Studio DVA divadlo

Misery

Premiéra: 29.3.2018. Překlad: Pavel Dominik. Scéna: Adam Pitra. Kostýmy: Katarína Hollá. Režie: Ondřej Sokol.
2:10


Divadelní adaptace světového bestselleru mistra hororu Stephena Kinga, který mistrně zkompinoval temný humor s dechberoucím napětím. Úspěšný spisovatel se dostane do spárů oddané fanynky, která jeho knihy miluje tak nesmírnou láskou, že je pro ni schopná i zabít...
14!
Studio DVA divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
73 %
73481000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 70 %
Jan Pařízek 70 %
Jiří Landa 70 %
Helena Grégrová 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (52)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 10.12.2018, počet hodnocení: 1552)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Kingův bestseller v nové, v Čechách prvně uvedené adaptaci. Režisér O. Sokol pečlivě pracoval s herci. I když by se možná dala vybrat vhodnější herečka, Z. Adamovská více než příjemně překvapila v charakteru, který ještě neměla příležitost na jevišti ztvárnit (před kamerou si podobnou polohu vyzkoušela); uhrála i vypjaté okamžiky. Také P. Štěpánek se nespokojil s osvědčenými návyky. Pro komorní thriller není tak velké jeviště nejvhodnější, ale řešení scény a další prostředky (světlo, projekce) výrazně hercům dopomohly vybudovat vzrůstající napětí.
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 5.9.2018, počet hodnocení: 764)
přínosný / zajímavý komentář
Vydařená inscenace, jenž dobře čerpá z žánrově ne úplně typického spojení komediálního thrilleru. Dramatický příběh je dobře odlehčen vtipnými glosy a svéráznými charaktery obou postav, byť samozřejmě šílená obdivovatelka má v tomto jasně navrch. Její postava, ztvárněná velice věrohodně výtečnou Z. Adamovskou, je bezesporu hlavní tahoun této hry. Ale i P. Štěpánek nijak nezklame a společně jim funguje více než dobře. Z mého pohledu bych ale přeci jen ubral komediální roviny a zvýšil napětí. Trochu větší strach o osudy postav by přineslo, myslím, ještě silnější zážitek.
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 15.5.2018, počet hodnocení: 2864)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
75% Na inscenaci je zřejmé, že má O. Sokol zkušenosti s hrami M. McDonagha. Smysl pro trefné pointování černého humoru, který nesnižuje napětí příběhu, využil i u Misery. Z. Adamovská měla možnost si vyzkoušet herecké polohy, s nimiž na divadle tolik nepracovala. Vytvořila uvěřitelnou postavu, jejíž narušená psychika postupně ovládá veškeré jednání vedoucí až k úplnému rozkladu racionálního uvažování. V exponovaných chvílích záchvatů zuřivosti je věrohodná, jde z ní strach, ale přitom vzbuzuje občas až lítost. S nelehkou úlohou fanynkou týraného spisovatele si s lehkostí poradil P. Štěpánek.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 9.5.2018, počet hodnocení: 1412)
přínosný / zajímavý komentář
Přenesení kultovní knihy a filmu na divadelní prkna zdálo se mi až do dnešního večera takřka nepředstavitelné. A ejhle, heuréka, funguje to. Míra "zjemnění", tedy okamžiky, kdy je zapotřebí hororový punc odlehčit úsměvnými nádechy, vychází textu a očekávatelnému různorodému potenciálu publika vstříc šťastným směrem. Zlata Adamovská pro roli Annie očividně dýchá a Petr Štěpánek ji každopádně nenechává ve štychu. Misery v tomto inscenačním podání by rozhodně neměla co nejdéle zemřít. ;)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Valentina Šimková 10 %
(zadáno: 21.11.2019, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Představení se mi nelíbilo. Už mě nebaví, jak je všude Zlata Adamovská a Petr Štěpánek. Je to ohraná dvojice, která je všude. Výkony byli podprůměrné.
Gaja 50 %
(zadáno: 27.10.2019, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Kdo zná literární předlohu, musí být provedením poněkud zaskočen. Herecké výkony dobré, ale bohužel jiný žánr.
