Národní divadlo [Stavovské divadlo]

Moira Buffini

Vítejte v Thébách

Premiéra: 31.5.2018. Překlad: Lucie Kolouchová. Dramaturgie: Ilona Smejkalová. Scéna: Henrich Boráros. Kostýmy: Linda Boráros. Hudba: Jan P. Muchow. Režie: Daniel Špinar.
2:30


Současná britská politická hra na současné téma, ale s antickými figurami. V jednom textu se potkává dnešní Evropa a antické Řecko. Ironický přístup k minulosti i současnosti se týká nás všech: všichni přece věříme, že politická změna je možná. Zdevastované Théby se pokouší na nohy pozvednout prezidentka Eurydika. Ženu v čele státu přichází „poučit“ athénský vládce Théseus. Věštec Teiresiás však připomíná, že se i Athény stanou obětí vlastní chamtivosti...
inscenace není vhodná pro děti
Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
68 %
Uživatelé
54 %
Termíny představení
16.9. (Ne) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
24.9. (Po) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
9.10. (Út) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
17.10. (St) 19:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
13.11. (Út) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
20.11. (Út) 19:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
17.12. (Po) 19:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
10.1. (Čt) 19:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 50 %
(zadáno: 20.6.2018, počet hodnocení: 1405)
přínosný / zajímavý komentář
Autorka se snažila více či méně známé antické motivy zpracovat s nadhledem a odkázat k politickému dění současnosti. V antických charakterech Buffiniová našla materiál pro variování, v němž si vedla mnohem vtipněji a funkčněji než v promyšlení dějové linky. Vzhledná výprava, zdařilá hudba. Herci dali jednotlivým postavám výrazné tváře a i přes občas extravagantní uchopení obhájili jejich pozici. Režijně zkoordinované do navenek efektního tvaru. Odkazy ale bohužel vesměs neměly potřebný účinek, aby inscenace odpovídajícím způsobem rezonovala.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 17.6.2018, počet hodnocení: 1332)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Značně nelichotivý, velmi trefný obraz politických nešvarů, jejichž pokřivený kód jeví se nezničitelný navzdory tisíciletým zkušenostem. Po všech stránkách precizní inscenace zatraceně aktuálního textu se vzácně vyrovnanými hereckými výkony a silnou výpovědní hodnotou, z níž by vnímavému divákovi mělo přinejmenšim zatrnout. Tleskám a v zádech mi mrazí z položených znepokojivých otázek.
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 12.6.2018, počet hodnocení: 704)
přínosný / zajímavý komentář
Rozhodně velmi zajímavé spojení antiky se současným světem, které se povedlo moc pěkně skloubit dohromady. Díky tomu vzniká řada unikátních obrazů, replik a narážek, jenž jsou hlavní devízou této inscenace. Zároveň, paradoxně, mi toto částečně bránilo k nějakému silnějšímu prožitku, neb jsem to bral hlavně jako fikci a nenašel si k tomu osobnější vazbu. Mísí se tady jak satira, tak antické drama a syrový obraz aktuální světové politiky, ale vlastně to není pořádně ani jedno. Přesto všechno ale platí, že to dokáže zaujmout a vyvolat otázky. Navíc musím pochválit výbornou doprovodnou hudbu.
Anežka Hrebiková 70 %
(zadáno: 30.5.2018, počet hodnocení: 184)
přínosný / zajímavý komentář
Ryze současná inscenace, jež v sobě nezapře především chytrý a dobrý text Moiry Buffini, který elegantně propojuje antické příběhy (zejména Sofoklovu Antigonu a Senecovu Faidru) a politickou realitu. Právě politická rovina v Čechách zřejmě nevyzní tak pregnantně jako třeba v kolonialistické Británii, ale stále tu je ještě silná feministická linka, včetně jemných narážek na MeToo. Skvělý je imerzivní začátek, v některých okamžicích však inscenace trochu ztrácí tempo. Herecké výkony jako již tradičně u Špinara obecně výborné, po vizuální stránce je vše na vysoké úrovni.
76%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Gaspoda 70 %
(zadáno: 18.6.2018, počet hodnocení: 53)
JirkaS 50 %
(zadáno: 18.6.2018, počet hodnocení: 115)
přínosný / zajímavý komentář
Jsem rozpolcen. Na jednu stranu aktuální hra poukazující na politické hry, nesmyslnost válek, naivní představy o míru a naději a hašteření o moc. Navíc ta scéna je do posledního detailu dokonalá. Na druhou stranu jsou tyto myšlenky sdělovány problematickou formou. Předně se hře neustále řve a křičí. Proboha, proč? Kam se v divadlech vytrácí běžná mluva? Problém mám rovněž s tím, že inscenace kolem mě projela jen jakoby z rychlíku. Žádné emoce, žádná síla, s výjimkou pana Štěpničky a krví a mocí posedlého Radúze Máchy zde nejsou ani výrazné herecké výkony. Pan Špinar to umí i lépe! /17.6.2018/
Monday 10 %
