Švandovo divadlo [velký sál]

Natálie Kocábová

Pohřeb až zítra

Premiéra: 27.5.2017. Dramaturgie: Martina Kinská. Výprava: Jozef Hugo Čačko. Light desing: Jan Hugo Hejzlar. Hudba: Michaela Poláková a citace. Režie: Daniel Hrbek.
1:30x


Černá komedie ze současnosti. Měla to být poklidná večeře, důstojné setkání v předvečer babiččina pohřbu. Po delší době zase celá rodina: matka, dvě dospělé dcery, náctiletý syn i bývalý manžel. A možná ještě někdo. Zbytečně neprovokovat, jenom se potkat a nemluvit o ničem konfliktním, aby zítřejší pohřeb proběhl v poklidu. Ovšem od začátku je zřejmé, že dnešek rozhodně klidný nebude. Zoufalost a absurdita mají k sobě zatraceně blízko...
inscenace není vhodná pro děti v průběhu představení se na jevišti kouří
Anketa 2017 - redakční volba
Robert Jašków nominace v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
68 %
Uživatelé
68 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Lukáš Dubský 60 %
(zadáno: 31.1.2018, počet hodnocení: 673)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Svižně napsaná konverzační tragikomedie, která si bere na paškál rodinné vztahy, což je téma, které se bytostně dotýká snad každého diváka. Dialogy jsou vtipné, řeší se zásadní věci i banální problémy. Trochu problém je s gradací - rodinná večeře se od začátku zvrhává v hádky, obviňování, což po čase působí poněkud obehraným dojmem. V druhém plánu se řeší téma uprchlíků, ale pro vyznění inscenace není nikterak zásadní. Z herecké sestavy mě nejvíce zaujali R.Jašków a L.Veselý, příliš mi neseděla postava Andy, kterou hrála N.Řehořová.
Lukáš Holubec 70 %
(zadáno: 4.1.2018, počet hodnocení: 511)
přínosný / zajímavý komentář
Natálie Kocábová si dala na textu velmi záležet a to je zřejmě největší předností celé inscenace. Citlivé téma ztráty rodiny a jejího rozpadu je hlavní dějovou linkou, přičemž se chvílemi naťuknou i další problémy vzájemného soužití. Velkou roli hraje také scéna, prostorný dům, domov, který je svědkem toho, že i nefunkčnost v rodině může její jednotlivé členy k sobě vzájemně poutat. A tak i zdánlivý detail, jako je rodinné album fotek, má v inscenaci svůj podstatný účel. Herecky se pak vyřádili Natálie Řehořová, Beáta Kaňoková a Robert Jašków. Zdařilá, současná hra podána vtipně a energicky.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 10.12.2017, počet hodnocení: 1361)
přínosný / zajímavý komentář
N. Kocábová v jedné rodině soustředila problémy, s nimiž se dnes lidé (Čechy nevyjímaje) potýkají. Vrší a předkládá různé paradoxy, aby dospěla k pointě sice relativně banální, ale ze společenského hlediska klíčové. Potenciál slibného textu s živými i vtipnými dialogy nebyl zcela dramaturgicky a režijně využit, vyznění řady situací nedotažené. Své postavy nejpřesvědčivěji vybalancovali R. Jašków a B. Kaňoková, B. Pavlíková neobsáhla Matku v celé její rozmanitosti, N. Řehořová nevěrohodná ve vypjatějších okamžicích. Efektní výprava. Osobně bych titul mezi redakční tipy nezařadil.
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 24.11.2017, počet hodnocení: 681)
přínosný / zajímavý komentář
Za mě určitě vydařená inscenace. Dobře napsané, hezky vykresleny jednotlivé postavy i vztahy mezi nimi. Některé situace jsou už možná trochu více přestřelené, ale hře to spíše prospívá a nejde to zase nikam do absurdna. Vcelku je to vše docela reálné a jakoby ze života, takže se s tím jde lépe ztotožnit. Celkově to nijak nenudí, v průběhu dobře graduje a donutí i k zamyšlení nad vlastní rodinou nebo nad tím, jak důležité rodinné vztahy jsou. Herecky výtečný R. Jašków a vedle něj též L. Veselý a B. Kaňoková.
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 16.9.2017, počet hodnocení: 1300)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. "Taková normální rodinka" 21. století. ;) Černá komedie s humorem místy ostřejším než střepy ze skleničky, kterou je prostě potřeba někdy praštit o zem. Nejvhodnější čas pro poněkud brutální, ale o to účinnější vztahovou terapii šokem skrze gejzíry náhlé upřímnosti? Předpohřební večeře přece! Inscenace pulzující silou výpovědi. Tolik aktuální, tolik ze života a tak autenticky zahrané, že ještě teď tleskám a ještě teď mě mrazí...
Michal Novák 70 %
(zadáno: 5.7.2017, počet hodnocení: 950)
přínosný / zajímavý komentář
Již hry uvedené pod hlavičkou Divadla Puls naznačovaly, že Natálie Kocábová umí napsat řízné dialogy. Sledujeme plejádu prudkých povah a jeden protipól „z jiného světa“. Z jeviště doslova (až nepříjemně) cáká hysterie a konflikty neberou konce, ale vtip Kocábové text má taky. Cenné přitom je, jak se dotýká současných reálií a právě hysterického myšlení našinců. Mezi řádky se skrývá angažované téma a pro bojácné české divadlo je tato hra vlastně průkopnická. Zápletka se možná otírá o banality, režie to však eliminuje prací s komediálním potenciálem hry. O zbytek se starají skvělí herci.