Varan 30 %
(zadáno: 1.10.2019, počet hodnocení: 87)
přínosný / zajímavý komentář
Velké zklamání. Jestli někdo jde na představení s očekáváním, že mu bude běhat mráz po zádech, nedočká se. Ondřej Sokol se rozhodl z původního dramatu s hodně temnou atmosférou vytvořit lacinou komedii. Zlata Adamovská se zcela minula ztvárnění vyšinuté ošetřovatelky, ze které jde čirá hrůza, a místo toho vytvořila parodii venkovské tetky. Herečka přehrává, pitvoří se a řve. Petr Štěpánek jen suše glosuje. Očekávané napětí zcela chybělo a diváci se celou dobu smáli, jako by mělo jít o výbornou komedii. Pochvalu si určitě zaslouží velmi dobře vymyšlená scéna s točnou.
Čiko 70 %
(zadáno: 25.5.2019, počet hodnocení: 681)
přínosný / zajímavý komentář
Po Lesu je to další hra, jejíž nasazení mě od studia DVA trochu překvapilo. Mé obavy rozptýlil jek Ondřej Sokol svou režií, tak Zlata Adamovská a Petr Štěpánek jejich souhrou. Postaráno je i o napětí, které je pro Kingovu tvorbu tak příznačné. Líbila se mi také scéna Adama Pitry.
Radka@ 70 %
(zadáno: 19.5.2019, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
Je to složité. Paní Adamovská a pan Štěpánek jsou naprosto uvěřitelní, přirození, nepřišlo mi, že hrají (opravdu v dobrém). Scéna, efekty super. Jen je to přesné převedení filmu na jeviště (možná byl film převeden původně z jeviště na plátno, ale to nevím). Takže otázka zní, zda se vám chce dívat dvě hodiny na přesně totéž, co vidíte v TV? Navíc postava Annie je nastudována spíše jako hysterická než psychopatická. V rámci děje se odehrávají scény, které nejsou příjemné, ale neměla jsem pocit bezvýchodnosti, hrůzy. Ale třeba to nebylo záměrem. Nicméně o mnoho lepší než film. Knihu jsem nečetla
Sendy 70 %
(zadáno: 17.4.2019, počet hodnocení: 151)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Antonio 100 %
(zadáno: 1.4.2019, počet hodnocení: 77)
přínosný / zajímavý komentář
Zlato Adamovskáá bravooo úžasnéééé ....
Simona Ježková 100 %
(zadáno: 29.3.2019, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Krasojízda Zlaty Adamovské. Ta vytvořila svoji vlastní Annie, zcela jinou než jakou jsem si ji představovala po přečtení Kingovy předlohy. A možná, že to je hlavní důvod, proč je její postava uvěřitelná ve svém jednání, zrůdná a přesto zvláštně lidská. Skutečná. Petr Štěpánek za svoji ženou nikterak nezaostává, naopak - dokáže na malém prostoru jedné postele a invalidního vozíku sehrát strhující drama jednoho pomalu šílícího člověka. Slovní přestřelky mezi Annie a Paulem jsou mistrně zvládnuté, vše je podpořeno geniálně vytvořenou otočnou scénou.
Proto bravo, tleskám a hluboce se klaním.
Kevinator 60 %
(zadáno: 19.3.2019, počet hodnocení: 192)
přínosný / zajímavý komentář
Šel jsem na thriller od S. Kinga a dostal jsem Misery po česku. Taková veselá zájezdovka, řachanda. Lidi se smáli nervovým záchvatům Annie anebo když týrala Paula anebo když zastřelila jinou postavu. Pokud to byl záměr, tak je to velká škoda. Dechberoucí napětí se nekonalo. Temný humor minimálně. Obou herců i režiséra si velmi vážím, S. Kinga mám taky rád, ale tohle se mi nelíbilo.
NinadeL 90 %
(zadáno: 12.3.2019, počet hodnocení: 107)
přínosný / zajímavý komentář
Zajezd do Krušnohorského divadla v Teplicích. Příjemný zážitek, nečekaný výběr látky pro Adamovskou a Štěpánka. Celkově moc dobré, chytrá scéna, téma mě moc bavilo a neměla jsem problém si představit americké reálie.
Snekac 80 %
(zadáno: 10.3.2019, počet hodnocení: 67)
přínosný / zajímavý komentář
Oceňuji hlavně skvělou scénu - práci se světly, efekty, využití točny. K atmosféře pomohl i výběr hudby. Herecké výkony velmi dobré... Zkrátka, tímto představením si u mě Studio Dva napravilo předchozí velmi špatný dojem po hře Les.
