Švandovo divadlo [velký sál]

Ať vejde ten pravý

Premiéra: 29.5.2021 | 2:10
Překlad: Marie Špalová. Dramaturgie: David Košťák. Výprava: Ján Tereba. Hudba: Jiří Hájek. Režie: Jan Holec.
Hra podle kultovní předlohy na pomezí severské detektivky, upírské romance a psychologického dramatu o dospívání ve společnosti, v níž veškeré autority selhávají. Neznepokojuje krvavými výjevy ale pozvolnou manipulací slabými jedinci na okraji společnosti, aby se obrátili proti těm, jimiž jsou utlačováni...
14!  
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
65 %
Uživatelé
76 %
76341000
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
12.10.St19:00Anglické titulkyvstupenky
9.11.St19:00Anglické titulkyvstupenky
12.10.St19:00 vstupenky
Anglické titulky
9.11.St19:00 vstupenky
Anglické titulky

Volby

Hodnocení (38)

HODNOCENÍ REDAKCE
Jan Pařízek  70 %
13.4.2022 | 823 hodnocení
+ souhlasím
V součtu určitě povedená hra, která přináší řadu zajímavých momentů a rozhodně nijak nenudí. Nicméně nemohu se zbavit dojmu z částečně nevyužitého potenciálu a přílišné zkratkovitosti. Je zde několikero silných témat, často se však zůstává pouze na povrchu a hlubší prožitek se u mě nedostavil. Naštěstí to hlavní, tedy vztah dvou klíčových hrdinů této hry, funguje více než dobře. Zásluhu na tom mají bezesporu oba představitelé. Především však výkon D. Barešové je opravdu famózní a již jen díky ní stojí tato hra za vidění. Ale ani O. Hes nijak nezklamal a zaslouží též potlesk.
Pavel Širmer  60 %
7.9.2021 | 1816 hodnocení
+ souhlasím
Žánrový mix se zcela nepodařilo vybalancovat do konzistentního tvaru, přímo vybízejícího k zamýšlení, vnímavější divák však sdělení nalézt může. Přes zdařilé koncepce výpravy a hudby bohužel jevištní akce místy zavánějí polopatičností a nedaří se do nich dostat patřičný podtext. V hlavní ženské roli doslova září D. Barešová, která dokázala obsáhnout komplikovaný part včetně nadpřirozené roviny vyžadující osvojení specifické mimiky a gest. Autentický O. Hes jí byl dobrým partnerem.
Lukáš Dubský  70 %
16.6.2021 | 972 hodnocení
+ souhlasím
75%. Vlastně bych nevěřil, že mě bude tak bavit upírská romance. Ale Holcova inscenace má slušně ponurou atmosféru a hlavně disponuje skvělou dvojicí D.Barešová - O.Hes v hlavních rolích. Kromě žánrového mixu hororu, detektivky a teenagerovské romance se navíc dotýká i vážných témat jako šikana, sexuální identita či postoj k jinakosti. Více v recenzi
Helena Grégrová  60 %
4.6.2021 | 1513 hodnocení
+ souhlasím
65 %. Inscenace o jinakostech ve společnosti vyniká hereckou souhrou, které dominují obdivuhodně přesní Denisa Barešová a Oskar Hes. Příběh, akcentující primárně šikanu mezi mládeží v kontrastu k přezíravosti okolí a přirozenosti lidské touhy po nalezení spřízněné duše, je místy poněkud zploštěn, nicméně jeho ponurou atmosféru, napětí i šmrnc přízračnosti se daří adekvátně udržet po celou dobu, k čemuž výrazně přispívá také zdařilá hudba Jiřího Hájka.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Karel1964  80 %
30.9.2022 | 45 hodnocení
+ souhlasím
Hra je nadprůměrná, ale v některých momentech představení nedrží úplně pohromadě. Normálně bych to hodnotil tak na 60%.
Ale výkon Oskara Hese a především Denisy Barešové je naprosto skvělý. Především její upírka. Je to spíš takový křehký tvor, který vlastně nikomu ani ubližovat nechce. A její tiky - to se musí vidět :)
