Národní divadlo [Stavovské divadlo]

Mnoho povyku pro nic

Premiéra: 12.5.2022 | 2:50
Překlad: Jiří Josek. Dramaturgie: Ilona Smejkalová. Scéna: Lucia Škandíková. Kostýmy: Linda Boráros. Hudební spolupráce: Matěj Kroupa. Úprava a režie: Daniela Špinar.
Vrcholná Shakespearova komedie o pomluvě, milostném zápolení, ironickém měření sil a ostrých slovních přestřelkách patří mezi autorovy nejzábavnější, nejjiskřivější a také „nejzamilovanější“ hry. Beatrice nevěří mužům, Benedik se nechce nikdy ženit. Vtipná intrika jejich přátel samozřejmě spouští kolotoč nedorozumění, jež nemohou vést k ničemu jinému než k závěrečné šťastné svatbě...
Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
45 %
Uživatelé
57 %
kontroverzní inscenace (75.)
57351000
Hodnocení redakce
Iva Bryndová 50 %
Pavel Širmer 30 %
Lukáš Dubský 60 %
Jiří Landa 40 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
1.4.So19:00 vstupenky
2.4.Ne17:00 vstupenky
3.4.Po19:00 vstupenky
7.4.19:00 vstupenky
18.5.Čt19:00 vstupenky

Volby

Hodnocení (39)

HODNOCENÍ REDAKCE
Iva Bryndová  50 %
28.1.2023 | 399 hodnocení
+ souhlasím
Jakkoli je stylizace Mnoha povyku Daniely Špinar v podstatě zábavná a působivá, zejm. pokud jde o scénu či kostýmy, a jakkoli oceňuji projev pěvecký L.Brychtové a herecké S.Rašilova, D.Matáska, J.Řezníčka či I.Orozoviče, čeho je moc, toho je moc. Některé postavy a charaktery (Benedik a Beatrice jsou toho zásadním(!) příkladem) se v té míře stylizace a karikatury bohužel ztrácejí. Projevuje se to i v případě strážníků, jejichž stylizace a věčné poletování jsem přijímala až do chvíle, kdy jejich pro hru zásadní vstupy (jediné za mě opravňující jejich existenci) pohřbila laciná karikatura dosluhujícího prezidenta(proč?) a další hrátky kolem.
Pavel Širmer  30 %
9.9.2022 | 1868 hodnocení
+ souhlasím
Shakespearova komedie umožňuje ansámblu rozehrát barvitou škálu charakterů. Ve stylizované podívané ND dostává (silné) obsazení jen omezený prostor, např. oblíbené scény mezi Beatricií a Benedikem nemají ve srovnání s jinými nastudováními grády. Z typu a naturelu herců režie těží jen minimálně, rozmanitost postav se ztrácí, situace vyznívají do prázdna. Scénografie režijnímu a dramaturgickému záměru slouží, ale spolu s maskami herce ve výsledku svazuje. Písně ve skvělém podání L. Brychtové víceméně jen budují atmosféru. Nápady jsou často v rozporu nejen ve spojení s původní hrou, ale i mezi sebou. Moderní inscenace ve špatném slova smyslu.
