Národní divadlo

Jane Austenová, Daniel Špinar

Pýcha a předsudek

Premiéra: 24.11.2016. Překlad románu: Eva Kondrysová. Dramaturgie: Ilona Smejkalová, Milan Šotek. Scéna: Lucia Škandíková. Kostýmy: Linda Boráros. Light design: Ondřej Kyncl. Hudba: Jiří Hájek. Choreografie: Petra Parvoničová. Režie: Daniel Špinar.
2:45


Jevištní verze jiskřivého, zábavného a působivého nejslavnějšího románu anglické spisovatelky. Příběh z venkova ironicky líčí rodinné vztahy a stejně úsměvně pojednává i ústřední problém, a to jak co nejrychleji a nejelegantněji provdat všechny dcery. Strnulou venkovskou atmosféru rozvíří pohledný pan Bingley, nápadník k pohledání, jehož jedinou charakterovou vadou je jeho přítel – zachmuřený, záhadný, štiplavý pan Darcy. Jestli se k Bingleymu nejlépe hodí překrásná Jane Bennetová – co se stane s druhou dcerou Elisabeth? Je možné zamilovat se proti své vůli...?
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Dubský 60 %
(zadáno: 8.10.2017, počet hodnocení: 710)
přínosný / zajímavý komentář
Vizuálně přitažlivé představení, které sice je moderní, ale uspokojí i konzervativního diváka. Hodně se tu ironizuje, ale Špinar se předloze nevysmívá, neparoduje ji. Jeho dramatizace sice v závěru první části výrazně ztrácí tempo, ale druhá půle je už opět dějově zahuštěnější. Herci pracuji s nadsázkou, většina postav má jeden hlavní charakterový rys, který je v dané koncepci výrazně obtažený a pro chování postavy určující. Nejvíce se mi líbili elegantně ironický David Prachař, komicky hysterická Lucie Juřičková či úlisný Filip Rajmont.
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 24.4.2017, počet hodnocení: 719)
přínosný / zajímavý komentář
U mě zde převládají pozitivní dojmy. Líbila se mi zvolená koncepce zpracování s povedeným hudebním doprovodem. Opravdu vydařený začátek i většina druhé části. V závěru první je to přeci jen již trochu zdlouhavé, hra ztrácí na svižném tempu a též intenzitě. Některé vážnější a silnější momenty tak správně nevyznějí nebo alespoň mě tolik nezasáhly. Ale na druhou stranu spousta ironických situací je krásně a vtipně vystižena a celou inscenaci to dobře odlehčuje. Herecky nezklamala skvělá M. Borová, z ostatních potěšili zejména F. Rajmont, D. Prachař a L. Juřičková. Celkově spokojenost.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 5.12.2016, počet hodnocení: 1349)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Všechny inscenační složky, herecké akce nevyjímaje, zafungovaly vítaně symbioticky, jedno nepřekřikovalo druhé, téměř vše tak plynulo v příjemně dynamickém rytmu a rozvíjelo a oživovalo děj. Příběhem jsem prostřednictvím promyšlené režijní koncepce divácky spokojeně a s lehkostí proplula od první papírové lodičky, přes déšť i hromy s blesky až k molům partnerských přístavů. Budete-li chtít slyšet jedno jméno, hrající pro mě prim, pak říkám: Lucie Juřičková – „nervy“ paní Bennetové vystřihla bravurně, náležitě energicky a s očividnou chutí.
Pavel Širmer 50 %
(zadáno: 1.12.2016, počet hodnocení: 1433)
přínosný / zajímavý komentář
Adaptace románu je postavena na kombinaci dialogů a postav popisujících situace a děj. Na pohled výrazná a místy i docela zábavná moderně koncipovaná inscenace. Převládne však dojem, že v popisech složitého děje se ztrácí téma a důvod, proč nám inscenátoři předkládají právě tuto látku. Nedomyšlené využití prostoru, v němž dům na velkém jevišti vypadá spíše jako na ostrůvku, kolem něhož je nesmyslně prázdno. Z herců nejvýrazněji zaujal P. Batěk. Elisabeth se zhostila M. Borová svým obvyklým stylem „běhám po jevišti a všemu se divím“; byla zaměnitelná s její Dorotkou, Němcovou či Desdemonou.
