Národní divadlo [Nová scéna]

Za krásu

Premiéra: 14.3.2019. Dramaturgie: Marta Ljubková. Scéna: Lucia Škandíková. Kostýmy: Linda Boráros. Hudba: Matěj Kroupa. Režie: Daniel Špinar.
diváci na jevišti | 1:20x


Divadelní inscenace jako pocta velkému duchu Karla Hugo Hilara, osobě výrazné, umělci, který posunul české umění o míle vpřed a jehož slova jsou dnes vzrušující stejně jako před sto lety. Dramatik, dramaturg, režisér, kritik, esejista, který proměnil zdejší divadlo. Pokus o živý dialog s těmi, kdo zakládali českou divadelní tradici. Zkusíme si představit, jaké to mohlo být v kůži K. H. Hilara...
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 17.9.2019, počet hodnocení: 752)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě vydařený pohled na osobnost K. H. Hilara. Ač jsem ho do dnešního dne prakticky neznal, tak mě toto provedení velmi upoutalo a jeho život, i situaci v českém divadle za první republiky (potažmo dnes), dobře přiblížilo. Samotné pojetí hry je uděláno opravdu pěknou formou a zaujme hned od prvních okamžiků. I po herecké stránce není výhrad, přičemž zaujala hlavně J. Stryková, jenž zde má asi nejlepší scénu se zkoušením Macbetha. Celkově jde o počin co jistě stojí za pozornost.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 10.5.2019, počet hodnocení: 1407)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Kongeniální propojení nadčasových názorů a myšlenek K. H. Hilara s optikou D. Špinara jakožto režiséra, a především a hlavně také současného uměleckého šéfa činohry Národního divadla - molochu se závažím cejchu "národní instituce". Inscenaci se daří pojmenovat (ba přímo vykřičet) úskalí tohoto neustálého a nerovného boje, přičemž si po celou dobu zvládá udržet i tolik potřebnou dávku sebeironického nadhledu. A hlubokosklon všem herečkám interpretujícím s profesionální barvurou nelehké, povětšinou monologické party. Jejich obsah mně zejména díky nim z paměti jen tak nevymizí.
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 19.3.2019, počet hodnocení: 1534)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Daniel Špinar s herečkami a externistkami nejprve ilustruje výběr z Hilarových textů, svědčících o jeho silné osobnosti se zásadním vlivem na české divadlo. Špinar hledá souvislosti se současným stavem ND (částečně jiným, částečně konstantním), ale též mezi Hilarem a sebou samým, což vrcholí fiktivní zkouškou Macbetha, během jehož příprav Hilar zemřel. Mimořádně vtipná scéna, v níž vyniká energická J. Stryková, nabízí alternativu, jak by Hilar mohl pracovat dnes. Estetika zpracování třeba každého nenadchne, nicméně poučný i zábavný titul může obohatit nejen do dění v ND zasvěcené diváky.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
R.JELEN.21 80 %
(zadáno: 17.10.2019, počet hodnocení: 74)
přínosný / zajímavý komentář
Konečně režie Daniela Špinara, která stála za to. Po katastrofální (aspoň pro mě) Manon Lescaut.
Výkon hereček je jednoduše výborný, visela jsem na nich a má to dynamiku a spád. Také ten nezvyklý úhel pohledu (divák sedí na jevišti a hra se odehrává v hledišti). Super
D. Špinar se do osoby K. H. Hilara trochu projektuje. Nemá úplně jednoduchou pozici, je mnoho výhrad vůči jeho osobě a říct: On taky byl takový despotický, ale změnil vnímání a pojetí činohry, pan Hilar měl na své straně diváky a kritiku. Nejsem si jistá, že se to může povést i D. Špinarovi.
Kristián F. 70 %
(zadáno: 19.9.2019, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
75% Představení vzdávající hold prvnímu českému režisérovi Karlovi Hufovi Hilariovi se nese ve znamení expresionizmu. Postupné namnožení Karla až na celkový počet 13, výkřiky, volání a chaotické choreografické prvky dotvářejí skvělou atmosféru. Nechybí i komediální složka v podobě improvizace nácviku Macbetha v režii "Hilara". Scéna: "Co se vám na divadle líbí nejvíc?" "Divadelní lustr."
Michvon 70 %
(zadáno: 13.9.2019, počet hodnocení: 163)
přínosný / zajímavý komentář
Ač mám Špinarovy režie velmi ráda, v tomto případě jsem měla poměrně velké obavy a očekávání naopak malá. O to větší bylo překvapení, že to funguje a je to sdělné.
Vladimír Rogalewicz 80 %
