý komentář
Přestože bychom autorovi mohli vytknout upovídanost a zbytné odbočky, podstatné je, že trefně reaguje na stav společnosti a navíc projevil vhodný odstup a vtip. Volbou režiséra Friče se hra dostala do dobrých rukou. Efektní výprava a hudba, herci, kteří vědí, o čem hrají a proč. Česká dramatika potřebuje podporu, kde jinde než v ND by se měli věnovat inscenování nových tuzemských textů. Přejme činohře, aby o českou tvorbu projevovalo zájem více diváků než doposud.
Michal Novák 60 %
(zadáno: 24.11.2016, počet hodnocení: 984)
přínosný / zajímavý komentář
Medvídkovská poetika konečně na scéně ND! Našlápnuto je skvěle: ten rozkošatělý proud žvanivé letargie a zveličených banalit zasazený do prostředí biochemického ústavu je neotřelou šifrou něčeho mnohem podstatnějšího. V druhé části bohužel přichází škrty (prý vyžádané na poslední chvíli autorem) a stavba se poněkud sype. Že režie z banalit dělá ornamenty je celkem logické, princip hry vás stejně dovede k pointě také tohoto druhu. Jen zdůrazňování faustovského motivu je už možná nadbytečné a předhazování vtipu divákovi v zesilovaných konturách pokládám zrovna u Levínského za chybu.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Michvon 70 %
(zadáno: 6.8.2018, počet hodnocení: 109)
přínosný / zajímavý komentář
Fričova poetika nemusí každému vyhovovat, ale já se pobavila velmi dobře. Herci výborní, evidentně si to užívali. Pod vším smíchem a vtípky zůstal i prostor k zamyšlení.
Čiko 70 %
(zadáno: 13.6.2018, počet hodnocení: 556)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá Preissová, Matásek, Orozovič. Roli Jiřího Štěpničky bych ve hře škrtnul, zvláště jeho výstup ve 2. polovině...
Kytina 60 %
(zadáno: 12.6.2018, počet hodnocení: 160)
Plšík 50 %
(zadáno: 14.5.2018, počet hodnocení: 330)
přínosný / zajímavý komentář
45%
Julii 50 %
(zadáno: 13.4.2018, počet hodnocení: 28)
Mcenole@senam.cz 40 %
(zadáno: 12.4.2018, počet hodnocení: 49)
SaXion 70 %
(zadáno: 3.3.2018, počet hodnocení: 15)
Lexter 70 %
(zadáno: 28.2.2018, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Je to aktuální, je to p*del a má to jistý náznak morálního přesahu. Nic víc, nic míň. Provedení nijak zvlášť zajímavé není, herecké výkony nejsem schopen hodnotit. Stojí za vidění. Vhodné pro odlehčený večer.
Blumarik 70 %
(zadáno: 20.2.2018, počet hodnocení: 198)
Veronikaw 60 %
(zadáno: 12.1.2018, počet hodnocení: 49)
Peaches99 70 %
(zadáno: 6.1.2018, počet hodnocení: 5)
-zuz- 60 %
(zadáno: 22.11.2017, počet hodnocení: 7)
Antioch 60 %
(zadáno: 5.11.2017, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
repríza 1. 11. 2017
Suzana 60 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 185)
Katarina16 90 %
(zadáno: 14.9.2017, počet hodnocení: 20)
přínosný / zajímavý komentář
Dobře napsané a výborně zahrané zejména od Davida Matáska. Škoda, že na představení nechodí více diváků nebo že není hlediště Nové scény menší.
Milinka 80 %
(zadáno: 13.9.2017, počet hodnocení: 33)
LucieSykorova 80 %
(zadáno: 4.9.2017, počet hodnocení: 72)
Adaben 70 %
(zadáno: 1.6.2017, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
Líbila se hlavně první polovina hry, která mi přišla svižná a s vtipem, ve druhé půli mne obsah hry a její řešení už poněkud míjelo, či mi přišlo přehnané. Příjemné bylo obsazení J.Štěpničky, A.Švehlíka atd. do rolí stárnoucích vědců.
Furciferka 80 %
(zadáno: 1.6.2017, počet hodnocení: 240)
Renée 70 %
(zadáno: 1.6.2017, počet hodnocení: 96)
přínosný / zajímavý komentář
Po řadě her z dob minulých je příjemné se podívat na sci-fi, které navíc nebije do očí. Naopak, mnoho z toho, co se odehrává na půdě AV vlastně poznáváte. Zatímco mužským postavám jsem věřila snad každou repliku, ty ženské byly až na pár momentů jen vtipnými karikaturami. U manželky ani reportérky mi to nevadilo, u doktorandky to místy až rušilo. Celkově je to ale sympatická a vtipná hra, které bych přála mnohem více diváků než jen ten poloprázdný sál.
