Švandovo divadlo [velký sál]

Natálie Kocábová

Pohřeb až zítra

Premiéra: 27.5.2017. Dramaturgie: Martina Kinská. Výprava: Jozef Hugo Čačko. Hudba: Michaela Poláková. Režie: Daniel Hrbek.
1:30x


Komedie o jedné rodinné večeři aneb jak také může vypadat návrat domů. V předvečer pohřbu své matky pořádá Alžběta večeři, na kterou jsou pozváni její bývalý manžel i její tři děti, z nichž s ní bydlí už jen nejmladší syn. Obě dospělé dcery již mají své vlastní životy. Všem, včetně bývalého manžela chce Alžběta představit svého nového, který je na první pohled jiný, ale i kdyby nebyl, je tu jednou provždy vetřelcem. Od začátku je zřejmé, že tato večeře poklidná nebude. Otevírají se staré i současné rány a roztáčí se kolotoč bizarních, absurdních a komických situací, jaké se při běžné večeři nedějí...
inscenace není vhodná pro děti
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
65 %
Hodnocení redakce
Michal Novák 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Michal Novák 70 %
(zadáno: 5.7.2017, počet hodnocení: 911)
přínosný / zajímavý komentář
Již hry uvedené pod hlavičkou Divadla Puls naznačovaly, že Natálie Kocábová umí napsat řízné dialogy. Sledujeme plejádu prudkých povah a jeden protipól „z jiného světa“. Z jeviště doslova (až nepříjemně) cáká hysterie a konflikty neberou konce, ale vtip Kocábové text má taky. Cenné přitom je, jak se dotýká současných reálií a právě hysterického myšlení našinců. Mezi řádky se skrývá angažované téma a pro bojácné české divadlo je tato hra vlastně průkopnická. Zápletka se možná otírá o banality, režie to však eliminuje prací s komediálním potenciálem hry. O zbytek se starají skvělí herci.
Hodnocení uživatelů:
Mary 50 %
(zadáno: 19.7.2017, počet hodnocení: 55)
SisiBisi 70 %
(zadáno: 3.7.2017, počet hodnocení: 16)
Miysak 90 %
(zadáno: 17.6.2017, počet hodnocení: 22)
Mora 80 %
(zadáno: 10.6.2017, počet hodnocení: 109)
přínosný / zajímavý komentář
Ne zcela originální syžet, ale postavy i dialogy svižné, uvěřitelné a opravdu vtipné, aniž by se muselo extra tlačit na pilu. Povedená komedie.
Lumca 70 %
(zadáno: 7.6.2017, počet hodnocení: 257)
Ba-jo 80 %
(zadáno: 7.6.2017, počet hodnocení: 120)
Veridi 70 %
(zadáno: 5.6.2017, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Asi jsem to viděla ve špatnou dobu. Přišlo mi to místy trochu nudné a všední, ale o tom to asi mělo být. Některé vtipné hlášky byly opravdu vtipné naproti tomu některé monology byly zbytečně dlouhé a o ničem.
Togaf 60 %
(zadáno: 1.6.2017, počet hodnocení: 101)
Lovin 40 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 97)
přínosný / zajímavý komentář
35%
Verapi 30 %
(zadáno: 29.5.2017, počet hodnocení: 59)
Patrik2709 80 %
(zadáno: 27.5.2017, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Mosty ano! Svizna, dynamicka a akutalna hra, ktora je svojim obsahom, temou aj spracovanim velmi porovnatelna niekolkym, ktore som videl nedavno v Londyne. Takto to vie v divadle vyzerat, ked sa k vyborne napisanemu textu pripoja vo vysokej kvalite vsetky ostatne nevyhnutne sucasti vratane sceny, rezie ci uzasnych hereckych vykonov. Vtipne okamihy prestriedane momentmi dojatia ci smutku - zabava aj zamyslenie, dakujem za zazitok! Toto predstavenie si rozhodne zasluzi(lo) srdecne objatie :-) P.S.1 Je trochu vulgarne, takze pruderne typy si radsej vyberu iny titul. P.S.2 Bratranec It bol super!

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.