Národní divadlo

Martin Vačkář, Ondřej Havelka

V rytmu swingu buší srdce mé

Premiéra: 10.9.2015. Na motivy života a díla Jiřího Traxlera. Dramaturgie: Marta Ljubková, Martin Urban. Scéna: Martin Černý. Kostýmy: Kateřina Štefková. Hudba: Jiří Traxler, Alfons Jindra, Jan Šíma, Jaroslav Ježek aj. Hudební spolupráce: Ondřej Havelka, Jakub Šafr, Juraj Bartoš. Choreografie: Jana Hanušová, Janek Kabelka. Režie: Ondřej Havelka.
předpremiéry od června 2015
2:55


Hudební revue, adaptace pamětí Jiřího Traxlera podávajících svědectví o střetnutí svobodného ducha jazzu-swingu se dvěma totalitními režimy (nacismem a komunismem), svědectví o nerovném souboji lidské svobodomyslnosti vyjádřené hudbou s tendencí spoutat člověka a ovládnout jeho mysl i činy. Pohnuté dějiny státu s názvem Československo z originálního úhlu pohledu.
v průběhu představení se na jevišti kouří
oficiální ankety:
Igor Orozovič - nominace na Cenu Thálie 2015
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 29.5.2017, počet hodnocení: 649)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Z hlediska hudby a tance nemám žádných výtek, ba právě naopak. Vynikající orchestr Melody Makers a několik opravdu povedených swingových a stepařských čísel. Myslím, že kdo jde na inscenaci hlavně kvůli těmto prvkům, tak nemůže být zklamán. Z hlediska činoherních pasáží, a jejich zapojení do celkového konceptu inscenace, je zde cítit jistá rezerva. Zvláště ve druhé části, jenž měla potenciál zasáhnout v tomto směru výrazně více. Nicméně i tak dokáže zaujmout, zvláště díky velmi dobrému výkonu I. Orozoviče a vedle něj též P. Beretové. Celkově docela pěkná pocta Jiřímu Traxlerovi. 65%
Jiří Landa 50 %
(zadáno: 6.5.2016, počet hodnocení: 2721)
přínosný / zajímavý komentář
(+4)
Režijně i textově ploché nepodávající svědectví o střetnutí svobodného ducha jazzu-swingu se dvěma totalitními režimy... Inscenace je podivným slepencem scén, jejichž dramatičnost většinou zůstávala na bodě nula. Vlastně se jednalo o milý koncert, při němž jsem si poslechl pár kvalitně nastudovaných písní, o době a jejích těžkostech však tento produkt vzniklý pod značkou ND nevypovídá téměř nic. Soubor se ukázal v dobrém světle hlavně co se týče hudebního vybavení. Díky nasazení herců, zejména nejmladší generace, nešlo o promarněný divácký večer, ale jen o promarněnou inscenační šanci.
Helena Grégrová 50 %
(zadáno: 2.3.2016, počet hodnocení: 1243)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
55 %. Inscenace nejvíce doplácí na neúměrnou rozvleklost první části, v níž zejména některé songy neslouží nikterak přínosně ději, působí spíše jako koncertní vložky a spád příběhu zbytečně oslabují. Škoda, elán, nasazení a souhra všech účinkujících naznačují, jak šmrncovně a razantněji by mohla seškrtanější verze šlapat a rozbušit divácká srdce. Mě ten revuální kabátek zkrátka poněkud škrtil, přiznávám.
Lukáš Dubský 60 %
(zadáno: 3.11.2015, počet hodnocení: 627)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Jednoduchá dějová linka slouží především jako nosná konstrukce pro spoustu swingových šlágrů. Všechno je to příjemně laděno do atmosféry prvorepublikových filmů (i když občas režisér zbytečně poruší stylovou čistotou komiksovými scénami rvačky či milostných námluv). Rozhodně by se dalo krátit, hluchých míst je především v první půli docela dost. Ovšem hudebně nelze inscenaci nic moc vytknout a herecky potěší především ústřední dvojice I.Orozovič a P.Beretová. Celkově je to je příjemná oddechovka, která je divácky vděčná, ovšem nikoliv podbízivá.