Lukáš Dubský  60 %
7.9.2022 | 1007 hodnocení
+ souhlasím
55%. Mnoho povyku pro nic je pojato s výraznou nadsázkou, herci vykreslují charaktery postav ve zřejmé hyperbole. Špinar srší nápady a dokazuje, že umí vystavět působivé mizanscény. O to víc zamrzí, že celek působí rozpačitým dojmem. Povedla se hudební stránka, kterou svým zpěvem tvoří L.Brychtová. Režisérka také dokázala zábavně pojmout některé scény (Benedikovo "tajné" odposlechnutí rozhovoru), jiné ale takový šmrnc postrádají. Dost otravné je pojetí strážníků jako zlatých amorků, inscenace má navíc dost hluchých míst. Herci se zvolenou stylizací souzní, nejlepší mi přišli L.Polišenská a D.Matásek. (více v článku na blogu)
Jiří Landa  40 %
13.5.2022 | 2964 hodnocení
+ souhlasím
35 % Inscenace D. Špinar má několik krásných momentů, mezi něž patří zejména závěr, který se opravdu povedl. Bavila mě i postava "Francisky" v podání L. Brychtové, a to jak po pěvecké, tak herecké stránce. Ocenil jsem i pár vtipných momentů, zejména závěrečný výstup J. Dudziakové se záchvatem astmatu z kouře. Herecky se nedá obsazení nic vytknout, všichni plní režijní zadání. Bohužel inscenace, podobně jako předešlá Kráska a zvíře, upřednostňuje formu nad obsahem. Jako komedie funguje pouze na přidaných lacinějších fórkách. Celku nepřidává ani výtvarná koncepce. S tímto nastudováním jsem se míjel.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Czerwa  10 %
19.1.2023 | 34 hodnocení
+ souhlasím
Snad nikdy jsem v divadle neviděla větší hovadinu.
Přisprostlý laciných humor, nesmyslné rekvizity, pitvořící se herci, žvýkačková scéna, táhnoucí se děj?
S Shakespearovým dílem to ma společný akorát název, neb možný děj je skryt za vším tím balastem.
Valmez  10 %
26.12.2022 | 366 hodnocení
+ souhlasím
Málem jsem usnul. Oceňuji živý zpěv.
Eva 6626  30 %
6.12.2022 | 5 hodnocení
+ souhlasím
Tak tohle ne. Málo Shakespeara, mnoho balastu. Málo humoru, mnoho křečovité snahy. A k tomu pro mě mor - imitace Zemana. To jsem měla chuť jít pryč. Netuším, proč bych měla mít politiku v klasické hře. Tyto výtky jdou na vrub režisérky, herci se snažili, příjemně mě osobně překvapila Lucie Polišenská. Jediné absolutní pozitivum byl zpěv a herectví Lucie Brychtové.
Honzy  20 %
10.9.2022 | 263 hodnocení
+ souhlasím
Poslední režie Daniely Špinar v ND nebyla úspěšná.Růžová,většinou prázdná scéna, vůbec nenaznačovala,že se bude hrát dílo W.Shakespeara MNOHO POVYKU PRO NIC.Většina herců přehrává, jsou nuceni se pitvořit,takže celkový dojem z této innscenace je nulový!Přidáme-li nafukovací kostýmy,hned si připadáte jako v blázinci.....Škoda času, jak při přípravě díla,tak i času diváků.Psáno z reprízy 9.9.22.
Makaluzo1  20 %
9.9.2022 | 65 hodnocení
+ souhlasím
Daniela Špinar umístila svou verzi komedie do růžové kavárny, kde růžová je podlaha,stolky,opona i zpěvačka,která mnohdy interpretuje písně ve stylu Kučerovců.Stylizované kalvínské černé kostýmy, občas oživené bílými okružími i rádoby alžbětinské paruky jsou příslovečnou pěstí na oko.Statičnost kusu mají snad odstranit křepčící zlatí amorci, nebo ploužící se dinosaurus,balónky nafouknuté héliem, či snad parodie M.Zemana.Herci místo hraní nedůstojmě křepčí, pokud nesmyslně hluboké jeviště vůbec obsáhnou a přehrávají.Jen na toho Shakespeara se nějak nedostalo.
Vladimír Rogalewicz  90 %
6.9.2022 | 728 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Daniela Špinar se se svou érou v ND rozloučila důstojně a znamenitě - možná nejlepší svou zde uvedenou inscenací. Malá ztráta bodů je za trochu rozvláčnější druhou polovinu. Nicméně představení má všechno - neotřelé režijní nápady, skvělé kostýmy, fungující hudební složku a špičkově hrající herce. Nevím, jak to D.Š. dělá - podobně jako u jejích dalších inscenací je to směs kýče, banalit, často nevkusu, které však ve výsledku působí dokonale a zcela přesně. Obecenstvo se královsky baví a hra jistě zůstane dlouhou dobu na repertoáru. Shakespeare by měl radost!
