OLDstars

Mattias Brunn

Po Fredrikovi

[...efter Fredrik]
Premiéra: 3.9.2017. Překlad: Miroslav Pošta. Výprava: Marie Tučková. Režie: Tomáš Staněk.
prostor HarOLD | 2:15

Osoby a obsazení
Johan - Matyáš Řezníček

Švédské monodrama. Johan právě ukončil střední školu a definitivně zjistil, že s holkama se bude jen kamarádit. V den, kdy potká Fredrika, začíná nejkrásnější a zároveň nejtragičtější kapitola jeho života. Zamilovaný příběh dvou mužů se hroutí jako domeček z karet. Hledání svého místa ve světě vstříc nelítostné smrti...
inscenace není vhodná pro děti
Anketa 2017 - redakční volba
Matyáš Řezníček nominace v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon
OLDstars
Hodnocení inscenace
Redakce
85 %
Uživatelé
90 %
aktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jan Pařízek 90 %
(zadáno: 27.4.2018, počet hodnocení: 704)
přínosný / zajímavý komentář
Silná hra s parádním hereckým výkonem. M. Řezníček dokázal prakticky z ničeho, přímo vedle vás, vytvořit krásný, dojemný a strhující životní příběh. Čisté, obnažené herectví v té nejlepší možné podobě. Konečným výsledkem je potom nádherný divadelní zážitek.
Pavel Širmer 80 %
(zadáno: 10.1.2018, počet hodnocení: 1405)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Matyáš Řezníček se pohybuje (a sedí) mezi diváky a vypráví jim příběh Johana. Do postavy otiskl i kus sebe a provádí diváky s citem, pochopením a s prožitkem, na němž není ani z těsné blízkosti znát faleš. Některé nejednoznačné situace, zvláště ke konci, umožňují více variant ztvárnění; část diváků by mohla preferovat jiné řešení. Sledovat, resp. sdílet hercův projev a jeho mimořádné nasazení je však každopádně zážitek. Návštěvy s velkou pravděpodobností nezalituje ani divák, který měl možnost vidět první české nastudování s I. Luptákem.
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 20.9.2017, počet hodnocení: 2787)
přínosný / zajímavý komentář
To, co se T. Staňkovi podařilo s E. Maximovou v Natašině snu, nyní zopakoval s M. Řezníčkem v monodramatu Po Fredrikovi. I tentokrát se jedná o emočně vypjatou inscenaci, která po celou dobu dvou hodin nenechává diváka vydechnout, přičemž nepostrádá ani zdařile pointované humorné situace. M. Řezníčkovi vlastně nelze nic vytknout, stejně jako celé inscenaci s nebývale přesným citem pro timing (snad vyjma závěru, který by si zasloužil nějaký hudební podkres, aby došlo k intenzivnějšímu prožitku). Nastudování s mnoha zajímavými a smysluplnými režijními nápady je zejména nebývale herecky naplněné.
Lukáš Holubec 90 %
(zadáno: 12.9.2017, počet hodnocení: 546)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Ani nemusím porovnávat s inscenací Divadla Letí. Tady jsem byl na dvě hodiny uzavřen v bílém světě Frederika a nevnímal nic než něžně odzbrojující první lásku, jejíž křišťálová čistota byla draze vykoupena zdrcujícím zklamáním. Viděl jsem, jak by ona křehká duše obětovala raději život, než aby přišla o intenzivní doteky štěstí... Život je krutý... ale je hned snesitelnější, když vám slzy do očí nad osudovým zklamáním nezkaženého chlapce vžene takový jedinečný umělecký zážitek, jehož dva hlavní strůjce musím ocenit hlubokou poklonou. Pánové Staňku a Řezníčku, děkuji. Dopřejte radost i dalším.
Jiří Koula 80 %
(zadáno: 8.9.2017, počet hodnocení: 1398)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
