Národní divadlo [Nová scéna]

Jan Frič, Milan Šotek

Zbyhoň!

Premiéra: 17.5.2018. Dramaturgie: Milan Šotek. Scéna: Nikola Tempír. Kostýmy: Petra Vlachynská. Hudba: Jakub Kudláč. Režie: Jan Frič.
1:35x


Autorská inscenace o českých nepravostech. „Že vám jméno titulního hrdiny nic neříká? Není možná! Nebo patříte k těm, kteří dvě stě let od chvíle, co pro nás Rukopisy objevily naše národní hrdiny, stále nevědí, kdo to byl Záboj, Vlaslav, Lubor, Liduše? Považujete Šťáhlava za značku smoothie makeru a Čestmír je pro vás leda ten otylý létající chlapec? Je načase napravit to! Poznej své hrdiny. Poznej Zbyhoně!“
Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
47 %
Uživatelé
47 %
Hodnocení redakce
Jiří Landa 40 %
Michal Novák 40 %
Anežka Hrebiková 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Landa 40 %
(zadáno: 12.9.2018, počet hodnocení: 2808)
přínosný / zajímavý komentář
Pokus tvůrců vytvořit projekt na způsob německého apelativního divadla nevyšel. Na vině je především dramaturgicko-režijní koncepce, která nedokázala inscenaci dodat patřičné tempo a hlavně pro tento divadelní tvar nutnou stimulaci, která by neustále atakovala pozornost diváků. Je však otázkou, zda se prvopočátek problému nenachází už u samotného textu. Jde o nešťastný počin s ještě nešťastným závěrem v podobě trapného momentu zpěvu státní hymny. Zbyhoň! měl ovšem i jedno velké pozitivum. Bylo zajímavé vidět herce ND zase v úplně nových polohách, v nichž v mezích možností inscenace obstáli.
Michal Novák 40 %
(zadáno: 11.8.2018, počet hodnocení: 984)
přínosný / zajímavý komentář
Zaděláno na polemiku s falešným nacionalismem některých frustrovaných, zato hlasitých našinců? Právě že vůbec, téma promarněno. Režie pracuje s celkem konzistentní, „šotkovsky“ klenutou stavbou, nebojí se umocňovat ironii až k hranici trapnosti, ale myšlenkově neujasněná jevištní realizace hatí komunikaci s divákem. Mírně trapnému, místy veselému večírku chyběl rytmus, formální řád. Smyslu celé taškařice (s citovým vydíráním na závěr) jsem se vážně nedopátral. Tvaru nepomáhá ani předstírání jakési spontánnosti. Plusem naopak je, že herci jsou ve vytváření typologických zkratek velice přesní.
Anežka Hrebiková 60 %
(zadáno: 16.5.2018, počet hodnocení: 186)
přínosný / zajímavý komentář
Po všech stránkách hodně uvolněný fričovský pelmel, který využívá textů a (ne)pravosti Rukopisů k strefování se do přemrštěného českého nacionalismu,slepého vlastenčení,sektářství,xenofobie a mnohých dalších slabin.Do hodiny a půl se vejde opravdu hodně, dojde na kostým Sluhy dvou pánů, trdelník i hromadné zpívání hymny. Oceňuji nápadné zcizovací momenty (Leeloo Pavly Beretové je už nefalšovaným psím členem Činohry) a dobré výkony všech herců, kteří si to vyloženě užívají. Zbyhoňovi by ale neuškodila pevnější ruka dramaturga, který by přehršel nápadů trochu více zracionalizoval a zpřehlednil.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Antioch 30 %
(zadáno: 17.9.2018, počet hodnocení: 143)
přínosný / zajímavý komentář
repríza 16.9.2018
Kuba_r 60 %
(zadáno: 20.6.2018, počet hodnocení: 76)
přínosný / zajímavý komentář
