Studio Ypsilon [hlavní scéna]

Joseph Kesselring

Jezinky a bezinky

Premiéra: 20.4.2018. Překlad: Zdeňka Werichová, Marie Fantová-Breinlová. Dramaturgie: Jaroslav Etlík. Výprava: Ondřej Zicha. Hudba: Dominik Renč, Petr Hasman. Choreografie: Jan Onder. Režie: Jan Schmid.
2:15


Slavná kriminální komedie. Parodie neuvěřitelná, v níž lze chápat vše obráceně a naruby. Jak lze konat dobro? Tentokrát i dobrota zabíjí! Usmrcení jedem coby ctnostná a záslužná pomoc dobrotivých žen některým mužům. Situaci ve starém domě plném mrtvol náhle zkomplikuje příchod opravdového zločince. Pak tedy jak z toho ven, navíc když okolní společnost není o moc lepší...?
Studio Ypsilon
Hodnocení inscenace
Redakce
25 %
Uživatelé
25 %
Hodnocení redakce
Michal Novák 30 %
Jiří Landa 20 %
aktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Michal Novák 30 %
(zadáno: 31.5.2018, počet hodnocení: 1001)
přínosný / zajímavý komentář
Rovnice s proměnnou „ypsilon“ tady jako by pozbyla funkčnosti. Koncepce jako obvykle vychází z typických ypsilonských montážních postupů, ale v případě inscenování této u nás zdomácnělé hry metoda nefunguje. Proč? Divák je konfrontován s autorským principem bez dramaturgického řádu, sledujeme pásmo shluků a odchodů, dále nahodilých zpěvů, vše bez ukotvující logiky. Vyjma Z. Kronerové herci působili, jako když neví, co vlastně mají hrát. Výstupy R. Mrázika jsou už mimo racionální chápání i mimo výseč poetiky Y. Potenciál snad ještě drží herectví mladé Ypsilonky (P. Labudová, J. Večeřa).
Jiří Landa 20 %
(zadáno: 7.5.2018, počet hodnocení: 2859)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Nejnovější premiéru Studia Ypsilon lze označit za průšvih sezóny. Ypsilonská verze Jezinek a bezinek se totiž minula všemu, co lze označit přízviskem vkusný. Dramaturgicko-režijní selhání se podepsalo i na hereckých výkonech, které ve většině případů nedosahovaly ani slušného podprůměru (snad jen vyjma Z. Kronerové). Dada hudební vložky působily jako pověstná pěst na oko, dějové odbočky jakbysmet. Tak velký přešlap doprovázený odlivem diváků o pauze jsem v Ypsilonce ještě neviděl. Tohle se opravdu hodně nepovedlo.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Lajka 10 %
(zadáno: 27.3.2019, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Když vám doma zazvoní zvonek, buď můžete jít mlčky otevřít, nebo vést dialog: "Co to bylo?" "To byl zvonek." "To byl zvonek?" "No jo, zvonek." "On někdo zvoní?" "Aha, on někdo zvoní." "Půjdeme otevřít?" "Tak jo, půjdeme otevřít." "A jdeme otevřít." "No jdeme otevřít." A to tak nějak asi vystihuje celé představení. Ač se Kryštof Mende snaží sebevíc, tak sám to neuhraje, když ostatních 15 herců očividně moc neví, kde se to najednou octli a čím by tak vyplnili další dvě hodiny... Výborné představení, pokud si chcete takhle večer zakrvácet z očí i uší.
Veronika J. 70 %
(zadáno: 26.3.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Mám moc ráda dramatickou předlohu Jezinky a bezinky, v Ypsilonce jsem byla na jednom z prvních uvedení a znovu teď na začátku března a musím říct, že to byl moc milý večer. I přes nějaké ty břebrepty a občasné ?spadnutí řemenu? stojí Jezinky za vidění. Už jenom kvůli hravému tandemu tetiček v podání Jany Synkové a Zuzany Kronerové ? dámy, báječně jsem se bavila.
Garfi 20 %
(zadáno: 7.2.2019, počet hodnocení: 13)
přínosný / zajímavý komentář
15%, protože sledovat představení téhle inscenace prostě fyzicky bolí.
Jakubson 10 %
(zadáno: 18.6.2018, počet hodnocení: 62)
přínosný / zajímavý komentář
Nelze jinak než souhlasit se všemi dosud zmíněnými komentáři. Okomentoval bych to jedním slovem - průser. I když jsem zhlédl generální zkoušku, nemyslím si, že by se inscenace nějak výrazně mohla zlepšit. Doslova trapné provedení opravdu zachraňuje pouze Zuzana Kronerová, ale nestačí to na to, aby svým výkonem zastínila to hrozné, co se na scéně děje. Asi jsem úplně nepochopil, o co inscenátorům šlo. Ale to asi většina diváků, protože pokud se bavilo 5 lidí, tak je to hodně. O přestávce jsem byl znechucený, po představení otrávený z promarněného času.
Femme_theatrale 20 %
(zadáno: 15.6.2018, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Inscenace, jejíž sledování fyzicky bolí. Bohužel to nezachraňují ani výkony Z. Kronerové nebo K. Mendeho, kteří se snaží, seč mohou. Závěr druhé půlky je díky vtipným aktualizacím poměrně snesitelný, divák už se ale nezasměje tak, jak by se normálně očekávalo, protože je prostě vyčerpaný z předchozích desítek minut. Za mě zkrátka ne.
Suzana 20 %
(zadáno: 25.4.2018, počet hodnocení: 239)
Teufel 20 %
(zadáno: 24.4.2018, počet hodnocení: 57)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Zuzana Kronerová, jediný klad inscenace. Jinak tam není dobře prostě nic. Ani hudba (u Ypsilonky s podivem) nemá přesnost a švih. Mátožné, nesmyslné, mechanické. Shluk neustálých příchodů a odchodů postav, pro něž se až parodicky hledá motivace. Postavy říkají repliky... orloj. Pro diváka nekonečné, chvílemi až bolí.
Jirkan 30 %
(zadáno: 24.4.2018, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
20.4. 2018: Je mi líto, ale nelze jinak hodnotit, než málo procenty. Až na výkon Z. Kronerové, K. Mendeho a L. Přichystalové nefungoval ani obsah, ani výprava... O některých hereckých výkonech raději pomlčet. Přitom ta komedie má potenciál... a možná se jen potvrdilo, že poetika tohoto divadla mne neoslovuje...

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.