Viktorie  70 %
6.9.2022 | 23 hodnocení
+ souhlasím
Představení mne příjemně překvapilo. Ze Shakespeara tam toho bylo hodně, příběh dával smysl, herci hráli dobře, obsazení se mi líbilo. Považuji to za důstojnou režii na rozloučenou od Daniely Špinar.
Jediné, co mi kromě občasných nevtipných vtipů hodně vadilo, bylo silné odlišení postavy Franciscy. Krásný zpěv Lucie Brychtové sice vhodně tvořil romantickou atmosféru, ale trochu jsem si jí přála vidět víc hrát, ne jen zpívat.
7adam7  90 %
20.7.2022 | 55 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Takhle královsky jsem se dlouho v divadle nebavil. Nádherné rozloučení D. Špinar!
Nikoss  80 %
18.6.2022 | 97 hodnocení
+ souhlasím
(+3)
Jedno z nejzdařilejších zpracování shakespearovské komedie (u kterých jinak, zejména při letních slavnostech na Hradě, spíše trpím). Nerozumím výtkám o převaze formy nad obsahem. Shakespearův text je tam obsažen nepochybně a je podán formou, která ho nijak nepopírá a naopak ho činí pro současného diváka přijatelným a zajímavým, včetně kostýmů, výpravy, herecké stylizace a Lucie Brychtové. Režisérovi se také podařilo eliminovat (snad kromě Rajmonta) to, čeho se u těchto komedií vždy obávám, a to estrádní exhibice některých herců. Bylo to chytré a zábavné. Špinar mi bude v ND chybět.
Kjama  70 %
9.6.2022 | 109 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Hra se brzo zařadí mezi seznam těch kontroverzních. Za mě totiž plných 70, možná víc. Barevně nádherně uklidňující. Všechny ruchy, zvuky, či zpěv obstará Lucie Brychtová. Robert Mikluš je k zulíbání, která by si nepřála ho zlomit? Lucii Polišenské k vyjádření pocitů stačí i jen mimika a gesta. Jsem ráda za formu, protože obsah je, dle mého, u Shakespearových zdlouhavých komedií nutno krotit. Inscenace oplývá spoustou nápadů, oceňuji také, že i herci v pozadí výrazně hrají a tedy poskytují ucelený obrázek o situaci. Proto je lépe hru vidět několikrát. Danča Špinar do toho pořádně šlápla a já děkuji. Snad jen pár bodíku dolů za zdlouhavé vtípky
Slavek53  30 %
16.5.2022 | 85 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Zklamání, hodně jsem se těšil a hodně jsem se nudil. Jako nepovedená školní besídka.
Jaroslavz  20 %
16.5.2022 | 52 hodnocení
+ souhlasím
Je to jako by vám filmový režisér předložil film, který zapomněli ve střižně zpracovat. Vtip mají pouze nápadité kostýmy, jinak se představení táhne jak stokrát vyžvýkaná žvýkačka, od jedné těžkopádné akce ke druhé, ještě těžkopádnější. Herci se snaží, pitvoří, válejí po jevišti a šklebí, zkrátka dělají co můžou, ale k ničemu to není. Komedie, která nemá švih a tempo, se zákonitě stává tříhodinovým diváckým utrpením. Je mi líto, tohle loučení se Daniele vůbec, ale vůbec nepovedlo.
