Švandovo divadlo [studio]

Martina Kinská

Pankrác ´45

Premiéra: 6.11.2015. Dramaturgie: Vladimír Čepek. Odborná spolupráce: Petr Koura. Výprava: Lucie Labajová. Hudba: Zdeněk Dočekal. Režie: Martina Kinská.
1:35x

Osoby a obsazení
Adina, herečka - Klára Cibulková
Lída, herečka - Réka Derzsi
Hana, odbojářka - Eva Josefíková / Denisa Barešová
Julie, Židovka - Andrea Buršová
Nová - Bohdana Pavlíková

„Casting na popravu.“ Napínavá původní hra, fikce vycházející ze skutečných událostí jednotlivých postav, se odehrává v pankrácké věznici na konci léta 1945. V Československu probíhá zatýkání nacistických zločinců, loajálních Němců, ale také skutečných i domnělých českých pomahačů nacistického režimu. Zatýkání a vyšetřování se týká i slavných osobností. V jedné cele se potkávají herečky Lída Baarová a Adina Mandlová, Hana Krupková (dívka napomáhající odbojové akci parašutistů), Židovka Julie, která prošla Osvětimí, a neznámá žena. Kdo z nich bude odsouzen...?
v anketě portálu i-divadlo.cz:
významné umístění v kategorii Nejlepší inscenace roku 2015
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
79 %
Uživatelé
79 %
Termíny představení
22.9. (So) 20:00 Washington USA; Zájezd Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
23.9. (Ne) 14:00 Washington USA; Zájezd Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
30.10. (Út) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 5.1.2017, počet hodnocení: 1405)
přínosný / zajímavý komentář
Dramatický text M. Kinské není z hlediska stavby zcela konzistentní, což se částečně promítá i do inscenace. Díky práci hereček a patrně i přispěním dramaturga V. Čepka výsledný tvar funguje. Uchopení tématu bez výhrad. Skrze pět ženských osudů vyznívají paradoxy a otázky, zda je vůbec možné se ve víru nepřehledných dějinných událostí zorientovat, domyslet důsledky jednání a zvolit správnou cestu, když člověk ani nemůže mít potřebný odstup? A jsou zpětné zjednodušené soudy oprávněné? Hra o sebereflexi nutí k zamyšlení. K divácké atraktivitě přispívá zpracování reálných osudů známých osobností.
Lukáš Holubec 80 %
(zadáno: 30.12.2016, počet hodnocení: 547)
přínosný / zajímavý komentář
Martina Kinská napsala a režírovala pozoruhodnou hru o kolaboraci, vině, nevině a jejím vnímáním. Pět známých i méně známých žen se po konci druhé světové války setkává v pankrácké cele. I s přihlédnutím k výkonům Kláry Cibulkové, Réky Derzsi, Evy Josefíkové, Andrey Buršové a Bohdany Pavlíkové, má Švandovo divadlo na repertoáru výtečnou původní českou hru. Více viz blog.
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 22.6.2016, počet hodnocení: 695)
přínosný / zajímavý komentář
Dobře napsaná hra, která se zabývá složitou otázkou viny. V jedné vězeňské cele se schází pětice žen, která má společné to, že se snažila nějakým způsobem přežít druhou světovou válku v českých zemích. A je jedno, jestli v pozici prominentní filmové hvězdy, pronásledované účastnice odboje nebo židovské zajatkyně ve vyhlazovacím táboře. Každá si nějakým způsobem zadala s nacistickým režimem a vykloubená "spravedlnost" vítězů jim to po skončení války dává sežrat. Pro mě asi nejzajímavější výkon předvádí E. Josefíková v úloze odbojářky Hany Krupkové. Úplně mi nesedělo pojetí postavy Lídy Baarové.
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 6.5.2016, počet hodnocení: 2793)
přínosný / zajímavý komentář
Kvalitní hra, inscenace, režie i herecké výkony. Tak by se dal stručně charakterizovat autorský projekt M. Kinské. Hra, potažmo její nastudování, totiž nepostrádá spád a napětí, postihuje dobu v širších souvislostech a nezabývá se jen bulvárním pohledem na vztah dvou známých prvorepublikových hereček. Divák tak má možnost během hodiny a půl odprožít několik osudů žen, kterým pětice hereček vtiskla duše, jejichž stopa z mé mysli jen tak nevyvane. Ve studiu Švandova divadla vznikla hodnotná inscenace zasluhující si pozornost.
