Národní divadlo [Stavovské divadlo]

Stát jsem já

Premiéra: 8.9.2020. Překlad: Zdeněk Bartoš. Dramaturgie: Marta Ljubková. Scéna: Marek Cpin. Kostýmy: Kateřina Štefková. Režie: Jan Mikulášek.
2:25x


Hra vyprávějící mýtus o zrození národa a o zrození státu, příběh království a zároveň rodinná sága. Vše začíná králem, kterého všichni chtějí zabít jako symbol diktátorského režimu, jemuž dávno odzvonilo. Děj se odehrává v neznámé zemi, v neznámém království, ale neustále se odkazuje na náš svět. Je to země vymyšlená, vzdálená, která však s námi nějak až příliš nebezpečně souvisí...
15! v inscenaci je použito stroboskopických nebo jiných silně zábleskových efektů
Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
30 %
Uživatelé
37 %
37131000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 30 %
Termíny představení
25.11. (St) 19:00 zrušeno
11.12. (Pá) 19:00 zrušeno
8.1. (Pá) 19:00 zrušeno
21.1. (Čt) 19:00 zrušeno
16.2. (Út) 19:00 zrušeno
24.2. (St) 19:00 zrušeno
19.3. (Pá) 19:00 zrušeno
31.3. (St) 19:00 zrušeno
4.5. (Út) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (14)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 30 %
(zadáno: 30.10.2020, počet hodnocení: 1639)
přínosný / zajímavý komentář
Autor radikálně a nesmlouvavě tepe do fungování světa, politiky, médií atd. Odkazy a metafory smysl mají, ale nepřiměřená upovídanost a zasazení do dějových extrémů jim ubírá na funkčnosti. Překombinovaný děj volá po zjednodušení. Celek se jeví spíše jako provokace pro provokaci. Přes výraznost a dobrou zkoordinovanost jevištních akcí je během bezmála dvou a půl hodin bez pauzy těžké udržet pozornost. Promyšlená práce s prostorem, výrazná hudební složka, obdivuhodné nasazení herců. Na Nové scéně by se počin asi nezdál tak odvážným. Kolik diváků ale právě ve Stavovském divadle projeví o kontroverzní titul zájem?
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
LucieSykorova 20 %
(zadáno: 2.11.2020, počet hodnocení: 137)
přínosný / zajímavý komentář
Konec světa nastal i v divadle...
Čiko 10 %
(zadáno: 26.9.2020, počet hodnocení: 739)
přínosný / zajímavý komentář
Nelíbilo. Byl jsem až znechucen. A těch otazníků. Proč je tato hra uváděna v budově Stavovského divadla a ne na alternativní scéně, kam patří? Na kterého diváka dramaturgie zacílila? Komu je to určeno? Vědí herci proč jsou na jevišti a jaký úkol tam plní? Protože narozdíl od mnoha se mi nelíbily ani herecké výkony. A proč 2:25 bez pauzy? Možná - světlo z chodby ve chvílích, kdy diváci opouštěli sál má být součást inscenace? Nuda ve Stavovském divadle.
Zoe.x 30 %
(zadáno: 10.9.2020, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
Povrchní polopatická slátanina.
Ivo Železný 30 %
(zadáno: 9.9.2020, počet hodnocení: 228)
přínosný / zajímavý komentář
Je to radost vidět uplatnění Cimrmanova režijního doporučení v praxi. Dvě hodiny dvacet bez přestávky. Vlastně dvě hodiny čtyřicet, protože Robert Mikluš a Petr Vančura před počátkem rozpohybovali i do tance ctihodné divačky a diváky ctihodného dívadla, klobouček!
To byla nejlepší část inscenace. Prejt mám rád, jelítkový i jaternicový. Slovní ne. Kouř byl. Hódně kouře a často. Příznačné bylo, že levým portálem při stěně po celé představení procházeli tam a zpátky evidentně místní zaměstnanci, kteří s kusem neměli nic společného. Zřejmě nebylo jiné cesty. A představení je nerušilo.
