Národní divadlo [Stavovské divadlo]

Jáchym Topol, Jan Mikulášek, Marta Ljubková

Kouzelná země

Premiéra: 14.2.2019. Dramaturgie: Marta Ljubková, Jan Tošovský. Scéna: Marek Cpin. Kostýmy: Kateřina Štefková. Režie: Jan Mikulášek.
2:00x


Jevištní adaptace románu Jáchyma Topola „Noční práce“, v níž se zvláštním způsobem protíná historie a bezčasí ve znepokojivém, nervy drásajícím tanci. Přízračný svět české pohraniční vesnice v čase přelomové dějinné události – okupace ČSSR vojsky zemí Varšavské smlouvy. Bratři Ondra a Kamil jsou sem „uklizeni“ svým otcem, který má blíže neurčené tajné poslání a nemůže se o kluky starat. Ti se tak stávají jakýmsi majetkem vesnice a zároveň kanálem, jímž protéká zjitřená kolektivní paměť. Na ploše několika srpnových dnů jako bychom se ocitli v sousedství všeho podstatného, čím mohla typická česká vesnice projít – válka, odsun, kolektivizace, ale také hony na čarodějnice, pogromy, masopustní orgie...
15!
Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
45 %
Uživatelé
45 %
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 40 %
Helena Grégrová 50 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 40 %
(zadáno: 4.3.2019, počet hodnocení: 1488)
přínosný / zajímavý komentář
Dramatizovat obtížně uchopitelný Topolův román a zároveň se neuchylovat k znehodnocujícím povrchnostem je ambiciózní záměr. Již samotný text adaptace je obtížně stravitelný a výsledkem jeho jevištního zpracování je špatně přehledné a srozumitelné „hemžení“, v němž se možná zorientuje předem znalý čtenář, ale širšímu okruhu diváků inscenace román přiblíží jen stěží. Režisérovi se nicméně za pomoci výpravy a hudby podařilo vybudovat sugestivní atmosféru a je třeba ocenit i herecké výkony. Přes rozporuplný výsledek je sympatické, že se ND nebojí riskovat a nesází jen na jistotu.
Helena Grégrová 50 %
(zadáno: 2.3.2019, počet hodnocení: 1372)
přínosný / zajímavý komentář
Otázku, komu je tato inscenace určena, jsem nesvedla rozluštit. Zůstává převládající pocit, že těm, kteří zobrazovanou dobu a události neprožili, se patrně nepodaří všechny souvislosti úplně rozklíčovat, pravidelní i náhodní diváci Národního divadla budou spíše zmateni či rozčarováni a příznivci symbiotického tvůrčího tandemu Mikulášek + Cpin se také žádného zásadnějšího překvapení nedočkají. Výsledný můj dojem se tak tedy vejde do sedmi písmen: rozpaky.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Marsed 70 %
(zadáno: 22.3.2019, počet hodnocení: 143)
přínosný / zajímavý komentář
Hudba, scéna i herecké vykony se mi líbily. Přiznávám, že předlohu J. Topola není lehké převést na divadelní prkna, občas jsem se ztrácena v ději, ale díky vydařené scéně jsem si v této hře našla svá pozitiva. Když jsem viděla reakci publika, tak mě napadlo, jestli není škoda p. Mikuláška zvát do ND, protože typ diváků, kteří tam chodí toto představení vůbec neocení.
Adaben 60 %
(zadáno: 18.3.2019, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
Některé scény jsou velmi pěkné, některé herecké výkony působivé /Mikluš, Prachař, Batěk, i třeba hlavní mladí hrdinové/, ale v ději jsem se ztrácel a těžko říct, jestli bych se odvážil jiným inscenaci doporučit ke shlédnutí.
Národosolsobě 50 %
(zadáno: 3.3.2019, počet hodnocení: 272)
LucieSykorova 80 %
(zadáno: 24.2.2019, počet hodnocení: 105)
přínosný / zajímavý komentář
Silný konec. Působivé obrazy. Akorát ta expozice trvá víc než půlku představení....
Tomáš Molík 0 %
(zadáno: 21.2.2019, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
Něco tak strašného a příšerného a zbytečného jsem ještě nikdy v životě neviděl... slovy se nedá popsat taková hrůza .
Slavek53 30 %
(zadáno: 20.2.2019, počet hodnocení: 63)
přínosný / zajímavý komentář
Ne každá Mikuláškova inscenace se povede. Za scénu Marka Cpina dávám 30%. Do divadla však chodím za příběhem a zážitkem. Tady však byla naprostá zmatenost, rozpaky a s délkou představení vkrádající se nuda. Na druhou stranu si myslím, že každý režisér má právo zkusit, co divák vydrží.
Michal Ernat 50 %
(zadáno: 19.2.2019, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Neudělal jsem si domácí přípravu a neznal režiséra. A od začátku je to podobný styl, jako Spalovač mrtvol. Vidět možná jen jednu hru, byla by dobrá. Ale vidět různé hry, udělané úplně stejně, to už není zajímavé. Tohle je vlastně kniha, kterou ND pouze dělá na pódiu ilustraci.