Michal Novák 60 %
(zadáno: 26.11.2016, počet hodnocení: 984)
přínosný / zajímavý komentář
Z látky, u níž nevěřícně kroutíme hlavou na dobou vzniku, Daniel Špinar vytvořil moderně prezentované divadlo s nadčasovým obsahem. Inscenace je vystavěná na dekonstrukčním principu, opět se zapojením antiiluzivních postupů a ironizuje se o sto šest, což nachází v hledišti bezprostřední odezvu. Stěžejní téma lidských předsudků a pýchy promlouvá, mlčí však ty silné emoce (viz románová předloha či film). Postavy jsou opět spíše jen ilustrované, jejich jednání je skládáno ze zručně aranžovaných fragmentů. Co se děje uvnitř, není herecky prakticky vůbec postihnuté. Tam je prázdno.
Anežka Hrebiková 80 %
(zadáno: 24.11.2016, počet hodnocení: 186)
přínosný / zajímavý komentář
(+3)
"Co jsou muži ve srovnání se skalami a horami!"
Poctivá, propracovaná, dynamická a rozverná ansámblovka v moderním hávu. Dan Špinar si dal na dramatizaci záležet a nechal vyniknout všechny důležité a přínosné myšlenky a momenty emblematického austenovského díla. Scéna i kostýmy jsou ve vhodné symbióze. Velmi sympatická je práce herců s prostorem. Tentokrát musím rovněž vyzdvihnout krásnou a výraznou hudbu. Herecky je vše s určitými výjimkami na úrovni. Inscenace neobsahuje nijak pobuřující prvky a myslím, že by mohla sjednotit v názoru diváky napříč věkovým spektrem.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Kikizubik 10 %
(zadáno: 3.11.2018, počet hodnocení: 5)
Michalmusek 50 %
(zadáno: 8.10.2018, počet hodnocení: 133)
Tomas22 80 %
(zadáno: 5.10.2018, počet hodnocení: 39)
Marcellina 10 %
(zadáno: 19.9.2018, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
Jak pojmout dílo, které je vtipné už samo o sobě, ještě vtipněji? Poraďte hercům, aby hráli jako v sitcomu. Výsledek je tak nestravitelný, že jsem odešla po první polovině. 10% dávám za nápad převést oblíbený román na divadelní hru, to je určitě dobrý marketingový tah. Škoda že výsledek je tak mizerný.
Valerius 60 %
(zadáno: 14.9.2018, počet hodnocení: 8)
Ester_L 20 %
(zadáno: 17.7.2018, počet hodnocení: 27)
Vaklav 60 %
(zadáno: 23.6.2018, počet hodnocení: 143)
přínosný / zajímavý komentář
Páteční popráciodpočinkovka, která je pravda delší, ale mně to uteklo. Vzhledem k mé poměrně nadstandardní únavě jsem spíše těkal, ale přesto jsem si hru užil a ani délka mě neunavila, naopak jsem odcházel osvěžen a radoval jsem se ze začínajícího víkendu. Takže páteční relaxační termín vřele doporučuji.
Souhrnně - Herci - OK (bavily mě mladé bláznivky a potěšilo nakouknutí paní Janžurové), Scéna - fajn, hudba - šlo to, atmosféra - přátelská
Kuba_r 40 %
(zadáno: 20.6.2018, počet hodnocení: 76)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mne našlehaná a povrchní nuda. Škoda, že si o Austenové čeští divadelníci myslí, že to je hloupá a povrchní autorka.
Mates4444 80 %
(zadáno: 12.5.2018, počet hodnocení: 2)
Frankovka 50 %
(zadáno: 9.4.2018, počet hodnocení: 210)
přínosný / zajímavý komentář
Takový obyčejný příběh co se sunul stejně pomalu jako loďka po jevišti a již v půlce se kdesi ztratil.
KSnow 80 %
(zadáno: 26.2.2018, počet hodnocení: 61)
přínosný / zajímavý komentář
Po tom, co jsem si před zhlédnutím inscenace přečetla některé z recenzí, jsem se až trochu bála, že moji milovanou knížku v divadle ani nepoznám. Ale naopak, je jí velmi věrná a na divadelní prkna přenáší i to, co ve filmových adaptacích často chybí, totiž tu správnou míru ironie, nadsázky a hravosti. Skvělá dramatizace, skvělá hudba (tu už asi z hlavy nedostanu), skvělé kostýmy odrážející osobnost postav, skvělá choreografie (plesy pro mě patřily k těm nejlepším částem), výborní herci a jasně vykreslené postavy (až na samotného Darcyho, u kterého mi ta jeho výrazná osobnost prostě chyběla).