Michal1982 20 %
(zadáno: 8.9.2020, počet hodnocení: 79)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Tak dlouho trvající změť na jevišti nezachrání ani tak výborní herci, jako je Z. Stivínová, A. Fialová, P. Batěk. Nebýt pár hereckých momentů paní Stivínové, které na mě působily jako defibrilátor, asi bych se konce nedočkal, neb by se mi zastavilo srdce. Přišel jsem, viděl jsem, odešel jsem...
Slamajak 80 %
(zadáno: 7.9.2020, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
Na začátku jsem si říkal, kam jsem to vlezl, a jestlipak asi Stavovskému ulítne střecha, ale od příchodu Zuzany Stivínové (na veřejné generálce při jejím odchodu ze scény po tomhle výstupu zněl Stavovským zasloužený potlesk, to jsem na činohře ještě nezažil) to jelo dost solidně. Kromě Z. Stivínové je skvělá hlavně Anna Fialová. Pro mě skvělá atmosféra, skvělá scéna, a tak vůbec. Možná by neuškodil nějaký ten dramaturgický škrt nebo přestávka, ke konci bylo už dost těžké udržet pozornost. Ale já na to asi budu muset jít znova.
DivadelniFan 50 %
(zadáno: 7.9.2020, počet hodnocení: 214)
přínosný / zajímavý komentář
Přemýšlel jsem v průběhu představení, zda se mi to, co vidím na jevišti, líbí nebo ne. Došel jsem k názoru, že svým způsobem vlastně ano. Geniální režijní nápady, skvělé výkony P. Vančury, Z. Stivínové a R. Mikluše a nezapomenutelná diskotéka DJ Petra Vančury před představením. Kdy se vám podaří zapařit si ve Stavovském? Za tento ojedinělý zážitek a zajímavou divadelní zkušenost s takto nekonvenčním a moderním představením dávám dobrých 50%. Rozhodně nelituji, že jsem necelé 2,5 hodiny strávil při tomto představení. Nicméně přestávka by neuškodila. Ke konci jsem už lehce ztrácel pozornost.
RaB 0 %
(zadáno: 7.9.2020, počet hodnocení: 80)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Obrovský omyl.
Prvních 30 minut vlastně jen zpívání písniček, bez jakéhokoliv děje, poté přijde Z. Stivínová a začne mluvit sprostě a předvádět matku, která zabila své děti.
Strašně vulgarismů, scéna kterou si Stavovské divadlo opravdu nezaslouží.
Hlouběji už to klesnout opravdu nemohlo. Bylo mi strašně líto skvělých herců jakými P. Batěk a Z. Stivínová jsou. Tohle je hodně špatné i na A. Fialovou.
Michal Ernat 70 %
(zadáno: 11.3.2020, počet hodnocení: 27)
přínosný / zajímavý komentář
Šli jsme na to s velkými obavami. Obzvláště jsme se báli délky představení, hrané bez přestávky. Ale nakonec to mělo alespoň děj, nebylo to nejhorší.
Marie se mi líbila, paní redaktorka také. a pan Andura mi přišel jako Richard Genzer v divadle. Byl to záměr?
Nicméně hra, která stačí vidět jednou ....
Viděno poslední představení před uzavřením divadel ohledně Covid-19. Generálka byla rovnou derniéra, když pak se zavřela divadla.
Bova 70 %
(zadáno: 10.3.2020, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno na veřejné generálce.Velmi zvláštní představení.Moc se mi líbila v monologu matky vynikající Zuzana Stivínová.Výborná byla také velmi talentovaná Anička Fialová.
Maroda 90 %
(zadáno: 8.9.2020, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Konečně! Více takových inscenací, které okysličí mnohdy zaprděnou divadelní scénu.
Chupetica 10 %
(zadáno: 21.9.2020, počet hodnocení: 104)
Valmez 0 %
(zadáno: 7.9.2020, počet hodnocení: 207)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.