Studio Ypsilon [hlavní scéna]

Spálená 16

Premiéra: 10.12.2019 | 2:45
Dramaturgie: Jaroslav Etlík. Výprava: Ondřej Zicha. Hudební spolupráce: Miroslav Kořínek, Jaroslav Krček, Dominik Renč. Pohybová spolupráce: Jan Onder. Režie: Jan Schmid.
Inscenace připomínající 55 let od první inscenace a 56 let od založení Studia Y a zároveň věnovaná 30. výročí sametové revoluce. „Co všechno se dělo v našem domě i v naší ulici. Události oživené minulosti. Bejvávalo, bejvávalo. Národ sobě v každé době. Svět je nám dnes otevřen, zato doma se už ani pořádně nevyznáme...“
Studio Ypsilon
Hodnocení inscenace
Redakce
65 %
Uživatelé
82 %
8251000
Hodnocení redakce
Helena Grégrová 70 %
Michal Novák 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
12.9.Po19:30 vstupenky
22.9.Čt19:30 vstupenky
17.10.Po19:30 vstupenky
24.10.Po19:30 vstupenky
17.11.Čt19:30 vstupenky

Volby

Hodnocení (7)

HODNOCENÍ REDAKCE
Helena Grégrová  70 %
(zadáno: 1.7.2022, počet hodnocení: 1502)
+ přínosný / zajímavý komentář
Nápad zpracovat historii adresy Spálená 16 a jejího blízkého okolí prostřednictvím svérázné poetiky ypsilonkových kabaretních koláží vyšel velmi dobře. Inscenace se ve šmrncovním a svižném tempu stihne dotknout poměrně slušné řádky zajímavých faktografických údajů, které jsou zde převážně prezentovány s humorem a nadhledem, ale dostane se i na satirický šleh, mířící k současnému stavu naší země. Stopáži kusu navzdory mně příjemně strávený divácký večer utekl ani nevím jak. Jen Roman Janál není úplně šťastnou volbou obsazení, přijde mi, že se mu se souborem nedaří přirozeně splynout.
Michal Novák  60 %
(zadáno: 21.3.2020, počet hodnocení: 1090)
+ přínosný / zajímavý komentář
Netradiční koncept divadelní procházky historií určitého místa, skrze níž je pojmenována dnešní plytkost, smysl dává velký. Rukama dramaturga prošlo ohromné množství materiálu – kdo by to byl čekal, když jde o „jednu adresu“. Koláž informací, hledání souvislostí a pořádná porce hudební ambaláže se rozvinula do podoby poněkud rozvleklé, méně by znamenalo více. Humor a duch Y přítomny, vytrácí se však kompaktnost mezi mazáky a nastupující hereckou generací. Každý jinak, tak nějak (pokud má co hrát). A nebo úplně děsivě, čímž myslím horlivost R. Janála, v okostýmování, jež vypovídá více o něčem jiném než o divadelní postavě.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Majakmp3  80 %
(zadáno: 16.2.2020, počet hodnocení: 28)
přínosný / zajímavý komentář
Mé první setkání s Ypsilonkou, takže hodnocení prosím berte s rezervou. Představení s mi moc líbilo. Koncepčně mi hra připomíná revue divadla SEMAFOR.
Studio Ypsilon sídlí ve Spálené ulici č. 16 a hra je historickou exkurzí na tuto adresu a do přilehlého okolí. V každé době tu zajímaví lidé dělali zajímavé věci, takže proč si to nejlepší nepřipomenout. Písničky, skeče, vtipy i historický výklad. Jedinou drobnou výtku bych měl k času, byť je tu představen jako dvojjediná entita, tak neustálé střídání minulosti vzdálené s méně dávnou a naopak mi trochu vadilo - proč ne chronologicky?
Plšík  70 %
(zadáno: 16.2.2020, počet hodnocení: 661)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Enorm  90 %
(zadáno: 5.1.2020, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
Velice povedené představení. Dozvíte se hodně o historii ulici Spálena. Doporučuji pro všechny!
Maryshka  90 %
(zadáno: 2.3.2020, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Ypsilonka jako za starých časů... koláž mikropříběhů, na které je vystavěna historie ulice Spálené a domu, ve kterém Ypsilonka sídlí. Ale téma není jen objasnit minulost jednoho místa, jde i o zamyšlení, v čem žijeme dnes. Inscenace je vtipná, aktuální i edukativní, ale v tom nejlepším slova smyslu. Tohle se musí vidět vícekrát!
Neban_07  80 %
(zadáno: 7.1.2020, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Nové představení kdy se člověk mnoho dozví a pobaví. Představení je trochu delší, ale člověk se nenudí. Herecký soubor podal ze sebe jen to nejlepší - děkuji

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.