Národní divadlo [Stavovské divadlo]

Oběd u Wittgensteina

[Ritter, Dene, Voss]
Premiéra: 7.11.2019. Překlad: Zuzana Augustová. Dramaturgie: Marta Ljubková. Scéna: Lucia Škandíková. Kostýmy: Linda Boráros. Hudba: Matěj Kroupa. Režie: Daniel Špinar.
1:55x


Silná psychologická hra pro tři mimořádné herce. Tři sourozenci jako esence celého světa: drobná soukromá pekla, dávné křivdy, výčitky, stíny mrtvých předků...
v průběhu představení se na jevišti kouří
Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
-
Uživatelé
69 %
69111000
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Čiko 80 %
(zadáno: 14.11.2019, počet hodnocení: 680)
přínosný / zajímavý komentář
85% Vyloženě herecké představení. Krásně a čitelně zpracovaný Bernhard. Výborná Špinarova režie. Prázdná scéna, která nepotřebuje nic jiného, než 3 výtečné herce. Všichni 3 a jejich měnící se polohy a proměny mě bavili. Přes zdánlivou monotónnost neztrácí inscenace tempo.
Michal1982 70 %
(zadáno: 11.11.2019, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavá scéna a tři velké herecké osobnosti. Saša Rašilov byl přímo ďábelský, Lucie Juřičková parádně upjatá a u Zuzany Stivínové už jenom pohyb po jevišti a gesta vykouzlí spokojený úsměv na tváři. Hra určitě není pro každého. Bubeník mi pořád trochu straší v hlavě, škoda že jsem nebyl přítomen nějakému dramaturgickému úvodu. A nakonec-dal bych si přes to všechno fakt s chutí žloutkový věneček!
Jaroslavz 100 %
(zadáno: 11.11.2019, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Bernhardovy myšlenky v novém hávu ještě získaly na síle. Bravo herci (Rašilov ještě nikdy nebyl tak skvělý, Stivínová je prostě vtipná a okouzlující, Juřičková absolutně přesná). Kostýmy a scéna, potěcha pro oko. Špinar válí. Viděno na 2. premiéře a určitě ne naposled.
Suzana 40 %
(zadáno: 11.11.2019, počet hodnocení: 249)
přínosný / zajímavý komentář
Bernhardovy myšlenky se v tom prázdném prostoru jaksi rozplynuly.
Zma 70 %
(zadáno: 7.11.2019, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Druhá polovina divácky zajímavější, minimalistická scéna odpovídá, Lucie Juřičková - přiměřený projev, Zuzana Stivínová přehrává, občas i Saša Rašilov. Divák musí mít trochu představu, na co přišel. Reakce diváků kolem mě tomu nenasvědčovaly :)
Studený Čumáček 70 %
(zadáno: 6.11.2019, počet hodnocení: 62)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
75%
Ritter, Dene a Voss budou slavit. Pokud se Dene podaří včas nafouknout všechny balónky a Ritter se moc neopije. A pak si dají kávu. Kávu se třemi lžičkami cukru. Žádné žloutkové věnečky už nejsou. Voss vlastně žloutkové věnečky rád nemá. Nemá rád ani Dene. Ale Dene je užitečná. Dene umí psát na stroji. Ritter neumí psát na stroji. Ritter a Dene jsou herečky. A Voss je bzunklej...
Ritter/Z. Stivínová - první setkání na jevišti vůbec a palec nahoru
Voss/S. Rašilov - zvládnuté i okamžiky, kdy stačilo jen jemně přitlačit a bylo by to už přehrávání
Dene/L. Juřičková - nádherně upjatá...
Brasikona 80 %
(zadáno: 6.11.2019, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Mé první setkání s režií Dana Špinara dopadlo dobře, ač jsem se ho trochu obávala. Vhod přišel fakt, že mám za sebou četbu a rozbor Bernhardova Divadelníka, takže jsem trochu tušila, do čeho jdu, alespoň z hlediska obsahu. Těžko říct, jak bych třeba vnímala bubeníka nebýt dramaturgického úvodu, ale musím uznat, že jde o vysvětlení vskutku zajímavé. Samotná hra má být pro tři mimořádné herce, což myslím, že je tady splněno. Velice snadno by se zde dalo sklouznout k přehrávání, ale dle mě všichni, především pak Saša Rašilov, obratně balancovali na hraně. Ale budu upřímná, konec mi trochu unikl.
Roubik 80 %
(zadáno: 16.11.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Jsem ráda, že se Stivínová vrátila do ND. Tahle inscenace je výborná, přesná, chytrá a pan Rašilov s paní Juřičkovou jsou skvělí.
Dominika Roubová
Tomas22 30 %
(zadáno: 16.11.2019, počet hodnocení: 78)
Plšík 70 %
(zadáno: 8.11.2019, počet hodnocení: 406)
Xcepek 70 %
(zadáno: 7.11.2019, počet hodnocení: 466)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.