MarekLinhart 40 %
(zadáno: 26.2.2018, počet hodnocení: 141)
Phoenix 70 %
(zadáno: 17.2.2018, počet hodnocení: 29)
Zblunk10 90 %
(zadáno: 16.1.2018, počet hodnocení: 4)
Rita H. 60 %
(zadáno: 24.11.2017, počet hodnocení: 14)
SakuL 40 %
(zadáno: 21.11.2017, počet hodnocení: 57)
Alcha 70 %
(zadáno: 19.11.2017, počet hodnocení: 54)
Nikki123 80 %
(zadáno: 4.11.2017, počet hodnocení: 123)
přínosný / zajímavý komentář
Jedno z nejlepších představení tohoto divadla co jsem za poslední dobu viděla. Akorát bych rozdělila jinak postavy hereckému obsazení - např. obsazení hlavních postav mi nesedělo (Batěk až moc namyšlený a Stryková až moc zakřiknutá, nedostala se moc ke slovu).
JirkaS 80 %
(zadáno: 22.10.2017, počet hodnocení: 133)
přínosný / zajímavý komentář
Moje úplně první setkání s touto klasikou dopadlo nad očekávání dobře. Inscenace je krásně vizuálně řešená, ostatně na to už jsem od pana Špinara zvyklý. Symbolika papírových lodiček mi přišla velmi originální a vzhledem k závěrečné scéně i perfektně promyšlená. Inscenace byla záživná a dobře pochopitelná i pro mě, který jsem tu předlohu neznal, herecké výkony byly kvalitní, jak jsem ostatně rovněž od pana Špinara zvyklý, a celkově se mi líbilo, že žádná postava výrazněji nevyčnívala a soubor činohry Národního divadla tak mohl naplno ukázat svou skvělou souhru. /14.10.2017/
Suzana 50 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 194)
Fr2709 70 %
(zadáno: 16.10.2017, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
Moderna, kterou až na pár momentů může shlédnou i člověk vyrostlý na klasickém pojetí.
Vejtek 70 %
(zadáno: 14.10.2017, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemná záležitost se zajímavou vizuální stránkou. Taková vděčná odpočinkovka
MarketkaP 40 %
(zadáno: 5.10.2017, počet hodnocení: 23)
přínosný / zajímavý komentář
Očekávání roku...a ono nic. Pýcha a předsudek je pojem nejen v literatuře, ale i v kulturním světě, ať již filmovém či divadelním. A toto se nedělá. Blond emo Darcy s patkou? Ukřičená a energická Jane? Ztřeštěná Elizabeth? To mi neměli dělat! Všechny plusové body patří scéně, hudbě a kostýmům. Tato trojice drží celé představení.
Renée 50 %
(zadáno: 24.9.2017, počet hodnocení: 96)
Katarina16 70 %
(zadáno: 14.9.2017, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Hezké nápady, kostýmy, scéna a hudba, výborná Lucie Juřičková. Některé pasáže zbytečně dlouhé a natahované, zejména na konci první půlky.
Marie friedlova 60 %
(zadáno: 25.6.2017, počet hodnocení: 69)
Capinka 70 %
(zadáno: 11.6.2017, počet hodnocení: 58)
Sonidlo 30 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 6)
MartinB 80 %
(zadáno: 30.5.2017, počet hodnocení: 37)
přínosný / zajímavý komentář
Papírové lodičky. Nádherný motiv celého představení a vnitřní (do)jemnosti pana Darcyho. Právě představitel Darcyho - Pavel Batěk svou roli opravdu neodolatelně ztvárnil.
Skvělé byly i Lucie Juřičková jako energická a věčně nervní Bennetová, Maruška Štípková coby Charlotta, paní Preissová v roli paní Reynoldsové a třešničkou na dortu byla Lucka Valenová jako Mary.
Celá inscenace má krásné kulisy a kostýmy, nápaditou a inovativní režii. První půlka navíc chytlavou hudbu.
Meli 50 %
(zadáno: 27.5.2017, počet hodnocení: 13)
DD81 70 %
(zadáno: 15.5.2017, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
Krásná scéna a hudba a celé to bylo velmi svižné a vůbec mě to představení nenudilo. Nápadité, vtipné, moderní. Ke konci první půlky to začalo být trochu rozvláčné. Druhá půlka a přenášení mikrofonů už se mi tolik nelíbilo.
