Švandovo divadlo [velký sál]

Line Knutzon

Řemeslníci

[Håndværkerne]
Premiéra: 10.12.2011. Překlad: František Fröhlich. Dramaturgie: Martina Kinská. Scéna: Petr Masopust. Kostýmy: Katarína Hollá. Výběr hudby: Daniel Hrbek, Martin Hejl. Režie: Daniel Hrbek.
2:20


Dánská komedie, vskutku ze života. Alice a Manfred se pustili do rekonstrukce domu. Těch několik měsíců je zcela vyčerpalo finančně, fyzicky i psychicky. Naštěstí má být do týdne vše hotové. Proč ale náhle zmizeli zeď, schody a dokonce i jeden řemeslník? A co jsou vůbec zač ti řemeslníci? Alice se svého snu o krásném domě však nehodlá vzdát za žádnou cenu a Manfred hraje na housle...
v inscenaci je použito stroboskopických nebo jiných silně zábleskových efektů
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
59 %
Uživatelé
62 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 50 %
(zadáno: 6.10.2017, počet hodnocení: 1481)
přínosný / zajímavý komentář
55%. Černá komedie o manželích, které parta řemeslníků sužuje tak dlouho, až jim dojde trpělivost, mohla i v naší zemi zajímavě rezonovat, protože se u nás profesionalita zrovna nenosí a ve službách se ustavičně setkáváme s nehorázným šlendriánem. Režisér D. Hrbek se bohužel spokojil s lehčí notou a nechal herce soustředit se na rozehrávání situačního humoru. Ani dramaturgyně nedohlédla na to, aby z černého humoru „mrazilo“ a aby kromě vnější komiky zřetelněji vyznělo autorčino poselství. Přestože se vtipné momenty podařily, inscenace je spíše promarněnou příležitostí.
Veronika Steffanová 50 %
(zadáno: 12.3.2014, počet hodnocení: 87)
přínosný / zajímavý komentář
Představení se se mnou nějak nepotkalo. Většina postav, když chce něco říct, tak akorát řve. Jejich charaktery působí jako pouhé uřvané prázdné škeble. I přes vraždy a další kupu katastrof mi přišlo, že se hrálo jen o hromadě hnoje. Zachraňují to někteří dobří herci/herečky, sem tam chytlavá replika.
Lukáš Dubský 60 %
(zadáno: 26.2.2013, počet hodnocení: 750)
přínosný / zajímavý komentář
Není to špatná hra, ale domnívám se, že režie nedokázala zcela využít její potenciál. Hrát Řemeslníky jako řachandu je jistě divácky vděčné, ale zbytečně to upozaďuje některé černohumorné prvky. Za základ úspěchu považuji vynikajícího Kamila Halbicha, jehož výkon je o třídu výš než ostatní. Naopak příliš nepotěšil výrazně přehrávající Filip Čapka.
Veronika Boušová 70 %
(zadáno: 11.3.2012, počet hodnocení: 276)
přínosný / zajímavý komentář
66% - Kamil Halbich předvádí skvělý komediální výkon, na kterém inscenace stojí. Navzdory jednoduchému a předvídatelnému ději jsem se dobře pobavila.
Jiří Koula 60 %
(zadáno: 11.1.2012, počet hodnocení: 1542)
přínosný / zajímavý komentář
64,99% Takový "standardní Švanďák", v němž se vedle stálic objevují nové posily souboru a dohromady jim to vcelku šlape, nevyrovnanost tempa inscenace půjde spíše za panem režisérem.
Jan Pařízek 60 %
(zadáno: 27.12.2011, počet hodnocení: 737)
přínosný / zajímavý komentář
Dobrý začátek, který mě docela navnadil. Bohužel pak přišel menší útlum. Prostřední část mě nějak nesedla, hra balancuje mezi černou komedií a fraškou a pořádně tak nějak není ani jedno. Naopak závěr se zase povedl a dosti trefně hru zakončil (ale závěrečná scéna byla navíc). Je zde tedy jasné poselství "nestavět život na materiálních hodnotách", ale i tak se z toho dalo vytěžit trochu více...Herecky dobří K. Halbich, R. Jašków a M. Pospíchal. Celkově hra u které se pobavíte, ale úrovně "ředitele" nebo "negativního myšlení" nedosahuje.
Jiří Landa 60 %
(zadáno: 15.12.2011, počet hodnocení: 2858)
přínosný / zajímavý komentář
Komedie, které však v první části chyběl "tah na bránu". Některé situace režie ke své škodě nevyužila a jiné naopak přepálila (viz když K. Halbich říká repliku o usnutí, ještě to názorně předvede -proč?). Podobné momenty narušují jinak příjemný běh inscenace. Možná by si též zasloužily doladění výstupy řemeslníků, jejich scény se občas vlečou. Herecky nejlepší K. Halbich, v závěsu za ním K. Cibulková a v menší roli výrazně zaujme P. Hřebíčková. F. Čapka používal svúj naučený standard. Postava skýtá větší možnosti.