84,99 % Sečteno a podtrženo, Po Fredrikovi od OLDstars považuji za mimořádně zdařilou inscenaci, dvě hodiny čistého času odplynou, ani nebudete vědět kam. A Matyáš Řezníček patří do Národního divadla. A do OLDstars. A vlastně kamkoliv. Nicméně aktuálně si na něj zajděte do HarOLDu, neváhejte, zatím jsou plánované jen tři reprízy od 22. do 24. září. Ale moc bych si přál, aby to nebylo vše, Ivan Lupták hrál Johana čtyři roky, to není špatná meta, což? Více viz blog.
Pavla Haflantová 90 %
(zadáno: 4.9.2017, počet hodnocení: 283)
přínosný / zajímavý komentář
85%
Že monodrama stojí a padá s výkonem představitele je zřejmé. Když jsem se dozvěděla, že Johana bude hrát Matyáš Řezníček, potěšilo mě to a řekla jsem si "ano, ten by to mohl uhrát." Zpětně se mu musím omluvit, on to neuhrál, on byl Johanem. Překypoval energií a dokázal skutečně udržet diváka po celou dobu v napětí a očekávání. Přesvědčivý ve všech polohách, ve všech emocích, ve všech postavách. Pro mě naprosto dechberoucí výkon.
Kvůli všem divákům doufám, že nakonec bude možné odehrát mnohem více představení, než je v tuto chvíli naplánováno.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Marsden 90 %
(zadáno: 24.5.2018, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Velka zkouska pro stydlivejsi povahy. Nemluvim o textu, ale o atmosfere, scene a prostredi hry.
Mimoradny zazitek.
VáŠa 100 %
(zadáno: 2.5.2018, počet hodnocení: 25)
JirkaS 100 %
(zadáno: 29.4.2018, počet hodnocení: 115)
přínosný / zajímavý komentář
Dokonalé! Zde se sešlo vše ve vzájemné symbióze a celek je tak dokonalý, jak jen může být. Velmi zajímavý text je interpretován na velmi malém prostoru s takovou intenzitou, jednoduchostí a místy i hravostí, že je to až téměř neskutečné. Ale co by byl dobrý text bez dobrého herce? Matyáš Řezníček ovládl celý prostor a věřil jsem mu vše, co řekl nebo udělal. Když seděl přímo vedle mě, dlouze jsme si hleděli do očí a on ke mně mluvil jako ke svému Fredrikovi, já se ztrácel v jeho očích a viděl jsem v nich všechnu Johanovu lásku i bolest. Tohle je dokonalost! Tohle je poctivé divadlo! /27.4.2018/
Vaklav 80 %
(zadáno: 28.4.2018, počet hodnocení: 107)
přínosný / zajímavý komentář
75% - Velmi vydařené představení, příjemná atmosféra.
Souhlasím, že M. Řezníček svou postavu žije a věřil jsem mu každé slovo, navázal kontakt s každým divákem a v jeho očích jsem četl pouze upřímnost a prožitek z jeho postavy.
Myslím, že se z příběhu dalo vyždímat o něco více emocí, na druhou stranu by to hrozilo limonádou, nicméně se domnívám, že hrany emocí nebylo dosaženo a dalo se - třeba hudbou - dosáhnout o fous více.
Možná to ale potřebuje jen ten správný večer a naladění všech (i mé).
Koukám, že jsem byl až skoro negativní, tak to ne! Je to každopádně výborné!
Mcenole@senam.cz 90 %
(zadáno: 27.4.2018, počet hodnocení: 47)
Naslasedory 100 %
(zadáno: 24.4.2018, počet hodnocení: 18)
MarieMa 100 %
(zadáno: 11.4.2018, počet hodnocení: 7)
Eliskhaleesi 90 %
(zadáno: 22.3.2018, počet hodnocení: 28)
Tůsa 90 %
(zadáno: 21.3.2018, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá inscenace. Apelativní, momenty díky nimž si zapamatujete přesně nejen atmosféru, váš pocit, ale i celý dej, psychologii postav, ale třeba i přesně vety, které během monologu Matyáš Řezníček říká. Čtrnáct dní poté a mne pořád mrazí.
Hejbl a Spurvínek 100 %