Plšík 60 %
(zadáno: 24.4.2017, počet hodnocení: 343)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Vlastaa 40 %
(zadáno: 22.4.2017, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
Naprosté zklamání ze způsobu ztvárnění, nelíbila se mně ani scéna a hudba. Výborný F.Rajmont.
Michvon 70 %
(zadáno: 19.4.2017, počet hodnocení: 109)
přínosný / zajímavý komentář
Taková oddychovka. Pěkná scéna, geniální!!! choreografie, je to celé lehké, svěží a vtipné. Do role Elizabeth by mi více z ansámblu ND sedla Pavlína Štorková, ale nic proti Magdaléně Borové. Jako vždy potěšil F. Rajmont. Celý Dwayne Dibley :-)
Andro 50 %
(zadáno: 19.4.2017, počet hodnocení: 38)
Poristm 60 %
(zadáno: 4.4.2017, počet hodnocení: 83)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Hrozné ztvárnění. Selfíčka a patka pana Darcyho, to je vážně moc.
Eva14 10 %
(zadáno: 31.3.2017, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Tento román miluji, ale představení pro mne bylo obrovským zklamáním.
Honzy 30 %
(zadáno: 28.3.2017, počet hodnocení: 163)
přínosný / zajímavý komentář
(+4)
Od papírové loďky ke zdárnému konci,aneb jen dva ta loďka může vézt.Divadelní režie D.Špinara v ND se nepovedla.Transformace románu Jane Austenové PÝCHA A PŘEDSUDEK do moderní jevištní podoby úplně zabila románové vykreslení charakterů jednotlivých postav.Zcela se vytratilo herectví,herci pobíhají na jevišti,představení je ukřičené a ve spojení s nehezkou hudbou vytváří nevěrohodný obraz anglického venkova.Scénografie se nepovedla,obydlí v I.části se poněkud ztrácí na velkém jevišti a v II.části jsou jen židle a mikrofony!Divákům,kteří se těšili na činohru,zbyl jen zmatek v hlavě.Škoda 27.3.17
Monule 90 %
(zadáno: 26.3.2017, počet hodnocení: 17)
Kateřina Vodáková 80 %
(zadáno: 23.3.2017, počet hodnocení: 79)
přínosný / zajímavý komentář
Šmrncovní, současné, důvtipné. Viděno 2x s mírným časovým odstupem a vše si tzv. "sedlo", zapadlo do sebe. J. Hájek nezklamal a zkomponoval úchvatnou hudbu (viz rovněž Manon Lescaut). Na krásnou scénografii jsem se nemohla vynadívat (včetně kostýmů!) a choreografie jsou prostě špičkové, úplně zalézají pod kůži a velké jeviště jim vyloženě sluší. Vynikají F. Rajmont, P. Děrgel a J. Stryková. Kladně mě překvapila L. Juřičková (oproti Ulici nebe a dudy). Hodně mě bavila postava Mary. Borová a Batěk mi však do ústřední dvojice příběhu typově nezapadají, nemohu si pomoct, proto snižuji %.
Emma Mývalová 60 %
(zadáno: 15.3.2017, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Nic ve zlém, ale tahle Pýcha a předsudek je jako patka pana Darcyho. Uhozená a zbytečně dlouhá.
Vendula_Z 40 %
(zadáno: 16.2.2017, počet hodnocení: 92)
přínosný / zajímavý komentář
Musím se přiznat, že mě zarazil výběr hlavních představitelů, asi jsou moje literární jiné. Zejména M. Borová vůbec nepůsobí jako samostatná nezávislá ženská postava, která se vzepře svazující morálce, ale je to prostě "tuctovka", holka z vesnice bez názoru a šmrncu. A zatímco první půlka relativně dobře funguje, ve druhé jakoby neměli herci co hrát. Kdo nezná původní předlohu, může se v ději ztrácet.
Adaben 80 %
(zadáno: 24.1.2017, počet hodnocení: 41)
přínosný / zajímavý komentář
A mně se to líbilo. Austenová po filmové podobě přežila v dobrém i divadelní úpravu. Už dramatizace je velmi slušná a samotné inscenaci není skoro co vytknout, ze Špinarových věcí, které jsem viděl, zřejmě nejlepší. Bystrá scéna, výborná hudba. O něco víc se mi líbilo dění do přestávky, hraní na celém jevišti bylo přece jen zvukově trošku slabší. A i když jsem si v hlavní roli dokázal představit i jiné dnešní mladší herečky ND, M.Borová to hraje výborně a ostatní herci mne také nezklamali. A hlavně takové inscenaci se daří spojit to, co člověk u ND očekává, div.podívanou i vyprávění příběhu.