Pavel Širmer 50 %
(zadáno: 7.7.2015, počet hodnocení: 1280)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Inscenace se nese v duchu retropočinů O. Havelky. Opět hudebně profesionálně zpracované, výborně vystižená atmosféra doby a s ní souznící humor. Na druhou stranu zase zbytečně dlouhé, bezmála dvouhodinová „válečná“ první půle volala po škrtech.
Banálnější zápletka a povrchnější zpracování dějové linky, které takřka rezignovalo na hlubší výpověď o dobách a režimech, byly vzhledem ke zvolenému žánru hudební revue odpustitelné. Soubor činohry se po hudební stránce ukázal v dobrém světle. Titul do repertoáru ND příliš nezapadá, ale je divácky vděčný a od publika se dá očekávat dobré přijetí.
Hodnocení uživatelů:
AliV 80 %
(zadáno: 19.6.2017, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
Vynikající představení na nedělní odpoledne, plné skvělé hudby a plného nasazení všech herců, kteří podávají i velmi dobré pěvecké a taneční výkony. Škoda jen, že hercům často nebylo rozumět, zejména v mluvených pasážích během písní.
Nea 100 %
(zadáno: 27.5.2017, počet hodnocení: 12)
Osgood 50 %
(zadáno: 24.4.2017, počet hodnocení: 55)
přínosný / zajímavý komentář
Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku swing pro první republiku. Líbivé melodie v podání famózních Melody Makers paradoxně rozbíjejí veškerou snahu odvyprávět zajímavý příběh. Strašlivě nevyrovnaná je zejména první část, a dlouhá:(, druhá polovina naopak tak nějak radostně neradostně je náhle ukončena koncem nekoncem skotačivým tancem. Výsledkem žel není strhující hudební revue, ni působivá činohra. Rozhodně by dílu prospěly zásadní dramaturgické škrty a vůbec to chtělo tak nějak pevněji uchopit za pačesy.
Andyjak 80 %
(zadáno: 21.4.2017, počet hodnocení: 17)
Paya888 80 %
(zadáno: 15.4.2017, počet hodnocení: 194)
J.S. 40 %
(zadáno: 14.4.2017, počet hodnocení: 38)
přínosný / zajímavý komentář
Obrazy inspirované životem J. Traxlera kombinované s úryvky nejen jeho skladeb. Hra stojí na hudební (koncertní) složce, na kterou je až příliš okatě naroubován Traxlerův životní příběh. Dramatické situace oscilují mezi naivitou a ideologickou tezovitostí. Zvláště první části chybí potřebné tempo a zasloužila by výrazné dramaturgické škrty. Velmi rušivě působí ozvučení představení.
DD81 100 %
(zadáno: 12.4.2017, počet hodnocení: 28)
Janis 70 %
(zadáno: 4.4.2017, počet hodnocení: 197)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Typická režie O. Havelky s akcentem na hudební složku, s jemným humorem, s příležitostmi pro mladé členy souboru. Hostování v NDB se povedlo, výborný byl I. Orozovič, nečekaně skvělá M. Borová ve vedlejší roličce. Musím ocenit, že autoři téhle zpěvohry přes lehce nostalgický podtón udrželi určitou atmosféru prvorepublikových filmů (jak už bylo jinými dobře připomenuto). A to nejen jejím tempem, které se zdá v naší vystresované době snad pomalé, ale i určitým barvotiskovým optimismem a lehkou šablonovitostí, též typickými pro pamětnické filmy.
Myslím, že tuhle "práci" si užívají i herci.
Monule 70 %
(zadáno: 26.3.2017, počet hodnocení: 17)
Capinka 80 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 50)
Radiator 40 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 63)
Cujo 80 %
(zadáno: 14.3.2017, počet hodnocení: 46)
Mikika 80 %
(zadáno: 15.2.2017, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
i když vlastně končí celkem smutně, stejně všichni odcházejí z divadla s úsměvem a svižnou melodií v hlavě (takovou tou, co se jí nemůžete zbavit, a ani nechcete.)