(zadáno: 8.9.2019, počet hodnocení: 506)
přínosný / zajímavý komentář
Viz hodnocení Heleny Grégrové, je přesné. Hilarovo a současně Špinarovo krédo. To že Hilar napsal před sto lety?
Upozornění: představení rozhodně není vhodné pro diváky, kteří by si představovali nostalgické velebení éry Karla Hilara a velkých herců z jeho doby. A takových byla dnes na Nové scéně dobrá polovina.
LavinieCamui 80 %
(zadáno: 22.6.2019, počet hodnocení: 310)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné herecké výkony, skvělá scéna.
J.anek 80 %
(zadáno: 3.6.2019, počet hodnocení: 244)
přínosný / zajímavý komentář
Jako se Nováková a Kubák před lety pustili do deníků Pavla Juráčka, rozhodli se Špinar a Ljubková prozkoumat duši Hilarovu. A v obou případech se hlediště mění v jeviště. A v obou případech vznikla óda na tvrdohlavost, tvůrčí potenciál, genialitu. U Juráčka to byla pánská záležitost, v hledišti Nové scény řádí 13 žen a jeden hasič. A řádí krásně. Je to tak trochu Špinarova zpověď. A myslím, že na ni má právo. Sálem zní pověstná Hilarova píšťalka, Hilar promlouvá z vrcholku lustru, který se potácí na vlnách divadelních sedadel jako opilý koráb, jenž ztroskotal. Je to krásné a silné. A pravdivé.
KSnow 50 %
(zadáno: 29.4.2019, počet hodnocení: 87)
přínosný / zajímavý komentář
Špinarovu režii zbožňuju hlavně kvůli jeho úchvatné estetice a faktu, že se nikdy nebojí riskovat a divadlo modernizovat. Bohužel byl v této inscenaci přítomný jen druhý z těchto důvodů, a přehršel barev a expresivních prvků (jen v tom nejlepším smyslu!) pro něj tak typických tu byl vyměněn za až znepokojivou a odpornou šeď. Určitě to ale není špatné představení, herecké výkony jsou skvělé, stejně jako nápad využít pro roli KHH místo herců herečky, aby s ním diváci neměli takový problém sympatizovat. A s myšlenkami v tomto manifestu moderního divadla se také nedá jinak než souhlasit.
Katteřina 70 %
(zadáno: 26.4.2019, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
Skutečně Krásné, emoce však tolik nezasáhne.
Studený Čumáček 70 %
(zadáno: 23.4.2019, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
23.4. 2019
75 %
Tak hrajeme, sakra!
Ostře humorné, čisté a svěží divadlo o divadle na divadle. Režisér je vším a všechny jsou režisér. A která náhodou není, tak za chvíli možná bude...a bude se hrát, psát, bojovat a žít...
Dámy, hlubší hlavy sklon, pane režisére, má úcta a pukrle. Mluví to jazykem mého kmene.
Jerman 70 %
(zadáno: 4.4.2019, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
D. Špinar se asi cítí souputníkem K.H. Hilara ve snaze rozpohybovat a modernizovat činohru ND. Inverze jeviště a hlediště je kreativně využita hlavně v první části, kdy jsou prezetovány "násobnými Hilary" názory na divadlo. Zkouška Mackbetha je silnou nadsázkou sklouzávající do karikatury a více baví než vypovídá. Inscenace prezentuje Hilara jako exaltovaného excentrika, ucelený dojem si o něm (a o činoherní režii obecněji) udělá divák při četbě výborně zkomponovaného programu, který se vyplatí koupit.
Majdajirku 70 %
(zadáno: 15.5.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Hilar promlouvající skrze 13 hereček. Daniel Špinar, režisér inscenace, se až zvlášně Hilarovi podobá. Sám to v diskuzi po představení přiznává. Samotná forma divákovi nabízí možnost sedět na jevišti a samotné herečky obklopují hlediště a kličkují mezi sedadly. Z představení i přednesu sálá dynamika a jakési pochopení Hilarovy vize. Samotnou mě ale znepokojovaly pohyby hereček, které se vždy nečekaně objevily kdesi za sedadlem. Druhá polovina představení se nesla v duchu až skoro zesměšnění Hilarovy režie. Lze to vnímat jako zlehčení, já to spíše viděla trochu pejorativně.
Veronikaw 80 %
(zadáno: 9.9.2019, počet hodnocení: 63)
Frank Shelley 70 %
(zadáno: 4.6.2019, počet hodnocení: 27)
VeruS.11 50 %
(zadáno: 3.5.2019, počet hodnocení: 91)
Weller 70 %
(zadáno: 24.4.2019, počet hodnocení: 35)
LucieSykorova 90 %
(zadáno: 18.3.2019, počet hodnocení: 124)
Radiator 60 %
(zadáno: 17.3.2019, počet hodnocení: 97)
Tomas22 30 %
(zadáno: 13.3.2019, počet hodnocení: 73)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.