Národní divadlo [Nová scéna]

Proslov k národu

Premiéra: 6.6.2019. Překlad: Tereza Sieglová. Úprava: Petra Tejnorová, Jan Tošovský, Ian Mikyska. Dramaturgie: Jan Tošovský. Scéna: Dragan Stojčevski. Kostýmy: Adriana Černá. Hudba: Ian Mikyska. Režie: Petra Tejnorová.
diváci na jevišti | 1:50x


Svébytná variace textů italského spisovatele, dramatika, režiséra a herce. Jeho divadlo je divadlem slova, vyprávění, hry s jazykem a jeho významy. Jeho texty si vtipným, provokujícím, ale často také dojemným a burcujícím způsobem berou na mušku současný svět, jeho rozpory a neviditelná zákoutí – ať už je jimi sociální nerovnost, dětská práce, hrozící ekologická katastrofa nebo korupce ve vládě...
Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
80 %
Uživatelé
74 %
74131000
Hodnocení redakce
Helena Grégrová 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 19.6.2019, počet hodnocení: 1409)
přínosný / zajímavý komentář
Forma "vyprávěného divadla" zde účelně a efektivně souzní s tím, co z textu má zarezonovat a oslovit publikum. Přiměřeně provokativní interpretace, ctící nadsázku, podtrhuje apelativnost obsahu, který obnažuje nebezpečí xenofobie a demagogie v nejrůznějších podobách, jejichž živnou půdou je stádnost a zlenivělá mysl letargické společnosti plné předsudků. Inscenace, která rozhodně jen nevypráví, ale otevřeně a naléhavě promlouvá k dnešku, čímž svému názvu více než smysluplně dostojí.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Jerman 70 %
(zadáno: 8.11.2019, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Po neúspěšné inscenaci Lasky a informace se tato další režie Petře Tejnorové na Národním povedla. Úspěšná snaha o setření hranice mezi herci a publikem, kdy vše se odehrává na jevišti před prázdným hledištěm a herci se vyskytují i mezi diváky. Kolekce výborných stand up(ů), vtipných ale vždy s hlubším smyslem v podání vynikajících herců. Vytknout lze pouze to, že v závěru to jaksi nemůže vzít konec (téměř dvě hodiny bez přestávky je dlouhé představení) a něteré postranní efekty se jeví jako samoúčelné.
Michkyse 50 %
(zadáno: 4.11.2019, počet hodnocení: 93)
přínosný / zajímavý komentář
Bohužel spíš zklamání, bez přesahu, který by se mě nějak dotknul... Chtěl jsem dát 40%, ale přidávám 10% za hereckou práci, nejen s textem...
SVATOŠOVÁ 70 %
(zadáno: 21.10.2019, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Tak tomuto se říká storytelling. Ale pro mne to byla samá metafora. Ne, že bych se v tom moc vyznala. Teorie člověka s deštníkem na mne moc nepasuje. Tak úplně jsem v tomto smyslu nikdy pod deštníkem nebyla, ale ani se mi nechce se přiznat, že bych někomu čistila boty. Drsnou paní učitelku "stání v řadě" jsem si uchopila po svém. Taky jsem si zažila ve škole šikanu. Vím, co je to být jiná. Zazpívala jsem si na motivy gospelu a moc mne pobavila představa papeže v minisukni. Nedá se to popsat, musí se to vidět. A pan Vančura má hezčí nohy než Saša Rašilov !
Studený Čumáček 80 %
(zadáno: 21.10.2019, počet hodnocení: 62)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Pojďme si popovídat o hřebících, chlebu a kapce vody...
Mám pocit, že svou novou motyku nedovezu domů a neopřu ji do kouta. Nechám ji v tramvaji, zaseknutou v něčí hlavě. Takže mi zbude jen meloun-hřebík. A taky nutkání založit a především pevným krokem vést k volbám politickou stranu Chraňme zelí proti kozám, zkráceně CHZEPROK.
Pořád ještě máte pocit, že rozumíte? A máte deštník, nebo jste člověk bez deštníku? A pokud nemáte deštník, jak vám jde lízat drobky z podlahy?
Občas Houseňák v říší divů, občas polojasno, občas geniální.
R.JELEN.21 80 %
(zadáno: 21.10.2019, počet hodnocení: 79)
přínosný / zajímavý komentář
Vůbec to není zlé, dobře některé vulgarismy by mohli být omezené, ale jinak je to velice zajímavá zkušenost s tím co v divadle lze.
Dobře, asi se to není klasická činohra, ale na termín, že to není divadlo, bych byla velice opatrná.
Taky musím říct, že jsem jako první podle plakátů očekávala p. Pechláta xD Je to super, že se i kolegové chodí dívat na představení. Mě někdo přijít do práce tak bych ho hnala xD
Narážka na Babiše je doslova geniální.
Vladimír Rogalewicz 60 %
(zadáno: 18.9.2019, počet hodnocení: 509)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Řemeslně dokonalé. Téměř dvě hodiny bez přestávky udrží maximální pozornost, a to často při dlouhých monolozích. Nesourodá směs textů dobře ukazuje současnou dekadenci, úpadek hodnot a netečnost společnosti k tomu. Postmoderní představení, které asi souzní s životními postoji mileniálů. Mně se ale silně vtírala otázka, proč jsem s tím měl trávit celý večer? K čemu to?
Marta Dusza 80 %
(zadáno: 19.6.2019, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Inscenace s malou mírou inscenovanosti, jde o dramaturgicky funkčně sestavenou řadu vyprávěných příběhů (storytelling/monolog/stand-up), které se dotýkají různcýh společenských témat. Tím zastřešujícím je osobní angažovanost nás samotných, odvaha vystoupit z davu, odvaha učinit rozhodnutí, odvaha "něco udělat". Pokusy o interakci s publikem ne vždy fungují, ale na úrovni "vtažení do tématu" a pocitu pospolitosti inscenace funguje skvěle. Všechno uzavírá obecná metafora deště, jako hrozby, která postupně kape, ale nikdo ji nevěnuje pozornost. Nejvíce mě zaujal herecký výkon Saši Rašilova.
J.anek 70 %
(zadáno: 10.6.2019, počet hodnocení: 256)
přínosný / zajímavý komentář
Spousta otázek, spousta příběhů, spousta nejistoty - a voda pořád kape... Ale proč bych s tím právě já něco dělal? Znepokojivé, atakující. Jiné. Není to storytelling, text je pevný. Chce to koncentraci. Netuším, kterak si cizinci poradili s Babišem, ale asi to mohlo fungovat i bez znalosti českého politického marasmu. Baví mě odvaha dramaturgie ND, baví mě ta pestrost, barevnost. A potřeba vyjadřovat se k současnosti - nebýt přizdisráčsky neutrální. A že to není pro každého? No a?
MartinaEli 80 %
(zadáno: 19.9.2019, počet hodnocení: 50)
LucieSykorova 90 %
(zadáno: 16.7.2019, počet hodnocení: 124)
Veronikaw 90 %
(zadáno: 18.6.2019, počet hodnocení: 63)
LavinieCamui 70 %
(zadáno: 16.6.2019, počet hodnocení: 310)
Národosolsobě 70 %
(zadáno: 11.6.2019, počet hodnocení: 285)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.