Jenda.matousek 30 %
(zadáno: 6.2.2017, počet hodnocení: 303)
přínosný / zajímavý komentář
Že to bude tak nějak přibližně zrežírované, jsem čekal, ono je to ale bohužel i tak nějak přibližně a plytce napsané. Spolu s neúměrnou délkou musím říct, že jsem představení přetrpěl. Také jsem nepochopil nazvučení - postavy střídavě mluvily a a zpívaly na mikroport a pak zase bez něj, bez nějaké koncepce a logiky. Ani interpretace písní mě neoslovily. Myslím si, že inscenace by se hodila více do Karlína nebo ABC, ale Národního není hodna. Poslední ještě více laciná část mě tedy dorazila, proto dávám jen 30%.
Lenkakebulka 80 %
(zadáno: 23.1.2017, počet hodnocení: 35)
Furciferka 80 %
(zadáno: 22.1.2017, počet hodnocení: 240)
přínosný / zajímavý komentář
S veškerými výtkami, které tady na účet představení zazněly, asi souhlasím, přesto přes všechnu tu rozvleklost a chabou dějovou linie, se mi přestavení vlastně dost líbilo.
Mary 70 %
(zadáno: 6.12.2016, počet hodnocení: 55)
Čiko 40 %
(zadáno: 6.12.2016, počet hodnocení: 489)
Michal Ernat 70 %
(zadáno: 2.12.2016, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Hezké zhodnocení té doby, herecky se mi to též líbilo. Hezky volně zpracovaný CV známého autora.
Marcela 70 %
(zadáno: 11.11.2016, počet hodnocení: 349)
Antioch 60 %
(zadáno: 10.10.2016, počet hodnocení: 114)
přínosný / zajímavý komentář
repríza 9.10.2016
Martin21 50 %
(zadáno: 10.10.2016, počet hodnocení: 255)
Teres 80 %
(zadáno: 9.10.2016, počet hodnocení: 94)
Kamaela 90 %
(zadáno: 9.10.2016, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Představení sice dlouhé, ale neskutečně rychle uteklo. Skvělá hudba, hodně slušné herecké výkony. Líbilo se nám.
Lumca 70 %
(zadáno: 24.9.2016, počet hodnocení: 257)
Michaela70 80 %
(zadáno: 19.9.2016, počet hodnocení: 9)
Skubalova 80 %
(zadáno: 12.9.2016, počet hodnocení: 48)
Panapollon 80 %
(zadáno: 5.9.2016, počet hodnocení: 51)
BlackAngel 100 %
(zadáno: 23.5.2016, počet hodnocení: 18)
Honzy 30 %
(zadáno: 22.5.2016, počet hodnocení: 139)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Hudební revue V RYTMU SWINGU BUŠÍ SRDCE MÉ je postavena hlavně na výborném výkonu Igora Orozoviče v hlavní roli J.Traxlera.Celkové pojetí představení je ale velice tendenční,hlavně zdlouhavé a nebýt několika lepších hudebních čísel orchestru Melody Makers O.Havelky,bylo by celé představení pěkná nuda.Scénář je napsán jako politická agitka,poplatná době.Ve hře zazní i několik vulgarit,což do Zlaté kapličky nepatří,ale které se samozřejmě většině diváků líbí.Scénografie ale i kostýmy jsou velmi chudé i např.zvukový design je špatný(na 2.balkoně a výše nejsou dobře slyšet dialogy).Repríza 22.5.
Justina 60 %
(zadáno: 10.5.2016, počet hodnocení: 77)
Milwa 50 %
(zadáno: 24.4.2016, počet hodnocení: 44)
Frankovka 80 %
(zadáno: 31.3.2016, počet hodnocení: 190)
přínosný / zajímavý komentář
Bavilo me to. V ND se podarilo dat dohromady velmi talentovanou smecku mladych hercu.