RaB  60 %
30.9.2022 | 249 hodnocení
+ souhlasím
Herecky naprosto perfektní Denisa Barešová, která si jede svou vlastní hereckou ligu. Výborně ji doplňuje Oskar Hes - už dlouho jsem neviděl tak výborně se k sobě hodící ústřední dvojici.
Klasicky nedostatečný J. Grundman, který se dokázal přeřeknout hned v 1. větě, zbytek odvyprávěl (zajímalo by mě, jestli ho někdy uvidím vůbec hrát).
Šípal  90 %
8.2.2022 | 130 hodnocení
+ souhlasím
Denisa Barešová se proměnila v tu nejopravdovější hororovou příšeru, jakou jsem kdy poznal. Daly by se popsat celé stránky o tom, co vytváří jenom očima nebo pohybem hlavy. Díky ní je to toto jedna z nejlepších inscenací sezóny.
Teddy  80 %
14.1.2022 | 221 hodnocení
+ souhlasím
Příjemné překvapení z dvojice mladých herců Denisy Barešové a Oskara Hese, kteří ztvárnili hlavní postavy. Tato hra má velký potenciál, jak svým tématem, tak zpracováním.
Monty70  90 %
26.12.2021 | 191 hodnocení
+ souhlasím
Severská detektivka, jedno z nejzajímavějších představení letošní divadelní sezony, řekl bych. Denisa Barešová vynikající. Oskar Hes rovněž. Inscenace cílí spíše na mladé publikum. Téma šikany v dnešním světě velice aktuální.
Studený Čumáček  70 %
19.11.2021 | 344 hodnocení
+ souhlasím
75%
Oba jsou outsideři. On čelí šikaně a životu s matkou alkoholičkou, ona je cítit jako mokrý pes a je divná. On má rád sladké, ona krev. Společný mají jen dvůr ošklivého domu. Ale třeba by se našlo i něco dalšího...
Šťastné setkání herců s textem, téměř ukázkové využití fyzického i psychického fondu Denisy Barešové/Eli a Oskara Hese/Oskar. Pohyblivá scéna funkční a propracovaná.
Bohužel, jakmile mi došlo, jak to asi skončí, a to celkem brzy, trochu to pro mě ztratilo kouzlo. Za to ale herci nemohou, Stokerův Dracula je prostě základní knihou upírské literatury a stále povinná četba...
Romana35  100 %
14.10.2021 | 255 hodnocení
+ souhlasím
Dávám nejvyšší hodnocení z mnoha důvodů. Jednak mě představení zaujalo dějově, protože upíří tematika se na divadle jen tak neobjevuje. Aktuální problém současnosti - šikana mezi mladými ve škole,
na pozadí neutěšeného prostředí sídliště zachyceno věrohodně. Až z toho na mě padala deprese. Obsazení hlavní dvojice nemohlo být lepší. Denisa Barešová postavu upírky "Eli" vystihla dokonale, trhavé pohyby, třes, vykulené oči, ...A chválím práci masérky, odvedla dobrou práci. Druhý z dvojice Oskar Hes velice uvěřitelný ve své zranitelnosti. Působivá scéna a hudba dokreslují ponurou atmosféru.
Jan Malík 1993  90 %
28.6.2021 | 11 hodnocení
+ souhlasím
Byl jsem nadšen. Skvělá výprava a výkony dvou hlavních herců podrthovaly celkovou atmosféru upírské romance.
Ivo Železný  50 %
19.6.2021 | 282 hodnocení
+ souhlasím
Fantasy čili pohádky pro dospělé fakt nemusím. Především mladí herci hráli jako o život, ale mně příliš vadí nelogičnosti, se kterými se v pohádkách počítá, ale reálný svět, kam je fantasy zasazena, bourají k totální nedůvěryhodnosti.
Navíc pan režisér nechá negramotně jednu z postav opakovaně vyslovovat běžné švédské jméno H?kan, českou výslovností /hókan/, jako /hakan/. To hází inscenaci do hlubokého sociku bez internetu. Dnes je to otázka vteřin: https://forvo.com/word/h%C3%A5kan/ Prostě šlendrián. A ten fakt nemám rád. Kouř byl. Hódně kouře.
J.anek  90 %
15.6.2021 | 396 hodnocení
+ souhlasím
