Studio Hrdinů

Jaroslav Hašek, Dušan D. Pařízek

Kauza Schwejk

Premiéra: 11.6.2015. Česká premiéra: 26.11.2015. Dramaturgie: Roland Koberg, Sophie Menasse. Kostýmy: Kamila Polívková. Scéna a režie: Dušan D. Pařízek.
První část čtyřdílného koprodukčního projektu Studia Hrdinů, Theater Bremen a festivalu Wiener Festwochen. Premiéra v červnu 2015 ve Vídni, česká premiéra v listopadu 2015 v Praze.
2:15x


Dosud se rozsah násilí a anarchie vkomponované do Haškova významného románu buď ne zcela dostatečně oceňuje, anebo se přímo ztrácí při překladu nebo výkladu díla. Válečný folklór se ukázal být chytlavější než její realistické vylíčení. Ale co kdyby se Hašek vzal doslova a psychologická studie věčného parazitování (nezáleží na tom, zda jde o Čecha nebo příslušníka jiného národa) by se stala východiskem pro soudní řízení...?
inscenace není vhodná pro děti
oficiální ankety:
nominace na Cenu divadelní kritiky v kategorii Nejlepší inscenace roku 2015
Cena Divadelních novin 2016 (Činoherní divadlo)
Studio Hrdinů
Hodnocení inscenace
Redakce
77 %
Uživatelé
80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Lukáš Dubský 80 %
(zadáno: 22.5.2017, počet hodnocení: 627)
přínosný / zajímavý komentář
Aby se Pařízek zbavil nánosů konotací spojených s Haškovým hrdinou, tak se Švejk svého soudu za dezerci vůbec neúčastní. Inscenace je z větší části hrána v němčině, objeví se ale i čeština a maďarština. Právě jazyková nedorozumění, chyby v překladu jsou zdrojem výsostné slovní komiky, nesou ale i vážnější poselství o neporozumění mezi sousedními národy. Herecky zajímavé - první polovinu táhne především M.Baum jako generál Fink, za pozornost stojí i I.Uhlířová, která většinu svého partu odehraje v němčině. Závěr vyznívá trochu do ztracena, snad je to tím, že jde o první část plánované trilogie.
Veronika Boušová 90 %
(zadáno: 28.3.2016, počet hodnocení: 276)
Jiří Koula 60 %
(zadáno: 3.1.2016, počet hodnocení: 1352)
přínosný / zajímavý komentář
64,99 % Uznávám, že zobrazení toho, jak to v naší české kotlině a okolí vře, je mimořádně aktuální, neupírám ani Pařízkovi kvality jeho režie, rád jsem opět viděl pod jeho vedením Ivanu Uhlířovou a Jiřího Černého, i ostatní herci podali profesionální výkon. Jenže ač nemám žádnou konkrétní výtku, přesto mě inscenace jako celek nijak výrazně neoslovila, ocenění zůstává v intelektuální rovině.
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 21.12.2015, počet hodnocení: 1280)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Komentář L. Holubce je výstižný. Inscenace se každému nemusí jevit jako mimořádná, ale její smysluplnost je nezpochybnitelná. I když se první hodina může zdát zbytečně „upovídaná“, posléze se objasní její smysl. A témata, k nimž se posléze dospěje, opravdu stojí za to!
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 6.12.2015, počet hodnocení: 1243)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Když se řekne 'evropské moderní divadlo v nadčasovém burcujícím rytmu, tepající do nešvarů společensko-politického kontextu', nelze si na první dobrou nevybavit Dušana D. Pařízka. Opětovně toto potvrzuje i velmi slibnou úvodní částí avizované švejkovské mozaiky aneb její pootevřený konec mně v rámci projektu přijde namístě. Tleskám!
Lukáš Holubec 80 %
(zadáno: 1.12.2015, počet hodnocení: 440)
přínosný / zajímavý komentář
Mimořádná inscenace, která dokazuje kam se Dušan D. Pařízek posunul. Jak moc je i nadále pro něj důležitá středoevropská kultura a společnost. Ve hře samotné, která se odehrává před vojenským soudem, kdy Švejk je obžalovaným z dezerce (sám Švejk ve hře nevystupuje), jde o témata, která tento slavný román zmiňuje jen tak náznakem, a jež v průběhu dvacátého století a bohužel i v současnosti jsou stále aktuální. Xenofobie, antisemitismus, totalitarismus, národnostní nenávist. Herecky inscenaci táhnou Martin Baum a Peter Fasching, kteří dávají hře vážnost a situace, kdy může člověka mrazit...
Hodnocení uživatelů:
Národosolsobě 50 %
(zadáno: 12.5.2017, počet hodnocení: 219)
přínosný / zajímavý komentář
prima herecky, dokonce v němčině
Sluha 60 %
(zadáno: 11.5.2017, počet hodnocení: 111)
Weller 60 %
(zadáno: 20.3.2017, počet hodnocení: 7)
Vltava 70 %
(zadáno: 19.3.2017, počet hodnocení: 37)
Dzony59 60 %
(zadáno: 8.2.2017, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Zdlouhavé představení. Příběh byl dle mého z části založen na národnostích stereotypech, které dle mého v dnešní době moc neplatí, a proto se účinek inscenace pro mě míjí s aktuálností. Scénograficky i světelně nic převratného, ale divadelní řemeslo zvládnuto vcelku kvalitně.
Marie friedlova 90 %
(zadáno: 1.10.2016, počet hodnocení: 54)
JimmyII 90 %
(zadáno: 16.5.2016, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Pařízek přichystal nový pohled na motiv Švejka a švejkovství, mrazivou exkurzi do útrob státnického molochu v době války, která je však nečekaně aktuální a poplatná současné evropské situaci. Sžíravý portrét xenofobie, malosti, nepochopení a byrokracie nemůže nechat nikoho na pochybách, co chce Pařízek říct divákům. Navíc v klasicky téměř bezchybné režii, s minimalistickou a funkční scénou a především fantastickými herci. Na Bauma, Faschinga, Uhlířovou a Černého (a i další) se nelze vynadívat. K tomu přičtěte i bravurní střídání humoru a vážných pasáží a dostanete jedinečný zážitek.
Jirkan 90 %
(zadáno: 13.5.2016, počet hodnocení: 497)
přínosný / zajímavý komentář
11.5. 2016: Možná jsem měl jsem pocit, že některé situace se opakují a tím se celá inscenace natahuje. Ovšem tato výtka nezabrání tomu si odnést mimořádný zážitek z hereckého umění, protože nasazení všech herců je vysoké a nepoleví (tak trochu lišácky jsem na to čekal a nic). Je to o společnosti jako takové a vztazích v ní. Je překvapující, na jakém příběhu se toto dá odhalit. Žádná sranda ve finále (situační humor ale v inscenaci je a funguje).
Artaud 90 %
(zadáno: 13.5.2016, počet hodnocení: 161)
Adam Perutka 100 %
(zadáno: 10.3.2016, počet hodnocení: 4)
Vugrinec 80 %
(zadáno: 28.2.2016, počet hodnocení: 41)
Magieee 90 %
(zadáno: 21.2.2016, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Absolutně dokonalé. Obdivuji Ivanu Uhlířovou, která mě opravdu baví!
Jaroslava Šimáková 100 %
(zadáno: 28.11.2015, počet hodnocení: 123)
přínosný / zajímavý komentář
Absolutni spicka.
Matouš Hájek 90 %
(zadáno: 28.11.2015, počet hodnocení: 57)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.