Švandovo divadlo [velký sál]

1984

Premiéra: 28.1.2023 | 3:05
Překlad románu: Eva Šimečková. Dramaturgie: Martina Kinská. Výprava: Jaroslav Milfajt. Hudba: Gabriela Vermelho. Režie: Dodo Gombár.
Adaptace antiutopistického románu britského spisovatele, který se stal (nejen díky svému temnému vizionářství) jedním ze stěžejních děl světové literatury. Winston Smith, úředník Ministerstva pravdy, byl doposud spolehlivým členem společnosti - řádně pracoval, volný čas trávil dle předpisů, nepochyboval. Až nyní ho cosi uvnitř přimělo koupit si sešit a začít psát deník. Cosi v něm se začalo ptát po minulosti, pátrat v paměti, pochybovat. Opravdu je jeho země ve válce, nebo jde o nástroj manipulace skrze neustálé udržování pocitu strachu a ohrožení? A co když se minulost odehrála jinak, než jak je jim předkládáno? Sám ví, jak důsledně se upravují zprávy, fotografie, výpovědi. Jak dogmaticky se oklešťuje jazyk. Winston miluje mladičkou Julii, má na blízku i O´Briena. A všichni tři sní o vzpouře. Snad se jí už dokonce dopouštějí. Jednoho dne se sejdou na místě, kde není tma...
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
56 %
Uživatelé
61 %
61281000
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
17.5.19:00 vstupenky
7.6.19:00 vstupenky

Volby

Hodnocení (32)