Vladimír Rogalewicz 80 %
(zadáno: 23.1.2017, počet hodnocení: 458)
přínosný / zajímavý komentář
Vyrovnané, moderně pojaté, ale přesto tradicionalistické představení, ve kterém jsou všechny složky dokonale sladěny. Skoro dokonalé, ale k mimořádnému zážitku něco chybí (možná zajímavější a aktuálnější téma; není mi jasné, proč tento kus dnes inscenovat). Osobně mě potěšilo obsazení (a výkon) Marie Štípkové; škoda, že po rozprášení kladenského souboru nenachází větší příležitost.
Elba 80 %
(zadáno: 21.1.2017, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
Živé, ironické, jemně hravé i dojemné, bez patosu. Moc se mi líbí kostýmy i scénografie. A také pohybová stránka - dobré taneční scény. Herci opravdu vynikající! Borová, Batěk, Prachař, Rajmont, Salzmannová, Stryková, Suchý... Měla jsem problém pouze s paní Janžurovou - ač si jí vážím, v této roli se mi nelíbila.
LuciaFary0 80 %
(zadáno: 19.1.2017, počet hodnocení: 23)
J.anek 80 %
(zadáno: 13.1.2017, počet hodnocení: 184)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Vynikající Špinarova dramatizace, luxusní scéna, šťastně zvolená stylizace a parádní herecké výkony. O aktuálnosti netřeba pochybovat - předsudků je dost a dost. Bavil mě pohyb - originální nápady Petry Parvoničové. Svižné, moderní divadlo. Pár lidí odešlo o přestávce, i tady se objevují hodnocení, která lze vnímat jako nenávistná. Ale co, silné osobnosti budí i nenávist - u takového Petra Lébla tomu nebylo jinak. A přitom Špinar jen mimořádně poctivě čte. Za mě bravo!
Jirkan 70 %
(zadáno: 21.12.2016, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
19.12. 2016: Inscenace, kde jsem se téměř nechytil příběhu, nebyl tam za mne žádný motiv a řada postav jen tak epizodně prošla, řada situaci se prostě nějak stala. Na druhou stranu mne v této inscenaci baví některé herecké výkony, nápady, její výtvarné pojetí a řešení. V tomto ohledu je inscenace velmi podařená, takže jsem se nenudil. Určitě si najde své publikum. A jestli někdo z hnidopichů řekne, že je příliš moderní, tak už nevím... (65%)
Michkyse 60 %
(zadáno: 20.12.2016, počet hodnocení: 69)
přínosný / zajímavý komentář
Nejsem žádným uctívačem stejnojmenné knihy, filmu nebo seriálu, takže mi ironie, nadsázka a místy až parodie nevadily. Oceňuju od počátku rozpohybovaný rytmus představení, které nenudilo, už méně mám pochopení pro (ne)využití možností jeviště historické budovy ND, v první polovině mě dost rušily průhledy za dům Bennetových, kde se připravovaly další výstupy... Z hereckých výkonů skvělé Lucie Juřičková, Eva Salzmannová a Iva Janžurová a jako vždy vynikající Patrik Děrgel ve vděčné úloze Wickhama.
Orienteering 90 %
(zadáno: 20.12.2016, počet hodnocení: 52)
přínosný / zajímavý komentář
Viděla jsem znovu po cca půl roce a stále musím jen chválit. Oceňuju překlad, netahá za uši jako u filmu, výborná dramatizace a režie. Nápaditá scéna, skvělá hudba i herecké výkony (bavili mě Collins a Bennet, Darcy až na pár okamžiků uvěřitelný). Za mě hodně povedené, zvedám o 10% oproti prosinci 2016.
Lumca 80 %
(zadáno: 20.12.2016, počet hodnocení: 293)
Zuzatab 70 %
(zadáno: 19.12.2016, počet hodnocení: 64)
přínosný / zajímavý komentář
Až na pár momentů, které mi lehce hru narušily (focení selfieček, nápis Darcy nikdy a na závěr obří papírová loď) se mi tato hra velmi líbila. Bavily mě pasáže s tancem, Kateřině Winterové to neskutečně slušelo a rozhovorů mezi Elizabeth a Darcym jsem se nemohla nabažit.
