Švandovo divadlo [studio]

Muž vlastní penis, vagina vlastní ženu

Premiéra: 27.11.2021 | 1:30x
Koprodukční inscenace Švandova divadla a Spitfire Company.
Dramaturgie: Martina Kinská. Výprava: Lucia Škandíková. Hudba: Jan Kučera a citace. Režie: Petr Boháč, Miřenka Čechová.
Dvě osoby s nesmiřitelností ke světu i k svému vlastnímu životu. Dvě osoby, které pohrdaly druhým pohlavím a svými výroky to dávaly okázale najevo. Mizogynie (nenávist k ženám) a mizandrie (nenávist k mužům) ve stěžejních etapách 20. století... „Ring je volný, šovinismus na scénu!“
15!  
Anketa 2021/22
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od září 2021 do srpna 2022, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě.
Uzávěrka ankety je 10. prosince 2022.
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
68 %
68121000
Hodnocení redakce
Pavla Haflantová 70 %
Pavel Širmer 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
24.10.Po19:00Koprodukce ŠD & Spitfire Companyvstupenky
23.11.St19:00Koprodukce ŠD & Spitfire Companyvstupenky
25.11.19:00Koprodukce ŠD & Spitfire Companyvstupenky
24.10.Po19:00 vstupenky
Koprodukce ŠD & Spitfire Company
23.11.St19:00 vstupenky
Koprodukce ŠD & Spitfire Company
25.11.19:00 vstupenky
Koprodukce ŠD & Spitfire Company

Volby

Hodnocení (14)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavla Haflantová  70 %
15.12.2021 | 347 hodnocení
+ souhlasím
65%
Potřebovala jsem odstup, abych mohla přemýšlet, co chtěli tvůrci inscenace říct. Skrze až absurdní šovinistické myšlenky O. Weiningera poukazují na skutečnost, že někteří lidé se s podobným nastavením společnosti potýkají i dnes.
Obtížně se mi tvoří procentuální hodnocení. Působivá forma, která i u otrlejšího diváka dokáže vyvolat pozvednuté obočí, možná komplikuje předání sdělení. Obávám se, že inscenace promluví pouze k otevřeným lidem - kteří vlastně tu promluvu nepotřebují. A u těch, kterým snad nastavuje zrcadlo, vyvolá znechucení a utvrzení v jejich názorech. Každopádně podobné projekty mají smysl.
Pavel Širmer  70 %
3.12.2021 | 1816 hodnocení
+ souhlasím
Příspěvek k tématu nenávisti a boje mezi pohlavími. Hlavním východiskem jsou osobnost a texty filozofa Otto Weiningera, plné mizogynie, později je vyrovná radikální feministka Valerie Solanas, resp. mizandrie. Inscenace vedle sebe staví dva názory, které jsou opačnými extrémy, přičemž na obou pohledech něco je. Zapojen je též osobní vklad performerů, každý chvíli mluví sám za sebe. Divák je vybízen, aby si tvořil vlastní názor. Dynamická scénografie dobře slouží. Vyřčená slova tří herců dotvářejí pohybem částečně či zcela nazí tanečníci. Jen málokdy se podaří dosáhnout tak zdárného prolnutí činohry a pohybu.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
MMK  40 %
20.5.2022 | 127 hodnocení
+ souhlasím
Provokativní - určitě. Zajímavé - místy. Humorné - místy. Přes čáru - místy.
Národosolsobě  80 %
21.2.2022 | 307 hodnocení
+ souhlasím
nikdy jsem neviděl tak ultra povedené pasáže (yellow wallpaper, pohybys,...) v tak těsné blízkosti tvůrci-flashing-their-queer/art.school-credentials-cringe scén, zážitek
J.anek  80 %
17.2.2022 | 396 hodnocení
+ souhlasím
Žena chce to nejlepší pro dítě. Taťka chce to nejlepší pro taťku.
Pět androgynních bytostí tvoří dohromady jednoho génia, kterého jsem neznal a jehož osud mě zaujal. Tvoří jevištní esej o sexualitě, o kráse těla, o údělu lidských bytostí. Je to výtvarně i pohybově krásné, intelektuálně dekadentní, pro mě snad až moc chytré - nestíhal jsem všechny ty myšlenkové přemety.
LavinieCamui  70 %
8.1.2022 | 614 hodnocení
+ souhlasím
Zajímavé propojení s pohybovým divadlem, skvělá choreografie.
Čiko  70 %
19.12.2021 | 891 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Každá sexuální menšina vyčnívá z řady a chce být vidět a slyšet. Ba i jednotlivci. Často až hystericky, za každou cenu. Někteří si v podobných situacích libují a chybí jim nadhled. Jako by to dělali z pouhého principu. Poslední roky je genderová tématika velmi citlivé téma. A to dává prostor vzniku podobným inscenacím. A je to dobře. Je totiž důležité poukázat nejen na tuto problematiku, ale právě i na to, že všeho moc škodí. V každé takové menšině jsou flegmatici i cholerici. Ti druzí, myslím, často lezou na nervy i sami sobě. V tomto představení i mně, což je ale důkaz, že hrají dobře.
RaB  70 %
30.11.2021 | 249 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Zajímavá inscenace s ohledem na text. Nabourává tradiční genderové stereotypy, nicméně text je chvílemi až moc filozofický, kterému každý neporozumí.
Bohužel s ním měl problém i J. Grundman, který měl opravdu obrovské množství přeřeků. Naopak fantastická Marie Štípková (výborná feministka!) a tradičně skvělý J. Böhm, kteří této inscenaci dávají dojem opravdového herectví.
Některé sexuální scény jsou až příliš expresivní. Škoda, že gender a pohlaví byly degradovány jen na sex. Dále pak nefunguje chemie mezi některými herci (bylo vidět, jak jim není příjemné se vzájemně dotýkat).
Teejaa  80 %
6.6.2022 | 10 hodnocení
Kaj Nova  30 %
17.3.2022 | 34 hodnocení
Vladislavka  70 %
7.3.2022 | 126 hodnocení
Petrr  60 %
18.2.2022 | 266 hodnocení
Zuzana L  80 %
17.2.2022 | 12 hodnocení
Wolverine  80 %
6.1.2022 | 32 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.