Veronika Boušová 80 %
(zadáno: 28.3.2016, počet hodnocení: 276)
Jan Pařízek 90 %
(zadáno: 11.1.2016, počet hodnocení: 706)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Silná hra s neméně silným tématem, velmi dobře vystavěná a také kvalitně herecky obsazená. Pochvalu zaslouží všichni, ale jmenovitě hlavně K. Cibulková, E. Josefíková a R. Derzsi. Povedlo se vytvořit naprosto uvěřitelné a opravdu dobře vybudované charaktery, které dokáží více než zaujmout. Strhlo mě to a nepustilo až do konce. Jednoznačně doporučuji ke shlédnutí. 85%
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 11.1.2016, počet hodnocení: 1336)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Vlastní stín nepřekročíš, minulost a svědomí neoblafneš. Silná inscenační ťafka. Nenásilná a neokázalá, ale o to působivější. Bravo!
Jiří Koula 80 %
(zadáno: 3.1.2016, počet hodnocení: 1402)
přínosný / zajímavý komentář
75 % Dramaturgyně Martina Kinská napsala hru a posadila se zároveň do režisérského křesla, což se projevilo tím, že v této inscenaci chybí režisérské ego, je čistá v tom smyslu, že v ní nenajdete žádné výstřelky sloužící jako prohlášení "Zírejte, co umím." Inscenace je vůbec celá ženská v tom smyslu, že jednotlivé příspěvky slouží celku, totiž výpovědi pětice žen tak či onak spjatých s nacismem. I přes tento pokorný přístup (či díky němu?) je však inscenace bytostně divadelní, ve studiu Švandova divadla se zrodil další malý klenot.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Petra. 70 %
(zadáno: 25.6.2018, počet hodnocení: 27)
Janis 70 %
(zadáno: 21.6.2018, počet hodnocení: 219)
JitkaJak 100 %
(zadáno: 16.5.2018, počet hodnocení: 38)
Kajavhaji 90 %
(zadáno: 29.3.2018, počet hodnocení: 55)
HawkeyeSaw 80 %
(zadáno: 22.3.2018, počet hodnocení: 115)
Unionboy 70 %
(zadáno: 13.2.2018, počet hodnocení: 87)
Verapi 70 %
(zadáno: 13.2.2018, počet hodnocení: 77)
Jaja70 80 %
(zadáno: 22.12.2017, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné herecké výkony, působivé představení.
Vladislavka 80 %
(zadáno: 2.12.2017, počet hodnocení: 51)
Plšík 70 %
(zadáno: 1.11.2017, počet hodnocení: 330)
přínosný / zajímavý komentář
75%
Margaret 80 %
(zadáno: 23.10.2017, počet hodnocení: 61)
přínosný / zajímavý komentář
75 %
Hutné drama, po jehož skončení je určitě o čem přemýšlet.
Anah 70 %
(zadáno: 11.10.2017, počet hodnocení: 123)
přínosný / zajímavý komentář
Pro ty kteří nejsou tak jako já příliš kovaní v historii je dobré přečíst si před začátkem program a oživit si souvislosti.Jinak výborná hra k zamyšlení se skvělými hereckými výkony
JaNaD 80 %
(zadáno: 8.10.2017, počet hodnocení: 50)
Jaanaa 80 %
(zadáno: 20.7.2017, počet hodnocení: 18)
Prynychovi 90 %
(zadáno: 16.6.2017, počet hodnocení: 26)
Renée 70 %
(zadáno: 2.6.2017, počet hodnocení: 96)
Michvon 70 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 109)
přínosný / zajímavý komentář
Zábavné, ale mrazivé. Výborné herečky. Klára Cibulková jako vždy exceluje, Eva Josefíková rovněž skvěle. Ostatní ale také nezklamaly. Zásah se však oproti očekávání nekonal. I tak dobré představení.
IlMagnifico 70 %
(zadáno: 21.5.2017, počet hodnocení: 107)
Vlastaa 100 %
(zadáno: 22.4.2017, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
Strhující představení. Rozhodně doporučuji všem, kteří se občas zamyslí nad tím, co je vlastně v životě důležité ...