HODNOCENÍ REDAKCE
Helena Grégrová  60 %
25.12.2023 | 1665 hodnocení
Lukáš Dubský  50 %
8.6.2023 | 1132 hodnocení
+ souhlasím
55%. Inscenace je dobrou příležitostí, jak se s Orwellovým dílem seznámit, jelikož režisér D.Gombár adaptoval román pro jeviště srozumitelně a celkem podrobně. Člověka, který ale knihu zná, nemá inscenace čím překvapit. Únavná stopáž přes tři hodiny a pomalé tempo spolehlivě tlumí veškeré emoce, a tak tato verze hlubší dojem nezanechá. Z herců mě nejvíce zaujala A.Šťastná v roli Julie. I přes výše zmíněné se ale jedná o pochopitelnou dramaturgickou volbu, jelikož Orwellovo dílo je pořád aktuální, a to přesto, že se inscenační tým o žádné výraznější aktualizace nepokoušel. (více v článku na blogu)
Michal Novák  60 %
2.3.2023 | 1155 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Čekal jsem tajemnost, propadání do hlubin systému, ale dostalo se mi „převyprávěcí“ dramaturgie, postavené na příznačných atributech, posléze praktikách. Skartovačka, kamuflovaný ďábel, záchod cely a explicitně znázorňované mučení. U všech těchto zastavení se budete ošívat i skrze vnímání divadelního času, celek je rozkošatěn do délky až únavné. Předloha rezonuje s každým pomyšlením na běh věcí dnešních, tento divadelní přepis k dnešku zas tak moc nemíří. Ilustruje, ale postrádá zobrazení podstaty. Pro nečtenáře příležitost k seznámení s tímto dílem. Heroický výkon Davida Punčocháře, démonický Tomáše Petříka, autentický Anežky Šťastné.
Jan Pařízek  50 %
6.2.2023 | 900 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Brilantní literární dílo, které je třeba si připomínat a já jsem určitě rád, že jeho dramatizaci zde ve Švandově divadle uvádějí. Nicméně i přes nespornou kvalitu předlohy ve mě toto zpracování výraznější dojem bohužel nezanechalo. Převládající pocity jsou hlavně zdlouhavé a roztahané. Řada pasáží, jenž mají potenciál zasáhnout, silnější emoce nevyvolaly. Příliš tomu nepomáhaly ani herecké výkony, ze kterých mile rád vyzdvihuji hlavně A. Šťastnou, scény s ní patří k nejlepším a hlavně tyto utkvěly nejvíce v paměti. Stejně tak opravdu dobře zvolená doprovodná hudba. Ve výsledku však pro mě spíše menší zklamání. 55%
Iva Bryndová  60 %
3.2.2023 | 551 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
55% - Realisticky pojatá inscenace na scéně Švandova divadla vcelku povedeně ilustruje Orwellův román. V jednoduché, byť funkční scéně, s výraznou hudbou a silnými hereckými výkony, jak Davida Punčocháře, či Anežky Šťastné, tak zejména Tomáše Petříka. Místy je ovšem příliš dlouhá a pomalá, a navíc nepřináší nic víc - prostou ilustraci (takže ji vřele doporučuji budoucím maturantům či všem ostatním pro seznámení s románem) zbavenou nějaké přidané hodnoty, či v mém případě i silnější emoce. Bohužel ty na mě skutečně nezapůsobily.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
SVATOŠOVÁ  70 %
15.5.2023 | 34 hodnocení
+ souhlasím
No, páni... Už je to dávno,co jsem tu knihu četla. Už jsem skoro zapomněla,jak náročné dílo je.
V době,kdy sama řeším změnu svého myšlení, změnu toxických vzorců chování,na mně vyplázne jazyk představa úmyslné manipulace myšlenek....
Jinak dobré výkony pana Punčocháře. Tento nenápadný herec mne překvapuje svou fyzickou kondici. A vedle něj také nezapomenutelný Tomáš Petřík. Příjemný zpěv a dobré vibráto Andrei Bursove. A zajímavá Anežka Šťastná. Ve druhé části se také projevil Jacob Erftemeijer, který tam předtím jen dělal dav.
Za mně dobré,ale opravdu dost dlouhé. Hodil by se i pro žáky od 15 let. Prostě HUSTYYY!
Adam Zelinka  70 %
15.5.2023 | 203 hodnocení
+ souhlasím
celkem kvalita, ale 3 hodiny je prepalena stopaz
Čiko  50 %
21.4.2023 | 1085 hodnocení
+ souhlasím
Je velká škoda, že je první polovina inscenace tak neskutečně dlouhá, nudná a nezáživná. Proto asi o pauze někteří diváci opouštějí divadlo. Druhá část se povedla mnohem lépe. Pamatuji si na inscenaci 1984, kterou kdysi uvedlo divadlo D21 (70%). Její přednost byla právě v temporytmu, který zde tak chybí.