Hodnocení uživatelů:
Prsi 90 %
(zadáno: 4.2.2018, počet hodnocení: 31)
Vaklav 60 %
(zadáno: 3.2.2018, počet hodnocení: 81)
přínosný / zajímavý komentář
62%(1+1% navíc za výkon obou pánů) - dovolím si podepsat příspěvek L. Dubského.
Doplním snad jen, že N. Řehořová za postavu Andy nemůže (a hraje ji dobře a naplno). V tomto kontextu ale nelze než souhlasit s dalším příspěvkem, že toho křiku bylo obecně až dost a někdy až moc.
Nečekejte salvy smíchu. Nicméně se příjemně pobavíte a třeba vám sem tam něco něco připomene.
Terrysh 80 %
(zadáno: 29.1.2018, počet hodnocení: 13)
Teres 80 %
(zadáno: 27.1.2018, počet hodnocení: 126)
Unionboy 60 %
(zadáno: 27.1.2018, počet hodnocení: 62)
Andreasarovcova 50 %
(zadáno: 27.1.2018, počet hodnocení: 6)
Zajíc 90 %
(zadáno: 20.1.2018, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělý scénář, výprava, režie i herecké výkony. Bryskní dialogy, má to spád. Duchaplný humor s přesahem.
Zupri 40 %
(zadáno: 10.1.2018, počet hodnocení: 58)
přínosný / zajímavý komentář
Na mě zbytečně vulgární a uhádané. Postrádala jsem cokoliv jiného.
Pozitivní je výborný výkon Natálie Řehořové, přestože se její text skládal z 90% ze sprostých slov - a dle mého názoru úplně zbytečně. Škoda.
Margaret 80 %
(zadáno: 5.1.2018, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
Svižná komedie, kde se celkem rychle střídají vtipné situace s těmi, kde by se dusno mohlo krájet. Aktuální, veselé i smutné, absurdní, bavili jsme se.
Honza1 70 %
(zadáno: 1.1.2018, počet hodnocení: 54)
přínosný / zajímavý komentář
Současné, aktuální, ze života. Hra má lepší i slabší místa, ale celkově svižné představení, které nenudí a jemuž určitě prospělo, že je upraveno na cca 90 minut bez přestávky.
Lenka458 70 %
(zadáno: 23.12.2017, počet hodnocení: 93)
Michvon 50 %
(zadáno: 13.12.2017, počet hodnocení: 74)
přínosný / zajímavý komentář
Nenapsat to celebrita a nebýt to autobiografické, neštěkl by po tom dle mého pes. Ano, dialogy šlapou, ale to je málo. Ukřičené, o ničem. Proboha, chcete-li něco aktuálního o uprchlících a ne/toleranci, jeďte do Brna na Strach jíst duši. Procenta hlavně za snaživé herce, hudbu a light design.
MarekLinhart 70 %
(zadáno: 24.11.2017, počet hodnocení: 73)
Misa 90 %
(zadáno: 31.10.2017, počet hodnocení: 78)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné. Aktuální, autentická, fresh, vtipná konverzačka s civilními hereckými výkony a krásnou scénou. Rozhodně si nenechám ujít další hru od Natálie Kocábové, která mě velmi mile jako autorka překvapila.
Michkyse 60 %
(zadáno: 31.10.2017, počet hodnocení: 52)
IlMagnifico 80 %
(zadáno: 25.9.2017, počet hodnocení: 107)
Mary 50 %
(zadáno: 19.7.2017, počet hodnocení: 56)
SisiBisi 70 %
(zadáno: 3.7.2017, počet hodnocení: 16)
Miysak 90 %
(zadáno: 17.6.2017, počet hodnocení: 24)
Mora 80 %
(zadáno: 10.6.2017, počet hodnocení: 117)
přínosný / zajímavý komentář
Ne zcela originální syžet, ale postavy i dialogy svižné, uvěřitelné a opravdu vtipné, aniž by se muselo extra tlačit na pilu. Povedená komedie.
Lumca 70 %
(zadáno: 7.6.2017, počet hodnocení: 273)
Ba-jo 80 %
(zadáno: 7.6.2017, počet hodnocení: 138)
Veridi 70 %
(zadáno: 5.6.2017, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Asi jsem to viděla ve špatnou dobu. Přišlo mi to místy trochu nudné a všední, ale o tom to asi mělo být. Některé vtipné hlášky byly opravdu vtipné naproti tomu některé monology byly zbytečně dlouhé a o ničem.
Togaf 60 %
(zadáno: 1.6.2017, počet hodnocení: 108)
Lovin 40 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 120)
přínosný / zajímavý komentář
35%
Verapi 30 %
(zadáno: 29.5.2017, počet hodnocení: 67)
Patrik2709 80 %
(zadáno: 27.5.2017, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Mosty ano! Svizna, dynamicka a akutalna hra, ktora je svojim obsahom, temou aj spracovanim velmi porovnatelna niekolkym, ktore som videl nedavno v Londyne. Takto to vie v divadle vyzerat, ked sa k vyborne napisanemu textu pripoja vo vysokej kvalite vsetky ostatne nevyhnutne sucasti vratane sceny, rezie ci uzasnych hereckych vykonov. Vtipne okamihy prestriedane momentmi dojatia ci smutku - zabava aj zamyslenie, dakujem za zazitok! Toto predstavenie si rozhodne zasluzi(lo) srdecne objatie :-) P.S.1 Je trochu vulgarne, takze pruderne typy si radsej vyberu iny titul. P.S.2 Bratranec It bol super!

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.