Abigail7 90 %
(zadáno: 10.4.2017, počet hodnocení: 210)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná hra, silné a zajímavé téma, příběhy pěti žen, které se snažily přežít válku a přežily ji, byť si každá nějak zadala a potkávají se v jedné cele i se všemi paradoxy, které to setkání vyvolává. Napětí neopadá, ani když člověk předem ví, jak minimálně ve větší části osudů hra musí končit, ať už je to způsobené neznámou identitou dvou zadržených, či tou šibenicí, která hrdinkám hrozí.
Výborné herecké výkony - standardně R. Derzsi a K. Cibulková, překvapila E. Josefíková.
Petr.trep 60 %
(zadáno: 6.4.2017, počet hodnocení: 139)
LukasCitnar 70 %
(zadáno: 26.2.2017, počet hodnocení: 37)
Lumca 80 %
(zadáno: 21.2.2017, počet hodnocení: 285)
Euforka 80 %
(zadáno: 21.1.2017, počet hodnocení: 34)
Marie friedlova 80 %
(zadáno: 29.12.2016, počet hodnocení: 69)
Zupri 90 %
(zadáno: 25.11.2016, počet hodnocení: 65)
přínosný / zajímavý komentář
Strhující představení a úctyhodné zpracování.
Kraval 70 %
(zadáno: 26.10.2016, počet hodnocení: 38)
Panapollon 90 %
(zadáno: 17.10.2016, počet hodnocení: 51)
Lenkami 80 %
(zadáno: 25.9.2016, počet hodnocení: 12)
M@x_z_Myta 80 %
(zadáno: 22.9.2016, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
2016-09 videno v Semberove divadle VM
Vratislav Honzálek 40 %
(zadáno: 21.9.2016, počet hodnocení: 106)
přínosný / zajímavý komentář
Z celého představení mi jako symbolika vytane věčné hašteření slavných hereček kdo se kde víc k*rvil a s kým to dělal. Ostatní jsou jaksi na druhé koleji. Bohužel mě tohle představení vůbec nezaujalo.
Marsed 80 %
(zadáno: 31.8.2016, počet hodnocení: 134)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná hra, vynikající herecké výkony, režie skvělá.
Alantis12 90 %
(zadáno: 11.6.2016, počet hodnocení: 43)
Teres 70 %
(zadáno: 27.5.2016, počet hodnocení: 126)
Zuluk 70 %
(zadáno: 17.5.2016, počet hodnocení: 88)
Monulinka 80 %
(zadáno: 15.3.2016, počet hodnocení: 313)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná kompaktní inscenace s pěti vyrovnanými hereckými výkony a kvalitním textem, založeným na dobrém nápadu spojení různých životních osudů a postojů. Špičkování hereček pobaví, v ostatních chvílích hra nedá vydechnout. Program doporučuji číst až po zhlédnutí hry. 85 %
Lucilla 80 %
(zadáno: 13.3.2016, počet hodnocení: 205)
přínosný / zajímavý komentář
85%
At uz se jedna o osudy, ktere clovek alespon okrajove zna, nebo ty uplne nezname, strhnou vas vsechny. Ocenuju, ze se hra uvadi v malem studiu SD, jeste vice se ji povedlo vtahnout vas do atmosfery. Osobne jsem odchazela uplne paf z toho, co jsem videla a jak uveritelne dokazaly vsechny herecky zahrat mnohdy nelehke pasaze. Vyzdvihnout jen jednu nedokazu, vzajemne se skvele doplnovaly a jedna bez druhe by to asi tak dobre neutahly. Opravdu pusobiva hra, vrele doporucuji.
Anex 90 %
(zadáno: 10.3.2016, počet hodnocení: 109)
Marcela 90 %
(zadáno: 10.3.2016, počet hodnocení: 385)
Eviik 90 %
(zadáno: 9.3.2016, počet hodnocení: 259)
přínosný / zajímavý komentář
Silný příběh o pětici žen, které se setkávají v cele pankrácké věznice, se perfektně hodí do klaustrofobního prostředí Studia ŠD. Po celou dobu jsem ani nedutala. Určitě je to jedna z her, které diváka nutí o příběhu přemýšlet i po odchodu z divadla. Pětice jereček odvedla velmi solidní výkony. Asi bych těžko nějakou z nich vyzdvihovala. Pochválit musím i dobové kostýmy a účesy.