Strom-z  70 %
14.5.2022 | 42 hodnocení
+ souhlasím
Tady se evidentně výrazně neshodnu s většinou - humor je zkrátka velmi subjektivní záležitost. Od D. Špinar jsem viděl doposud dvě hry a jak Tři Sestry, tak Kráska a zvíře mě silně neuspokojily. Naopak tady jsem se většinu představení velmi slušně bavil. Naprosto SKVĚLEJ Robert Mikluš, při jehož "schovávání" jsem se válel smíchy :) s L. Polišenskou skvělá ústřední dvojice, některý vynikající pohybový gagy. Lucii Brychtový tuhle roli ohromně přeju - nechápu, že poslední roky nedostávala prostor, zpívá výborně. Dal bych 80% nebýt 2. půlky, ve který bohužel (až na závěr) v 1 chvíli spadne řetěz.
Suzana  30 %
13.5.2022 | 310 hodnocení
+ souhlasím
mnoho Povyku pro Nic; naivní přehrávání, nafukovací kostýmy, komická vizáž ansámblu, karikování mocných, dětinské hry na schovku, zamotávání do látek,? ? veškerou zábavu lidu! Nuda růžová, ač slov klasika mnoho.
Slamajak  60 %
12.5.2022 | 71 hodnocení
+ souhlasím
Tak trošku hot mess. Vypadá to hezky, ale na rozdíl od Krásky a zvířete Špinar(ové) to naštěstí zvládne víc než jen vypadat hezky. Jako obvykle zbožňuju Jindřišku Dudziakovou, snad poprvé se mi líbila Lucie Polišenská, Robert Mikluš taky celkem překvapil a Radúz Mácha je koťátko vždycky. Místy hodně vtipné, místy nuda, zpívánky mě neba. Oceňuju drobné nápady, od maškarní po astma Héry a naprosto dokonalý moment na konci, kdy Héra vystupuje z "mlhy". Některé nápady mi přišly krapet nevyužité nebo nedotažené, viz ústřední čísla a speed-dating. Ale tak jako fajn, jen znova to asi nepotřebuju.
RaB  40 %
11.5.2022 | 282 hodnocení
+ souhlasím
Typická Špinarovka - tedy forma nad obsah.
Bohužel i se skvělým hereckým souborem se výborný text dá zmatlat - stačí přidat discosrdce, afektovanost a travesti nápovědku.
Naprosto výborné L. Polišenská a J. Dudziaková, v malé roli R. Mácha (ostatní pánové o poznání slabší, S. Rašilov si to ale dle výrazu opravdu užívá).
Naprosto nechápu obsazení nápovědky L. Brychtové - zpívat neumí, hrát taky ne - jen tam vydává zvuky a prochází se rušivě po jevišti.
Za herecké výkony 80, za režii 0.
Nela Kozojedová (Kozojedovanela)  100 %
28.1.2023 | 4 hodnocení
+ souhlasím
Nádherná scéna, úžasná Lucie Brychtová. Skvělé a vtipné.
Leova.qa  90 %
27.1.2023 | 8 hodnocení
Braddy  80 %
19.1.2023 | 95 hodnocení
Jan Holý (Jan.h)  50 %
20.12.2022 | 29 hodnocení
Eleanorat  50 %
23.11.2022 | 10 hodnocení
Layer  90 %
16.11.2022 | 62 hodnocení
Miss_venon  60 %
21.10.2022 | 51 hodnocení
Marek a Marie  60 %
10.10.2022 | 60 hodnocení
Moonek  70 %
11.9.2022 | 100 hodnocení
Alorinka  50 %
7.9.2022 | 17 hodnocení
CercaTrova  50 %
7.9.2022 | 51 hodnocení
Wolverine  70 %
27.6.2022 | 35 hodnocení
LavinieCamui  60 %
11.6.2022 | 645 hodnocení
Vladimír10  60 %
11.6.2022 | 525 hodnocení
Dajcik  80 %
11.6.2022 | 247 hodnocení
Kluk.sedu  80 %
11.6.2022 | 103 hodnocení
Kosan  60 %
11.6.2022 | 235 hodnocení
Amelieboricka  80 %
26.5.2022 | 52 hodnocení
Chupetica  20 %
11.5.2022 | 142 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.