SpoluHra

Christopher Hampton

Úplné zatmění

Premiéra: 23.1.2019. Překlad: František Fröhlich. Úprava: Jakub Čermák, Markéta Holá. Dramaturgie: Markéta Holá. Výprava: Martina Zwyrtek. Hudba: Adam Kratochvíl. Režie: Jakub Čermák.
2:30


Příběh prokletých básníků, kteří nedokázali být ani spolu, ani bez sebe. O tom, co je to vlastně umění, kde najít inspiraci a nezničit u toho život všem svým blízkým, ba dokonce i sobě. Milostný trojúhelník ve světě, kde láska neexistuje. Lásku je totiž nutné znovu objevit... „Přijměte pozvání na večírek pořádaný krásnou Matyldou Verlainovou. Podává se výběrová poezie a nesnesitelné životy. Představí se vám její manžel: populární, uznávaný básník Paul Verlaine a enfant terrible, Arthur Rimbaud.“
14!
SpoluHra
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
67 %
Hodnocení redakce
Lukáš Holubec 80 %
Pavel Širmer 70 %
Jiří Landa 70 %
Helena Grégrová 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Holubec 80 %
(zadáno: 29.3.2019, počet hodnocení: 585)
přínosný / zajímavý komentář
Sebedestrukce na dosah. (více v článku na blogu)
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 1498)
přínosný / zajímavý komentář
Tvůrci děj přenesli do současnosti a přiblížili dnešním poměrům. Byli v tom důslední, takže výsledek vyzněl věrohodně. Zaujalo několik nápadů, pro vyvážení však chyběla odvaha pro otevřenější zobrazení tělesnosti, kterou v komplikovaném milostném vztahu básníků nelze opomenout. Extravagantní výtvarné řešení může na část diváků působit přebujele, nicméně svůj účel splnilo. Podobně by se dal shrnout záměrně přeexponovaný projev D. Krejčíka. S jevištní nezkušeností M. Stropnického režisér umně pracoval, výkonem mile překvapil. V několika vedlejších rolích se S. Nováková rozhodně neztratila.
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 30.1.2019, počet hodnocení: 2858)
přínosný / zajímavý komentář
75% Inscenace s názorem. Režie posunula dění do současnosti, čímž trefně poukázala na to, jak by se asi tito dva prokletí básníci vyrovnali s dnešní dobou a jak by se odrazila v jejich chování a jednání. V roli Verlaina překvapil přirozeně civilním projevem divadelní debutant M. Stropnický, jemuž lze vytknout snad jen občasnou horší výslovnost. Dění však opanoval D. Krejčík, který coby Rimbaud dokáže být provokativní, hysterický, dojemný, politováníhodný, ale i velmi nesnesitelný. Oba výtečně doplňuje S. Nováková v roli Verlainovy ženy. Z dalších složek výrazně upoutá hudba a light design.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 28.1.2019, počet hodnocení: 1376)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace má kromobyčejně moderní šmrnc a trefně vystihuje povrchnost současné společnosti i její trend žít stále rychleji až zběsile, jako by opravdovost prožitku byla opovrženíhodná. Herecký trojlístek se s režijní koncepcí očividně potkal a doplňuje. Rimbaud D. Krejčíka je živočišný uragán a zpovykanec, Matyldu obdařila S. Nováková elegancí, umanutostí i sympatickou dávkou ironie, civilnější tóny v projevu M. Stropnického zas podtrhují uvěřitelnost Verlainovy rozpolcenosti a citového tápání. Nelze nezmínit též zdařilou hudbu, scénu, hru barev, světel a projekce, jež příběh působivě dokreslují.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Monulinka 70 %
(zadáno: 19.4.2019, počet hodnocení: 365)
přínosný / zajímavý komentář