Bethrezen 20 %
(zadáno: 13.12.2016, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Na představení jsem nešel s nijak velkým očekáváním. Z fotografií to vypadalo jako neutrální představení a také ano. Scénicky nic originálního, jen nápodoba toho co už v ND od Špinara bylo. Co ale nejde jen tak přejít, je naprosto nezvládnutá dramatizace románu. Z představení se úplně vytrácí smysl původního románu, a co hůře občas to působí spíše jako parodie na původní román. Nevím jestli jde o nepochopení románu panem režisérem nebo o záměr, ale spíše bych sázel na to první. První půlka ještě byla v celku normální, ale zmatené pobíhání kolem mikrofonů v druhé hru naprosto zabilo.
SpinarMeNudiChciDivadlo 10 %
(zadáno: 7.12.2016, počet hodnocení: 19)
Irena 40 %
(zadáno: 5.12.2016, počet hodnocení: 47)
přínosný / zajímavý komentář
Také já jsem se na představení těšila. Znám dobře knížku i výborný seriál z roku 1995. Na představení jsem se nudila, často nechápala, ale co mi vadilo nejvíc, byly chybně podané charaktery některých postav. Líbila se mi Iva Janžurová a její dialog s Magdalenou Borovou, Pavel Batěk byl ucházející, ale takový nijaký, výtečná byla Eva Salzmannová, Filip Rajmont, dobrý Patrik Děrgel. Bylo mi líto výborné herečky Jany Preissové, která má roli o "5" větách. Chvílemi bylo představení spíše parodií. Zdá se mi, že vysoká hodnocení mohou psát jen diváci, kteří vůbec tento příběh neznají.
Eva M. 30 %
(zadáno: 5.12.2016, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Na představení jsem se moc těšila. Svému doprovodu jsem podrobně s nadšením líčila celý příběh a doufala v příjemný večer. To co se však odehrávalo na jevišti mělo s Jane Austenovou jen málo společného. Hned po úvodních selfie, ktera si rodina Bennetových tvořila mě trochu zamrazilo, ale chtěla jsem představeni dát šanci. Vše však naprosto zhatila druhá půle, která se téměř celá odehrává jako běh mezi několika stojícími mikrofony. A závěrečné plutí Elisy a Darcyho na papírové loďce? Opravdu? Ani naznak těch emocí které jsou tak bravurne popsané v knize..
Lisarah 50 %
(zadáno: 4.12.2016, počet hodnocení: 69)
Michal Ernat 60 %
(zadáno: 1.12.2016, počet hodnocení: 11)
Národosolsobě 50 %
(zadáno: 30.11.2016, počet hodnocení: 255)
Antioch 60 %
(zadáno: 27.11.2016, počet hodnocení: 144)
přínosný / zajímavý komentář
II.premiéra 25.11.2016
Marcel Strnadel 70 %
(zadáno: 26.11.2016, počet hodnocení: 9)
Slavek53 80 %
(zadáno: 26.11.2016, počet hodnocení: 57)
Justina 80 %
(zadáno: 26.11.2016, počet hodnocení: 77)
Benger 100 %
(zadáno: 25.11.2016, počet hodnocení: 8)
Jaroslavz 100 %
(zadáno: 25.11.2016, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Tentokrát dokonalý Špinar, žádné schválnosti, nádherná scéna, kostýmy, nic zbytečného nebo okázalého. Inteligentní zábava. A skvělé herečky a herci. Borová, Stryková, Juřičková, Janžurová... Batěk, Suchý, Rajmont, Děrgel, Prachař. Co výkon, to perla.
Mirka_divadlo 10 %
(zadáno: 25.11.2016, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
(+3)
Vkládám komentář, protože jsem po premiéře překvapena reakcí místní "redakce". Já seděla na jedné z nejokázalejších nud ve svém životě. Opulentní výtvarná stránka, nulový přesah tematický i herecký, herecké výkony žádné. Austenová napsala silný román o odvaze čelit předsudkům, na jevišti se odehrává tělocvik v drahých kulisách, nic víc. Kdybych lístek nedostala jako dárek, byla bych naštvaná, že jsem za něco tak rádoby chytrého, uvnitř ale zcela prázdného,zaplatila. Kdo bude na takové divadlo chodit - to nevím...

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.