Helena Grégrová 60 %
(zadáno: 15.12.2011, počet hodnocení: 1367)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Černočerná komediální metafora mj. o tom, jak se nám ty naše pošetilé sny někdy svedou zbortit jak domeček z karet, v daném případě vlastně spíše jak dům z po všech stránkách šizeného materiálu.. Silnější okamžiky hry, při nichž je šance, že slzu smíchu v jedné vteřině vystřídá ztuhnutí úsměvu na rtech, nebyly, bohužel, na několika místech úplně šťastně režijně uchopeny a vyznívaly tak téměř naprázdno. Z herců mě nejvíce dostal Kamil Halbich, výtečný výkon!
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Sardinka 90 %
(zadáno: 21.2.2019, počet hodnocení: 31)
Avokivrab 60 %
(zadáno: 25.1.2019, počet hodnocení: 14)
MMK 90 %
(zadáno: 22.1.2019, počet hodnocení: 62)
přínosný / zajímavý komentář
Nejednou se ke mně takto chovali v autoservisu či telekomunikační společnosti. Řešení z této hry by možná zlepšilo přístup k zákazníkům ;-)
Kokoska 70 %
(zadáno: 30.11.2018, počet hodnocení: 26)
Plšík 60 %
(zadáno: 6.6.2018, počet hodnocení: 370)
Jackmartas 60 %
(zadáno: 19.5.2018, počet hodnocení: 39)
přínosný / zajímavý komentář
Situační "klasická" komedie s jasnou zápletkou a koncem. Ikdyz přesně tušíte jak to dopadne,skvěle se budete bavit i tak
Vela 80 %
(zadáno: 17.4.2018, počet hodnocení: 59)
Lebowski 20 %
(zadáno: 29.3.2018, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
O přestávce jsme se silně rozhodovali, zda zůstat. Bohužel víno v divadelní kavárně bylo natolik dobré, že jsme nestihli utéct a navštívili i druhou půli představení. Špatné rozhodnutí - i ta se v životě udějí.....
Celý děj dvouhodinového představení by se dal přehrát v 5 minutách a o dost humorněji. Prvoplánové a předvídatelné záblesky vtipů, bezduchost postav a chybějící pointu nevyvážila ani docela dobrá snaha herců o jakýs takýs výkon. Vlastně jediný herecký výkon převedl Kamil Halbich.
Andreasarovcova 60 %
(zadáno: 1.2.2018, počet hodnocení: 11)
House Pachodi 70 %
(zadáno: 28.1.2018, počet hodnocení: 36)
Sasanka_007 30 %
(zadáno: 24.1.2018, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi slabé představení, špatný námět, špatný scénář, herci s tím nemohli nic udělat. Věci, které vás iritují v běžném životě, přenesené do hry, která vás irituje dvojnásobně. Švandovo divadlo je sympatické, ale tohle se nepovedlo.
Leafeltova 90 %
(zadáno: 22.1.2018, počet hodnocení: 65)
Pavlinach 60 %
(zadáno: 23.10.2017, počet hodnocení: 11)
Suzana 40 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 217)
Lenkakebulka 80 %
(zadáno: 7.4.2017, počet hodnocení: 45)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemné, oddychové představení. Dvojice Halbich + Cibulková je fantastická, řemeslníci až bolestně věrohodní - kdo z nás to nezažil :-) Mohu jen doporučit!
Milinka 70 %
(zadáno: 8.3.2017, počet hodnocení: 33)
BaTerka45 70 %
(zadáno: 26.11.2016, počet hodnocení: 27)
přínosný / zajímavý komentář
Každý, kdo něco někdy přestavoval, se bude dobře bavit. Výrazy jako "paninko", "to se udělá", "to vy, jako laik, samozřejmě nevíte" apod. mě vždy vytáčely do brunátna a zde byly konečně dobře zužitkovány. Ovšem i tak z tohoto tématu šlo vytěžit více. Obě hlavní role byly povedené.
Martin Kopecký 40 %
(zadáno: 15.3.2016, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
V podání ŠD bakalářská historka sotva na hodinu a půl i s přestávkou (ve skutečnosti do hráli něco málo přes dvě). První půlka nekonečně rozvleklá, po přestávce se obrátky přece jen o něco zrychlí. Herecky ční Kamil Halbich a slušný (i když rozsahem malý) je Robert Jaškow. U Filipa Čapky člověk nepozná, zda hraje snoba, machistu nebo člověka s lehčí formou demence. Ostatní figurkáři celkem k zapomenutí. Bohužel režijně nevyužitý potenciál hry, který volá po frašce nebo crazy komedii (dobré náznaky u trablů s první mrtvolou).