Plšík 70 %
(zadáno: 29.3.2016, počet hodnocení: 245)
Marsed 80 %
(zadáno: 21.3.2016, počet hodnocení: 110)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Na mě až moc jednoduchá dějová linka, určitě by šlo příběh nastudovat zajímavěji. Ale určitě stojí za zhléhnutí, zvlášť pro publikum, které má rádo swing . Vyzdvihla bych herecké výkony I. Orozoviče, K.Dobrého, F.Kaňkovského. Výborný orchestr.
Divačka 90 %
(zadáno: 19.3.2016, počet hodnocení: 41)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemné představení pro milovníky swingové hudby. Výborné herecké i taneční výkony. Jen by hra mohla být trošku kratší
IvaRoubova 90 %
(zadáno: 18.3.2016, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Zasloužená nominace Igora Orozoviče na Cenu Thálie. Krásný zážitek a hlavně perfektní živá hudba Melody Makers!
Veronica.vi 90 %
(zadáno: 7.3.2016, počet hodnocení: 10)
Bethrezen 100 %
(zadáno: 6.3.2016, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Pro milovníky swingu je toto báječné představení, ale nejen pro ně. Je sice dlouhé a děj je naroubován na texty písní, ale nic není uděláno násilně. Melody Makers jsou jako vždy úžasní, ale co musím zvláště vyzvednout je nejenom herecké ale i pěvecké a muzikální nadání herců ND, zvláště Beretové a Orozoviče. Skvělou roli má zde pan Dobrý. Skvělý nápad pana Havelky zrealizovat toto představení v budově ND, je velmi zvláštní slyšet swing v této budově, ale rozhodně sem toto představení úžasně zapadá. Jediné mínus může být pro někoho délka.
Divadelnik 90 %
(zadáno: 27.2.2016, počet hodnocení: 99)
Pavel.Tomas 80 %
(zadáno: 26.2.2016, počet hodnocení: 71)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé. A živá kapela všemu jen dodává....
Jaja70 70 %
(zadáno: 11.2.2016, počet hodnocení: 45)
Vecernice 90 %
(zadáno: 26.1.2016, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Po dlouhé době výborné představení, skvělá hudba, zajímavé propracování scén, povedené vtipné pasáže. Z počátku jsem měla trochu problém se vtažením do děje a nemohla jsem se zbavit dojmu, že některé postavy jsou příliš přehrané, a tudíž ne moc uvěřitelné. Ale pak mě děj i strhl, bavila jsem se až do konce! Rozhodně doporučuji! A velká poklona orchestru!
Honza1 90 %
(zadáno: 18.1.2016, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Velmi příjemné vydařené představení. Skoro tři hodiny utekly jako nic. Rozhodně jsem se nenudil. Určitě bych neškrtal a nezkracoval. Tradičně výborní Melody Makers. Herecky, a překvapivě i pěvecky, výborná hlavní dvojice Orozovič - Beretová. Ale i ostatní herci a zpěváci velmi dobří. Za zmínku určitě stojí výkon K.Dobrého. Celé to působilo kompaktním dojmem. Člověk si odnášel dojem, že to všechny na jevišti opravdu baví. A hlavně se to podařilo přenést i do hlediště.
Irena7 90 %
(zadáno: 20.12.2015, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Nádherný výlet do swingové éry. Výborní Melody Makers a skvělé pěvecké a herecké výkony - zvláště neodolatelně vtipný major Traxler Karla Dobrého.
Bišu 90 %
(zadáno: 13.12.2015, počet hodnocení: 139)
přínosný / zajímavý komentář
Po dlouhé době v ND dobré představení.Mladí herci ND výborně nejen hráli, ale i zpívali a tančili. Odřej Havelka opět ukázal že opravdu umí.
Gaspoda 100 %
(zadáno: 6.12.2015, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
To se musi videt.uzasny 3h tuze rychle uteklo.
Spiteri 80 %
(zadáno: 18.11.2015, počet hodnocení: 54)
Adaben 80 %
(zadáno: 3.11.2015, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace potěšila, zahraná s nasazením a opět se povedly Havelkovy různé vtípky na oživení scén, kvalitu zpěvu posoudit neumím. Jen bych udělal dříve přestávku a lépe to rozdělil a také zastřelení protihráče Faixe na hranici nebylo zcela přesvědčující. A tak přestože děj a filmů ze scénami z protektorátu a z prvních let častušek bylo už hodně, myslím, že se s tím všichni tvůrci a herci utkali se ctí a s nápady, které ještě nenudily.
