Národní divadlo [Nová scéna]

Zahrada

Premiéra: 20.12.2018. Podle stejnojmenné knihy Jiřího Trnky. Dramaturgie: Lukáš Trpišovský. Scéna: Jan Brejcha, Mikoláš Zika. Kostýmy: Jan Brejcha, Pavel Knolle, Mikoláš Zika. Výtvarník filmu a animace: Tereza Bartůňková. Animace a projekce: Erik Bartoš. Hudba: Jan Šikl. Choreografie: Štěpán Pechar, David Stránský. Režie: Pavel Knolle.
Laterna magika|


Magická taneční inscenace Laterny magiky pro celou rodinu. Autorský tanečně vizuální projekt volně inspirovaný „Zahradou“ Jiřího Trnky a vzpomínkami inscenačního týmu a tanečníků na zahradu jejich dětství.
D7+
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 1.2.2019, počet hodnocení: 2863)
přínosný / zajímavý komentář
65% Pro autory byla Trnkova Zahrada inspirací, tvůrci přiznávají, že jde o koláž jejich vzpomínek na dětství a na to, jak zahradu a její svět vnímali. Je pravdou, že se jim podařilo i v mém případě evokovat z mysli dávno vytěsněné vzpomínky, což považuji za největší klad této novinky, poněvadž podobně musí do jisté míry působit i na ostatní diváky. Problém vnímám v přehršli vjemů a nápadů, kterých se tvůrci nechtěli vzdát. Ani by nevadilo, že jsem některým nerozuměl, každý má své vzpomínky, s nimiž se druhý nemusí identifikovat, jen by chtělo některé více rozpracovat, i když na úkor jiných.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Muggle.nka 50 %
(zadáno: 31.5.2019, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Sdělení mě dost minulo, ale asi nejsem cílová skupina. Na představení jsme byli asi jediní návštěvníci bez dítěte. 50 % za přenesení světa fantazie na jeviště.
Michaela70 80 %
(zadáno: 21.4.2019, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
Opravdu mě to bavilo; místy i pohltilo, jak se říká. Souhlasím ovšem s tím, že představení ubírá jistá nesrozumitelnost některých pasáží.
Co mi ale opravdu vadilo, je sobeckost a naprostá nesoudnost některých matek, které si divadlo pletou s hřištěm pro své dvouleté děti.
Vaklav 60 %
(zadáno: 30.3.2019, počet hodnocení: 233)
přínosný / zajímavý komentář
55% - Dal bych spise mene, ale dam vyssi hodnoceni, protoze decka se zdala zaujata a nerusila, coz napovida, ze to tak nudne asi nebylo.
Ja jsem byl zaujaty na zacatku a na konci. Nekdy bylo podnetu, ze jsem nestihal, nekdy jsem po nich marne patral.
R.JELEN.21 80 %
(zadáno: 23.2.2019, počet hodnocení: 81)
přínosný / zajímavý komentář
Po asi 12 činohrách je to mé první představení toho typu. První seznámení s Laternou Magikou a první návštěva budovy NS ND.
Měla jsem z toho velmi dobrý pocit (jako po mé první činohře, až s dalšími hry, jsem poctila jak první představení bylo dá se říci průměrné, třeba i zde své hodnocení časem změním). Zatím ve mě ale pořád sílí ten pocit, jako když čtete Malého prince a začínáte vidět pointy a cítit emoce. Je skvělé, že se povede předat emoci bez jediného slova, jen výrazem, pohybem, gestem. Někdy není snadné vše zachytit a některá scéna unikne na úkor jiné.
Děkuji za skvělý zážitek
Tondaa 60 %
(zadáno: 3.3.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Nápaditá ztvárnění jednotlivých témat. Zajímavá abstraktní pojetí, možná pro někoho hůře asociovatelé, radno si tématiku trochu před představením oživit. Projekce, grafika a scéna velmi povedené, na svá bedra si berou velkou část atmosféry celého představení.
Stinnou stránkou je pokulhávající výkon tanečníků (občas se ve audiovizuální záplavě ztrácí), představení půdobí po choreografické stránce chaoticky a bez výrazného prvku či sóla. Synchronizace zcela tristní - což na celkovém dojmu VELMI ubírá a krása celého řemesla mizí.
Konec představení přišel trochu záhy bez varování :).
Anna.anna 80 %
(zadáno: 7.11.2019, počet hodnocení: 20)
LuKrej 80 %
(zadáno: 8.9.2019, počet hodnocení: 37)
Tomas22 50 %
(zadáno: 4.7.2019, počet hodnocení: 78)
Ctíba 80 %
(zadáno: 12.6.2019, počet hodnocení: 49)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.