Bernardblack 80 %
(zadáno: 9.3.2016, počet hodnocení: 179)
přínosný / zajímavý komentář
"Stísněná kopka švandáku"padne hře jako ulitá, stejně jako mundúry herečkám:)
5 různých žen a jejich osudů, snažících se přežít v pohnuté době...(jsou jen její oběti?či některá mohla a měla něco udělat jinak?)
Skvěle napsaná a udělaná hra, kde všechny herečky září(přesto nemůžu nevyzvednout svit klenotu největšího...Evičky Josefíkové)
Bartys 80 %
(zadáno: 7.3.2016, počet hodnocení: 52)
Mora 80 %
(zadáno: 5.3.2016, počet hodnocení: 122)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení. Nejméně "fungovala" Lída Baarová, která sice měla dostatečnou míru sebestřednosti a naivity, ale nebyla tou femme fatale, které bychom beze zbytku hvězdnou kariéru věřili. Jako celek bylo ale představení opravdu působivé, hlavně proto, že byly konfrontovány tak různorodé osudy.
Lenka458 90 %
(zadáno: 5.3.2016, počet hodnocení: 102)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé herecké výkony.
Zábavka 90 %
(zadáno: 2.3.2016, počet hodnocení: 15)
Magieee 60 %
(zadáno: 21.2.2016, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavý příběh, pěkné zpracování. Moc se mi líbila Klára Cibulková. Bohužel Lída Baarová pro mne nebyla příliš přesvědčivá.
Vendula_Z 80 %
(zadáno: 16.2.2016, počet hodnocení: 92)
přínosný / zajímavý komentář
Po dlouhé době velmi kvalitní původní český text, který má ambici se dočkat i jiného uvedení než v ŠD. Herecké výkony vyrovnané. Réka Derzsi je jako Lída Baarová rozhodně uvěřitelnější než T. Pauhofová ve filmu, který byl uváděn do kin nedlouho po premiéře této hry.
Nikki123 70 %
(zadáno: 2.2.2016, počet hodnocení: 121)
přínosný / zajímavý komentář
Celou dobu jsem měla pocit, že herci na něco čekají a pak přišel konec, ale nic převratného se neudálo.Tématika tohoto období mě ale zajímala, a představení dokázalo vytvořit autentickou atmosféru této doby.
Maxim de Winter 90 %
(zadáno: 28.12.2015, počet hodnocení: 90)
přínosný / zajímavý komentář
Náročné, avšak důležité téma z pohledu českých dějin. Vynikající herecké výkony. Vidím tu určitou paralelu mezi představením Peníze od Hitlera, které před pár lety Švandovo divadlo uvádělo. Poslední dobou mám pocit, že studiová scéna Švandova divadla je (až na výjimky) lepší, než hlavní scéna. Toto představení je toho důkazem.
Salisbury 100 %
(zadáno: 12.12.2015, počet hodnocení: 107)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá hra PANKRÁC '45 ve Švandově divadle mě i přes těžší téma dostala velmi lehce na lopatky. Nečekal jsem, že takhle náročná látka mě uchvátí od začátku až do konce, aniž bych měl sebemenší důvod k zívnutí. Setkání pěti osudů v jedné pankrácké cele je inspirováno skutečnou událostí, která byla skvěle v toto dílo sepsaná a úžasně vložena do rolí divadelních div. Klára Cibulková, Réka Derzsi, Eva Josefíková, Andrea Buršová a Bohdana Pavlíková si své role užily a všechny si zaslouží za svůj výkon ovace ve stoje, neb tento opus má co říct nejen svou šířkou, ale hlavně dalekosáhlou hloubkou.
Edna E 70 %
(zadáno: 24.11.2015, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Spíše 75%
Normálně s chválou šetřím, ale tentokrát musím Švandovo divadlo za inscenaci pochválit. Téma poměrně těžké, ale krásně zjemnělé černým humorem, který pomohl rozbít depresivní prostředí. Scéna promyšlena do funkčního celku, nic mi tam výrazně nerušilo a všechny ženy s ní souzněly. Dámám v souboru se podařilo mi vtáhnout do doby, ve které jsem zaplať Bůh nemusela žít. Zase jiný pohled do historie, další možnost uvědomit si, že nic není černobílé. Doporučuji, jen to asi není pro většinového diváka.
Meresanch 70 %
(zadáno: 19.11.2015, počet hodnocení: 146)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.