My jsme se s přáteli opravdu dobře bavili! Když nečekáte zázrak, můžete odejít spokojeni. Na Národní divadlo to sice není úplná pecka, ale v žádném případě bych to představení nezatracoval.
Monday 70 %
(zadáno: 20.6.2018, počet hodnocení: 10)
Pid 20 %
(zadáno: 3.6.2018, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Čiré zoufalství...
Lerus 70 %
(zadáno: 31.5.2018, počet hodnocení: 50)
Slavek53 30 %
(zadáno: 21.5.2018, počet hodnocení: 57)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Dal bych 40%, za citové vydírání se zpěvem státní hymny strhávám 10%.
Katarina16 30 %
(zadáno: 20.5.2018, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Místo hymny to na závěr chtělo nasadit spíše vichr z hor.
Teufel 70 %
(zadáno: 18.5.2018, počet hodnocení: 52)
přínosný / zajímavý komentář
Přesně na takovéhle věci má mít národní divadlo Novou scénu. Inscenace je v mnoha ohledech chytrá, textově vybroušená a o nás toho umí navypovídat obrovskou spoustu. Vzít otrlého dramaturga, vyškrtal by z toho spádnou a kompaktní hodinu a čtvrt a bylo by to super. Hereci opravdu skvělí. Přesto jsou tam hlušší pasáže, kdy čas ubíhá nesmírně pomalu, a které působí dojmem spíše bezradného oslího můstku. Ten závěr mě ukrutně dožral, ale možná jsem to trochu potřeboval, fajn. Názory diváků se zřejmě budou dost lišit, tohle určitě nesedne každému.
Veronikaw 40 %
(zadáno: 18.5.2018, počet hodnocení: 52)
Suzana 40 %
(zadáno: 18.5.2018, počet hodnocení: 186)
Marcela 50 %
(zadáno: 18.5.2018, počet hodnocení: 386)
Jirkan 40 %
(zadáno: 18.5.2018, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
16.5. 2018: Vtipná scéna, velmi vydařený začátek, nápadité některé skryté vtípky a odkazy, zajímavé herecké výkony shazuje velká míra nápadů, které můžete třeba i trochu přehlédnout nebo v tu chvíli si nevšimnout jejich významu. Konec nebyl také moc vydařený (jasný). Publikum poměrně rozpačité, několik diváků odešlo během představení, další část odešla místo děkovačky. Pokud to vezmu tady a teď: bavil jsem se, s odstupem času je dojem rozpačitý, ale i takový výsledek může divadlo mít, proč ne... A Truffaldino je zpět a v naprosto dokonalém podání :-)...
Zma 50 %
(zadáno: 18.5.2018, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
občas vtipné, ale jinak nedotažené, snad improvizace, nejasná myšlenka
LucieSykorova 30 %
(zadáno: 18.5.2018, počet hodnocení: 72)
KSnow 40 %
(zadáno: 17.5.2018, počet hodnocení: 61)
přínosný / zajímavý komentář
Dopadlo to stejně jako mnoho jiných českých pokusů o autorské inscenace komentující současnou společenskou situaci - jako nekoherentní a neuchopitelný sled obrazů. Na jevišti se sice něco děje, občas to má dobrou pointu, většinou to pobaví, ale celkově ten chaos vlastně nic moc nevyjadřuje. Hraje se o kritice nacionalismu? O hledání české identity? O autenticitě? O rukopisech? Je tam strašně moc nápadů, ze kterých se autoři měli zaměřit jen na pár, aby to celé aspoň trochu dávalo smysl. A být na závěr, po tom, co vidíme, jak je nacionalismus zhoubný, nucena zpívat hymnu, byl otřesný zážitek.
Michkyse 70 %
(zadáno: 17.5.2018, počet hodnocení: 66)
MarekLinhart 40 %
(zadáno: 17.5.2018, počet hodnocení: 131)
Dramaholik 70 %
(zadáno: 17.5.2018, počet hodnocení: 93)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.