Renée 80 %
(zadáno: 1.3.2016, počet hodnocení: 96)
Miskova Pet 60 %
(zadáno: 28.2.2016, počet hodnocení: 40)
Kačísek 70 %
(zadáno: 7.1.2016, počet hodnocení: 11)
Michvon 50 %
(zadáno: 5.1.2016, počet hodnocení: 132)
přínosný / zajímavý komentář
Jako fanoušci Kamila Halbicha jsme si nemohli nechat ujít - ale zklamání bylo dost velké. Halbich je sice výborný, ale ostatní herci nám lezli na nervy, možná to chtělo chvílemi ubrat trochu plyn, míň řvát a víc hrát.
Prochazka 10 %
(zadáno: 8.11.2015, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Jedno z mála představení, ze kterého jsem odešel. Vydržet do přestávky bylo zbytečné. V podstatě lze konstatovat, že představení je xenofobní a rasistické. Postavy řemeslníků mluví rusky, slovensky....
Prvoplánová zábava pro střední vrstvu, které ti zlí řemeslníci kazí její sny. Toto pojetí mě natolik iritovalo, že ho rozhodně nemohly zachránit ani nepřesvědčivé výkony herců.

(Představení jsem navštívil již v roce 2013.)
Czerwa 70 %
(zadáno: 12.8.2015, počet hodnocení: 30)
přínosný / zajímavý komentář
Zábavné. Ze života a zároveň trochu šílené.
Marketap 80 %
(zadáno: 14.6.2015, počet hodnocení: 29)
Stan 70 %
(zadáno: 21.5.2015, počet hodnocení: 37)
Bartimaeus 50 %
(zadáno: 1.5.2015, počet hodnocení: 10)
Eli 10 %
(zadáno: 17.4.2015, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Komedie, u které se nezasmějete - dlouhá, nudná, uřvaná, zbytečné postavy, zbytečné dialogy. 10% za skvělého Kamila Halbicha, který byl jedinou světlou stránkou na celé hře.
O přestávce jsme se hodně rozhodovali zda se do sálu vrátit.
Tuto hru určitě nebudu doporučovat :(
Bartys 60 %
(zadáno: 16.12.2014, počet hodnocení: 52)
Lukrativni 70 %
(zadáno: 13.10.2014, počet hodnocení: 68)
Goin 20 %
(zadáno: 17.7.2014, počet hodnocení: 32)
Lucilla 50 %
(zadáno: 15.6.2014, počet hodnocení: 210)
přínosný / zajímavý komentář
55% Mit remeslniky v dome opravdu neni zadny med, kolikrat ma clovek vazne chut je zabit. Nicmene prvoplanova komedie, ktera se ke konci zvrhla ve frasku. Nektere sceny pobavily vic, nektere vyloudily pouhy usmev. Za me nejlepsi K.Halbich, ten to drzel nad vodou. Na R.Jaskowa jsem se moc tesila, priznavam, ze jeho civeni coby elektrikare do rozvodne skrine bylo opravdu presvedcive, ale priste radsi na neco vaznejsiho.
Verapi 60 %
(zadáno: 3.6.2014, počet hodnocení: 82)
Lukrecie 80 %
(zadáno: 13.5.2014, počet hodnocení: 50)
Eviik 60 %
(zadáno: 9.5.2014, počet hodnocení: 279)
přínosný / zajímavý komentář
Čekala jsem trochu hlubší rozměr než jen prvoplánovou komedii, takže trošku zklamání. Bavila jsem se, to ano (zvlášť některé scény jsou opravdu ze života), ale žádný extra zážitek jsem si z divadla neodnesla. 10 % navíc za výborný výkon Kamila Halbicha.
Antinovak 60 %
(zadáno: 2.3.2014, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Velice pěkné, zvlášť v době kdy rekonstruujete byt a zažíváte obdobné problémy se řemeslníky, tzv. divadlo za trest :-)
Fedorocko 60 %
(zadáno: 10.2.2014, počet hodnocení: 464)
přínosný / zajímavý komentář
Tohle představení si musí každý přebrat po svém. Bylo zde hodně humorného, ovšem i nudného, byla zde místy ukázána realita života, ale i značná část byla zbytečně přehnána a nadhodnocena.
Z hereckých výkonů nad všemi čněl vynikající Kamil Halbich.
Celkově lze říct,že nebylo to nic co by člověk musel vidět vícekrát, ovšem nebylo to ani takové,že by měl litovat,že to jednou viděl.
