Švandovo divadlo [velký sál]

Cyrano z Bergeracu

Premiéra: 18.9.2021 | 2:35
Překlad: Ester Žantovská. Dramaturgie: David Košťák. Scéna: Pavla Kamanová. Kostýmy: Marek Cpin. Hudba: Ivan Acher. Pohybová spolupráce: Martin Pacek. Režie: Martin Františák.
Jeden z nejznámějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění britského dramatika, který zachovává veškeré motivy původního díla Edmonda Rostanda, ale zbavuje je romantického ornamentu. Opouští alexandrín a k současnému divákovi promlouvá vášnivou poezií dnešní doby a přechází od rapu, přes volný verš až k jazykovému minimalismu. Obnažuje právě moc, kterou mají ti, co slovem vládnou. Moc vytvářet novou podobu reality, moc manipulovat...
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
69 %
69141000
Hodnocení redakce
Iva Bryndová 70 %
Lukáš Dubský 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
6.12.Po19:00Anglické titulkyvstupenky
14.12.Út19:00Anglické titulkyvstupenky
13.1.Čt19:00Anglické titulkyvstupenky
26.1.St19:00Anglické titulkyvstupenky
6.12.Po19:00 vstupenky
Anglické titulky
14.12.Út19:00 vstupenky
Anglické titulky
13.1.Čt19:00 vstupenky
Anglické titulky
26.1.St19:00 vstupenky
Anglické titulky

Volby

Hodnocení (16)