(zadáno: 6.3.2018, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Dlouho jsem z divadla neodcházel takto ohromen (v dobrém slova smyslu). Vše se odehrává v malé místnosti, která je jak hledištěm, tak jevištěm. Představení je apelativní do takové míry, že jsem měl pocit, že jsem příběh prožil na vlastní kůži a byl tak trochu jeho součástí. Také nesmím opomenout výkon herce Matyáše Řezníčka. B-o-r-e-c.
Tomas22 80 %
(zadáno: 5.3.2018, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mne velmi zajímavá změna v konceptu divadla. Toto monodrama se silnym zivotnim pribehem je uvedeno v prostoru, ktery je jevistem a zaroven hledistem. Divak je zde tak intenzivne vtahovan primo do deje a celeho pribehu. Z teto formy apelativniho divadla jsem nadseny a zaroven obdivuji vydrz a energicke nasazeni Matyase Reznicka, ktery dve hodiny hraje na prostoru 2x3 metru.
Vladimír Hořký 90 %
(zadáno: 5.3.2018, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Představení, ze kterého si odnesete silný zážitek. Matyáš mě dokázal vtáhnout do svého vyprávění a 2 hodiny utekly jako nic. Rozhodně doporučuji!
Mimouch 90 %
(zadáno: 4.3.2018, počet hodnocení: 41)
přínosný / zajímavý komentář
Johanův příběh je silný a vynikající M. Řezníček jím diváky provádí s citem a něžností. Minimalistický prostor mezi diváky využil naplno. V každé poloze je přirozený a uvěřitelný. První polovina představení má skvělý spád, příběh graduje a divák dychtivě čeká na každé další Johanovo slovo. Po přestávce se tempo trochu zarazí, v textu je mnoho balastu, který sice dává M. Řezníčkovi vyniknout, ale v příběhu nehraje významnější roli. Po chvíli naštěstí příběh opět nabere tempo a nezadržitelně se řítí do velmi silného finále. 85%.
Kjuli 90 %
(zadáno: 27.2.2018, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Dokážete si představit divadelní hru, která suverénně rozpláče minimálně 1/3 publika..Přičemž zbytek se sice drží, ale jen silou vůle, protože tohle dá vašemu citovému aparátu co proto. Škoda věty matky matky v úvodu hry, která nepříjemným spoilerem dějem nepolibenym divákům....Ale - to co zvládne protagonista na "pódium" je neuvěřitelné-tleskam, vzdávám hold, bravo....
Agatav 90 %
(zadáno: 19.2.2018, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení - Matyášovi jako Johanovi jsem věřila každé slovo. Upřímný, krásný výkon. Díky!
Architekt 80 %
(zadáno: 28.12.2017, počet hodnocení: 29)
Sluha 80 %
(zadáno: 26.10.2017, počet hodnocení: 142)
Dramaholik 80 %
(zadáno: 27.9.2017, počet hodnocení: 84)
Mispule 100 %
(zadáno: 25.9.2017, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Hra se mi moc líbila, Matyáš byl úžasný. Celé dvě hodiny napjatě posloucháte jeho příběh, který mě opravdu dojal a donutil přemýšlet o tom, co já sama bych dělala v jeho kůži.
Představení opravdu stojí za to. Pokud máte možnost, tak neváhejte a běžte se na to podívat :)
Vltava 80 %
(zadáno: 24.9.2017, počet hodnocení: 47)
Alantis12 80 %
(zadáno: 4.9.2017, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
Úžasný výkon Matyáše Řezníčka. Udržet divákovu pozornost ve hře, která má dvě hodiny a v níž stojí na jevišti úplně sám, není nic jednoduchého, ale on to zvládl na výbornou.
LucieSykorova 100 %
(zadáno: 3.9.2017, počet hodnocení: 63)
přínosný / zajímavý komentář
Matyáš je nejlepší. Silný příběh, uhrančivý herecký výkon!

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.