Nikki123 20 %
(zadáno: 26.1.2014, počet hodnocení: 124)
přínosný / zajímavý komentář
Tak to byla kravina! Řemeslníci hráli přesvědčivě, hlavní představitelé se ale k problémům stavěli nereálně, což mi velmi vadilo. A to, že nakonec všechny řemeslníky zabili a mysleli si, jak na to všechno vyzráli, tomu opravdu na kráse nepřidalo.
Clementine 20 %
(zadáno: 26.11.2013, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Bylo to prvni predstaveni, ze ktereho jsme museli odejit. Laciny, prvoplanovy humor, predem jasne pointy...Nevidim asi srandu v zakopavani o prah dveri,padani, atd. a velice slabe dialogy.ufff...osobne nedoporucuju, ale! divadlo se smalo jako protrzene, takze vse ma sveho kupce :)
J_V 80 %
(zadáno: 22.11.2013, počet hodnocení: 47)
Salisbury 80 %
(zadáno: 21.10.2013, počet hodnocení: 109)
přínosný / zajímavý komentář
Vtipné představení jenž svou reálností je až deprimující. Nevím zda mám chuť nějaké řemeslníky v blízké době potkat natož si je najmout, snad by mě mohla uklidnit jen v ruce zaktivněná motorová pila.
Kytina 60 %
(zadáno: 16.10.2013, počet hodnocení: 160)
Kalachr 80 %
(zadáno: 14.6.2013, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Komedia, ktora Vas zarucene pobavi a od toho komedie su nie...
PavelK 90 %
(zadáno: 11.6.2013, počet hodnocení: 197)
přínosný / zajímavý komentář
Tentokrát budu hodnotit čistě subjektivně. Dlouho jsem se takhle upřímně nepobavil - mám rád černé a absurdní komedie a tohle je přesně podle mého gusta. Takže bych tomu odpustil i některé ty chybky (epizodnost, pomalejší spád na začátku druhé půlky). Dobře typově dosazení herci s komediálním talentem, skvělá režie i nápady, výborná scéna. Já byl naprosto spokojený a můžu jen doporučit. Řemeslníci jsou důkazem, že i komedie pro masové publikum může být zpracována umělecky kvalitně, se satirickým hlubším podtextem a bez zbytečného podbízení se.
Dr_Bilo 80 %
(zadáno: 6.6.2013, počet hodnocení: 16)
Jarin 50 %
(zadáno: 27.2.2013, počet hodnocení: 140)
Národosolsobě 60 %
(zadáno: 26.2.2013, počet hodnocení: 272)
Ateina 60 %
(zadáno: 23.2.2013, počet hodnocení: 7)
Bacraj 70 %
(zadáno: 22.2.2013, počet hodnocení: 164)
LavinieCamui 100 %
(zadáno: 30.12.2012, počet hodnocení: 253)
Lubino 50 %
(zadáno: 13.11.2012, počet hodnocení: 33)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Nenáročný děj a situační komedie bez překvapení. Od divadla však očekávám více, nicméně připouštím, že představení fungovalo a spoludiváci se bavili. Chybí mi však přidaná hodnota.
Katik91 80 %
(zadáno: 23.10.2012, počet hodnocení: 16)
Rapanzell 60 %
(zadáno: 8.10.2012, počet hodnocení: 23)
DanielaT 90 %
(zadáno: 27.6.2012, počet hodnocení: 9)
Dagmar 70 %
(zadáno: 24.4.2012, počet hodnocení: 59)
Maxim de Winter 60 %
(zadáno: 29.2.2012, počet hodnocení: 90)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemná komedie. Souhlasím ale s redakcí, že hra obsahuje řadu slabších míst, které by se daly rozvinout. Nejlepší byl Kamil Halbich.
Dubina 60 %
(zadáno: 29.2.2012, počet hodnocení: 144)
přínosný / zajímavý komentář
Bavila jsem se, ale místy se mi zdál humor moc laciný.
Lumca 60 %
(zadáno: 1.1.2012, počet hodnocení: 303)
Mora 70 %
(zadáno: 1.1.2012, počet hodnocení: 129)
Pajaa 80 %
(zadáno: 16.12.2011, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
První půlka hry je celkem jednotvárná a děj se nikam neposouvá, je to spíš nastínění vztahů a celkové situace. Druhá část je stoprocentně lepší a zábavnější, podle mě divák víc očekává, co přijde dál. Co se herců týče, chvílemi působili ne úplně přesvědčivě, až na Kamila Halbicha, který zahrál svou roli skvěle od začátku do konce.
SUNicko 40 %
(zadáno: 14.12.2011, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Hra Remeslnici ve Svandove zklamala. Scenicky super, herci dobri, ale zbytecne zdlouhave a casto opakovane repliky. Zkrátka to nefunguje. Nemá to patřičnou atmosféru vraždící crazy komedie ve stylu 4 vraždy stačí drahoušku. Drama to asi být nemělo.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.