Suzana 30 %
(zadáno: 17.2.2019, počet hodnocení: 222)
přínosný / zajímavý komentář
scéna, některé herecké výkony, groteskní stylizace - bez textu by to šlo
Jaru 0 %
(zadáno: 16.2.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Nechápu uvedení představení na sceně Stavovského divadla. Po půlhodině jsme chtěli odejít, vydrželi jsme hodinu, a pak se protáhli z řady v přízemí ven. Škoda času.se všemi zápornými recenzemi naprosto souhlasím...
Step.zuzana 50 %
(zadáno: 15.2.2019, počet hodnocení: 55)
Plšík 60 %
(zadáno: 15.2.2019, počet hodnocení: 370)
Thesharpest 100 %
(zadáno: 15.2.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Hodně černý šálek kávy, ale podle mého naprosto skvělý. Nikdy by mě nenapadlo, že je možné něco takového ztvárnit, zkrátka horor v divadle. Úžasné detaily, pointy, scéna. Od začátku diváka nepustí ať už v pozitivní nebo negativní fascinaci.
Zma 90 %
(zadáno: 14.2.2019, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Začátek trochu zdlouhavý, úvodní monolog nezáživný, postupně se ale divák vžívá do poetiky a je vtažen do děje, literární předlohu neznám, ale svůj příběh jsme si našla, množství nápadů, překvapivé výkony, trochu jiný zážitek, než je obvyklé v "kamenném divadle".
Jerman 30 %
(zadáno: 14.2.2019, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
Vynaložené velké prostředky (sofistikovaná několikastupňová Cpínova scénografie, videoprojekce, živé snímání kamerou, stínohry) výsledek nevalný. Protrpěné více než dvě hodiny bez pauzy, kde především divák, který nečetl literární předlohu vůbec nepochopí o čem je řeč, ani stopa po výraznějším narativu, obrazy se snahou o symboliku, která je často těžko pochopitelná, herci odsouzeni do role pěšáků v roli loutek zmateného režijního schematu Jana Mikuláška, pro mě další podprůměrná inscenace činohry ND
Divadelnik 0 %
(zadáno: 14.2.2019, počet hodnocení: 110)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Odešli jsme během představení /hra bez přestávky/. Po zkušenostech na činohru ND už NIKDY VÍCE!
Jaroslavz 100 %
(zadáno: 14.2.2019, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Jan Mikulášek ve špičkové formě! To prostě musíte vidět, zažít. Nádherné obrazy venkova osmašedesátého roku, famózní herci. Bravo!
Janek777 0 %
(zadáno: 13.2.2019, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Kdo se nechá zlákat titulem hry či plakátem,se zlou se potáže.Adaptace románu Noční práce Jáchyma Topola v režii Jana Mikuláška je pravým opakem. Osudy obyvatel pohraniční vesnice jsou podány,jako by je líčil paranoik. Okořeněny dekadencí,vulgarismy, negací. Do posledního motivu.Matka alkoholička,nechutné onanující dívky v negližé,utopená milenka,trampolína a rozházené matrace,Lilka Ročáková,bába provozující andělíčkářské služby všem vesničankám, figurky primitivních vesničanů, kteří jsou nakonec všichni mrtví.Politická agitka, kde snad lze pochopit jen rusofobní postoj autora.Předpr.13.2.19
Honzy 0 %
(zadáno: 13.2.2019, počet hodnocení: 173)
přínosný / zajímavý komentář
(+3)
Proč pane Mikulášku jste se rozhodl režírovat těžko jevištně uchopitelnou hru J.Topola,pod názvem KOUZELNÁ ZEMĚ?Proč se stále objevují stejné postupy ve scénografii(např.oslńující zářivky,použití mikrofonu,ohlušující střelba,filmová projekce)?Proč celá hra je jedna politická agitka?Proč herečky parodují mužské sex.praktiky?Proč byl obsazen R.Mikluš,kterému není vůbec rozumět?Proč je slyšet řada vulgarismů?Proč se tato,pro diváka málo atraktivní hra,uvádí na scéně Stavovského d.?(viz poloprázdné hlediště) a ne na nějaké exper.scéně?Proč se více jak 125 min.hra hraje bez přestávky?Předpr.13.2.19
Tomas22 60 %
(zadáno: 13.2.2019, počet hodnocení: 63)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Krásně propracovaná scénografie, výtvarné prvky a nápady! Skvěle využitá jevištní technika, kterou zázemí Stavovského divadla nabízí. Práce s projekcí, kamerou,světlem a stínem, plošinami hodnotím opravdu kladně.
Zklamaly mě ale dramaturgické a režijní složky.
Román je nicméně sám o sobě napsán dost složitě a vrstevnstě, takže se čtenář lehce ztratí.
Bohužel jsem se ztratil i v této zdramatizované podobě Kouzelné země (Noční práce).

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.