Studio DVA divadlo

Stephen King, William Goldman

Misery

Premiéra: 29.3.2018. Překlad: Pavel Dominik. Scéna: Adam Pitra. Kostýmy: Katarína Hollá. Režie: Ondřej Sokol.
2:10


Divadelní adaptace světového bestselleru mistra hororu Stephena Kinga, který mistrně zkompinoval temný humor s dechberoucím napětím. Úspěšný spisovatel se dostane do spárů oddané fanynky, která jeho knihy miluje tak nesmírnou láskou, že je pro ni schopná i zabít...
inscenace není vhodná pro děti
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 15.5.2018, počet hodnocení: 2787)
přínosný / zajímavý komentář
75% Na inscenaci je zřejmé, že má O. Sokol zkušenosti s hrami M. McDonagha. Smysl pro trefné pointování černého humoru, který nesnižuje napětí příběhu, využil i u Misery. Z. Adamovská měla možnost si vyzkoušet herecké polohy, s nimiž na divadle tolik nepracovala. Vytvořila uvěřitelnou postavu, jejíž narušená psychika postupně ovládá veškeré jednání vedoucí až k úplnému rozkladu racionálního uvažování. V exponovaných chvílích záchvatů zuřivosti je věrohodná, jde z ní strach, ale přitom vzbuzuje občas až lítost. S nelehkou úlohou fanynkou týraného spisovatele si s lehkostí poradil P. Štěpánek.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 9.5.2018, počet hodnocení: 1328)
přínosný / zajímavý komentář
Přenesení kultovní knihy a filmu na divadelní prkna zdálo se mi až do dnešního večera takřka nepředstavitelné. A ejhle, heuréka, funguje to. Míra "zjemnění", tedy okamžiky, kdy je zapotřebí hororový punc odlehčit úsměvnými nádechy, vychází textu a očekávatelnému různorodému potenciálu publika vstříc šťastným směrem. Zlata Adamovská pro roli Annie očividně dýchá a Petr Štěpánek ji každopádně nenechává ve štychu. Misery v tomto inscenačním podání by rozhodně neměla co nejdéle zemřít. ;)
Hodnocení uživatelů:
Michaela70 80 %
(zadáno: 10.5.2018, počet hodnocení: 14)
Ambrozka 100 %
(zadáno: 9.5.2018, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
Výkon Zlaty Adamovské byl naprosto úžasný, Petr Štěpánek byl také vynikající. Jako velké plus také hodnotím originálně zpracovanou scénu. Příběh je napínavý, režie Ondřeje Sokola je jako vždy skvělá.
Bernardblack 80 %
(zadáno: 9.5.2018, počet hodnocení: 175)
Plšík 70 %
(zadáno: 25.4.2018, počet hodnocení: 326)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Tomashewk 60 %
(zadáno: 22.4.2018, počet hodnocení: 3)
David Strang 100 %
(zadáno: 20.4.2018, počet hodnocení: 106)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá scéna, ta se fakt povedla, napínavý příběh a herci nejlepší.
Deinonychus 80 %
(zadáno: 19.4.2018, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Pro fandy velkého Stephena skoro povinnost. Oproti předloze se představení line v mírně odlehčeném tónu, hutnější atmosféra by neuškodila. Taktéž mi trochu chyběl i silnější závěr. Originálně řešená scéna umožňuje dynamický pohyb postav i diváka v prostoru. Zlata Adamovská je pak ozdobou celé hry. Výsledek - více než důstojná adaptace hororového románu. Za mě spokojenost.
Petr Jan 90 %
(zadáno: 19.4.2018, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Moc hezké představení. Byť je příběh všeobecně známý, dokáží vás vynikající výkony Zlaty Adamovské a Petra Štěpánka a skvělá režie Ondry Sokola zaujmout natolik, že se nebudete ani minutu nudit a budete s napětím očekávat, co se na jevišti odehraje dalšího. Jako bonus je krásná a propracovaná scéna.
Pavel.Tomas 80 %
(zadáno: 13.4.2018, počet hodnocení: 93)
přínosný / zajímavý komentář
Zlata Adamovská je skvělá, Petr Štěpánek báječný. A režie Ondřeje Sokola dokonalá. Stojí za to vidět i kvůli scéně a efektům.
Jirkan 50 %
(zadáno: 5.4.2018, počet hodnocení: 558)
přínosný / zajímavý komentář
4.4. 2018: Rozpačitý dojem. Zvláštní je nazvučení celé inscenace. V místech psychického nebo fyzického mučení Paula se publikum často směje, nedochází k napětí. Výkon Petra Štěpánka tomu moc nepomáhá, nevěřil jsem. Druhá část inscenace byla více dynamická. Zajímavě se pracovalo se scénou (která je hodně realistická). Zapojeny zajímavé efekty (až filmové). Závěrem hodnocení: Zlata Adamovská - ano! Převálcovala na jevišti vše, co se dalo a ovace na děkovačce byly zasloužené. Její obsazení byla velmi dobrá volba.
Wetty 70 %
(zadáno: 1.4.2018, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Představení lze rozdělit na dvě rozdílné části. Před a po přestávce. První půlka pomalá, rozvláčná. Druhá část dala příběhu spád. Představení stojí především na paní Adamovské, která byla excelentní. Pan Štěpánek nemá bohužel tolik prostoru, což je ale dáno rolí.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.