KyleReese 90 %
(zadáno: 13.2.2019, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi povedené divadelní zpracování s vynikajícími herci a vedle knižní předlohy i filmu na srovnatelné úrovni.
Michal1982 80 %
(zadáno: 19.1.2019, počet hodnocení: 46)
přínosný / zajímavý komentář
Jelikož mám Kathy Bates velmi rád, šel jsem do divadla s napětím, jak si s rolí Annie paní Adamovská poradí... Poradila.. Výborně... Celý večer defakto patřil ji. Pan Štěpánek v mezích své role hrál taky výborně... Ač hororový námět, tohle byla taková černá komedie a vůbec mi nevadí, že jsem se smál i v místech, kde mě ve filmu spíše mrazilo. Nejlepší pro mě byla scéna společná večeře ????.. Tak Vám přeji mnoho repríz pane Sokole..
Domi.Mac 90 %
(zadáno: 27.11.2018, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné. Mám moc ráda film, takže jsem na představení šla s dost kritickým očekáváním. A bylo skvělé. Adamovská předvádí výkon hodný Thálie, Petr Štěpánem ji skvostně sekunduje. Její postava je dojemná, zákeřná, zkažená, ale divák si ji musí zamilovat. K tomu nádherná scéna, výborná režie a nekončící standing ovation na konci představení. Víc takových zážitků, rozhodně půjdu ještě jednou. Bravo! 100%
Monday 30 %
(zadáno: 28.10.2018, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Paní Adamovská přehrávala, bylo to až komické. Petr Štěpánek neměl moc prostor něco hrát. Škoda.
Sabina92 100 %
(zadáno: 26.10.2018, počet hodnocení: 36)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení. Nemám za co bych strhla procenta. Snad jen, že představitel šerifa nebyl moc slyšet. Zlata Adamovská podala naprosto fascinující a vyčerpávající výkon. Ani chvíli jsem se nenudila, což se mi občas při zájezdových představeních stává. Scéna zajímavě sestavená. Zlata tam prochází celým domem od verandy po ložnici a kulisy se otáčí s ní. Zasloužila by si ovace ve stoje, leč liberecké publikum se zřejmě ostýchalo a postavila se jen půlka obecenstva. Škoda! Herečka by si to právem zasloužila.
Fedorocko 80 %
(zadáno: 2.10.2018, počet hodnocení: 512)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná scéna,výborné herecké výkony obou hlavních představitelů.
Opravdu povedené představení.
Jakubson 80 %
(zadáno: 26.9.2018, počet hodnocení: 68)
přínosný / zajímavý komentář
Klobouk dolů divadlu Studio DVA, že sáhlo po tomto kusu. Herecký koncert obou představitelů, důmyslná scéna a především nepromarněný večer v hledišti divadla.
Dr.mvdr 50 %
(zadáno: 24.7.2018, počet hodnocení: 78)
přínosný / zajímavý komentář
Mou známku ovlivnily kniha a film, oboje výrazně převyšující divadelní nastudování. Představě o tématu, kterou jsem si vytvořil z knihy a filmu, se jednoznačně blížil P. Štěpánek, přehrávající Z. Adamovská jako by hrála jiný kus. Doporučuji především těm, kteří Misery předtím neznali.
Zuzanan1 70 %
(zadáno: 26.6.2018, počet hodnocení: 32)
přínosný / zajímavý komentář
Kdybych neznala stejnojmenný film na motivy Stephena Kinga, asi by se mi to i líbilo. Hlavně oceňuji nápaditou scénu. Adamovská byla výrazně lepší než Štěpánek.
Mikika 80 %
(zadáno: 22.6.2018, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
parádní! i díky tomu, že jsem nečetla původní knihu, a byla tak překvapovaná. na druhou stranu se v publiku dali najít ti, co knihu četli - ti se smáli tam, kde nic vtipného nebylo - jen pochopili narážky pro znalce.
Anah 90 %
(zadáno: 6.6.2018, počet hodnocení: 177)
přínosný / zajímavý komentář
Herecký koncert paní Adamovské. Ovace ve stoje opravdu zasloužené
Ambrozka 100 %
(zadáno: 9.5.2018, počet hodnocení: 67)
přínosný / zajímavý komentář
Výkon Zlaty Adamovské byl naprosto úžasný, Petr Štěpánek byl také vynikající. Jako velké plus také hodnotím originálně zpracovanou scénu. Příběh je napínavý, režie Ondřeje Sokola je jako vždy skvělá.