Vendula_Z 60 %
(zadáno: 1.11.2015, počet hodnocení: 92)
Belladone 70 %
(zadáno: 30.10.2015, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
75 % Inscenaci je vytýkáno, že je dělána na jistotu. Samozřejmě, že v ND očekávám hry, které jsou určeny divákům, mají ho zaujmout. Odcházela jsem z představení spokojená. Výkony hlavních představitelů jsou výborné.
Olala 60 %
(zadáno: 14.10.2015, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Moc jsem se těšila. Námět i autor a režisér mě lákal. Bylo to ale velmi, až neúnosně dlouhé. Chtělo to zkrátit první půli. Opravdu by ta hodina a tři čtvrtě do přestávky snesla ostrou tužku.
Petr Makeš 100 %
(zadáno: 8.10.2015, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Moc se mi to líbilo , swing na naší divadelní a muzikálové scéně chyběl .... Díky Ondřeji a Melody Makers !!!! Prostě úúúúúúžasný zážitek a pocta Jiřímu Traxerovi , Děkuji za tento počin a držím palce do dalších aktivit . Swingu zdar !!!!
Jendas 30 %
(zadáno: 22.9.2015, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Dlouho jsem neviděl představení, které je udělané tak otravně na jistotu. Ano "lidem" se to líbit bude, ano "lidi" na to budou chodit, ano z čistě technického hlediska se mu nedá nic moc vyčítat, ale tolik klišé, voditek a návnad pro diváka a tak neaktuálně zpracované...
Vladimír Rogalewicz 70 %
(zadáno: 13.9.2015, počet hodnocení: 404)
přínosný / zajímavý komentář
Důstojná pocta Jiřímu Traxlerovi, představení rozhodně patřící do Národního divadla a dávající hercům ND zajímavé příležitosti. Děj není jen spojovací vata mezi písněmi, scénář si ale zasloužil výraznější škrty a zkrácení. Mnoho situací je vysvětlováno zbytečně polopatisticky. Výsledek mohl být mnohem lepší, pokud by Ondřej Havelka svěřil režii někomu jinému, kdo by k tématu přistoupil nepředpojatě (vím, bylo by to těžké rozhodnutí). Skvělá Pavla Beretová.
Lisarah 100 %
(zadáno: 13.9.2015, počet hodnocení: 53)
Teejay 50 %
(zadáno: 13.9.2015, počet hodnocení: 56)
přínosný / zajímavý komentář
55%. Jenom pro ty, co mají rádi jazz. Nečekejte náročné téma, je to o hudbě a o všem, co Havelka stělesňuje. O hodinku zkrátit a bude to svižnější.
Blumarik 90 %
(zadáno: 11.9.2015, počet hodnocení: 146)
Vlatyes 90 %
(zadáno: 22.7.2015, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Pro mě jako fanouška prvorepublikových filmů to byl veliký zážitek!Skvělé vystižení doby,atmosféry,úžasná hudba i pěvecké výkony.Geniální Melody Makers - vidět je a hlavně slyšet na scéně historické budovy v plné předválečné parádě je skutečně zážitek! Úžasné pěvecké výkony Rozálie Havelkové - při jejím zpěvu písně Jsem dívka v rytmu zrozená mi skutečně padala čelist. Ale i činoherci byli skvělí, pěvecky i herecky byla dobrá P.Beretová, nezklamal ani I.Orozovič a především komické výstupy "hodného" nacisty Karla Dobrého byly skutečně geniální! Hezké spojení s dobovými filmy, vydařená scéna!
Zuzka 10 %
(zadáno: 30.6.2015, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Opravdu neskutečně nudné a trapné představení. Neoživila to ani semotamo dobrá hudba. Tohle se Havelkovi nepovedlo
Kytina 40 %
(zadáno: 29.6.2015, počet hodnocení: 140)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.