Gaspoda 70 %
(zadáno: 26.5.2017, počet hodnocení: 53)
Andyjak 80 %
(zadáno: 21.4.2017, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
75% škoda konce.
DD81 90 %
(zadáno: 12.4.2017, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
Takhle to má vypadat. Skvěle provedené představení. Moderní, vtipné, nenudí. Krásně zahraní vědci. Spokojenost. .... zrovna ten večer jsem měla náladu se smát.
Bedrich.spesny 50 %
(zadáno: 31.3.2017, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
H2SO5
Martina Kotyková 100 %
(zadáno: 29.3.2017, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Představení plné vtípků dává i spoustu vážných otázek k zamyšlení.
Bethrezen 70 %
(zadáno: 2.3.2017, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace mě velmi bavila, a to jak textem a scénou, tak i herecky. Jen role novinářky byla přece jen nějak moc přitažená za vlasy. První polovina byla jednoznačně lepší oproti druhé, která se nějak rozvolnila a vlastně pak celá hra vyzněla do ztracena, a to hlavně vinou škrtů v závěrečné části textu, čímž se ztratilo pár důležitých a vysvětlujících momentů.
Codeas 70 %
(zadáno: 15.2.2017, počet hodnocení: 13)
Ondrejo 50 %
(zadáno: 8.2.2017, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
Pozitivem hry je výborné obsazení a herecké provedení, velice zajímavá scéna, sladěné efekty. Hra je poutavá. Dávám pouze 40% zejména pro závěr bez jasného závěru. Již v průběhu hry se vyskytují náznaky symbolů, které jsme nebyli schopni rozšifrovat. Mám z toho dojem, jako když sledujete dobrý film, ale před koncem musíte někam odejít. Byl opravdu tak dobrý?
Petr-sima 80 %
(zadáno: 23.1.2017, počet hodnocení: 45)
SuperPanic 80 %
(zadáno: 18.1.2017, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
Dám si miňonku
Vladimír Rogalewicz 90 %
(zadáno: 12.1.2017, počet hodnocení: 452)
přínosný / zajímavý komentář
Výstižný, zábavný, ale smutný popis české vědy. Publikum složené z velké části z akademiků se náramně bavilo nad dešifrovanými i nedešifrovanými odkazy na skutečné osoby a situace. V některých chvílích se zdá, že se fabulace najednou přehoupla do reality. Zajímavá scéna, režie a zejména David Matásek a Pavlína Štorková v hlavních rolích - ti byli, jako by si odskočili z naší vedlejší laboratoře. První polovina dokonalá, ve druhé polovině představení postupně ztrácí tempo (spíš vinou dramatika než inscenátorů). Přesto dobrých 90 %.
Hroch 100 %
(zadáno: 21.12.2016, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Bavil jsem se od začátku až do konce!
Paya888 60 %
(zadáno: 25.11.2016, počet hodnocení: 215)
Andro 40 %
(zadáno: 20.11.2016, počet hodnocení: 38)
Jirkan 70 %
(zadáno: 17.11.2016, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
16.11. 2016 (75%): Poměrně zvláštní text se na NS setkává s nápaditým režijním pojetím (vč. scény a hudby). I herecky je to velmi zajímavé, až na příliš karikaturní novinářku. Uchopení této role se moc nepovedlo. Inscenace se nepodbízí a je tak trochu čapkovská, faustovská... Sice jsem trochu o přestávce přemýšlel proč, ale zaslouží si více plné hlediště než tomu bylo na této repríze.
Osgood 80 %
(zadáno: 11.11.2016, počet hodnocení: 61)
přínosný / zajímavý komentář
Mohlo být geniální, kdyby někdo nepodceňoval diváky a nevyškrtl zásadní část druhé poloviny a nenechal jednu z hlavních postav zmizet v paralelním vesmíru (součástí programu je kompletní hra). Pan autor se měl rozhodně bránit. Přesto se jedná asi o momentálně nejlepší kus na Nové scéně. Famózní jsou Saša Rašilov a Martina Preissová v botách od Blahnika, škoda malého prostoru pro Janu Janěkovou ml. z důvodu zmizení, nezapomenutelný je zasloužilý akademik Aloise Švehlíka, kterému je tři na čtvrtou:-) Velkorysá moderní scéna s výhledem do Stromovky, ve které se odehrává druhý plán, je úžasná.
Irča.t 80 %
(zadáno: 4.11.2016, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Do přestávky jsem se skvěle bavila. Prostředí znám a hra ho vystihla přesně, obzvlášť "zasloužilé" pány akademiky:)) Škoda druhé poloviny.
Z hereckých výkonů mě odzbrojila Martina Preissová se svojí Božidarou:)) Boží!
75%
Sluha 60 %
(zadáno: 4.11.2016, počet hodnocení: 142)
Alantis12 60 %
(zadáno: 2.11.2016, počet hodnocení: 43)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.