David Strang 100 %
(zadáno: 20.4.2018, počet hodnocení: 117)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá scéna, ta se fakt povedla, napínavý příběh a herci nejlepší.
Deinonychus 80 %
(zadáno: 19.4.2018, počet hodnocení: 27)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Pro fandy velkého Stephena skoro povinnost. Oproti předloze se představení line v mírně odlehčeném tónu, hutnější atmosféra by neuškodila. Taktéž mi trochu chyběl i silnější závěr. Originálně řešená scéna umožňuje dynamický pohyb postav i diváka v prostoru. Zlata Adamovská je pak ozdobou celé hry. Výsledek - více než důstojná adaptace hororového románu. Za mě spokojenost.
Petr Jan 90 %
(zadáno: 19.4.2018, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Moc hezké představení. Byť je příběh všeobecně známý, dokáží vás vynikající výkony Zlaty Adamovské a Petra Štěpánka a skvělá režie Ondry Sokola zaujmout natolik, že se nebudete ani minutu nudit a budete s napětím očekávat, co se na jevišti odehraje dalšího. Jako bonus je krásná a propracovaná scéna.
Pavel.Tomas 80 %
(zadáno: 13.4.2018, počet hodnocení: 113)
přínosný / zajímavý komentář
Zlata Adamovská je skvělá, Petr Štěpánek báječný. A režie Ondřeje Sokola dokonalá. Stojí za to vidět i kvůli scéně a efektům.
Jirkan 50 %
(zadáno: 5.4.2018, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
4.4. 2018: Rozpačitý dojem. Zvláštní je nazvučení celé inscenace. V místech psychického nebo fyzického mučení Paula se publikum často směje, nedochází k napětí. Výkon Petra Štěpánka tomu moc nepomáhá, nevěřil jsem. Druhá část inscenace byla více dynamická. Zajímavě se pracovalo se scénou (která je hodně realistická). Zapojeny zajímavé efekty (až filmové). Závěrem hodnocení: Zlata Adamovská - ano! Převálcovala na jevišti vše, co se dalo a ovace na děkovačce byly zasloužené. Její obsazení byla velmi dobrá volba.
Wetty 70 %
(zadáno: 1.4.2018, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Představení lze rozdělit na dvě rozdílné části. Před a po přestávce. První půlka pomalá, rozvláčná. Druhá část dala příběhu spád. Představení stojí především na paní Adamovské, která byla excelentní. Pan Štěpánek nemá bohužel tolik prostoru, což je ale dáno rolí.
Lukáš B. 90 %
(zadáno: 21.10.2019, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Opravdu silné mrazivé drama, herecky výkon paní Adamovske naprosto strhující! Hra z počátku predvidatelna a pomalá nabere v druhé části rychlý a desivy spad udalosti.
Hanichka 30 %
(zadáno: 11.11.2019, počet hodnocení: 35)
Marja 80 %
(zadáno: 25.9.2019, počet hodnocení: 20)
Rentcha 60 %
(zadáno: 24.7.2019, počet hodnocení: 17)
Xjane 90 %
(zadáno: 26.5.2019, počet hodnocení: 21)
Xcepek 70 %
(zadáno: 24.5.2019, počet hodnocení: 475)
Lukrativni 50 %
(zadáno: 27.4.2019, počet hodnocení: 73)
Martin21 70 %
(zadáno: 18.4.2019, počet hodnocení: 334)
ToPe 60 %
(zadáno: 26.3.2019, počet hodnocení: 37)
Unionboy 70 %
(zadáno: 10.3.2019, počet hodnocení: 165)
Mackovaa 100 %
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 12)
Zute 90 %
(zadáno: 24.1.2019, počet hodnocení: 23)
Miskova Pet 70 %
(zadáno: 16.1.2019, počet hodnocení: 43)
Boo 80 %
(zadáno: 7.10.2018, počet hodnocení: 117)
StepanP 70 %
(zadáno: 7.6.2018, počet hodnocení: 13)
Michaela70 80 %
(zadáno: 10.5.2018, počet hodnocení: 32)
Bernardblack 80 %
(zadáno: 9.5.2018, počet hodnocení: 226)
Plšík 70 %
(zadáno: 25.4.2018, počet hodnocení: 407)
Tomashewk 60 %
(zadáno: 22.4.2018, počet hodnocení: 3)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.