Viděna premiéra. Ačkoliv byla na M. Stropnickém vidět tréma, mile mě překvapil. To, že tvoří s D. Krejčíkem (jako vždy výborným) skutečný pár, dle mého moc nepomáhá, ale s dalšími reprízami si to pravděpodobně ještě sedne. Nemohu opomenout ani S. Novákovou, která se nenechala zastínit. Co se týče režijního pojetí a aktualizace, je to moderní, neotřelé a promlouvá to k dnešním divákům. Jsem trochu zatížená klasičtější verzí P. Kheka, ale takto ani nemohu srovnávat :) Výrazný vizuál, kostýmy, projekce, jako celek funguje velmi dobře. A ani osekání na tři herce rozhodně nevadilo.
Bolek 10 %
(zadáno: 7.4.2019, počet hodnocení: 11)
Martin21 50 %
(zadáno: 3.4.2019, počet hodnocení: 318)
přínosný / zajímavý komentář
Z obsazení nejvíce vyniká Sandra Nováková :-)
Onsteri 10 %
(zadáno: 2.3.2019, počet hodnocení: 89)
Alantis12 80 %
(zadáno: 26.2.2019, počet hodnocení: 45)
LucieSykorova 90 %
(zadáno: 24.2.2019, počet hodnocení: 105)
JirkaS 70 %
(zadáno: 21.2.2019, počet hodnocení: 164)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě těžko hodnotitelná záležitost. Je to tak trochu geniální, a tak trochu obsahově prázdná inscenace odehrávající se ve zrychleném tempu, plná symbolů a extravagance. Na jednu stranu z postav přímo tryská touha po životě, ta jejich rozpolcenost a chtíč jsou všudypřítomné a tak intenzivní, což je zajisté zásluhou skvělých hereckých výkonů všech zúčastněných i skvělé režie. V tomto směru velmi inspirativní představení je však z mého pohledu pojato až příliš vyzývavě, zkratkovitě a experimentálně. Což však nic nemění na tom, že se jedná o zážitek, jehož konzumace stojí za to. /8.2.2019/
Brbla z Olomóca 70 %
(zadáno: 10.2.2019, počet hodnocení: 56)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno dne 8.2.2019 Praha, La Fabrika:
+ hudba, scéna, světelné efekty, promítání, za mne, nápadité, navozující výborně atmosféru
+ herecké výkony - uvěřitelné
+ nutno se hodně uvolnit, zahnat vsechny homofobní předsudky, což, alespoň mne, docela při tomto představení povzneslo
-----------
- k dokonalosti mi ještě dost schází. Například výstup Rimbaulda mezi diváky, alá Husa na provázku, vyzněl spíš trapně
- řekl bych že víc než 50 % publika na tuto hru nalákala pikantnost prezentovaná ve sdělovacích prostředcích, což mi dost vadilo a nejsem si jistý, zda s tím tvůrci náhodou nepočítají
DivadelniFan 80 %
(zadáno: 9.2.2019, počet hodnocení: 171)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi dobrá hra zpracovaná velmi moderně, efektivně a nápaditě. Scéna byla naprosto úžasná, stále bylo na co koukat. Herecké výkony všech herců byly perfektní. To, že je Daniel Krejčík famózní herec, už víme, ale že Matěj Stropnický bude tak přirozený a skvělý, to bylo pro mě překvapení. Talent! Oba pány doplňuje neméně dobrá Sandra Nováková. Večer v La Fabrice byl pro mě opravdu zážitkem. City mezi hlavními postavami byly tak neuvěřitelně uvěřitelné :). Tohle se fakt povedlo!
Domi.Mac 90 %
(zadáno: 24.1.2019, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
Fantastické. La Fabrika je mé oblíbené divadlo a tentokrát rozhodně nezklamala. Překvapení bylo o to větší, než bylo mé očekávání. Neodvrátila jsem oči ani na sekundu. Stropnický předvedl úžasný výkon, který bych od něj vůbec nečekala. Krejčík je špička našich divadelních herců a byl opět dechberoucí. Jakoby své postavy nehráli, ale žili. Nováková podala též skvělý, silný herecký výkon a rozhodně si ji pohlídám v jejích dalších počinech. Ráda jsem si na konci stoupla a rozhodně půjdu ještě jednou. Tleskám. 95%
Lolek 90 %
(zadáno: 24.1.2019, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Doporučuju!
Jaroslavz 90 %
(zadáno: 24.1.2019, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
To se povedlo. Stropnický překvapil, Krejčík s Novákovou potvrdili, že jsou výborní. Režie moderní a citlivá.
Petrr 70 %
(zadáno: 23.1.2019, počet hodnocení: 162)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.