HODNOCENÍ REDAKCE
Iva Bryndová  70 %
(zadáno: 25.11.2021, počet hodnocení: 299)
+ přínosný / zajímavý komentář
Nová adaptace Cyrana z Bergeracu Martina Crimpa i v české premiéře nabízí výraznou hudbu, jednoduchou nepopisnou scénu, moderní kostýmy, povedený nový překlad a moderní jazyk. Bohužel chybí trochu víc charismatu hlavní postavy. (více v článku na blogu)
Lukáš Dubský  70 %
(zadáno: 24.11.2021, počet hodnocení: 897)
+ přínosný / zajímavý komentář
Crimp zachovává děj, ale zbavuje Rostandovu předlohu romantických kudrlinek. Je to celkem povedená současná poezie ve zdařilém překladu E. Žantovské. Proti typu obsazený L. Veselý je v roli Cyrana spíše filozofem než rváčem. N. Řehořová nehraje Roxanu jako noblesní dámu, ale živelnou a trochu namyšlenou moderní ženu, ve vypjatých okamžicích ale trochu zbytečně "tlačí na pilu". Líbily se mi atmosférotvorné šansony v podání B. Pavlíkové. (více v článku na blogu)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Snekac  60 %
(zadáno: 24.11.2021, počet hodnocení: 147)
přínosný / zajímavý komentář
Hra mě většinu času bavila a zaslouží si vyšší hodnocení, dávám jen 60 %, protože divadlo opět nedodrželo čas představení, a to skoro o 20 minut. Pro lidi, kteří jedou vlakem zpět domů, je tohle už fakt problém :(
J.anek  90 %
(zadáno: 13.11.2021, počet hodnocení: 371)
přínosný / zajímavý komentář
Nepřestává mě fascinovat, kolik lidí má problém s vulgarismy. Jsou to divní pokrytci. Crimpův text v báječném překladu Ester Žantovské přitom funguje fantasticky. Je to náramné divadlo poezie. Oslava rytmu. Nádhera.
Přiznávám, že jsem vůbec neznal Bohdanu Pavlíkovou. Byla jedinečná. Všichni byli výborní. Bavily mě kostýmy Marka Cpina - vojensky chlapácký Cyrano, Kristián jako křupan ve fraku, Montfleury a jeho Hamlet v roláku. A hudba Ivana Achera je skvělá.
Současný a nadčasový Cyrano bojuje svůj marný boj s hloupostí a ubohostí světa s noblesou. S grácií.
LavinieCamui  80 %
(zadáno: 30.10.2021, počet hodnocení: 360)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé moderní zpracování.
Suzana  50 %
(zadáno: 27.10.2021, počet hodnocení: 282)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Snaha o inovaci plodí nesoulad (platba kartou, městská banda a válka spíše historická). Natálie Řehořová jako Roxana těžko uvěřitelná. Hudba hutná, ale verš mdlý, závěr upatlaný. +5 za Dominka Telekyho
Vladimír10  30 %
(zadáno: 25.10.2021, počet hodnocení: 410)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Skutečnost, že se tvůrci rozhodli pracovat s pofidérní parafrází Rostandova Cyrana, je sama o sobě zarážející. O to víc mě mrzí, že se k tomuto kroku uchýlil právě M. Františák, který chtěl patrně trochu zaexperimentovat po vzoru svých kolegů z Činohry ND. Na scéně proto nesmí chybět mikrofony a v textu zas všemožné sprosťárny spolu s trochou toho rapu. Většina účinkujících však hraje průměrně, čímž je podtržena bezradnost celého inscenačního konceptu. Obě hlavní role jsou navíc obsazeny proti typu, což je výrazně znásobeno i afektovaným projevem N. Řehořové v emočně vypjatějších scénách. (více v článku na blogu)
Barka  60 %
(zadáno: 22.9.2021, počet hodnocení: 267)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Rozporuplné pocity. Modernizace mi nevadila, moc se mi líbil chór a la gang i herecké výkony. Souhlasím ale s názorem, že zde bylo trochu moc vulgarit, které často působily samoúčelně, bylo to zbytečné. Trochu rozpačitá jsem i z hlavních představitelů, Roxana ve mně nevyvolávala pocit femme fatale a Cyranovi taky něco chybělo, abych dokázala uvěřit, že je tak neohrožený. Nemyslím si, že by to byl problém jejich herectví, spíše somatotypů.
Kateřina Vodáková  40 %
(zadáno: 18.9.2021, počet hodnocení: 128)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Jsem na divadle otevřená moderně a již zvyklá na všechno možné, ŠD velmi oblibuji, ale tato verze Cyrana mi bohužel nesedla. Přemíra vulgarismů, kosmonaut (?), rap, strohá scéna, obsazení ústřední dvojice - věkově, kýčový kabát Roxany... Na můj vkus se původní děj příliš vytratil. Není to vize pro každého, nicméně přítomní teenageři reagovali pozitivně, takže své diváky si najde. P. Kult jakožto nový člen souboru je zajímavý typ, který se uplatní. Překvapilo mě zde hudební nadání B. Pavlíkové.
Studený Čumáček  80 %
(zadáno: 17.9.2021, počet hodnocení: 324)
přínosný / zajímavý komentář
85%
Anglická verze byla překvapení, takže česká už tak ne. A Luboš Veselý není James McAvoy. Díky, že není. To svojské, bojující, drzé, rvavé, sprosté a křehké zvíře tak existuje v jediném exkluzivním exempláři.
Nadšení, plné zaujetí, komické i drtivé momenty, muchlačky a líbačky, řev a řežba.
Ještě, prosím, ještě...
Ivo Železný  100 %
(zadáno: 17.9.2021, počet hodnocení: 282)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Moderní adaptace, a pro mě velmi zdařilá, což je naprostá výjimka (kromě hodně starých textů, kdy je to kvůli stravitelnosti nutné, což není tento případ).
Představení má spád, Luboš Veselý je v roli Cyrana brilantní, Natálie Řehořová v roli Roxany je také výborná, jen jí text dává mnohem menší prostor. Výjimečné představení. Z vážného oboru ve Švandově divadle nepamatuji druhé takové.
Kouř byl.
7 (48.)
Magdalena M  90 %
(zadáno: 23.9.2021, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Neotřelé. Moderní. Vtipné. Skvělý Luboš Veselý.
Lukáš Jeníček  70 %
(zadáno: 24.11.2021, počet hodnocení: 25)
Unionboy  70 %
(zadáno: 23.11.2021, počet hodnocení: 278)
Firestone  70 %
(zadáno: 25.10.2021, počet hodnocení: 43)
Jan Malík 1993  80 %
(zadáno: 8.10.2021, počet hodnocení: 11)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.