Herecky se mi líbil trojlístek D.Punčochář, T.Petřík a A.Šťastná.
Accidentallytheatrical  50 %
18.4.2023 | 31 hodnocení
+ souhlasím
Viděno na 1. repríze. Trochu nuda a rozhodně příliš dlouhé.
Karel1964  30 %
23.3.2023 | 82 hodnocení
+ souhlasím
Viděl jsem první polovinu a pak jsme to vzdali.
Kniha 1984 je o totalitě, strachu, špiclování, nesmyslnosti diktatury.
Hra je bohužel o strašné nudě. Emoce nula, vyjádření strachu nula. Za mě Nuda v Praze. Škoda...
Jerman  50 %
15.3.2023 | 127 hodnocení
+ souhlasím
Orwell osvědčil v románu Nineteen eighty-four vydaném v 1949 velkou jasnozřivost, jeho fiktivní svět totality se totiž stal již realitou v Severní Koreji a postsovětské Rusko se posunulo v 2022 k čisté diktatuře, kde obyvatelstvo má mozek zcela vymytý propagandou, a kde lež se stala pravdou. Proto má uvedení tohoto kusu velkou aktuálnost. Můj dojem z tříhodinového představení je ale hodně rozpačitý, je krajně nepříjemné se dívat na to co se děje na jevišti, ale to patří k věci. První polovina má jakousi dynamiku, po přestávce je to však zcela nedramatické a dlouhé deklamace a zobrazování mučení hlavního hrdiny jsou k nepřežití 55%.
Tvidatko  60 %
3.2.2023 | 80 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Jsem ráda, že jsem konečně někde pořádně viděla Anežku Šťastnou, je výborná! Stejně tak ostatní (a David Punčochář především) předvedli skvělý výkon. Co se týče inscenace, tak její věrnost předloze nás vytrestá velmi zdlouhavým a únavným divadlením zážitkem. Každopádně středoškolákům, kteří nestíhají čtení, se podle mě návštěva vyplatí.
Teejaa  70 %
1.2.2023 | 21 hodnocení
+ souhlasím
Velmi dobré "Dodovo divadlo", jeho rukopis je zde čitelný. Jdete na Orwella, dostanete Orwella, ctí předlohu bez diskutabilních odboček. Prolog na začátku pro znalce předlohy možná zdlouhavý, ale obecně potřebný. Baví mě scéna, hudba, herecké výkony na velmi vysoké úrovni (David Punčochář, Anežka Šťastná, Andrea Buršová). Délku představení jsem pocítila po začátku druhé půlky, ta první (delší) běží jako hodinky. Za mě moc dobré.
Kateřina Vodáková  30 %
31.1.2023 | 195 hodnocení
+ souhlasím
Titul a pojetí, které podle mě zdaleka nesedne každému. Dříve jsem do ŠD chodila velmi často, psychologická dramata a těžké kusy v divadlech cíleně vyhledávám, ale poslední sezóny vedení tíhne ve výběru repertoáru k tématu násilí dle mě více, než je záhodno. Přesto, že kniha je přelomová a nadčasová, nebaví mě ze 3 hodinové stopáže sledovat povětšinou mučení. Zaujala mě A. Šťastná a výběr hudby (Cash), ale jinak už znovu vidět nemusím.
MMK  70 %
31.1.2023 | 178 hodnocení
+ souhlasím
Hra se celkem drží předlohy, scéna jednoduchá, ale plní účel. Několik herců ztvárňuje více postav, ale díky kostýmům jsou dobře rozlišitelné. Poněkud mi chybělo, že vypadlo, že Parsons měl radost z toho, že ho udal vlastní syn. 3 hodiny včetně přestávky je hodně, ale těžko říct, co by se dalo vypustit. Možná nějaké pasáže z mučení. Obsahově má hra co říct i dnes.
David_Pon  80 %
6.10.2023 | 1 hodnocení
+ souhlasím
Prvních 30-45 minut celkem nudných, výprávěcíc. Moc nezaujalo, poté se to ale celé rozjelo a nelitoval jsem, že jsem s přáteli divadlo navštívili. Člověk se do děje vžije a začne ho pohlcovat strach, šílenství, pochyby. To je přesně to, co jsem očekával. Zanechá to i dost věcí nad kterými přemýšlet. Doporučuji moc
MiriVili  70 %
19.4.2024 | 34 hodnocení
Xcepek  70 %
8.4.2024 | 637 hodnocení
Matěj Konečný  60 %
15.1.2024 | 219 hodnocení
Petr-sima  70 %
5.10.2023 | 118 hodnocení
Vilemkubac  80 %
8.6.2023 | 59 hodnocení
Dant3  60 %
16.5.2023 | 25 hodnocení
Onndra  60 %
15.5.2023 | 54 hodnocení
Nova15  100 %
2.5.2023 | 15 hodnocení
Tomsely  60 %
25.3.2023 | 76 hodnocení
Vladislavka  60 %
12.2.2023 | 163 hodnocení
Tarbík  60 %
7.2.2023 | 164 hodnocení
LavinieCamui  70 %
4.2.2023 | 806 hodnocení
Mora  70 %
1.2.2023 | 149 hodnocení
Jeff23  40 %
31.1.2023 | 80 hodnocení
Kokosbaba  50 %
29.1.2023 | 124 hodnocení
Schirru  50 %
17.2.2023 | 1 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.