(zadáno: 18.6.2018, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Utrpení pro diváky, herce, kulisáky. Nedalo se to vydržet. 10% dávám jen za okamžik, kdy K. Winterová zpívala. To mě vytrhlo z letargie, bohužel to bylo příliš krátké. Mám ráda moderní divadlo, většina Špinarových her se mi líbila, ale tady to je krok vedle. Pokud chce někdo vidět kvalitní hru reflektující současný stav světa, doporučuji Divadlo Na Zábradlí, Dánská občanská válka. Tam se taky křičí, mluví sprostě a celé je to dost depresivní, ale nebylo to to jediné.
Jirkan 60 %
(zadáno: 17.6.2018, počet hodnocení: 562)
přínosný / zajímavý komentář
17.6. 2018: Přílišná stylizace kostýmů na první dobrou prozrazují charaktery postav. Řada scén či výstupů pouze načrtnuta povrchně. Jindy, kdy se to střetává s antikou, je to až směšné. Špatný výkon D. Matáska. To je všechno pomyslná jedna miska vah. Pak je tu vydařená scéna, hudba. Zajímavá K. Winterová. Využitá příležitost J. Strykovou. Velmi zajímavá dramaturgická práce (škrty, když si pročtete text v programu). A to vše ještě podtrženo překvapením do jak politického textu se D. Špinar pustil... celek ale rozpačitý.
Čiko 50 %
(zadáno: 17.6.2018, počet hodnocení: 547)
přínosný / zajímavý komentář
Špinarovy režie jsou buď opěvované, nebo zatracované. Dle hodnocení tomu u této (kontroverzní) inscenace není jinak. Já se tentokrát přesto pohybuji někde mezi... Dokážu si představit, že by šlo tuto hru zinscenovat daleko nudněji. Já jsem se nenudil, ale bylo to o fous:-)
Mata 100 %
(zadáno: 16.6.2018, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Jak odvážné rozhodnutí uvést v klasicistní budově Stavovského divadla tak moderní dílo ! Ze všech představení ND, které jsem měl možnost v posledním roce shlédnout, se mi ?Vítejte v Thébách? líbilo jednoznačně nejvíce. Hra má napětí a spád, nenudil jsem se ani jedinou sekundu. Herecké výkony tradičně perfektní, zejména Stryková a Matásek opravdu potěšili. Geniální je scéna, kostými i hudba. Tleskám !!!
Honzy 10 %
(zadáno: 15.6.2018, počet hodnocení: 156)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Pokládám si otázku,pro koho divadelníci z činohry Národního divadla s režis.Špinarem vlastně svoje inscenace připravují?Většina jejich "kousků" se nedá zhlédnout.Nejnovější hra ve Stavovském divadle VÍTEJTE V THÉBÁCH je toho zářným příkladem.Téměř polovina diváků různé věkové kategorie prchla z divadla o přestávce a zbylí návštěvníci přetrpěli II.polovinu představení a vesměs odcházeli velmi nespokojeni,až znechuceni.Lituji herce,kteří musejí v tomto uječeném paskvilu účinkovat.Pokud p.Špinar chce experimentovat a šokovat,ať si vybere alternativní divadelní scény a neleze do hist.prostor ND.
Oliverpiv 50 %
(zadáno: 13.6.2018, počet hodnocení: 37)
Andro 10 %
(zadáno: 13.6.2018, počet hodnocení: 37)
Janek777 10 %
(zadáno: 13.6.2018, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
(+3)
Pokud M.Buffini napsala to,co ve Stavovském vidíme,měli by na ni bohové antického Řecka poslat fúrie.Politická agitka hodná 50 let umocněná genderovým mindrákem.Ujetý kus,kde aktéři jen křičí a řvou.Hrát buď není co,nebo to neumí.Nejenže nepředvádějí žádné herecké výkony,ale kromě Štěpničky nezvládají ani hereckou mluvu.Něměl by někdo říct E.Salzmannové, D.Matáskovi i R.Máchovi,že řvaní se nerovná hraní?Hlavní motivy her režis.je tradičně akvárium,mikrofón,střelba a rozházený nepořádek.V Thébách si užil na max.A asexuální nahotinky.Je to odporné až hnusné.A poselství?Marně byste ho hledali.10%
Suzana 60 %
(zadáno: 11.6.2018, počet hodnocení: 182)
Ba-jo 90 %
(zadáno: 1.6.2018, počet hodnocení: 153)
přínosný / zajímavý komentář
Velká spokojenost po všech stránkách. Konečně se na prknech ND realizoval velmi silný,nosný a současný text. To vše v jisté Špinarově režii, se skvěle promyšlenou a krásnou scénografií, která efektně ilustruje, že antický háv, je pouze prostředkem a nikoliv tématem. Herecké výkony ve vysokém a vyrovnaném standardu. Nikdo nezaostává, nikdo ani příliš zbytečně nevyčnívá.
Slavek53 70 %
(zadáno: 1.6.2018, počet hodnocení: 56)
MarekLinhart 40 %
(zadáno: 1.6.2018, počet hodnocení: 118)
Jaroslavz 100 %
(zadáno: 1.6.2018, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Tak to se povedlo. Výborná hra, Špinarova režie má tah a obejde se bez schválností. Scéna, hudba, kostýmy, všecko super. A kroutící se Radúz Mácha na podpatcích nemá chybu.
KSnow 90 %
(zadáno: 1.6.2018, počet hodnocení: 58)
přínosný / zajímavý komentář
Svěží současná inscenace, která do ND rozhodně patří. Geniální text upozorňuje na problémy, jako je arogance a pokrytectví Západu při jednání s okolním světem, jeho spoluvina na současných konfliktech, ale i sexismus v politice, současná vyprázdněnost politických vůdců či otázka uprchlíků, na které tu koukáme z druhé strany. Do toho obvykle nápaditá režie Špinara, účinný soundtrack a pregnantní scénografie - výsledkem je to nejlepší, co v téhle sezoně ND nabídlo. Mimochodem, hned první scéna byla luxusní! A na skvělého Tydea Radúze Máchy jen tak nezapomenu.
Dramaholik 60 %
(zadáno: 1.6.2018, počet hodnocení: 84)
Lerus 50 %
(zadáno: 30.5.2018, počet hodnocení: 50)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.