Film jsem viděl už dávno a srovnávat se mi nechce.
Inscenace Jana Holce má mrazivou atmosféru. Plyne pomalu, ale neúprosně. Je jako klidný živel, který ví o své síle. Vydatně podpořen výpravou i hudbou.
Uprostřed toho všeho jsou oním živlem zmítáni Eli a Oskar. Chytaji se jeden druhého jako tonoucí všeho, co může poskytnout naději. Ale je to marné. Všechny nás strhne proud. Nikdo nemáme šanci. Neunikneme krutosti, které jsou schopni jen lidé.
Denisa Barešová i Oskar Hes jsou báječní. Takhle výrazných hereckých osobností není nikdy dost.
SVATOŠOVÁ  60 %
15.6.2021 | 22 hodnocení
+ souhlasím
Poměrně složitá věc. Je to napsané jako (více v článku na blogu)
Michal1982  80 %
1.6.2021 | 115 hodnocení
+ souhlasím
Tak nám zase konečně otevřela divadla a já to oslavil návštěvou Švanďáku.A nemohl jsem si vybrat lépe - D. Barešové a O.Hesovi to spolu náramně šlapalo.Stylová hudba, otočná scéna, sníh, trocha krve, ponurá atmosféra sídliště, boj se šikanou, která byla znázorněna velmi reálně a nakonec nalezení spřízněné duše, Za mě palec nahoru. A ti dva mladí, prvně zmínění herci,tak ti mají vskutku velký potenciál..
Frank Shelley  90 %
31.5.2021 | 42 hodnocení
+ souhlasím
Výborná D. Barešová a O. Hes.
Morbo  80 %
31.5.2021 | 6 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Denisa Barešová je naprosto skvělá. Ty tiky ve tváři, vykulený oči, křehkost, zranitelnost, odtažitost a zároveň touha po kontaktu! Věřila jsem jí i to, že "smrdí jako mokrej kožich Oskarova psa Bruna". Výbornou práci odvedly i maskérky, modřin na nohou a rukou jsem se v první scéně nefalšovaně lekla. Dál bych vyzdvihla nápaditou scénu s točnou a taky hudbu. Inscenace sice cílí na mladší diváky, ale rozhodně jsem se nenudila (předlohu jsem neznala). (viděno na premiéře 29. 5. 2021)
Kateřina Vodáková  60 %
29.5.2021 | 139 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
D. Barešová a O. Hes jsou zvláštní typy herců, netuctoví, jiní a to mě baví, ústřední pár nešlo obsadit lépe. Stejně jako v Hůrce mi sedl J. Grundman, těším se na jeho další role. Dějově je hra průměrná, "švandovsky" typicky ponurá, temná, syrová a psychologicky laděná. Délkou akorát. S upířím tématem jsem se na divadle zde setkala prvně. Výborná hudba geniálního J. Hájka a efektně otáčivá scéna J. Tereby, kterou otáčejí přímo herci, což fungovalo a přidalo ději na dynamičnosti. "Ať vejde ten pravý" je inscenace, která se dle mě sice ve ŠD nezařadí mezi ty TOP, ale je "jiná" a stojí za vidění.
Valmez  70 %
29.5.2021 | 335 hodnocení
+ souhlasím
Viděno na veřejné generální zkoušce, 28.5.2021 11:00
Vladimír10  80 %
29.9.2022 | 493 hodnocení
Jeff23  50 %
14.6.2022 | 28 hodnocení
Teejaa  100 %
6.6.2022 | 10 hodnocení
SBN  90 %
1.6.2022 | 145 hodnocení
Matěj Konečný  70 %
4.3.2022 | 144 hodnocení
Tamcitu  80 %
18.1.2022 | 17 hodnocení
Báďa  80 %
26.11.2021 | 37 hodnocení
Michelle97  90 %
18.10.2021 | 115 hodnocení
Slamajak  70 %
23.9.2021 | 70 hodnocení
Vladislavka  70 %
19.6.2021 | 126 hodnocení
Terezak  70 %
15.6.2021 | 63 hodnocení
HawkeyeSaw  70 %
15.6.2021 | 196 hodnocení
Snekac  80 %
15.6.2021 | 191 hodnocení
Unionboy  70 %
15.6.2021 | 327 hodnocení
Martuska17  60 %
31.5.2021 | 55 hodnocení
Maryš  90 %
30.5.2021 | 27 hodnocení
Disco STU  70 %
16.6.2021 | 2 hodnocení
Hapinka  60 %
16.6.2021 | 2 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.